Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometry alps do regulacji głośności. Różnice.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Składam wzmak słuchawkowy. 

Zastanawiam się nad potencjometrem. 

Czy jest słyszalna różnica między niebieskim alpsem a tym mniejszym? 

50 minut temu, ahaja napisał:

Niebieski to shit. Wsadź takiego małego zielonego.

Jak fake to shit. Oryginalny niebieski jest dobry.  Słyszalna różnica - w pomiarach tego nie widać, ale z czasem być może coś tam się będzie działo....? Jak zamieniać to na drabinkę.

Jaki więc kupić niedrogi potencjometr? 

Aktualnie wstawiłem zwykły taji za 3zl bo taki miałem pod ręką. Wzmak uruchomiłem, działa więc czas z mi ienic potek na jakiś lepszy. 

4 godziny temu, Tymianek napisał:

Oryginalny niebieski jest dobry

Z całym szacunkiem ale niebieski Alps, to napompowany "fejm" oparty na legendzie "Black Beauty" - czyli znacznie lepszego, czarnego Alps. W aplikacji (wszystkie potki 100kΩ), gdzie mogłem porównać śmiesznie tani Alpha, niebieski Alps, stary jak świat czarny Panasonics, i Audio Note - oryginalny niebieski Alps poległ ze wszystkimi. Nie jest zły, ale wprowadzał specyficzną suchość na średnicy - matowość, której nie dało się zbagatelizować. A na równi z najtańszym Alpha różnica pomiędzy kanałami na początku pracy tych potków była wręcz nie do zaakceptowania (nie jednorazowy przypadek)...

@Panjarek cenowo owszem - spora rozbieżność, ale choć Audio Note jest dwukrotnie droższy - od razu wiesz za co płacisz. To jest ten jeden rezystor w układzie, na którym oszczędzanie nigdy nie popłaci. Nikt nie każe Ci od razu wstawiać potka TKD, z tym, że... Robisz to raz - więc zrób raz, a dobrze 😉

10 godzin temu, AudioAddicted napisał:

choć Audio Note jest dwukrotnie droższy - od razu wiesz za co płacisz.

Fakt, wiem że zapłaciłem za tandetę wykonaną na poziomie zajęć technicznych w podstawówce, nie obrażając uczniów podstawówki (kiedyś takie zajęcia były, nie wiem czy teraz są). Potencjometr poklejony klejem na gorąco, jakąś żywicą, nietrzymający zbieżności i trzeszczący w dwóch miejscach na ścieżce. Faktycznie rewelacja, "za którą wiesz za co płacisz". Żeby nie było, kupiony w Hificollective. Przy próbie reklamacji się wypięli. Poszukam, może gdzieś znajdę to wrzucę foty.

@oxygen wszystkie potki oprócz Panasonic kupione były właśnie w hificollective i nigdy nie miałem zastrzeżeń ani do jakości, ani poziomu usługi. Nie będę pisał, że miałeś pecha czy coś w tym rodzaju - ale wielokrotnie korespondowałem z Nickiem Lucasem w różnych sytuacjach i nigdy nie byłem zbywany 🙂

@AudioAddicted mój wpis odnosił się do jakości potencjometru AN, hifi oberwało się przy okazji.

AN to dla mnie napompowana wydmuszka jadąca na niegdysiejszej sławie. Kilka lat temu kupiłem transformator do lamp, wydawało mi się, że jest super, kasiora którą wydałem była ogromna.  Był taki sobie, Piotr z Bochni nawinął dużo lepsze za mniejszą kasę. Po tych doświadczeniach nigdy więcej AN.

A porównanie tych wszystkich potków z forumowym "Volume Controlerem" to jak by porównywać malucha z mercedesem . Te wszystkie alpsy to śmietnik i odczucia moje dotyczące ich negatywnego wpływu na dźwięk były identyczne jak kolegów wyżej. Robiłem kiedyś porównanie z polskim z przed 30 lat i nasz wygrał z tym zamulaczem. Szkoda każdej złotówki. Jedyna alternatywa to drabinka lub volume controller. Jak autor szuka tanio to każdy będzie lepszy brzmieniowo od tych alpsów. 

Płytka nie jest dostosowana do drabinki lub volume controler a nie chce jej przerabiać. Wzmacniacz ma być mały. 

On 2/25/2022 at 6:57 PM, Panjarek said:

Cześć. 

Składam wzmak słuchawkowy. 

Zastanawiam się nad potencjometrem. 

Czy jest słyszalna różnica między niebieskim alpsem a tym mniejszym? 

Jedyna różnica jaka może być między potencjometrami to jakość wykonania i tolerancja rezystancji. Różnic w brzmieniu, poza tą wynikającą z tolerancji, czyli głośnością, nie będzie. Daj taki potek który masz, sprawdź czy kanały grają równo i tyle w temacie.

15 minut temu, pyza666 napisał:

Różnic w brzmieniu, poza tą wynikającą z tolerancji, czyli głośnością, nie będzie

Zapomniałeś dodać "moim zdaniem". A moim zdaniem różnice są i to na tyle istotnie wpływające na brzmienie, jak każdy inny element w torze audio.
Nie musisz się z tym zgadzać, ale to jest tylko i wyłącznie Twoje zdanie na ten temat 😉

6 minutes ago, AudioAddicted said:

Zapomniałeś dodać "moim zdaniem". A moim zdaniem różnice są i to na tyle istotnie wpływające na brzmienie, jak każdy inny element w torze audio.
Nie musisz się z tym zgadzać, ale to jest tylko i wyłącznie Twoje zdanie na ten temat 😉

Jest dokładnie odwrotnie, to nie jest moje zdanie, tylko prawa fizyki. Jak napiszę że nie da się przekroczyć prędkości światła to też będzie moje zdanie? Nie ma czegoś takiego jak lepsza i gorsza rezystancja a potencjometry będą "grały" tak samo i koniec.

Ktoś jakiś czas temu badał wpływ rezystorów na thd. Zapewne potencjometry mają również rozrzut - cudów nie ma. Natomiast jeśli ktoś jest to w stanie usłyszeć no to już chciałbym taki cud w ślepych testach zobaczyć. 

Potencjometry tez słychać między jakością i sposobem wykonania, foliowe versus węglowe itd

Edytowane przez Фома
1 hour ago, Daniel_68412 said:

Ktoś jakiś czas temu badał wpływ rezystorów na thd. Zapewne potencjometry mają również rozrzut - cudów nie ma. Natomiast jeśli ktoś jest to w stanie usłyszeć no to już chciałbym taki cud w ślepych testach zobaczyć. 

Dokładnie, pozostałe parametry np. szum, są nieraz trudno mierzalne a co dopiero słyszalne.

1 hour ago, Фома said:

Potencjometry tez słychać między jakością i sposobem wykonania, foliowe versus węglowe itd

Rozmowa zakończy się przy prośbie o udowodnienie tego w ślepym teście.

Edytowane przez pyza666
2 minutes ago, Фома said:

ślepe testy nie są dowodem na "nieistnienie" prawda? 😉

Ale są dowodem na słyszenie, a Wy twierdzicie że słyszycie, prawda? 🙂

23 minuty temu, pyza666 napisał:

Ale są dowodem na słyszenie

no też nie są  żadnym.

Zdarzało mi się zaliczyć blind testy, zdarzało się i nie. lub pół na pół.  Ale  Gdybym Tobie zrobił test np zmiany na formantach i kompresji transjentów lub innych składowych poj dżwięków wraz z  wzrostem wykładniczym w stosunku do zmian częstotliwości, pewne zmiany byś usłyszał, pewne może (ze wskazaniem na "które") Ale w ślepym teście 10/10 mógłbyś nie zaliczyć. Chociaż kto wie? Czy to oznacza że nie słyszysz ?  lub = że ich nie ma ?

Edytowane przez Фома
6 minutes ago, Фома said:

no też nie są  żadnym.

Zdarzało mi się zaliczyć blind testy, zdarzało się i nie lub pół na pół.  Ale  Gdybym Tobie zrobił test np zmiany na formantach i kompresji transjentów lub innych składowych poj dżwięków wraz z  wzrostem wykładniczym w stosunku do zmian częstotliwości, pewnie zmiany byś usłyszał, pewne może (ze wskazaniem na "które") Ale w ślepym teście 10/10 mógłbyś nie zaliczyć. Chociaż kto wie? Czy to oznacza że nie słyszysz ?  lub = że ich nie ma ?

Oczywiście że są dowodem, i właśnie napisałeś że wcale nie słyszysz, bo raz trafiałeś dobrze raz nie. Szympans na teście odsłuchowym miałby taki sam wynik, bo wybierałby losowo. Gdybyś słyszał to byłoby 100% trafione 🙂 Mi nie musisz żadnych testów proponować, ja nie twierdzę że coś słyszę lub nie, tylko czy coś jest w ogóle możliwe do uszłyszenia 🙂

7 minut temu, pyza666 napisał:

Oczywiście że są dowodem, i właśnie napisałeś że wcale nie słyszysz, bo raz trafiałeś dobrze raz nie. Szympans na teście odsłuchowym miałby taki sam wynik, bo wybierałby losowo. Gdybyś słyszał to byłoby 100% trafione 🙂 Mi nie musisz żadnych testów proponować, ja nie twierdzę że coś słyszę lub nie, tylko czy coś jest w ogóle możliwe do uszłyszenia 🙂

No widzisz wcale  nie czytasz co napisałem tylko interpretujesz co chcesz  ;

18 minut temu, Фома napisał:

Zdarzało mi się zaliczyć blind testy

czyli 10/10.

7 minut temu, pyza666 napisał:

zdarzało się i nie

Edit można pójsć dalej. Skoro tak łatwo sie pomylić  to można dojść do wniosku że zmiany które nawet są, są pomijalne. Tyle że nie dla wszystkich. Dla tych co są, jest zakładka audio mity.

Lub jak piszesz że skoro coś jest w ogóle do usłyszenia" to fakt nie ma sobie co tym tyłek zawracać

Edytowane przez Фома
15 minutes ago, Фома said:

No widzisz wcale  nie czytasz co napisałem tylko interpretujesz co chcesz  ;

czyli 10/10.

Edit można pójsć dalej. Skoro tak łatwo sie pomylić  to można dojść do wniosku że zmiany które nawet są, są pomijalne. Tyle że nie dla wszystkich. Dla tych co są, jest zakładka audio mity.

Lub jak piszesz że skoro coś jest w ogóle do usłyszenia" to fakt nie ma sobie co tym tyłek zawracać

Zdarzało Ci się trafić 10/10? W sensie 10 zmian komponentu? Co to był za komponent? Jaka była metoda testu?

To że w testach czasem trafiałeś czasem nie, nie jest dowodem na to że zmiany są małe i trudno je usłyszeć. Przecież jak się czyta wasze kwieciste opisy o suchości, pełności, muleniu i innych cechach, to można wywnioskować że powinno się to dać łatwo usłyszeć 🙂

Edytowane przez pyza666

Ślepe testy nie są żadnym dowodem. To już było tutaj grane... Dalsza dyskusja na ten temat, w tym wątku nie ma sensu. Od tego jest wątek Audio Mity - tam "kopanie się z koniem" we wszelakiej formie i kierunku urosło już do rangi sportu ekstremalnego. Również tam proszę kierować się ze ślepymi testami, zamiast rozwalać kolejny wątek.

Do informacji dla osób zainteresowanych tematem wątku (bo nikt mi nie wmówi że różnicy nie ma): potki wymienione wcześniej sprawdziłem w tym samym wzmacniaczu, w tym samym środowisku. A kolosalna różnica pomiędzy sceptykiem, a mną jest taka - ja tam wtedy byłem, oni nie. Amen 😉

Teraz, pyza666 napisał:

Przecież jak się czyta wasze kwieciste opisy

Ło matko Czemu znów jest "wasze". :)) Wcześniej było "Wy" itd..

2 minuty temu, pyza666 napisał:

Przecież jak się czyta wasze kwieciste opisy

No tiaa.. Poezja jest fajna. Wrażenia oraz wyobraźnia też.

Jakbyś poczytał opisy "barw" dźwięków przez testowanych kilkaset osób w badaniach Rogali to jak lektura prawie na poziomie Lema. 🙂

8 minut temu, pyza666 napisał:

Przecież jak się czyta wasze kwieciste opisy o suchości, pełności, muleniu i innych cechach, to można wywnioskować że powinno się to dać łatwo usłyszeć 🙂

Pomijając uwypuklanie własnej wypowiedzi dodając słowa "wasze kwieciste" - tak, można wywnioskować iż da się to łatwo usłyszeć - a do tego wystarczy (co może dla niektórych być jednak szokiem) zamienić potek we właściwym miejscu na inny 😉

2 godziny temu, pyza666 napisał:

Jak napiszę że nie da się przekroczyć prędkości światła to też będzie moje zdanie?

Da się przekroczyć 🙂 Tylko Ty tego nie potrafisz 😄

21 minutes ago, AudioAddicted said:

wystarczy (co może dla niektórych być jednak szokiem) zamienić potek we właściwym miejscu na inny 😉

To twoja opinia. Więc twoim zdaniem... Byś musiał to udowodnić naukowo a do tego trzeba znać statystykę matematyczna - z tego co tu można wyczytać wiele osób jej albo nie zna albo nie rozumie. 

27 minutes ago, AudioAddicted said:

Ślepe testy nie są żadnym dowodem.

Właśnie wysadziłeś nauki przyrodnicze w powietrze. Pozostaje religia dogmatyczna która w tej epidemii jest mocno widoczna. 

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To twoja opinia. Więc twoim zdaniem... Byś musiał to udowodnić naukowo a do tego trzeba znać statystykę matematyczna - z tego co tu można wyczytać wiele osób jej albo nie zna albo nie rozumie. 

Nikomu niczego nie muszę udowadniać i to jest różnica między moim, a Twoim poczuciem spełnienia. Ja po prostu po wszystkim wciskam przycisk [Play]. I tego również Tobie życzę 🙂

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Właśnie wysadziłeś nauki przyrodnicze w powietrze. Pozostaje religia dogmatyczna która w tej epidemii jest mocno widoczna. 

Na jakimś Forum przyrodniczym o tym podyskutujemy? Czy może jednak wykażesz się odrobiną pojmowania sensu wypowiedzi i sprowadzisz myślenie w obrębie dziedziny "Audio"? 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi