Skocz do zawartości
IGNORED

AD1865 DAC na zmęczone uszy

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Właśnie sobie słucham mojego daczka cs8414/SM5813/AD1865 przez potencjometr prosto do gryphona callisto 2200 przez kolumny na Beymach i jestem spełniony 🙂 każda ingerencja lub zmiana coś psuje , a takie połaczenie uwalnia muzykę z wąskich gardeł czy podbarwień ..... fantastyczny dźwięk !!!! 

Nie bójcie się wewnętrznej konwersji Ad1865 , gra dokładnie  tak , jak powinno. TEN DAC UZALEŻNIA !!!!

W dniu 31.03.2022 o 20:47, Bogdan napisał:

Swoje dzieci kocha się najbardziej, ale ad1865 obiektywnie jest rewelacyjny 🙂

A ja twierdzę (i nie tylko ja) że AK4393-96 jest rewelacyjny. I co mi zrobisz 😉?  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 godzin temu, Lech36 napisał:

A ja twierdzę (i nie tylko ja) że AK4393-96 jest rewelacyjny. I co mi zrobisz 😉?  

A z ciekawości. Jaki analog?

9 godzin temu, Krzych 2 napisał:

A z ciekawości. Jaki analog?

AK4393 to standardowe wyposażenie procesorów DSP firmy Behringer (DEQ, DCX), analog za nimi jest zawsze taki sam trzy wzmacniacze operacyjne z których dwa tworzące symetrię wyjścia oraz symetrię sygnału wyjściowego. Jest bardzo prosty w aplikacji przy bardzo wysokich, ale nie ekstremalnych (to starszy przetwornik tej firmy) parametrach wyjściowych. Układ wyjściowy nie jest genialny i warto go zmienić co też uczyniłem. Schematy wyjścia tych procesorów jeszcze niedawno były dostępne w sieci, ale ostatnio, nie wiedzieć czemu poznikały.

18 godzin temu, Bogdan napisał:

Mam ak4396 i od ad1865 moim zdaniem jest gorszy.

Używaj tego z AD1865 😉.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

32 minuty temu, Lech36 napisał:

Układ wyjściowy nie jest genialny i warto go zmienić co też uczyniłem.

Wiem, że poza tematem. Mam Behringera, wrócił u mnie od jakiegoś czasu. Używam analogu z AD744 ( wersja militarna) kupiłem kiedyś wyluty lekko pokryte patyna stąd wiem, że raczej oryginały i fetów 2SK170 pomijam część wyjściowa opampa. Gra to na prawdę nieźle.

2 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Wiem, że poza tematem. Mam Behringera, wrócił u mnie od jakiegoś czasu. Używam analogu z AD744 ( wersja militarna) kupiłem kiedyś wyluty lekko pokryte patyna stąd wiem, że raczej oryginały i fetów 2SK170 pomijam część wyjściowa opampa. Gra to na prawdę nieźle.

Analog Devices to bardzo dobra i doświadczona firma, wiodąca w wielu tematach na świecie. Nic dziwnego że masz pozytywne odczucia odsłuchowe. W tych Behringerach też jest obecna w torze sygnałowym.

Godzinę temu, arturp napisał:

Transformatory na wyjściach AK4396

W w/w urządzeniach transformatory separują tylko wejścia i wyjścia sygnału cyfrowego. Oczywiście na brzmienie raczej nie wpływają, choć znany jest wpływ pętli masowych na sygnał a te są skutecznie eliminowane przez separację transformatorem sygnałowym. W ścieżce analogowej raczej transformatorów bym unikał, ale zastosowane z głową też nie powinny degradować sygnału.

8 minut temu, Lech36 napisał:

W ścieżce analogowej raczej transformatorów bym unikał, ale zastosowane z głową też nie powinny degradować sygnału.

W przypadku AK4396 podstawowa funkcja transformatorów to symetryzacja sygnałów+/- . Poziom sygnału jest wystarczający do wysterowania większości wzmacniaczy zintegrowanych . Tego trzeba posłuchać aby zauważyć ewidentną różnicę w jakości w stosunku do WO lub nawet wyjścia niesymetryzowanego (+ lub - ) separowanego tylko kondensatorem . To jest bardzo wyraźna różnica .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

6 minut temu, arturp napisał:

W przypadku AK4396 podstawowa funkcja transformatorów to symetryzacja sygnałów+/- . Poziom sygnału jest wystarczający do wysterowania większości wzmacniaczy zintegrowanych . Tego trzeba posłuchać aby zauważyć ewidentną różnicę w jakości w stosunku do WO lub nawet wyjścia niesymetryzowanego (+ lub - ) separowanego tylko kondensatorem . To jest bardzo wyraźna różnica .

Możliwe, nie próbowałem, ale wiadomo że transformator w torze sygnałowym analogowym to nie najlepsze rozwiązanie. Kiedyś 'przemak' pokazywał rozkład zniekształceń z trafem, na dole nie było za ciekawie, choć oczywiście zależy to od napięcia sygnału na wejściu transformatora. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Kiedyś 'przemak' pokazywał rozkład zniekształceń z trafem, na dole nie było za ciekawie,

Prawda , dlatego to powinien być transformator z odpowiednim rdzeniem i obudową . To drogie rozwiązanie i nie zawsze    ,, kultowy" Lundahl się tu spisuje najlepiej .

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

Prawda , dlatego to powinien być transformator z odpowiednim rdzeniem i obudową . To drogie rozwiązanie i nie zawsze    ,, kultowy" Lundahl się tu spisuje najlepiej .

Niekoniecznie to jest takie drogie rozwiązanie, jak policzysz zasilanie i dobrze zrobiony analog to już nie jest aż tak drogo.

2 godziny temu, arturp napisał:

A co to jest ,,kultowy lundahl,, ?  To najlepsze rozwiązanie  ,pod warunkiem  że trafo jest najwyższej jakości, polecam na rdzeniach amorficznych od glowinskiego .

36 minut temu, tedi02 napisał:

polecam na rdzeniach amorficznych od glowinskiego .

Możesz podać linka do tego producenta ? Po nazwisku niczego nie znalazłem .

...there is no spoon...

24 minuty temu, tedi02 napisał:

Jako producent monobloki lampowe itd ,IDHOS ,Łódź, po zatym trafa toroidalne ,top.

Z tego , czego się dowiedziałem nawet tu na forum wynika , że zakład spłonął , chyba w 2006 roku . A co teraz to nie wiadomo . 

...there is no spoon...

11 godzin temu, arturp napisał:

Z tego , czego się dowiedziałem nawet tu na forum wynika , że zakład spłonął , chyba w 2006 roku . A co teraz to nie wiadomo . 

Wszystko działa znakomicie Wczoraj widziałem się z Wojtkiem odbierałem zamówione trafo , Miałem u siebie trafa amorficzne do konwersji I/V . Bardzo dobre . Tel do Wojtka wysyłam na PW

17 godzin temu, arturp napisał:

Mam takie prywatne wymagania dotyczące stopni separujących, mają mieć impedancję wejściową równą w całym paśmie akustycznym na poziomie ca 10-30kohm (w pewnych warunkach można zejść niżej) i impedancję wyjściową też równą w całym paśmie akustycznym jak najmniejszą, najlepiej poniżej 50ohm (znam fabryczne układy z impedancją wyjściową na poziomie 1 ohm), transformatory nie osiągną takich parametrów, tylko układy z aktywną elektroniką. Taki układ gwarantuje brak wpływu kabli na połączenie pomiędzy urządzeniami, oczywiście chodzi o normalne sprawne kable. 

12 godzin temu, arturp napisał:

Działa prężnie. Mam różne trafa od Wojtka do zasiłki i konwersja amorfiki. Bardzo dobre

6 godzin temu, zelo7 napisał:

Wszystko działa znakomicie Wczoraj widziałem się z Wojtkiem odbierałem zamówione trafo , Miałem u siebie trafa amorficzne do konwersji I/V . Bardzo dobre . Tel do Wojtka wysyłam na PW

Poproszę również telefon, z góry dziękuję. 

• 10 miesięcy później...

Jeden z najlepszych DAC używa AD1865N-K 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
W dniu 22.02.2023 o 12:54, Pawellang napisał:

Jeden z najlepszych DAC używa AD1865N-K 🙂

Ha, ha - link 

Ukryta Zawartość

Ja będę miał takiego AD1865 za 150£ i co myślicie, że nie zagra, he, he? 🙂 

1865.thumb.jpg.d01c9149bd1da80f7eef98be27274b66.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

12 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Ha, ha - link 

Ukryta Zawartość

Ja będę miał takiego AD1865 za 150£ i co myślicie, że nie zagra, he, he? 🙂 

1865.thumb.jpg.d01c9149bd1da80f7eef98be27274b66.jpg

Moźe i zagra, tylko w Aries masz tych kości zaimplementowanych 32 sztuki 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Pawellang napisał:

w Aries masz tych kości zaimplementowanych 32 sztuki 🤣

Jest w ofercie też wersja z 48 sztukami 😮

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Pokaż nowe odpowiedzi