Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na tym forum , mógłby być jeden normalny temat bez przepychanek i pier... od czapy ? 

Martin może i nie jest Alfa i Omega , ale po ch... się jego tak czepiacie ?

Szuka najlepszych rozwiązań dla siebie , a że życie weryfikuje , to trzeba robić jazdę z tego ?

Panowie , zwolnijcie ! Proszę p

Nie wiem o co Ci chodzi. Dwa twoje wpisy powyżej były zbędne. Nic się nie dzieje. I przez to dochodzą dalsze wpisy. (najwyżej Martin to usunie) . I nie uważam także, że ja źle jego traktuję. I tyle. Pozdro.

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Gość
    (Konto usunięte) odblokował(a) ten temat

Dawaj....💪👏 

długi89 wstawiaj te zdjęcia twojej salki bo wszyscy ciekawi jak Tobie to wyszło🙂

Edytowane przez Gmow1977
W dniu 10.08.2022 o 10:18, STELVIO napisał:

Po prostu trochę dziwnie to wszystko wygląda i tyle.

Trochę? 😁

To wygląda jak kabaret. Zmiany nicków, zakładane po raz enty tematy o tym samym, a wszystko mogłoby być pod jednym nickiem i w jednym temacie. Co chwila zablokowywanie  i odblokowywanie topiku.

Niemniej, dobrze, że nie ma już w temacie kina domowego dwóch największych kretynów.

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

W związku z tym że przyszedł czas na zamówienie sprzętu i ograniczony budżet( niestety 😞) stanęło na kupnie 3xDali Oberon 3 jako front, 10xDali Oberon On Wall, Denon AVC-X8500HA. Oczywiście sprzęt przyjeżdżał w ciagu tygodnia bo nie mieli wszystkiego od razu a ja nie chciałem czekać tylko zająć się testami, rozmieszczenia głośników… 

Najpierw otrzymałem 3 pary Dali On Wall wiec wziąłem je na instalacje tylnich kanałów oraz górnych tylnich od Auro…

W pierwszych testach boczne surround były pod kątem 90’ względem słuchacza czyli na wprost ucha… podczas odtwarzania ścieżek 5.1 na starym jeszcze Denonie 1910 strasznie mnie to denerwowało

919B82D1-1EA6-414D-975B-1B3CF41B502D.thumb.jpeg.82fb6779fc20a7b1d5306ca814aaf9b4.jpeg6D681B16-32F6-41BD-94DD-1C17150C0C6F.thumb.jpeg.be6790aa89455123d2ea75470d1b3e3b.jpeg

po tygodniu testów postanowiłem je dać lekko do tylu czyli ustawić pod kątem 100’ co zaowocowało lepsza przestrzenią oraz nie wpadającym bezpośrednim dźwiękiem do ucha słuchacza

591C0A2D-F337-4E3E-AF0E-8719D747EF18.thumb.jpeg.7548faf553ba84a99c65b0069bcf9b1e.jpeg

Gość

(Konto usunięte)

Jak można zauważyć powyżej tylne surroundy zostały odwrócone by głośniki wysokotonowe znajdowały się na takiej samej wysokości, dlaczego tak akurat? ponieważ z prawej strony znajduje się grzejnik i z tego powodu nie mogłem zejść niżej z prawą kolumna 

0B11E33F-1DBD-4BE6-876D-2E36C0816E01.jpeg

0B10A95F-4790-497F-8225-A1DF0DF1244C.jpeg

B330DA94-0105-4748-9A8F-02EB5385CC39.jpeg

Głośniki tylne górne od Auro zostały zainstalowane na takich uchwytach

366499EA-3ACC-4D37-9245-9977CC53ED18.thumb.jpeg.6a0cf05cf04f11bd1a62548882f355ce.jpeg

dzięki czemu mogłem wyregulować je z łatwością do 30’ niestety po instalacji okazało się że grają wyżej niż powinny a że Auro dopuszcza kąt 40’ to na taki zostały ustawione, po teście okazało się że teraz jest tak jak powinno być☺️

Gość

(Konto usunięte)

Znalazłem jeszcze w zdjęciach  uchwyt zamontowany z kolumna…

46A40DFF-122D-4EEE-B52B-4DA54B9C51D8.jpeg

U kolegi w sąsiednim temacie koledzy się chwalili na czym siedzą to i może ja się tez pochwale😜 sztuk trzy😉

95DD8AF8-61CF-4ABD-9CA0-FBBAD660314F.thumb.jpeg.198e58f7e360e4cb982db600f59de96f.jpeg

Gość

(Konto usunięte)

Panowie ze względu że jestem w Polsce oferuje pare filmów na sprzedaż. Wiem że to nie bazar itd ale może ktoś będzie zainteresowany to wtedy dogadamy szczegóły na PW…

Dodam tylko że BD nie maja wcale PL oddam całość za stówkę😉

61671E50-1120-4A61-99F0-42F05FDED6A9.thumb.jpeg.2f0b851dd30761de7d51a1e7b7f6d8ba.jpeg

Natomiast filmy 4K maja PL tylko na płycie 4K z wyjątkiem trzech filmów gdzie PL jest na BD

F73B8372-AD22-485D-AFCF-B921D26B3486.thumb.jpeg.d41101ff54933e97197ffd8690ef8ac2.jpeg

Oraz 4K całkowicie bez PL 

5513CAC2-2DE8-4D71-9971-257A93B59441.thumb.jpeg.feb9f3ac5aa930b4e60a22898bfd655c.jpeg

Kto zainteresowany proszę pisać na PW

Również mam do oddania próbkę ekranu akustycznego ClearPix 4K wheit firmy Screen Research. Jeżeli ktoś zainteresowany to PW

EB5D8C02-48AF-419D-B973-86B310163FBB.jpeg

Gość

(Konto usunięte)

Dzisiaj doszedł do mnie w końcu długo wyszukiwany Detektor Fazy dzięki któremu będę mógł w końcu podłączyć sprzęt tak jak się należy😊

Czekam jeszcze na Oehlbach XXL Powerstation 909 który ma zastąpić Dynavox X7000

Jeżeli ktoś zainteresowany Dynavoxem wraz z kablami sieciowymi IsoTek proszę o PW

21C8CB0F-2A02-4C90-A460-9D43F36F72D5.thumb.jpeg.103146792dd3644384abc0c1b40c52fd.jpeg

63635F1A-54FC-4669-B395-2E654D0DA632.jpeg

Edytowane przez długi89
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lobo Srobo napisał:

Detektor fazy? A co to takiego?

Jest to urządzenie dzięki któremu podłączamy urządzenia zgodnie z fazą czyli plus do plusa a minus do minusa. To tak po mojemu… a opis brzmi tak:

„Zoptymalizuj swój system audio/video poprzez zastosowanie polaryzacji w fazie. Przy pomocy detektora faz można łatwo i szybko określić polaryzację wtyczek sieciowych. Rezultat: Lepsza jakość obrazu i dźwięku dzięki lepszym współczynnikom prądu.”

32 minuty temu, długi89 napisał:

Jest to urządzenie dzięki któremu podłączamy urządzenia zgodnie z fazą czyli plus do plusa a minus do minusa. To tak po mojemu… a opis brzmi tak:

„Zoptymalizuj swój system audio/video poprzez zastosowanie polaryzacji w fazie. Przy pomocy detektora faz można łatwo i szybko określić polaryzację wtyczek sieciowych. Rezultat: Lepsza jakość obrazu i dźwięku dzięki lepszym współczynnikom prądu.”

No tak jak podłączysz+ do - będzie lipa,ale czy to na pewno chodzi o połączenia głośnikowe,a nie podłączenie wtyczek kabli zasilających? Niektórzy piszą,że po obróceniu wtyczki sprzęt gra mu lepiej...

Edytowane przez Lobo Srobo
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lobo Srobo napisał:

a nie wtyczek kabli zasilających? 

Dokładnie o to chodzi… chodzi o prąd dzięki któremu zasilamy nasz sprzęt… po to właśnie ciągłem kable od licznika by wszystko było we fazie tak jak się należy… do tej pory miałem wszystko podpięte byle jak, działało wiadomo ale teraz będzie to zgodne ze sztuką. 

To tak samo jak w kolumnach gdy zamienimy plus z minusem, grać gra głośnik pracuje w przeciw fazie ale gra i na sto procent jakaś tam różnica jest w dźwięku…

Nie znalazłem po angielsku wiec wkleiłem po niemiecku

W UK są tak wtyczki zrobione,. że nie da się źle podłączyć, dodatkowo w prawie każdej wtyczce jest bezpiecznik.
Uważam, że Brytyjczycy zrobili to lepiej niż reszta Europy.
(Podłączenia do sieci elektrycznej).

7 hours ago, długi89 said:

Do tego wystarczy próbnik z neonówką w formie wkrętaka. Do kupienia w sklepie elektrycznym za około 2zł ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, brewka87 napisał:

Do tego wystarczy próbnik z neonówką w formie wkrętaka. Do kupienia w sklepie elektrycznym za około 2zł ☺

Nagraj filmik pokazujący jak to sprawdzić na sprzęcie nie podłączonym do sieci tak jak na filmiku wyżej… 

Zwykłym śrubunem też potrafię sobie sprawdzić w gniazdku prąd… 🤦‍♂️ masakra 

4 hours ago, długi89 said:

Nagraj filmik pokazujący jak to sprawdzić na sprzęcie nie podłączonym do sieci tak jak na filmiku wyżej… 

Zwykłym śrubunem też potrafię sobie sprawdzić w gniazdku prąd… 🤦‍♂️ masakra 

No własnie... masakra. W sprzętach wyposazonych we wtyki zasilające ze złączem PE (ochronnym) jest konkretnie ustalone która zyła to faza (L) oraz neutralny (N). Zazwyczaj problem jest w podwójnym gniezdzie zasilającym bo one konstruowane są w taki sposób ze w zaleznosci do ktorego gniazda podłączy się wtyczkę, faza jest na przewodzie L, a w drugim faza jest podłączona jako N i to akurat mozna własnie sprawdzić neonówką. W urządzeniach drugiej klasy ochronnosci niewymagających bolca PE jest stosowana izolacja galwaniczna którą moze być np transformator zasilający. W takim przypadku odwracanie wtyczki nie ma wpływu na działanie urządzenia. Oczywiście pisze tutaj o sprawnych, niegrzebanych sprzętach. W chinskich urządzeniach albo przedłuzaczach z biedronki za 4zł  zamienione przewody L oraz N to częste zjawisko ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)

Spoko luz wyjaśniłeś fajnie bez złośliwości👍 Ale mi chodzi o to że skąd ja mogę to akurat wiedzieć? Tz czy faza(L) znajduje się po lewej stronie czy po prawej stronie gniazda? Co producent to inny kraj i nie wiesz dokładnie po której stronie właśnie dali tą fazę. Po to sobie właśnie kupiłem ten tester by było mi łatwo to sprawdzić. Ponoć jest jeszcze jedna metoda z miernikiem gdzie przykłada się czarny przewód do cinch a drugi czerwony do jednego bolca w gniazdku wyjściowym we wzmacniaczu np…  

A jak nie masz ani jednego ani drugiego urządzenia to jak sprawdzisz fazę w sprzęcie gdy kabel jest montowany na stałe i ma ta mała wąska wtyczkę bez uziemienia? 

Z resztą nie ważne, ja kupiłem to dla siebie by sobie ułatwić sprawdzenie i podłączenie, Tobie to akurat nie musi pasować i masz prawo się nie zgadzać z tym zakupem twierdząc że zbędnie wydane pieniądze. Dla świadomości Twojej dałem tylko 1/3 ceny nowego… 

Pozdrawiam😉

Edytowane przez długi89

Jestem elektronikiem aktywnym zawodowo. Posiadam takze uprawnienia SEP do 1kV i takie sprawy są dla mnie oczywiste. Nie chciałem nikogo urazić ☺ 

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, brewka87 napisał:

Jestem elektronikiem aktywnym zawodowo. Posiadam takze uprawnienia SEP do 1kV i takie sprawy są dla mnie oczywiste. Nie chciałem nikogo urazić ☺ 

Spokojnie nie uraziłaś, dobrze wiedzieć że wśród amatorów sprzętu ( bo kim tak naprawdę jesteśmy bez ukończonej szkoły czy studiów )jest osoba z zawodu i za pewne z zamiłowania elektronikiem ☺️

25 minut temu, brewka87 napisał:

Jestem elektronikiem aktywnym zawodowo

Słyszysz zmianę barwy dźwięku przy zmianie okablowania zasilającego? 

Musiałem 😄 hehe.

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, bl4ck napisał:

Musiałem 😄 hehe.

Też chciałem to napisać ale ugryzłeś się w język ponieważ we wzmacniaczu CA A500 usłyszałem różnice na basie który stał się bardziej dociążony i lepiej kontrolowany po zmianie kabla komputerowego na IsoTek Evo3 , na reszcie pasma tak tego nie słychać. Natomiast w amplitunerze Denon-a 1911 nie usłyszałem nic, kompletnie zero zmian😞 a na 8500HA tego nie testowałem bo kable były w Polsce u ojca podłączone w systemie

Edytowane przez długi89

Wracając jeszcze do tego z której strony w gnieździe zasilającym ma byc podłączona faza, to polskie przepisy tego nie określają. Zwyczajowo fazę podłącza się z lewej strony gdy bolec uziemiający jest u góry. Wspomniałem wcześniej o gniazdach podwójnych w ktorych w zależności od tego gdzie podłączymy wtyk, mamy fazę raz z lewej strony, a w drugim przypadku z prawej. Osobiście odradzam montowanie takich gniazd. Czasami zdarza się, ze w mieszkaniu jest stara instalacja dwu-przewodowa. Podłączenie gniazda z bolcem uziemiającym do takiej instalacji powinno byc z tak zwanym zerowaniem, czyli przewód zerowy (niebieski) podłączony do bolca uziemiającego, a od niego mostek na styk N (neutralny). Pozostawienie bolca uziemiającego niepodłączonego jest błędem i stwaza realne zagrozenie uzytkownika takiej instalacji. Wiele urządzeń ma wejściowe filtry zasilające, które w przypadku niepodłączonego przewodu PE podają około połowy napięcia zasilającego na obudowę urządzenia (często nawet gdy takie urządzenie jest wyłączone). Podłączanie kilku urządzeń między sobą moze spowodowac przepływ prądu wyrównawczego np poprzez kable chinch i powodować brum (przydzwięk sieciowy). Wejsciowe filtry zasilające tworzą dzielnik pojemnosciowy (często spotykane w zasilaczach impulsowych) i na obudowie moze się pojawić napięcie przemienne ~115V.

47 minutes ago, bl4ck said:

Na moje szczęscie ja takich zmian nie słyszę, więc przynajmniej na drogie kable nie wydaję pieniędzy 😂

W Polsce fazę podłącza się zawsze z lewej strony. Bez względu gdzie jest bolec. I dlatego nie raz przy urządzeniach trzeba się zagłębić gdzie jest L. Bo niektóre są na to "uczulone".

• Pokaż nowe odpowiedzi