Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Ja takie rozwiązanie z DAC na płyteczce dopiętej do RPi odrzuciłem na początku rozważań. DAC to najważniejszy element w PC audio.

W takim rozwiązaniu nie ma miejsca na dobrą aplikację układu (patrz uwaga kolegi), duże ryzyko przeniku zakłóceń z części cyfrowej oraz powstania pętli masy z uwagi na brak izolacji galwanicznej.

16 minut temu, Krzych 2 napisał:

Z tego co widzę brak stopnia analogowego. Będzie średnio z PCM5102. Takie granie nijakie. 

Dzięki, nie napisałem precyzyjnie - te pokazane przeze mnie nakładki są na PCM5122, a w przypadku tej drugiej producent pisze tak: (myślałem, że kondensatory na wyjściu to część "analogu" na wyjściu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 minut temu, msankowski napisał:

Ja takie rozwiązanie z DAC na płyteczce dopiętej do RPi odrzuciłem na początku rozważań. DAC to najważniejszy element w PC audio.

Ja też nie biorę tego na serio, tak po prostu przeglądam dostępne rozwiązania dla maliny.

A wpisy kol. Muzg i Krzych2 zaintrygowały mnie, ale nie znalazłem nic stacjonarnego z daców na PCM5102/5122 - są jakieś daci z sekcją analogową dostępne na rynku na tych przetwornikach?

Czy kol. @Muzg swoje eksperymenty na PCM5102 będzie miał we własnej ofercie? 

Może warto tego posłuchać? Chyba nawet by wypadało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

19 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Może warto tego posłuchać? Chyba nawet by wypadało.

Moim zdaniem warto. Wiem jak gra moją aplikacją. Porównałem w kilku systemach wysokiej klasy. Nie ma wstydu. Oczywiście tamte grały lepiej. Nie była to jednak przewaga miażdżąca, czy jakaś wielka różnica klas. Jest bardzo dobrze, a biorąc pod uwagę groszową cenę PCM wręcz rewelacyjnie.

Tylko powtórzę jeszcze raz. Proste płytki z allegro po kilkadziesiąt złotych nie grają. Jest zwyczajnie słabo

Ogólny wolumen rozciągnięcie pasma, dynamika , energia dołu pasma to jest na najwyższym poziomie. Nieco kuleje skala mikro, w makro jest świetnie. Tak bym scharakteryzował tego PCM. Konrad chyba też tak to opisał.

Edytowane przez Krzych 2
2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Proste płytki z allegro po kilkadziesiąt złotych nie grają.

No tak, przejrzałem trochę sieć i dziwna sprawa - nie widzę żadnych rozwiązań na PCM5102 z wejściem Spdif albo USB (jeśli jest gniazdo usb to tylko do zasilania, a jesli jest spdif to tylko jako wyjście).

Za to są, może mniej "proste", urządzenia ale z wejściem tylko......bluetooth. O co chodzi, co jest grane z tym PCM5102? Dlaczego producenci nie stosują tego scalaka w swoich "normalnych" produktach?

spacer.png

(Po kliknięciu i powiększeniu tu obrazka - prawy klawisz myszki - otwórz w obraz w nowej karcie - zdjęcie jest w pełnej rozdzielczości)

Edytowane przez (nie)przecietniak

Dlaczego? Marketing po prostu. Umieszczenie PCM w notce w folderze o jakimś urządzeniu nie przyciągnie nabywcy. PCM jest uznany jako rozwiązanie do sprzętów najwyżej klasy średniej niskiej. Pod taki target został zaprojektowany. To nie przypadek , że dataszit nie uwzględnia żadnego analogu. 

Miałem do czynienia z płytką na PCM i z bluetooth. Nic specjalnego. 

10 minut temu, Krzych 2 napisał:

Dlaczego? Marketing po prostu.

A ja już podejrzewałem, że jest to jakoś skomplikowane technicznie zaprojektować daca na tej kości w klasycznymi wejściami cyfowymi, tudzież USB.

Co do tego modułu. Zauważ PCB zrobione jakby przez automat . Stabilizatory w jednej linii dość nieoptymalne.

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

A ja już podejrzewałem, że jest to jakoś skomplikowane technicznie zaprojektować daca na tej kości w klasycznymi wejściami cyfowymi, tudzież USB.

Żeby działało tak. Żeby działało optymalnie no to już nie jest tak prosto i wymaga wiedzy , prób i czasu.

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Żeby działało tak. Żeby działało optymalnie no to już nie jest tak prosto i wymaga wiedzy , prób i czasu.

Jasne, i producenci z branży audio na pewno by to umieli. Ale jakoś tego nie robią, hmm. Może nie wiedzą (opierając się jedynie na datasheet) o tym myku z analogówką...

-----------------------

Koledzy coś kolekcjonują w ramach audiofilskiego hobby?

Bo jeśli chodzi o mnie, to chyba zaczynam 😉(albo kończę - sam nie wiem 🙂 )

Oto moja kolekcja daców, od dołu:

1. TDA 1541A w obudowie po starym tunerze Sony - made by Philips, Sony & Holgin

2. AK4558 - made by AKM & Presonus

3. ES9068AS - made by ESS Technology & Topping

4. ES9023P - made by ESS Technology & FX-Audio

Chyba dochodzę do wniosku, ze szukanie jedynego i tylko jedynego, idealnego brzmienia dla siebie - to jest mżonka. Każdy z powyższych daców ma coś w sobie co mi się podoba. Niech będą razem, obok siebie, dla każdego z nich znajdzie się czas na zagranie, a żaden dźwiękiem nie oszuka, w gruncie rzeczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

25 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Ale jakoś tego nie robią, hmm.

Marketing zaczyna się już u producentów kostek. Wypuszczają na rynek super-hiper kość promując ja do zastosowań wysokiej klasy. Podlapuja to periodyki i fama się niesie. Potem producent sprzętu implementuje to u siebie fama niesie się dalej i interes się kręci. Audio w dużej mierze to marketing szeptany dotyczy to szczególnie hi-endu.

Nasz PCM ani nie był promowany specjalnie, ani specjalnie nikogo nie zainteresował w poważnych zastosowaniach. Ot zwykła kostka no i okazało się , że i grać potrafi.

31 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Jasne, i producenci z branży audio na pewno by to umieli. Ale jakoś tego nie robią, hmm. Może nie wiedzą (opierając się jedynie na datasheet) o tym myku z analogówką...

Po czym wnosisz ze nie robią? Robią ale nie w entrylevel. Bardzo ładnie zostało wyłożone w odcinku gr-research jak danny tłumaczy dlaczego zaczął robić kity a nie gotowe głośniki. Każdy rynek ma swoje różne price pointy. Każdy etap maksymalizuje sprzedaż produktu na którym ma największą marże. Załóżmy że zrobiłeś dac który miecie wszystko. Dla przykładu dajmy ze cenę ustlasz na 2tys PLN. Masz znajomych w Kambodży i możesz ich zrobić każda liczbe. Złoty interes. Wiesz dlaczego rynek cie nie wpusci i zbankrutujesz? Bo sprzedawca w salonie w dupie ma to że chcesz być zbawca rynku audio. Dla niego liczy się 50proc marża dataliczna i jak przyjdzie klient co chce zostawić 30k na dac to właśnie taki price point od sprzedawcy dostanie a nie twój żeby mógł zarobić 200pln (wiadomo klient miałby lepszy sprzęt ale nie to jest celem kapitalizmu) . To jest oczywiste i logiczne. Właśnie ta zasada tworzy różne klasy produktów. Stąd też już prosta droga żeby zrozumieć że dostajesz na początek coś co ma wzbudzić twój apetyt ale ma się szybko popsuć lub nie spełnić oczekiwan i masz z czasem włożyć w dany rynek więcej kupując price point wyżej i wyżej. 

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Po czym wnosisz ze nie robią?

Są jakiekolwiek "klocki" (w sensie z funkcją dac z wejściem spdif) na PCM5102 nawet nie z entry level? Chętnie bym spojrzał na nie.

3 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Za to są, może mniej "proste", urządzenia ale z wejściem tylko......bluetooth. O co chodzi, co jest grane z tym PCM5102? Dlaczego producenci nie stosują tego scalaka w swoich "normalnych" produktach?

Dlatego, że to nie jest układ do normalnych konstrukcji. Kości mają swoją hierarchię przeznaczenia. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

1 minutę temu, daris666 napisał:

Dlatego, że to nie jest układ do normalnych konstrukcji. Kości mają swoją hierarchię przeznaczenia. 

Lubisz, jak się prosi Ciebie, prawda? 😉 Skoro więc powiedziałeś "A", to powiedz, proszę i resztę, nie bądź taki tajemniczy.

W sumie nie chciałem nic więcej dodać, nie było żadnego B 🙂 🙂

14 minut temu, daris666 napisał:

W sumie nie chciałem nic więcej dodać,

Chciałeś, chciałeś 😉 , tylko Ci nie wypada tego wypowiedzieć w obecności Kolegów, którym ta kość zagrała w zupełnie innym miejscu, że producent zakwalifikował ją do:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na serio nie chciałem. Powiedz o co Ci chodzi, może w podświadomości chciałem to powiedzieć i nie jestem tego świadomy🙂

1 minutę temu, daris666 napisał:

Powiedz o co Ci chodzi

Naprawdę chcesz to kontynuować? Daj spokój.

36 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Kości mają swoją hierarchię przeznaczenia. 

Ja zażartowałem tylko, będąc zdziwiony Twoją enigmatyczną wypowiedzią. A datasheeta wcześniej nie widziałem, ale po Twoim poście sprawdziłem. 🙂

------------------

Udało mi się namierzyć jednego daca na PCM5102 poważniejszego producenta, ale on też jest oszczędny - oszczędny na wejściach (tylko USB) i na analogówce (nie znał "myku"): Pro-Ject USB Box S +

spacer.png

1 hour ago, (nie)przecietniak said:

Są jakiekolwiek "klocki" (w sensie z funkcją dac z wejściem spdif) na PCM5102 nawet nie z entry level? Chętnie bym spojrzał na nie.

Nie mam zielonego pojęcia - nie bawi mnie takie podejście do tematu. Odnosiłem się tylko do stwierdzenia że producent nie wie jak to powinno być zrobione. Oczywiście że wie tylko nie chce tego robić w danym przedziale cenowym. Moim zdaniem dobrego daca można zrobić na każdej obecnie produkowanej kości o sensownch parametrach - kwestia dobrego projektanta.

To nie jest tak że np denon robił duże przetworniki za gruba kasę bo pcm63 było właśnie "tą" kością. Po prostu brali kość o najlepszych parametrach na ówczesnym rynku i robili na bogato a z tego później powstawały legendy bo ludzie patrzyli co też tam w środku dali.

Dac moim zdaniem jest bardzo istotnym elementem toru bo może bardzo dużo popsuć (sygnał), natomiast dużo ludzi traktuje go jako środek do naprawy lub poprawy systemu. Tutaj znacznie więcej do powiedzenia ma akustyka i kolumny.

Tylko ta dyskutowana kość zasilana jest z 3,3V, z którego to napięcia robi sobie wyższe i to symetryczne, coś jak 7660. Czyli co, nadal wymaga liniowego zasilacza? 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Udało mi się namierzyć jednego daca na PCM5102 poważniejszego producenta, ale on też jest oszczędny - oszczędny na wejściach (tylko USB) i na analogówce (nie znał "myku"): Pro-Ject USB Box S +

Z tym przetwornikiem to zabawa dla dobrze zorientowanych  . Mnie się nie udało zrobić z niego niczego dobrego bo się nie przyłożyłem i pewnie brakuje mi wiedzy . Krzych2 i Muzg zrobili to lepiej i są zadowoleni z efektów ale ile to kosztowało czasu i pracy ? Weź pod uwagę ich doświadczenie i umiejętności . Z drugiej strony - eksperymenty z tym układem to może być solidna szkoła i niezła zabawa .

...there is no spoon...

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Naprawdę chcesz to kontynuować? Daj spokój.

Chciałem tylko nadmienić, że już w drugiej mojej wypowiedz stwierdziłem niechęć kontynuowania dalej mojej myśli 😉

Spoko. Moim zdaniem i z tym się  zgadzam,  bez względu na

2 godziny temu, daris666 napisał:

hierarchię przeznaczenia. 

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

dobrego daca można zrobić na każdej obecnie produkowanej kości o sensownch parametrach - kwestia dobrego projektanta.

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Moim zdaniem dobrego daca można zrobić na każdej obecnie produkowanej kości o sensownch parametrach - kwestia dobrego projektanta.

Pełna zgoda. PCM z pewnością nie jest żadnym " świętym gralem" audio. Na bank jest takich kostek więcej.

To takie zdanie, kóre mówi wszystko i nic. Podobnie jak "gra cały system".

Jak spojrzeć na schematy, to aplikacje kości DAC są z reguły takie jak w notach aplikacyjnych producentów.

Odstępstwa są niezwykle rzadkie.

Może właśnie te "niezwykle" rzadkie grają najlepiej. 

Oczywiście nikt nie jest zainteresowany poszukiwaniami, muszę sam szukać i ... znajdować 😉 Proszę bardzo:

"Audiophonics PCM5102 - zasilany bateryjnie przetwornik cyfrowo-analogowy z zapierającą dech w piersiach jakością dźwięku!" -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Można mieć wybór wejść cyfrowych? Można

spacer.pngspacer.png

Dziwne, że taki mały obecnie wybór (praktycznie żaden) przetworników na tej kości, prawdopodobnie droższe o wiele klocki musiałyby się chować. Ale, że na AudioStereo nie powstał forumowy projekt takiegoż.... to też się dziwię troszkę😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  bogata strona z historią poczynań entuzjasty aplikującego PCM5102 (ale także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) do maliny (schematy, opisy, spostrzeżenia) - może kogoś zainteresuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi