Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Koledzy coś kolekcjonują w ramach audiofilskiego hobby?

,, Na stanie" mam zawsze około 4 sztuk ale żaden nie jest ,, fabryczny " . Jakiś nowy się pojawia więc inny idzie w świat . Duża rotacja .🤣

Myślę , że już nadszedł czas dla ciebie na zabawy z analogami . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, Ape napisał:

Wydaje mi się że ten PCM5102 to kiepski dac jest dźwiękowo w porównaniu z PCM1793 lub 1794.

No, nie wiem. Skoro kol. Muzg zagrał prawie jak Referencja, a ona zapewne nie jest na PCM1793 ani na PCM1794, to chyba  PCM5102 jest  od nich lepszy.

Godzinę temu, arturp napisał:

Myślę , że już nadszedł czas dla ciebie na zabawy z analogami . 

Maybe

spacer.png

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Godzinę temu, arturp napisał:

,, Na stanie" mam zawsze około 4 sztuk ale żaden nie jest ,, fabryczny " . Jakiś nowy się pojawia więc inny idzie w świat . Duża rotacja .🤣

Nie tęsknisz za stabilizacją z kilkoma dacami na stałe na podorędziu? 😉

W dniu 14.04.2022 o 21:21, msankowski napisał:

DAC mam z własnym zegarem stabilizowanym kwarcowo, AES/EBU jest izolowane galwanicznie, w swojej głowie nie znajduję powodu żeby zasilanie nakładki mogło mieć wpływ na granie.

Chyba mi się nie będzie chciało...
Dostarczali Colissimo+DPD.

Proponuję rozszerzyć horyzonty myślowe

7 minut temu, msankowski napisał:
10 minut temu, kolmen napisał:
Proponuję rozszerzyć horyzonty myślowe

To słucham, może pomożesz?

Podłącz kilka różnych (jakościowo) zasilaczy do oscyloskopu

Może wtedy zrozumiesz

Podłącz kilka różnych (jakościowo) zasilaczy do oscyloskopu
Może wtedy zrozumiesz
Twierdzisz, że to rozszerzy moje horyzonty? Przyjmijmy zatem że podłączyłem różne zasilacze do mojego oscyloskopu i już wiem.
Potrzebuję jaśniej.

Wyjaśnij proszę w jaki sposób "czystsze" zasilanie układu cyfrowego i izolowanego galwanicznie, jak w przykładzie o którym mówimy, wpłynie na sygnał analogowy po konwersji gdy konwerter ma swoje zasilanie i własny stabilny zegar?
W dniu 11.04.2022 o 20:49, frobek napisał:

A nawiązując do tytułu tematu, ja w tym przypadku zrobiłem całkowitą przerwę od składania daca, bo w tym setupie po prostu go nie ma 🙂 . Cały tor jest cyfrowy, sygnał analogowy pojawia się dopiero na zaciskach głośnikowych.

FDA (Full Digital Amplifier) - jak rozumiem - "w pełni cyfrowy wzmacniacz, koncepcja wzmacniacza audio klasy D, w której nie ma konwersji cyfrowo- analogowej ( DAC ) sygnału wejściowego przed wzmocnieniem." "Wzmacniacz Full Digital jest w pełni cyfrowy, nie używa konwersji cyfrowo-analogowej przed wzmocnieniem. W związku z tym oferuje samodzielną funkcję przetwornika cyfrowo-analogowego, przedwzmacniacza i wzmacniacza mocy. Te wzmacniacze FDA mają zapierający dech w piersiach stosunek jakości do ceny i zapewniają nieoczekiwaną wydajność w swoim przedziale cenowym. Powinny być preferowane, gdy główne źródła są cyfrowe, ograniczając w ten sposób konwersję sygnału do ścisłego minimum."

Czyli dziękujemy uprzejmie już za klasyczne daci? 

No właśnie, dla mnie to nowość. Nie mam zielonego pojęcia o tej technologii, nic wcześniej nie czytałem, po prostu nic nie wiem.

Jak więc zaznajomić się z tą nowoczesną technologią małym kosztem? - pomyślałem. No i zapoznam się, bo..... Pomyślałem ..... i przez przypadek dzisiaj natrafiłem i nabyłem na rynku krajowym na poniższy "instrument" za niecałe 90 euro w przeliczeniu. Sabaj A4

Zupełnie nie wiem czego się po tym spodziewać (macie jakieś doświadczenia z czymś podobnym?), na pewno uzupełni kolekcję (a miał byc koniec z zakupami), ma wejścia jakie lubię, wygląd, wielkość. W najgorszym przypadku wyląduje przy PC. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a4_2.thumb.jpg.818dfae37f51cad3baec255a81788765.jpga4_chip.thumb.jpg.052538f1e8080363bf86bf11d6de088b.jpg

a4_chip1.thumb.jpg.398a4d55d9d807be8714dadbac1365c4.jpg

Pierwsze dwa zdjęcia, jako zrzuty ekranu z poniższej recenzji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 19.04.2022 o 22:27, msankowski napisał:

Twierdzisz, że to rozszerzy moje horyzonty? Przyjmijmy zatem że podłączyłem różne zasilacze do mojego oscyloskopu i już wiem.
Potrzebuję jaśniej.

Wyjaśnij proszę w jaki sposób "czystsze" zasilanie układu cyfrowego i izolowanego galwanicznie, jak w przykładzie o którym mówimy, wpłynie na sygnał analogowy po konwersji gdy konwerter ma swoje zasilanie i własny stabilny zegar?

Sprawdź

W dniu 18.04.2022 o 21:57, przemak napisał:

Tylko ta dyskutowana kość zasilana jest z 3,3V, z którego to napięcia robi sobie wyższe i to symetryczne, coś jak 7660. Czyli co, nadal wymaga liniowego zasilacza? 😉

Robi to tzw. pompą ładunkową. 

Nie ma tu tak znacznych przepływów prądu a już w szczególności nie ma tu komutacji na dławiku.

Niemniej rzeczywiście jest tu komutowanie kondensatorów, diod i prąd pulsujący...

Zresztą rozwiązanie powszechne w układach współczesnej mikroelektroniki. 

Rzeczywiście, że jeszcze nikt nie usłyszał swoistej "ziarnistości" takich kości dac... 😉

10 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Robi to tzw. pompą ładunkową. 

Nie ma tu tak znacznych przepływów prądu a już w szczególności nie ma tu komutacji na dławiku.

Niemniej rzeczywiście jest tu komutowanie kondensatorów, diod i prąd pulsujący...

Zresztą rozwiązanie powszechne w układach współczesnej mikroelektroniki. 

Rzeczywiście, że jeszcze nikt nie usłyszał swoistej "ziarnistości" takich kości dac... 😉

Wiadomo, jak to działa, ciekawe, z jaką częstotliwością. 7660 ma 10kHz, generalnie stosuje się go nawet w układach gitarowych, a te mają największe wzmocnienie że wszystkiego grajacego i wszystko śmiga. Ale audiofil powinien takie coś wyczuwać przed włączeniem 😉

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Wiadomo, jak to działa, ciekawe, z jaką częstotliwością. 7660 ma 10kHz, generalnie stosuje się go nawet w układach gitarowych, a te mają największe wzmocnienie że wszystkiego grajacego i wszystko śmiga. Ale audiofil powinien takie coś wyczuwać przed włączeniem 😉

... i wyczuwa. Gdzieś tam napisałem, że kondki w układzie pomp muszą być dobrej jakości. To jeden z kluczowych modów tej kostki.

Cenię opinie tego człowieka bo są oparte na dużym doświadczeniu z gotowymi urządzeniami ( też modyfikowanymi ) i DIY.

Ukryta Zawartość

Na przykład wypowiedź o obrzmieniu dac-a na PCM1704 z różnym poziomem oversamplingu i rozdzielczością bitową sygnału wejściowego :

,,Wewnętrzna rozdzielczość scalaka PCM1704 jest 20 bitowa, tak jak PCM1702, ale akceptuje po prostu 24 bitowe dane na wejściu. Są dostępne opcjonalne filtry cyfrowe, które użytkownik może zmieniać za pomocą specjalnych zworek z poziomu płyty głównej oraz przełączalny oversamling standardowo ustawiony na x8, ale użytkownik może wybrać także x4, x2 i x1 (NOS). Każdorazowe obniżanie próbkowania poprawia delikatność i słodkość brzmienia, kosztem detaliczności i punktowości. Jakby fabryczne x8 okazało się zbyt jaskrawe można zastosować x4 lub x2. W moim systemie nadpróbkowanie 1x NOS okazało się zbyt mało punktowe oraz ze słabszą głębią."

albo

,,Na szczęście Master 7v2 nie należy do tej grupy, jest nawet jej przeciwieństwem, gdyż PCM 16 bitów odtwarza najlepiej, mimo że architektonicznie jest DACkiem 24 bitowym."

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

31 minut temu, msankowski napisał:
10 godzin temu, kolmen napisał:
Sprawdź

Czyli nie rozumiesz. Tak sobie tylko, wszystko wiesz i już.

Nie rozumiem czego oczekujesz

Nie rozumiem czego oczekujesz
Liczyłem na to, że z Twoją pomocą poszerzę horyzonty. Ale widać nic z tego. To ja spróbuję.

Zauważ, zasilacz impulsowy Maliny generuje zakłócenia. Ale sama Malina, która jest układem cyfrowym, wszystko w nim zmienia stany, też generuje zakłócenia. Czy przypadkiem nie większe, w sensie energii tych zakłóceń? I czy przypadkiem nie groźniejsze dla pasma akustycznego?
W dniu 19.04.2022 o 16:54, (nie)przecietniak napisał:

No, nie wiem. Skoro kol. Muzg zagrał prawie jak Referencja, a ona zapewne nie jest na PCM1793 ani na PCM1794, to chyba  PCM5102 jest  od nich lepszy.

Spokojnie, to nie tak. Nie ma wątpliwości, że PCM1794A jest lepszy od PCM5102A w każdym calu, ale... aplikacja PCM5102A to zaledwie kilka elementów i gra, a przy 1794 to jest kawał elektroniki dodatkowej od której później więcej zależy niż od samej kości DAC.

Nie zagrał prawie jak Referencja, która jest na ES9038PRO. Jest pod każdym względem gorzej, ale zagrał na tyle wciągająco, że mógłbym go słuchać. Taki mały a wariat.

Zwracam też uwagę na moją aplikację PCM5102A, gdyż dałem mu wszystko co mam najlepsze. Jest 5 regulatorów dyskretnych, Amanero, dwa transformatory, opcjonalne bufory ze swoim symetrycznym zasilaniem, ale przede wszystkim bardzo przemyślany wzór płytki dla optymalnego odprzęgania scalaka.

Płytka ma jednego małego buga, którego da się załatać kawałkiem druta. Mam ich trochę więcej i mogę się nimi podzielić gdyby ktoś chciał przetestować u siebie. 🙂

Ukryta Zawartość

PCM5102A_top_1280.jpg

PCM5102A_bot_1280.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja z innej beczki. Próbował ktoś podłączyć do PCM5102 zewnętrzne zasilanie napięcia "ujemnego" zamiast wewnętrznej pompy ładunkowej? Czy w ogóle jest to wykonalne?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Generalnie pompa ładunkowa pod kątem EMC wypada znacznie lepiej, niż przetwornica z dławikiem.

Edytowane przez Muzg

Konrad, ja bym chętnie przetestował 5102 jakoś nigdy wcześniej mnie nie "zanęcił"  pdfem :)

Masz też kości czy tylko pcb?

Mam trochę układów w wersji "A", oraz płytek. Stabilizatory można wlutować dyskretne, lub 1117 i 7815/7915. Zasilanie jest bardzo uniwersalne.

W dniu 20.04.2022 o 14:33, (nie)przecietniak napisał:

No właśnie, dla mnie to nowość. Nie mam zielonego pojęcia o tej technologii, nic wcześniej nie czytałem, po prostu nic nie wiem.

To już przestarzałe układy wywodzą się jeszcze z TacT Milenium na tej technologi był oparty.

Texas Instrument się z niej wycofuje już od dawna bo jej analogowe rozwiązania są zwyczajnie tańsze i lepsze.

Te układy nie mają sprzężenia zwrotnego po filtrze wyjściowym  ani z zasilania, więc nie mają żadnego tłumienia zakłóceń z zasilania. Impedancja podłączonych głośników wpływa też na charakterystykę częstotliwościową. W tych tanich wzmacniaczach regulacja głośności jest wyłącznie po stronie cyfrowej co w połączeniu z stosunkowo wysokimi szumami jest już problemem. W TacT była wykorzystana regulacja przez zmianę napięcia zasilającego stopień mocy PSVC - power supply volume control. Zastosowany tam modulator TAS5508 wpiera to rozwiązanie.

Jak ktoś jest zainteresowany szczegółami to TI ma notę na ten temat:

Ukryta Zawartość

Co ciekawe pokazana tam przykładowa przetwornica to kropka w kropkę rozwiązanie zastosowane w TacT Milenium 🙂

Niemniej za 90 dolków ten Sabaj może być niezły grajek 🙂 tym bardziej, że Sabaj raczej dość sensownie podchodzi to kwestii technicznych więc kostka powinna być dobrze zaimplementowana.

Kolejnym krokiem jest w pełni cyfrowy wzmacniacz z zamknięta pętlą.

Dopiero nie dawno ta technika zaczyna wchodzić, problemem było upchnięcie odpowiednio szybkiego przetwornika ADC na jednym czipie z całą resztą żeby zredukować koszt rozwiązania. Tylko w tedy miało by szanse być konkurencyjne ze wzmacniaczami analogowymi klasy D.

Jest taka firma Axign której się to udało.

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz jest na tej technologi oparty:

Ukryta Zawartość

Niestety te kostki nie są dostępne detalicznie, to zamknięte rozwiązanie jak na razie . Szkoda że firma tak do tego podchodzi bo uwolnienie dokumentacji i wrzucenie tego do powszechnej dystrybucji pomogło by w promocji 🙂

11 godzin temu, arturp napisał:

Cenię opinie tego człowieka bo są oparte na dużym doświadczeniu z gotowymi urządzeniami ( też modyfikowanymi ) i DIY.

Na jakiej postawie cenisz ? Bo ja widzę, że recenzuje produkt firmy który pod względem technicznym wypadał ekstremalnie słabo. Tu masz koleją wtopę tego producenta. Wyszło, że syf z USB ląduje na wyjściu DAC-a  jak i wejście coax spdif też jest skopane. Kolejny przykład, że takie "recenzje" oparte o wrażeniach nie mają żadnej wartości praktycznej. Gadacie o Jitter-ze, EMI , przetwornicach a tu macie przykład czarno na białym, że producent może napisać wszystko ostatecznie pomiar weryfikuje.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Muzg napisał:

est 5 regulatorów dyskretnych

Co to za argument, że są dyskretne ? Inżynieria opiera się o danych a tych brakuje. DAC ocenia się po tym co wychodzi z niego na wyjściu. A nie po tym czy regulatory są dyskretne, ile ich jest i  czy na płytce jest przetwornica czy jej nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

51 minut temu, raven1985 napisał:

Niemniej za 90 dolków ten Sabaj może być niezły grajek 🙂

I jest 🙂, dzisiaj dotarł. Podłączony cyfrowo z malinki przez coax. Nawet przy moich 8 omowych kolumienkach słychać, że gra zacnie. Śmiem twierdzić, że porównywalnie dobrze, jak Topping E50. Dla mnie fascynujące jest, że urządzenie to nie posiada typowego daca i w gruncie rzeczy nie rozumiem, jako laik, jak odbywa się konwersja cyfrowo-analogowa, jednak dźwięk jest przedni i pomyśleć że rozwiązanie to ma pewnie ponad 10 lat, a jakoś głośno o nim nie było. Jestem zadowolony. 

Ukryta Zawartość

A jak @Muzgwykona jakąś super nakładkę dla Raspberry Pi, to będę pierwszy, który ją zamówi 🙂 A chętnych byłoby moim zdaniem wielu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Godzinę temu, raven1985 napisał:

Jest taka firma Axign której się to udało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie tylko im się udało. Wprawdzie Infineon nic nie pisze na temat sprzężenia zwrotnego, ale wzmacniacz Loxje A30 na kości MA12070P z cyfrowym interfejsem I2S jest nieco wyżej niż ten wskazany przez Ciebie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Coś takiego dla dociekliwych o wzmacniaczach klasy D sterowanych bezpośrednio cyfrowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, msankowski napisał:

Coś takiego dla dociekliwych

Ten plik pdf nie pobiera się bezpośrednio. Ten drugi link - tak, działa.

A czy mógłbyś własnymi słowami  (lub Ktoś podobnie uprzejmy) pokrótce wyjaśnić łopatologicznie (takim laikom jak ja), jak w niektórych wzmacniaczach klasy D realizowana jest konwersja cyfrowo-analogowa? Jest "tradycyjny" Dac tylko "zaszyty" w chipie wzmacmiacza czy jest to realizowane jakoś inaczej?

Edytowane przez (nie)przecietniak

1 godzinę temu, raven1985 napisał:

Na jakiej postawie cenisz ? Bo ja widzę, że recenzuje produkt firmy który pod względem technicznym wypadał ekstremalnie słabo.

Cenię opinie gościa , który ma i słucha wielu urządzeń w swoim systemie . Nie kieruje się danymi technicznymi tylko brzmieniem jakie uzyskuje . Potrafi też modyfikować aby zniwelować negatywny wpływ elementów pasywnych czy kiepskiego zasilania . Osłuchany , zorientowany i nie ma interesu w chwaleniu określonych producentów czy rozwiązań technologicznych - więc dość wiarygodny . 

...there is no spoon...

2 godziny temu, raven1985 napisał:

Ukryta Zawartość

50 minut temu, frobek napisał:

Nie tylko im się udało. Wprawdzie Infineon nic nie pisze na temat sprzężenia zwrotnego, ale wzmacniacz Loxje A30 na kości MA12070P z cyfrowym interfejsem I2S jest nieco wyżej niż ten wskazany przez Ciebie :

Ukryta Zawartość

Pierwszy to "goły" wzmacniacz, bez wejść cyfrowych, drugi wzmacniacz jest z wejściami cyfrowymi, ale konwerterem jest .....ES9023P. Oba na pewno b. dobre skoro tak twierdzicie. Co jednak jest konwerterem d/a w moim przypadku Sabaja A4 (jak to działa)? Przypomnę, że takie chipy są użyte:

a4_chip.thumb.jpg.052538f1e8080363bf86bf11d6de088b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi