Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Przyciąganie elektrostatyczne. Po kilku latach będzie tam całkiem gruba warstwa. Wysraczy przelecieć zmiotką do kurzu czasami i problemu nie ma.

Ej no bez przesady. Kurz jest wszędo bylski ale to chyba nie problem. To nie powinno zakłócać priorytetów w salce kinowej. Dobór sprzętu, akustyka, kalibracja.

1 hour ago, STELVIO said:

Ej no bez przesady. Kurz jest wszędo bylski ale to chyba nie problem. To nie powinno zakłócać priorytetów w salce kinowej.

Oczywiscie :) myslalem, ze to sufit a ten srodkowy to vog 😊

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja mam w salonie ścianę z nieregularnej cegły i chyba raz na 10 lat ją odkurzałem. Więc na suficie nie będzie tragedii. 

Teraz u kolegi długi89 sufit wygląda pięknie i zapewne dużo lepiej też "gra"

Podobno budowa tych paneli nie jest przypadkowa. Ciekawe, gdyby samemu posklejać coś podobnego, czy efekt byłby w 80-90% zbliżony? 

31 minutes ago, DrWredman said:

Podobno budowa tych paneli nie jest przypadkowa. Ciekawe, gdyby samemu posklejać coś podobnego, czy efekt byłby w 80-90% zbliżony? 

Do budowy takich paneli są nawet aplikacje i kalkulatory online. Wpisz w google qrd 2d diffuser calculator, skyline calculator. Jest tego calkiem sporo w sieci.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Lata temu wyrzeźbiłem sporo takich skyline z xps... 

Sporo zabawy i satysfakcji. 

Na fotach 4 szt.. rozmiarów i parametrów już nie pamiętam ale robią robotę. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sky1White.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.10.2022 o 02:36, brewka87 napisał:

Oczywiscie 🙂 myslalem, ze to sufit a ten srodkowy to vog 😊

Dobrze myślałeś😉 to jest sufit i to jest VoG ( Głos Boga )

To jest właśnie fajne , że mimo rozwoju cyfrowego świata potrafimy , chociaż z ciekawości wrócić do sprzętu z lat 90-00 .

Sam mam teraz śmieszny zestaw w sypialni Sony Dav IS 50 z Dvd i jak odpalę płytę w DTS z DVD banan na gębie 🙂

Czasami do szczęścia trzeba tak nie wiele 

Miłego weekendu Marcinie !:)

Właśnie skończyłem oglądać Moonfall w Auromatic !!! Sztos!!! Masakra!!! Ilość efektów VoG!!! Oglądając człowiek czujecie jak by był na hali z półkolistą kopuła( dachem ), dźwięk bardzo dobrze się zespala czyli dół ze środkiem a środek z górą ( chodzi mi o strefy w Auro ) bardzo przyjemnie się ogląda, mnóstwo efektów… 

Kolega @Gmow1977 też ma skonfigurowane pod Auro wiec niech się też wypowie☺️ Ja jestem hepi z tego że wybrałem Auro3D a nie kontynuowałem Atmosa którego miałem na Heco Celan GT w konfiguracji 5.2.4 

13 minut temu, STELVIO napisał:

Twoją salkę można uznać za skończoną? Dopiąłeś na ostatni guzik?

Moja salka jest skończona od dwóch miesięcy… teraz szukam dziury w całym czyli myśle by cały przód zasilić monoblokami tanimi ale myśle że dobrymi… 

To co wrzucam ( zdjęcia czy opis to jest to co wykonywałem  gdy to montowałem, konto miałem zablokowane przez 6 tyg i w tym czasu ja skończyłem, pisałem że będę zamieszczać zdjęcia sukcesywnie ale nie od razu na raz! ) pozdrawiam

ps. Od dłuższego czasu cieszę się dźwiękiem ale musze przyznać że korzystam cały czas z Auromatic ale 10.1( 4 suby)

6 hours ago, długi89 said:

Właśnie skończyłem oglądać Moonfall w Auromatic !!! Sztos!!!

Ściezka dzwiekowa fajna nawet w Atmos. Warto obejrzec chociazby dla samych efektow 😉 

8 godzin temu, długi89 napisał:

Kolega @Gmow1977 też ma skonfigurowane pod Auro wiec niech się też wypowie☺️ Ja jestem hepi z tego że wybrałem Auro3D a nie kontynuowałem Atmosa którego miałem na Heco Celan GT w konfiguracji 5.2.4 

To prawda system mam pod oba kodeki... Oglądam w orginalnych ścieżkach .Coś tam porównywałem i stwierdzam ,że choć Auro 3d więcej używa górnych (u mnie 4 +VOG )to jednak efekty wedłóg mojej oceny dotąd najlepiej wyglądały w  DTS X Neural i Atmos. Z uwagi na to ,że salka nie jest wysoka bo zaledwie 220cm i górna warstwa od dolnej to zaledwie 100cm powoduje ,że efekty nie są TAK odczuwalne jak  w Atmos czy DTS X.   Wydaje mi się, że jest to spowodowane sposobem miksowania danego systemu.Np tacy "Pasażerowie " w Auro brzmi super ale w DTS X  Neural podobnie.W scenie kiedy bohater wchodzi do sali Planetarium  i odzywa się Komputer .W Auro 3d głos wypełnia całą salkę i masz wrażenie, że jest wszędzie.Głos Boga robi fajną robotę.Ale tylne nie grają. Jednak w DTS X Neural choć Vog nie jest aktywny to efekt jest podobny... za to tylne są aktywne....

Dziękuje za dodanie od siebie pare słów na temat Auro☺️

Być może jest tak jak piszesz że to Ci się zlewa ze względu na zbyt mała wysokość… u mnie wysokość między głośnikami wysokotonowymi wynosi 114 cm tak że tez niezbyt dużo ale fajnie to się wszystko wypełnia tworząc kopułę  

W mojej instalacji denerwował mnie trochę górny centralny, powodował jak by głosy  delikatnie były ponad ekranem choć nie we wszystkich filmach🤔 dlatego mam go w tej chwili wyłączonego, przez co brakuje czegoś po środku( tego dopełnienia ) ale boczne biorą na swoje barki robotę i trochę się to uzupełnia przez co nie ma dziury po środku. Tylne ( surround back ) uruchamiam w tedy kiedy oglądam jakiś mega hit który został wydany w 7-miu kanałach bo tak to jest tak jak piszesz dlatego odsłuch większości filmów odbywa się w konfiguracji 10.1(SBA) [ lewy, centralny, prawy, surround lewy, surround prawy warstwy dolnej , górny lewy przedni, górny prawy przedni, górny lewy tylny, górny prawy tylny oraz VoG ]

Edytowane przez długi89

W Auro brakuje mi 2 suba .

Puszczę w Atmos jest więcej mięsa .

W Auro z 1 subem jest więcej przestrzeni , ale kosztem właśnie tego mięsa .

Chyba , że mam coś zj...

14 minutes ago, RAF77 said:

W Atmos grają oba a w Auro gra tylko jeden?

A moze być tak, ze wyjscie z przedwzmacniacza, ktore normalnie wysterowuje suba, w konfiguracji Auro jest wykorzystane jako jeden z kanałów efektowych np VoG? Nie korzystam z Auro ale jak bawiłem się ustawieniami w moim Marantzu to było bardzo duzo mozliwych kombinacji. Oczywiscie tak tylko gdybam. @długi89 moze cos doradzi.

38 minut temu, brewka87 napisał:

@długi89 moze cos doradzi.

Ja mam 8500 i mam 13 końcówek mocy kolega ma 6700 i ma 11 końcówek mocy a wiem że ma dwa peresety jeden pod Atmos a drugi pod Auro3D i nawet gdyby miał 13 kolumn to sygnał wyjściowy na Wysokościowy Centralny oraz Voice of God musi wyprowadzić na oddzielna końcówkę mocy i jest to gniazdo cinch Hieght3, ale dlaczego gra mu tylko jeden sub a nie dwa? Szczerze nie mam bladego pojęcia🤷‍♂️ U mnie sygnał idzie jednym kablem do jednego suba później z niego wychodzi i idzie do następnego, później z tego następnego idzie do następnego itd…

04FCDAF2-1E9C-45D0-99E8-BE83FA277640.png

A moze być tak, ze wyjscie z przedwzmacniacza, ktore normalnie wysterowuje suba, w konfiguracji Auro jest wykorzystane jako jeden z kanałów efektowych np VoG? Nie korzystam z Auro ale jak bawiłem się ustawieniami w moim Marantzu to było bardzo duzo mozliwych kombinacji. Oczywiscie tak tylko gdybam. [mention=95360]długi89[/mention] moze cos doradzi.
Było tak u marantza ale przecież można puścić sygnał z jednego wyjścia na oba subwoofery, to raz.

A dwa, to jak... Przełącza kable RCA z tyłu ? Raz na subwoofer, raz na VOG ?

Jak pokój skończony to może dasz jaką fotkę przedniej ściany tam gdzie ten ekran xodiac, z maskowaniem ten ekran.

Edytowane przez JVC 4K
2 godziny temu, RAF77 napisał:

W denonie kolegi jest VoG w innym miejscu niż w marantzie więc nic nie musi przekładać , wystarczy końcówka mocy zainstalowana na stałe i później zmiana presetów ustawień pod Auro3D i Atmos…  i też nie do końca bo przy 7.X.6 z tych wyjść cinche sygnał idzie na głośniki Top Middle wiec chcąc nie chcąc musi przekładać kable albo głośnikowe albo cinche na osobne końcówki… chyba że ma rozgałęźnik i włącza daną końcówkę dla danego presetu…

Edytowane przez długi89
2 hours ago, RAF77 said:

Było tak u marantza ale przecież można puścić sygnał z jednego wyjścia na oba subwoofery, to raz.

Tak tez mozna. Oczywiscie

2 hours ago, RAF77 said:

A skąd ja mam wiedzieć, czy kolega @max720 w ogole posiada VoG? Przeciez jeśli przełącza presety raz pod Atmos a innym razem pod Auro, to moze miec ustawione zupełnie inne konfiguracje połączeń. Może w konfigu pod Auro po prostu ustawiony jest jeden sub zamiast dwóch.

Ja wiem że max ma rozgałęźnik firestora czy jak mu tam i na nim zmienia kolumny pod danym wyjściem z Amplitunera czyli np wychodzimy z terminali głośnikowych z amplitunera do tego rozgałęźnika i tam mamy dwa wyjścia jedne pod kolumny Auro drugie pod kolumny Atmos… pozostaje tylko zmiana presetów czyli ustawień w ampli i sprawa załatwiona. Ale czemu tylko jeden sub działa to mnie zastanawia🤔 w konfiguracji Auro? 

W denonie kolegi jest VoG w innym miejscu niż w marantzie więc nic nie musi przekładać , wystarczy końcówka mocy zainstalowana na stałe i później zmiana presetów ustawień pod Auro3D i Atmos…  i też nie do końca bo przy 7.X.6 z tych wyjść cinche sygnał idzie na głośniki Top Middle wiec chcąc nie chcąc musi przekładać kable albo głośnikowe albo cinche na osobne końcówki… chyba że ma rozgałęźnik i włącza daną końcówkę dla danego presetu…
Jak się nie mylę to kolega ma "super rozdzielacz" dla dwóch systemów Atmos+Auro.
Jest to konstrukcja własna, kolegi Firestone z innego forum.

Ja się odniosłem do tego co napisał kolega Brewka o starszym Maranzu a tu przecież jest nowszy Denon, mój błąd.
  • Pokaż nowe odpowiedzi