Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.01.2024 o 23:04, nieolo napisał:

Teraz w PL to tylko nowy. Powaliło większość sprzedawców z tymi cenami za stare graty. W Niemczech wróciły ceny do normy a u nas oczywiście cena razy dwa. Sprzęty wiszą i czasem coś się sprzeda. I najważniejsze w opisie: ”poszanowany, mało używany, wspaniały no i ile kosztował nowy” 🙂

No to prawda że przez ostatni rok ceny nowego sprzętu nieco się uspokoiły a niektórych klocków wręcz spadły.

Producenci czy dystrybutorzy chyba zrozumieli że nie mogą sobie windować górę ile popadnie.

Ale ceny sprzętu używanego nadal uważam za kpinę w niektórych przypadkach.

Racja

W dniu 29.01.2024 o 16:40, Piotr Sonido napisał:

No to prawda że przez ostatni rok ceny nowego sprzętu nieco się uspokoiły a niektórych klocków wręcz spadły.

Producenci czy dystrybutorzy chyba zrozumieli że nie mogą sobie windować górę ile popadnie.

Ale ceny sprzętu używanego nadal uważam za kpinę w niektórych przypadkach.

Racja

Branża przestała sprzedawać - to się uspokoiła z cenami. A prywatni powariowali i często chcą więcej niż firmy. Chore to się zrobiło i nie bardzo kumam jak można takie ceny walić. Nie ma to nic wspólnego z inflacją a raczej z cwaniactwem. Taki sport się zrobił kto więcej zedrze…

18 godzin temu, nieolo napisał:

Branża przestała sprzedawać - to się uspokoiła z cenami. A prywatni powariowali i często chcą więcej niż firmy. Chore to się zrobiło i nie bardzo kumam jak można takie ceny walić. Nie ma to nic wspólnego z inflacją a raczej z cwaniactwem. Taki sport się zrobił kto więcej zedrze…

To że nie ma to nic wspólnego z inflacją było wiadomo już na samym początku podwyżek w audio szczególnie sprzętu z dalekiej Azji.

O ile oficjalnie Europa borykała się z inflacją Stany Zjednoczone także o tyle w Japonii Szwajcarii inflacji nie było a w Chinach wręcz była deflacja i to nie z propagandowych kanałów.

Sprzęt audio drożał do mógł. 

I tak z miesiąca na miesiąc podnoszono ceny badając próg zakupowy klientów. 

No i w niektórych miejscach został on już przełamany

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To że nie ma to nic wspólnego z inflacją było wiadomo już na samym początku podwyżek w audio szczególnie sprzętu z dalekiej Azji.

O ile oficjalnie Europa borykała się z inflacją Stany Zjednoczone także o tyle w Japonii Szwajcarii inflacji nie było a w Chinach wręcz była deflacja i to nie z propagandowych kanałów.

Sprzęt audio drożał do mógł. 

I tak z miesiąca na miesiąc podnoszono ceny badając próg zakupowy klientów. 

No i w niektórych miejscach został on już przełamany

Trochę jednak miało. O ile koszty produkcji w Azji nie poszły w górę, to koszty transportu/frachty itp. już tak i to jakiś wpływ na wzrost cen miało.

Godzinę temu, Adasza napisał:

Trochę jednak miało. O ile koszty produkcji w Azji nie poszły w górę, to koszty transportu/frachty itp. już tak i to jakiś wpływ na wzrost cen miało.

Ile? 

Ile podrożały koszty transportu kontenerowcem i jak to się przekłada na cenę jednostkową tak małego urządzenia?

Masz te dane?

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.02.2024 o 15:51, Piotr Sonido napisał:

Ile? 

Ile podrożały koszty transportu kontenerowcem i jak to się przekłada na cenę jednostkową tak małego urządzenia?

Masz te dane?

1% może 3%.

I taka bieżąca sytuacja: chcę kupić jeden kabel co kosztuje nowy 719zł i sprzedawca - firma zszedł już do 480zł bo chce sprzedać. A prywatny za używany chce 600zł i argument w opisie bo nowy kosztuje 719zł a sam pewno kupił coś koło ceny 480zł. 

20 godzin temu, nieolo napisał:

1% może 3%.

I taka bieżąca sytuacja: chcę kupić jeden kabel co kosztuje nowy 719zł i sprzedawca - firma zszedł już do 480zł bo chce sprzedać. A prywatny za używany chce 600zł i argument w opisie bo nowy kosztuje 719zł a sam pewno kupił coś koło ceny 480zł. 

No właśnie.

Rozumiem i wiem że ceny transportu poszły zdecydowanie w górę ale mówimy tu o kontenerowcach o olbrzymiej ilości towaru przesyłanego w tym samym czasie gdzie koszt tej dostawy dzieli się na miliony sztuk różnego towaru.

Nijak to nie wyjaśnia wzrostu cenowego.

Zresztą nie ma co gdybać już na ten temat bo zauważono iż producenci podnosząc cenę dotknęli sufitu który był już przegięciem stąd praktycznie każda firma obniżyła swoje ceny

W dniu 12.02.2024 o 10:41, nieolo napisał:

1% może 3%.

A ja mam odmienne doświadczenia. Chcę kupić integrę, tak na poważnie, mam budżet i wiem co chcę. Dzwonię do sklepu i pytam o cenę, a sprzedawca mówi, że nie ma żadnych zniżek bo to dobry japoński sprzęt i się sprzedaje więc nie ma rabatów.

23 godziny temu, jaxcek napisał:

A ja mam odmienne doświadczenia. Chcę kupić integrę, tak na poważnie, mam budżet i wiem co chcę. Dzwonię do sklepu i pytam o cenę, a sprzedawca mówi, że nie ma żadnych zniżek bo to dobry japoński sprzęt i się sprzedaje więc nie ma rabatów.

Tak z ciekawości oczywiście jeżeli możesz powiedzieć o jaki sprzęt pytasz i w którym salonie dostałeś taką odpowiedź

45 minut temu, Tokina napisał:

A co w tym dziwnego?

Wzmacniacz czy amplituner to nie "audiofilskie" cudowne kable, na które powinieneś dostać rabat nawet ponad 90% od ich chorych cen. 🙃 

Ja się z tym kilka razy  spotkałem w dwóch salonach, szanowanych na forum, które często  zabierają tu głos. Jeżeli chcesz, mogę podać ich nazwy, ale znowu pewnie co niektórzy stwierdzą, że kolejnemu sprzedawcy "wypowiadam wojnę". 🙂

Są różne sklepy i różne podejścia. Wyżej wspomniany nie daje, a gdzieś indziej bez większych negocjacji na inną markę dostałem -25%. Nie będę podawał nazw, bo nie chcę robić reklamy i antyreklamy. Może ktoś ma inne doświadczenia. Osobiście uważam to za szkodliwe dla branży bo domyślnie sprawia wrażenie nadmiernego i zachłannego zysku, choć rozumiem że biznes rządzi się swoimi prawami.

Kolega pracuje w Niemczech i tam kupuje sporo sprzętu w tym dla mnie sprowadza Yamahy NP-S303 i co chwila natrafia na fałszywe ogłoszenia które są szybko ściągane albo blokowane. Wiele razy jechał pod fałszywe adresy i się boksował ze zwrotem kasy. 

19 godzin temu, Tokina napisał:

się z tym kilka razy  spotkałem w dwóch salonach, szanowanych na forum, które często  zabierają tu głos. Jeżeli chcesz, mogę podać ich nazwy, ale znowu pewnie co niektórzy stwierdzą, że kolejnemu sprzedawcy "wypowiadam wojnę". 🙂

Chodzi mi bardziej o ten konkretny cytat że to jest bardzo dobry japoński sprzęt i nie dajemy na to rabatów.

Jeśli mówisz o branży która najczęściej się udziela tutaj na forum to ona chyba daje rabaty. Nie wnikam już jakie czy dobre czy nie.

6 godzin temu, muda44 napisał:

Kolega pracuje w Niemczech i tam kupuje sporo sprzętu w tym dla mnie sprowadza Yamahy NP-S303 i co chwila natrafia na fałszywe ogłoszenia które są szybko ściągane albo blokowane. Wiele razy jechał pod fałszywe adresy i się boksował ze zwrotem kasy. 

Niestety u nas to też jest popularne. Mi się też dwa razy zdarzyło trafić na takie fejkowe ogłoszenia

Nie wiem czy ktoś to już napisał na tym forum ale jak kogos interesuje to w super cenie na ibood.com jest Rotel 1590 mk2 za trochę ponad 4tys 

To się nazywa rabat 😀

Edytowane przez Kisielart
W dniu 16.02.2024 o 16:04, Tokina napisał:

Byś się zdziwił!

Te rabaty to pewnie tylko na co niektóre, mocno na forum "chwalone" (promowane) produkty, a np. na słuchawki Sennheiser, gramofony Thorens, Teac, wkładki AT  itd, rabatów nie uświadczysz. 🙃

Wiesz co to teraz już tak realnie to nie wiem o jakiej branży mówisz bo o tej o której ja myślałem to nie ma tych towarów.

W dniu 16.02.2024 o 17:11, Kisielart napisał:

Nie wiem czy ktoś to już napisał na tym forum ale jak kogos interesuje to w super cenie na ibood.com jest Rotel 1590 mk2 za trochę ponad 4tys 

To się nazywa rabat 😀

Tam mają właśnie bardzo często bardzo dobre ceny na audiolaba. Ale zdarzają się też inni producenci ze znacznie niższymi cenami.

Mam wrażenie że ostatnio import audio z zagranicy tak jakby się mocniej nasilił.

Zauważyliście to?

9 minut temu, Tokina napisał:

Bo Ty piszesz o "branży", a ja o prawdziwej branży audio. 🙂

Poproszę o wyjaśnienie tego zdania

Możecie wyjaśnić o co chodzi wam z tą prawdziwą i nieprawdziwą branżą? Bo nie wiem o czym piszecie, a i sami chyba nie wiecie o czym piszecie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ale skąd ja niby mam wiedzieć jaką kto ma marżę? Jeśli chcę coś kupić, stać mnie na to, cena mi odpowiada to kupuję. Czasem zapytam o rabat, choć nie lubię tego robić, ale nie interesuje mnie, ile "branża" takiej transakcji zarobi.

W dniu 20.02.2024 o 18:46, Tokina napisał:

To Ty napisałeś:

Prawdziwa branża audio sprzedaje też słuchawki, gramofony,. wkładki gramofonowe itd, nie tylko sponsorowane przez dystrybutorów, absurdalnie drogie, obarczone gigantyczną marżą,  nie mające często pokrycia w jakości, produkty   🙃

Dobra powiem ci że kompletnie nie wiem do czego teraz nawiązujesz.

7 godzin temu, Misio38 napisał:

Możecie wyjaśnić o co chodzi wam z tą prawdziwą i nieprawdziwą branżą? Bo nie wiem o czym piszecie, a i sami chyba nie wiecie o czym piszecie.

Nie nam. Bo ja także nie wiem kompletnie o co chodzi teraz.

5 godzin temu, Tokina napisał:

Przeczytaj uważniej.

Jako wskazówkę napiszę Ci - zobacz jakie sprzęty, produkty poleca  na forum "branża" i zgadnij jakie ma na nich marże? 🙂

Czyli w sensie że sugerujesz iż produkty polecane tutaj na forum przez branżę są u nich o najwyższej marży tak?

No ale akurat w tym nic dziwnego przecież oni są dystrybutorem części towarów które nagminnie trafiają w polecenia. 

Pytanie czy to źle czy dobrze. 

6 minut temu, Tokina napisał:

Albo udajesz...,  albo rżniesz "głupa"

Ja piszę o czymś innym a ty piszesz o czymś innym i widać że inni użytkownicy też mają problem ze zrozumieniem twoich postów.

Piszesz żeby inni się domyśleli co masz na myśli. 

Uwaga! Nie jesteś architektem z matrixa! Nie praw mądrości (rozumiem że takie mają być) których inni nie rozumieją.

16 minut temu, Tokina napisał:

Napisze wobec tego prosto z mostu.

"Branża", nie będę pisał konkretnie kto, ale można to bez problemu zrozumieć, sugeruje na forum sprzęt niewspółmiernie drogi, w stosunku do jego prawdziwej jakości/klasy, na którym zarabiają baaaardzo dużo, krytykując przy tym sprzęty wcale nie gorsze, ale na których zarabiają dużo mniej, a których producenci/dystrybutorzy nie chcą dodatkowo owej "branży" opłacać.

Wystarczająco zrozumiale?

A ja pytam która branża. Bo działa tu kilka. Podaj albo branże albo marki. No chyba że chodzi ci o całą branżę działającą tutaj na forum. I kończmy już ten temat. 

2 godziny temu, Tokina napisał:

Branża sprzedająca sprzęt audio.

Ok.

Koniec tematu.

Ciekawe bo ja mam wrazenie, ze wszystko zamarlo jesli chodzi o sprzet uzywany. Pewnie przez te ceny z kosmosu. Amplitunery, ktorych nikt nie chcial za darmo z ulicy wziasc teraz sa wyceniane za jakies absurdalne pieniadze. Moda ktora zaraz sie skonczy jak ta z polaroidami. To samo bedzie z patefonami. Tyle tylko, ze szarancza bezmozgowa drenuje rynek z plyt bo nagle zrobily sie modne a nie z jakiejs tam glebszej potrzeby. 

17 minut temu, limono napisał:

Tyle tylko, ze szarancza bezmozgowa drenuje rynek z plyt bo nagle zrobily sie modne a nie z jakiejs tam glebszej potrzeby. 

Co prawda nie słucham płyt winylowych, ale dlaczego ktoś kto je kupuje jest bezmóziem?

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

To może chociaż napisz jaki to jest ten bardzo zły sprzęt z duża marżą.

1 godzinę temu, limono napisał:

ktos kto lize sedes bo jest kontest na Tik-Toku stoi na tym samym poziomie co kupujacy vinyle bo nagle zrobily sie modne i jest w "tonie" miec gramofon

Może są i tacy. Ale może dla nich właśnie jest "z wysoka" przeznaczona taka a nie inna droga wejścia w to zacne hobby, którym żyjemy na tym forum. 

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

7 godzin temu, Tokina napisał:

Sam przeanalizuj rynek, sponsorowane  testy i rankingi, opinie sponsorowanych sklepów itd,  pomyśl i wyciągnij wnioski.

Zamieniłem "audiofilskie" zabawki, m.in. Cyrusa na normalną Yamahę RN800, bo mam dość produktów z szopy. Czy to właśnie jest ten zły sprzęt?

13 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Może są i tacy. Ale może dla nich właśnie jest "z wysoka" przeznaczona taka a nie inna droga wejścia w to zacne hobby, którym żyjemy na tym forum. 

Jakiś niedawny czas temu widziałem w salonie Empiku płytę winylową Michael Jackson - Bad za 400zł. Nie była to ani jakaś wersja specjalna audiofilska, rocznicowa, picture disc itp, tylko zwykły, jedno płytowy album. Zastanawiałem się wówczas dla kogo ta oferta, bo raczej żaden prawdziwy hobbysta by za to tyle nie dał. Rozumiem jakieś oryginalne, pierwsze wydania z epoki w stanie mint czy coś, ale to to?
Może i faktycznie to było skierowane dla tiktokowych twórców? 😄

18 godzin temu, limono napisał:

Ciekawe bo ja mam wrazenie, ze wszystko zamarlo jesli chodzi o sprzet uzywany. Pewnie przez te ceny z kosmosu. Amplitunery, ktorych nikt nie chcial za darmo z ulicy wziasc teraz sa wyceniane za jakies absurdalne pieniadze. Moda ktora zaraz sie skonczy jak ta z polaroidami. To samo bedzie z patefonami. Tyle tylko, ze szarancza bezmozgowa drenuje rynek z plyt bo nagle zrobily sie modne a nie z jakiejs tam glebszej potrzeby. 

Zamarło jeśli cena była abstrakcyjna. Przecież niektórzy to sobie krzyczeli za ten sprzęt używany tak absurdalne kwoty że człowiek patrzył i nie wiedział czy to jest śmieszne czy na poważnie.

10 hours ago, Misio38 said:

bo mam dość produktów z szopy

Znakomite określenie. Niezwykle celne. Muszę sobie dobrze zapamiętać.

Postuluję zmianę nazwy zakładki hi-end na Szopa-end!

Edytowane przez bum1234
Godzinę temu, Tokina napisał:

Chyba coś Ci się pomyliło,  w Empiku 143 zł, w innych sklepach  cena 110-147 zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No właśnie nie, to było jakiś czas temu, coś między 6-12 miesięcy temu. Teraz ta sama płyta jest w tym samym  salonie coś koło 150. Prócz Jacksona było jeszcze kilka takich kwiatków za 300-400zl, na pewno Pink Floyd i Dire Straits z tego co pamiętam. Teraz już zeszli z tymi cenami na ziemię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi