Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 25000 złotych

Rekomendowane odpowiedzi

scm 40 aktualnie grają u mnie w 30 m2 z amp ATC P2.

hmm.., dużo zależy od skali/ poziomu oczekiwań. To stosunkowo niewielka podłogówka, więc wiecie, rozumiecie...

Z punktu widzenia wymagającego odbiorcy, 30 m2 wydaje się trochę za dużą powierzchnią. Szczególnie dla takiego, który przez ostatnie lata grał na '15 calowych w tym blisko 2 lata m. in. na ATC 150 Classic.

Natomiast w tym konkretnym , wydajnie prądowym zestawieniu, scm 40 radzi sobie na tyle dobrze, że w obiektywnej ocenie, wielu byłoby zadowolonych.

Godzinę temu, piano napisał:

Natomiast w tym konkretnym , wydajnie prądowym zestawieniu, scm 40 radzi sobie na tyle dobrze, że w obiektywnej ocenie, wielu byłoby zadowolonych.

Jeśli tylko stworzy się tym głośnikom odpowiednie warunki do pracy i chce się słuchać muzyki a nie głośników marki X czy Y. Odpowiednie zasilanie, źródło i AKUSTYKA i te zestawy potrafią zagrać niesamowicie głębokim i gęstym (a przy tym naturalnym) dźwiękiem. 

Nazwa Sonus Faber juz padla. Stoja u mnie od ponad 20 lat.
I co moim zdaniem przemawia za SF?
Wiadomo, jakosc dzwieku. Mimo ze w miedzyczasie moje upodobania sie conieco zmiemnily, te SF pozostaly i nadal mi sie podobaja.
Ale jest jeszcze jeden ciekawy argument/aspekt.
Nawet jesli w miedzyczasie slucham ich rzadko, za kazdym razem, jak obok nich przechodze, musze przejechac reka po obudowie i rzucic na nie okiem.
Spowodu mnie, moga stac nastepne 20 lat

a jaki model...

Najmniejsze, do „livingroomu“ wystarcza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 1.02.2022 o 16:43, Kabecki napisał:

Za taką wygodę jestem w stanie dopłacić, aby mieć pewność, że niemałe pieniądze zostaną dobrze wydane

Czyli  budżet rośnie do 75 000 🙂

W dniu 1.02.2022 o 16:43, Kabecki napisał:

Myślałem o takim rozwiązaniu, jednakże obawiam się późniejszych problemów z odsprzedaniem takich kolumn.

jest to istotna sprawa przy zmianie

On 2/1/2022 at 2:32 PM, Kabecki said:

arii operowych i chorałów gregoriańskich, przez jazz, blues, soul, aż po muzykę elektroniczną. Chociaż ciężko ukryć, że lubię rozpływać się w damskich wokalach, także dobrze gdyby przyszłe kolumny potrafiły zaczarować na średnicy. Fajnie też gdyby była dobra separacja, detal i holografia.

Na allegro  stoja tannoy dc10a. 

W dniu 1.02.2022 o 18:06, Ziarutek napisał:

Elac Vela FS408

to kolumny na stadion i raczej do cięższej muzy ale świetne i pięknie wykonane .

polecam ProAc , posłuchasz i kupisz :)

Edytowane przez robbit
to kolumny na stadion…

Na stadion?

Chyba taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Na stadion?

Chyba taki

Ukryta Zawartość

słuchałeś ? jeśli tak to w jakim pomieszczeniu ??

Ukryta Zawartość

Sluchalem DUZO wieksze w o wiele mniejszym pomieszczeniu

Ukryta Zawartość

aha , więc tych 408 - mek nie słuchałeś .

Ukryta Zawartość

A czy ty sluchales ich na stadionie?

słuchałem w zeszłym tyg. u siebie 407-mek w 17 m/kw i nie dało się słuchać bo basu mają tyle że w tym metrażu zaczęły się wzbudzać a 408-ki są co najmniej o połowę większe . A " stadion " to była metafora jeśli ci to umknęło :)

2 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Ja niedługo będę robił sparning miedzy moimi Tannoy a ATC 50sl.

toż to dwie znacznie różniące się stylistyki reprodukcji, parametrum/ charakterystyka i wymagane wzmocnienie, szczególnie ważna uczciwa wydajność prądowa przy ATC, bo będzie krzywdzące dla tych ostatnich.  

.., noo, ale jak się bawić, to na całego 😉

Szanowny da znać po zabawie 

Powodzenia, 

51 minut temu, robbit napisał:

słuchałem w zeszłym tyg. u siebie 407-mek w 17 m/kw i nie dało się słuchać bo basu mają tyle że w tym metrażu zaczęły się wzbudzać a 408-ki są co najmniej o połowę większe . A " stadion " to była metafora jeśli ci to umknęło 🙂

Szanowny kolega zwróci też uwagę, na różnicę w budowie obu wersji (407 vs 408).

W Vela 408 mamy bass refleks skierowany tylko w dół a nie jak w 407 w dół i w tył a to dużo zmienia. Potrzebne doświadczenia w wielu pomieszczeniach,  tych skopanych akustycznie również 🙂. Na warunki akustyczne pokoi w salonach audio mało kto może sobie pozwolić,  wiesz o tym bo czytałem Twoje wątki gdzie masz z tym problem. Dlatego 407 mają się tu nijak i ich nie poleciłem.

Pozdrawiam. 

34 minuty temu, Ziarutek napisał:

Szanowny kolega zwróci też uwagę, na różnicę w budowie obu wersji (407 vs 408).

W Vela 408 mamy bass refleks skierowany tylko w dół a nie jak w 407 w dół i w tył a to dużo zmienia. Potrzebne doświadczenia w wielu pomieszczeniach,  tych skopanych akustycznie również 🙂. Na warunki akustyczne pokoi w salonach audio mało kto może sobie pozwolić,  wiesz o tym bo czytałem Twoje wątki gdzie masz z tym problem. Dlatego 407 mają się tu nijak i ich nie poleciłem.

Pozdrawiam. 

wyraziłem jedynie swoją opinię na w/w temat  Tę samą opinię podzielali również inni przede mną a że byłem niedowiarkiem poczułem to na własnej skórze . Ponadto nie sądzę żeby 408 -ki zagrały dobrze w tak małym pomieszczeniu bez względu na brak tylnego BR . Aczkolwiek nie będę się przy tym upierał , mogę się mylić . Ale osobiście nie zaryzykował bym .

Godzinę temu, piano napisał:

toż to dwie znacznie różniące się stylistyki reprodukcji, parametrum/ charakterystyka i wymagane wzmocnienie, szczególnie ważna uczciwa wydajność prądowa przy ATC, bo będzie krzywdzące dla tych ostatnich.  

.., noo, ale jak się bawić, to na całego 😉

Szanowny da znać po zabawie 

Powodzenia, 

też mam pewne obawy co do wzmocnienia. Mam nadzieję, że Dayens da radę je rozbujać ze swoimi 175w

7 godzin temu, ciszyn11 napisał:

też mam pewne obawy co do wzmocnienia. Mam nadzieję, że Dayens da radę je rozbujać ze swoimi 175w

Też jestem ciekawy porównania. Opisz w klubie ATC jak już zakończy się pojedynek 😉 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

19 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Na allegro  stoja tannoy dc10a. 

Znakomite kolumny. Polecam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Za 25.000 to się kupuje Dynaudio, B&W 803 D, Focale Kanta lub Sopra, Diablo Utopia III, Focal Electra 1038 BE
A nie jakieś pierdziawki proponowane wyżej.
Albo nawet Magnepany 3.7. - choć te bardzo trudno dostać.

7 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Zgadza się. Sluchales ich???

Owszem, słuchałem w porównaniu do drogich ATC. Zgadnij, które zagrały lepiej 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minutes ago, Piopio said:

Za 25.000 to się kupuje Dynaudio, B&W 803 D, Focale Kanta lub Sopra, Diablo Utopia III, Focal Electra 1038 BE
A nie jakieś pierdziawki proponowane wyżej.
Albo nawet Magnepany 3.7. - choć te bardzo trudno dostać.

Owszem, słuchałem w porównaniu do drogich ATC. Zgadnij, które zagrały lepiej 😉

Zgadzam się z tobą w 100%.co to były za atc?? 

4 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Zgadzam się z tobą w 100%.co to były za atc?? 

Niestety nie pamiętam. Duże, brzydkie i drogie. Dużo droższe niż DC10. Ale dźwiękowo porażka. Na DC10 wokale brzmią jak marzenie. Piękna barwa. No i ta jakość wykonania ...

22 minutes ago, Piopio said:

Niestety nie pamiętam. Duże, brzydkie i drogie. Dużo droższe niż DC10. Ale dźwiękowo porażka. Na DC10 wokale brzmią jak marzenie. Piękna barwa. No i ta jakość wykonania ...

Papperpot  robi cudowną robotę. Kolumny pomimo swoich rozmiarów  zachowują się jak małe podłogówki, mogą stać blisko ścian. 10" driver  jest z Kensington.Wykonanie na wysokim poziomie  

• Pokaż nowe odpowiedzi