Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Jest takie stare mądre chińskie przysłowie "nie drap się po nie swoich jajach" i tak trochę niezręcznie mi wpitalać się w wątek, ale Daniel naprawdę (moim zdaniem) dużo pożytecznych i wartościowych rzeczy wnosi w ten wątek. Takie mądre ojcowskie rady. Owszem, autor to ambitny i honorowy facet, nie lubi krytyki, ale... 

36 minut temu, Wito76 napisał:

wnosi

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Poniżej wariacja tego samego daca na PCM56 na innej , większej płytce i z innymi elementami oraz w innej obudowie - 3,5x droższa od mojego. Chociaż nie - zauważalnie inna - ma jakieś opki w torze wyjściowym (to nie może grać 😉 )

spacer.png

Edytowane przez (nie)przecietniak

Dotyczy to, jak rozumiem mojego daca. Sprytne  - nie każdy jest w stanie zorientować się, jak to rozwiązano, widząc samą płytkę.

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

nie każdy jest w stanie zorientować się, jak to rozwiązano, widząc samą płytkę.

Widać niektóre ścieżki . Wyjście prądowe jest z nóżki 13 a napięciowe ( przez wbudowany opamp ) z nóżki 9 - i tak jest w twoim dac-u . Ponadto inaczej by nie grał bez zewnętrznego analogu a tu go nie ma .

...there is no spoon...

1 hour ago, (nie)przecietniak said:

Dotyczy to, jak rozumiem mojego daca. Sprytne  - nie każdy jest w stanie zorientować się, jak to rozwiązano, widząc samą płytkę.

Drogi kolego tylko, że to wyjście obciążone wzmacniaczem wprowadza zakłócenia stąd potrzebny jest kolejny stopień wzmacniający - takie wbudowane opampy ma teraz każda kość dac chociażby es9023 co wcale nie znaczy, że to wyjście samo gołe zagra. Taki był sens mojej wypowiedzi - mogłeś nie zrozumieć bo kręcisz się jak ślepy we mgle patrzać na historię twoich "odkryć" :]

Ten pożal się boże "dac" ma skopane poza stopniem analogowym - tor i2s oraz zasilanie, które przecież dla pcm56 jest symetryczne a tutaj zapewne jest sztuczna masa + ten bidny opamp który DC offset kompensuje? Same drogi na skróty no ależ przecież "gra" - smiechu warte!

A o jakie to zniekształcenia chodzi?

Na oscloskopie taki np, 20kHz wygląda prawie tak samo zaraz po dac jak i po analogówce. 😉 

Tak przy okazji , jeśli ktoś nie zna a chciałby poznać inny punkt widzenia na oversampling i no oversampling :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Ukryta Zawartość

Przeczytałem, wiedza, ktorą przyswoiłem, jako "niekumaty" w technikaliach, wykresach, pomiarach - jest taka, że liczby, filtry, wyniki pomiarów - nie grają i nie powinny być decydujące w ocenie jakości generowanego dźwięku. I ja się z tym zgadzam jako tylko "odbiorca" dźwięku.

Przy okazji zapytam na marginesie - jak rozumieć prawidłowo sformułowanie z datasheeta PCM61, które brzmi "100% PIN COMPATIBLE WITH INDUSTRY STD 16-BIT PCM56P" ? I drugie pytanie (związane z poprzednim?) teoretyczne - wymieniam w swoim dacu (czego nie zamierzam robić) - PCM56 na PCM61, nic poza tym nie ruszam - włączam, podłączam cyfrowo transport CD - i co słyszę w głośnikach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

41 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

PIN COMPATIBLE WITH INDUSTRY

Że można wstawić jeden za drugi bo ich ,, nóżki" odpowiadają za takie same funkcje . Nic się nie uszkodzi ale grać nie będzie bo jeden potrzebuje danych 16 a drugi 18 bitów . 

PIN compatible są też PCM61, AD1860 , AD1861 i YM3413 . Te można zamieniać i będą grały bo to wszystko 18 bitowce i możesz wymieniać pod warunkiem ,że napięcia zasilania będą +/-5V - bo tylko takie napięcia są tolerowane przez te wszystkie. Jak napięcia będą wynosić +/- 11V to AD1861 i YM4113 się spalą w kilka sekund a AD1860 i PCM61 będą szczęśliwe bo takie napięcia lubią 🙂 . 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

3 minuty temu, arturp napisał:

... Że można wstawić jeden za drugi bo ich ,, nóżki" odpowiadają za takie same funkcje . Nic się nie uszkodzi ale grać nie będzie bo jeden potrzebuje danych 16 a drugi 18 bitów . 

Kurde, a ja myślałem, że to 18 bit to jest po prostu maximum co obsłuży, jak dostanie mniej, to po prostu przetworzy w tej mniejszej rozdzielczości.  Poza tym nie wiem (bo nie muszę, ale mnie to interesuje) skąd ma się wziąć 18 bit z transportu CD 16bit?

W cd stosuje się też kości 18 i 20bit.Sygnał i2s jest wtedy odpowiedni.Te bity są przeważnie wyciszane na wyjściu przez deglitch.

Acccuphase 

Powiem szczerze, że nie rozumiem. Mam goły transport CD tylko z wyjściem cyfrowym, płyta CD to 16 bit 44.1kHz, strumień cyfrowy rozumiem wychodzi z transportu w takiej postaci, trafia do daca z kością 18 bit, która ma nie obsługiwać 16 bit - no i dalej właśnie nie rozumiem co się dzieje

@arturpPrzypomnij proszę sobie ten wątek sprzed 16 lat o NOS dacu na PCM56, o którym chyba wspominałeś wcześniej, a konkretnie np. ten wpis @Molibden:

Czy z niego nie wynika (oraz innych wpisów z pierwszych stron wątku), że wymienione przetworniki, są kompatybilnie wprost zamienne między sobą  bez żadnych dodatkowych modyfikacji oraz, że będą pracowały także z danymi 16bit?

51 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

bez żadnych dodatkowych modyfikacji oraz, że będą pracowały także z danymi 16bit?

Nie , ale możesz to sam sprawdzić - wlutuj podstawki pod PCM56  i wstaw PCM61 bo on pracuje w szerokim zakresie zasilania takim jak PCM56 więc nie uszkodzisz . Jeśli nie będzie dźwięku ( pewnie usłyszysz ,,charczenie" ) to rzuć okiem na dataszita CS8412 , strona 24 . Temat rzeka - co wchodzi na odbiornik sygnału cyfrowego , co z niego wychodzi , jak to ustawiać , jaka funkcję pełnią ,,logiki" , kiedy jaka logika i dlaczego ( przesunięcie , buforowanie ) , co z ,, zegarem " , co wchodzi na przetwornik i jak to konfigurować ( szeregowo ,równolegle ) itp itd . A na koniec dlaczego każdy odbiornik , filtr , przetwornik ma to wszystko inaczej rozwiązane . Jak to ogarniesz to otwórz wydział na politechnice .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ok, dzięki, czyli - jak rozumiem w uproszczeniu w przypadku mojego daca, to czy 18 bitowy zamiennik "przeczyta" 16 bit zależy od tego jaka jest konfiguracja odbiornika CS8412(?).

Dwa dni temu napisałem do sprzedawcy  i zaproponowałem, aby podobny prosty NOS dac zaprojektowali i sprzedawali dla przetworników 18 bitowych AD1860 i PCM61 - nie otrzymałem odpowiedzi negatywnej, ale taką, że przekaże tą propozycję do technika, więc odpisałem, że będę czekał na dalsze wieści. Bardzo mnie ciekawi czy na poziomie prawie "gołych", natywnych nosów - są wychwytywalne różnice w brzmieniu samych rdzennych przetworników "nie skażonych" opampami zewnętrznymi, lampami na wyjściu lub inną "analogówką". A taka prosta konstrukcja daca, nadaje się moim zdaniem do tego najlepiej.

34 minuty temu, arturp napisał:

wlutuj podstawki pod PCM56  i wstaw PCM61 bo on pracuje w szerokim zakresie zasilania takim jak PCM56 więc nie uszkodzisz . Jeśli nie będzie dźwięku ( pewnie usłyszysz ,,charczenie" )

Prawdopodobnie kupię drugę sztukę i poświęcę ją na taki eksperyment, przy okazji podstawki przydadzą sie do testowania róznych "wypustów" PCM56 i AD1856, które posiadam.

10 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Dwa dni temu napisałem do sprzedawcy  i zaproponowałem, aby podobny prosty NOS dac zaprojektowali i sprzedawali dla przetworników 18 bitowych AD1860 i PCM61

To już mamy , nasze ,,forumowe" 🙂 Wątek o tanim nos dac-u dla wszystkich to właśnie przykłady takich rozwiązań i to na najlepszych przetwornikach -AD1865, AD1864, PCM1702, AD1860 a nawet na PCM1794 czy AK4396 . Projekty są dopracowane i sprawdzone , grają u wielu osób z forum , można zamówić płytki u producenta i sobie złożyć korzystając z porad i wskazówek innych użytkowników . Jedyny problem to umiejętność posługiwania się lutownicą , topnikiem i odsysaczem - głównie przy montażu CS8414 bo reszta to przewlekane lub rezystory SMD , które łatwo się lutuje . Do tego mamy projekty płytek różnych analogów - od prostych na opampach przez dyskretne na tranzystorach do lampowych . Za 600 PLN złożysz sobie klona Audio Note , sprzedawanego jako KIT 1.1 lub 1.2 albo jego ,, wariację " . Do tego zrobisz sobie jakiś analog lampowy za kolejne 500-1000 PLN . Można taki kupić albo też zamówić płytki i złożyć . Przewaga nad chińskimi jest taka ,że są to projekty z prawidłowymi , sprawdzonymi rozwiązaniami a nie wycieczki na skróty wymyślone przez Chińczyka , który chce na tym zarobić .

A jak chcesz posłuchać jak to może grać to jedź do Szemisa i posłuchaj . Blisko masz .  I mnie zabierz  po drodze bo ze 20 lat tam nie byłem .😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Szanuję Twoje dobre i szlachetne intencje.

Jeśli ten dac pod nazwą "na skróty" pozwala PCM56 zagrać wyjątkowo i wstrzelić się dokładnie w moje wygórowane oczekiwania, a jednocześnie nie posiada żadnego ewidentnego błędu konstrukcyjnego (wtedy by nie działał tak jak działa), to wg mnie  jest tylko dowodem na skuteczne "inne podejście do zagadnienia", a przy okazji tanie. Nie zawsze proste rozwiązania są najlepsze, ale są takie, moim zdaniem, które mogą być bardzo dobre, a że nie są popularne w świecie diy, to już inne zagadnienie.

Powiedz mi Artur proszę, czy wartość tego widocznego rezystora na wyjściu ma jakieś kluczowe znaczenie?

wg mnie  jest tylko dowodem na skuteczne "inne podejście do zagadnienia", a przy okazji tanie.

No tak , ale tu wiele rzeczy pominięto lub ekstremalnie uproszczono aby było taniej a to znaczy , że poszczególne elementy aktywne i cały układ nie działają w warunkach optymalnych czyli nie grają tak jak mogą czy powinny  . To , że dzisiaj ci się to podoba to nie znaczy , że to maks możliwości . Po wprowadzeniu poprawek i zmian będzie pracować lepiej i zapewne lepiej zagra . Ogólnie mnie się też bardzo podoba to uproszczenie w zakresie zasady działania - proste połączenie odbiornika i przetwornika bez filtra cyfrowego ( czyli oversamplingu ) i do tego prosty analog z minimalną ilością elementów wymaganych do prawidłowej pracy . Im prostszy układ tym mniej zniekształceń wprowadzanych przez różne elementy aktywne i pasywne . Ale z drugiej strony nie można pomijać takich elementów , które eliminują nieprawidłowości działania . Na przykład sam odbiornik CS8412 jest potraktowany ,, po macoszemu " - tam nawet nie ma poprawnego filtrowania zasilania . Działa ale na ,, pół gwizdka " . Surowe mięso bez przypraw też można zjeść aby dostarczyć paliwo dla organizmu - cel główny będzie osiągnięty . Ale dlaczego nie udusić , przyprawić i zjeść ze smakiem skoro to lepsze dla żołądka i podniebienia ? 

...there is no spoon...

a jednocześnie nie posiada żadnego ewidentnego błędu konstrukcyjnego

Taka jest twoja błędna opinia drogi kolego - posiada 3 duże błędy: zasilanie jest źle rozwiązane o ile to nie jest podróbka zasilana tylko z dodatniego ale do tego byś musiał wziąć miernik w dłoń... po drugie nie ma stopnia analogowego co powoduje, że obciążenie go rezysorem 15k spowoduje zjazd na niskim zakresie częstotliwości (poniżej 100hz), po trzecie i2s jest tam nieprawidłowo podzielony i masz przesunięcie fazowe między kanałami o ile nie gorzej...

Edytowane przez Daniel_68412
W dniu 27.03.2023 o 16:22, (nie)przecietniak napisał:

W tym tygodniu, dzięki uprzejmości Muzg-a będę mógł przetestować u siebie jego dyskretny podwójny WO. Do porównań z obecnym cieszącym mnie - OP275 dodam jeszcze OPA1612, który zamówiłem (z możliwością zwrotu). Nie ukrywam, że chciałbym aby potwierdziła się opinia Artura, że dyskretny WO okaże się lepszy w odsłuchu niż standardowe. Jeśli nastąpi dzięki niemu poprawa (nie wiem w sumie co chciałbym żeby się poprawiło - może, jeśli już,  jakość basu?) - to tylko z pożytkiem dla uszu, a i miałbym u siebie pierwszy zakupiony produkt Muzg-a.

Czy masz już może jakieś wnioski z porównania WO?

Gdyby moje dac-i miały zdolność do czynności prawnych, to niektórzy musieliby sprzedać swoje "cacka", a i tak nie wypłaciliby się z tytułu odszkodowania za pomówienia i oszczerstwa.

--------------------

55 minut temu, Mikha'el napisał:

Czy masz już może jakieś wnioski z porównania WO?

Opamp Muzga wypadł przekrojowo najlepiej pod względem jakości dźwięku, instrumenty miały najwyraźniejszą fakturę.

26 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Gdyby moje dac-i miały zdolność do czynności prawnych, to niektórzy musieliby sprzedać swoje "cacka", a i tak nie wypłaciliby się z tytułu odszkodowania za pomówienia i oszczerstwa.

Działaj śmiało, zgłaszaj gdzie trzeba, chętnie porozmawiam sobie z kimś obiektywnym. Nie muszę nic sprzedawać żeby przed sądem obalić tak absurdalne tezy jakie padały w tym wątku.

Zamówiłem drugi egzemplarz, cena rośnie, ale trudno, sąd przyzna odszkodowanie, to się odkuję.

--------------------

Opamp Muzga wypadł przekrojowo najlepiej pod względem jakości dźwięku, instrumenty miały najwyraźniejszą fakturę.

Tak w wielkim skrócie to jak byś określił granie na WO Muzg jako bardziej „techniczne” czy „muzykalne”?

18 minut temu, Mikha'el napisał:

Tak w wielkim skrócie to jak byś określił granie na WO Muzg

Muzykalne i energetyczne.

Zamówiłem drugi egzemplarz, cena rośnie, ale trudno, sąd przyzna odszkodowanie, to się odkuję.

Tylko żebym się tego pozwu w tym wieku doczekał - nie chciałbym kolegi później móc nazywać pieskiem co tylko szczekać potrafi 😉

Prawdopodobnie wiesz, że nie dajesz się lubić, ale cały czas sie wysilasz i "włamujesz" się do tego wątku, jeszcze parę razy ponazywaj mnie pieskiem albo rzuc inne obelgi to na pewno się doczekasz. A może chcesz kopa w dupę?

• Pokaż nowe odpowiedzi