Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Muzykalność dzięki wygładzeniu - lampa to uśrednianie dźwięków

Co miałeś na myśli pisząc że lampa to "uśrednianie dźwięków"?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Żeby robić takie porównania potrzebny jest wysoki poziom złej woli.

Z lampami jest tak, że niektórym kojarzą się z doskonałością, a innym z wadliwą technologią, więc porównanie klasy D do lampy jest niejednoznaczne. Gdyby chodziło o same zalety lamp, to też jest problem, bo wzmacniacze lampowe bardzo dobre są bardzo drogie.

Jak już miałbym kupować klasę D, to taką o brzmieniu najlepszej lampy.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Co miałeś na myśli pisząc że lampa to "uśrednianie dźwięków"?

Gładkość spowodowana utratą szczegółów, brak ostrości niezależnie od specyfiki, jakości realizacji - coś w tym stylu, albo idąc od wad tranzystora powodującego chropowatość, nienaturalne wyostrzenie, to gładkośc oznacza neutralność. Wszystko zależy, czy lampa jest ideałem, czy nie.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jak już miałbym kupować klasę D, to taką o brzmieniu najlepszej lampy.

Lampa nie jest wzorcem ekstremalnym bo ze względu na znane jej wady takim być nie może. Tworzenie z niej takiego wzorca jest bezpodstawne

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Gładkość spowodowana utratą szczegółów,

Myślę że przesadzasz z tą utratą szczegółów w lampie, ale wiem o co Tobie chodzi 😉.

9 minut temu, J.Jerry napisał:

albo idąc od wad tranzystora powodującego chropowatość, nienaturalne wyostrzenie

W drugim dużym systemie którego używam nie stwierdziłem tych w/w elementów brzmienia, choć fakt że używam teraz końcówek na modułach Hypexa a wcześniej używałem takich na modułach B&O i trochą z tych w/w było, ale bez przesady, nie były drażniące. 

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Gładkość spowodowana utratą szczegółów

Gładkość jest spowodowana raczej brakiem zniekształceń a nie utratą szczegółów. U mnie klasa D gra wyjątkowo gładko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Oj tam , tak piszecie jakby wszystkie układy lampowe były jednakowe i na takich samych lampach . A na dodatek poruszały membrany takich samych głośników . Nawet 300B w układzie SE zagra dynamicznie jeśli damy jej głośniki o wysokiej efektywności . Jedyna lampa , która mi nigdy niczego nie poruszyła (od głośników do emocji 🤣) to el84 w układzie SE i w trybie triodowym . Brzmiało wyraźnie lepiej niż w trybie pentodowym ale 1W to jednak za mało do ,,łojenia" .

...there is no spoon...

20 minut temu, Lech36 napisał:

Myślę że przesadzasz z tą utratą szczegółów w lampie, ale wiem o co Tobie chodzi 😉.

Zobacz ten przykład, co byś wybrał nie licząc kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11 minut temu, arturp napisał:

Oj tam , tak piszecie jakby wszystkie układy lampowe były jednakowe i na takich samych lampach .

Jaki wzmacniacz byś polecił klasy D jako zamiennik dobrej lampy?

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jaki wzmacniacz byś polecił klasy D jako zamiennik dobrej lampy?

O wzmacniacze w klasie D to lepiej mnie nie pytać . Miałem dwa - jeden mi się nie spodobał a drugi się popsuł 😂 Mam elementy na dwa kolejne ( na TA2020 i  IRS2092S ) ale po tamtych doświadczeniach nie mi się ich składać .

...there is no spoon...

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

W lampowym "kościele" nikt o przeciwnym zdaniu nie ma szans 😉. To normalne. Jak nie ma argumentów technicznych to wystarczy napisać "bzdura" i temat jest załatwiony.

Bo w lampowym kościele jasno świeci lampa, wyjdziesz z mroku to zrozumiesz 😛 

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Muzykalność dzięki wygładzeniu - lampa to uśrednianie dźwięków

to nowość 🙂 lampa ma w środku uśredniacz 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Czytam pewną recenzję bardzo dobrego wzmacniacza cyfrowego i mam wrażenie, że czytam o wzmacniaczu zdystansowanym, niezaangażowanym, a przez to nie popełniającym błędu zrobienia brzmienia mogącego się komuś nie spodobać, a z drugiej strony jak by ktoś oczekiwał robienia czegoś z realizacją tego nie dostanie...to raczej nie cechy lampy. Co my tu mamy do wyboru - woda destylowana, dolewasz i smak pozostaje ten sam, woda z kranu - raczej w złą stronę i woda źródlana dodająca nuty smaku. Jedynie woda z kranu jest zdecydowanie zła, ale zawsze jakaś jest i jest szansa że będzie lepsza niż destylowana, więc jeśli wzmacniacz robi coś z dźwiękiem jest to jego zaleta, po co kupować lampę, lampizować dac - coś tam oczekujemy od lampy, coś chcemy dodać, zniekształcić na plus.

18 minut temu, daris666 napisał:

o nowość 🙂 lampa ma w środku uśredniacz 🙂

Jeśli wzmacniacz może wyostrzać, to w drugą stronę może wygładzać, czyli ostre coś robić tępe, pozbawiać amplitud itp. Ktoś powie nie chce wyostrzeń, dajcie mi inny wzmacniacza, to jest to.

8 minut temu, J.Jerry napisał:

Jeśli wzmacniacz może wyostrzać, to w drugą stronę może wygładzać, czyli ostre coś robić tępe, pozbawiać amplitud itp. Ktoś powie nie chce wyostrzeń, dajcie mi inny wzmacniacza, to jest to.

Piszesz o lampie czy o układzie bo to dwie różne sprawy

48 minut temu, J.Jerry napisał:

Zobacz ten przykład, co byś wybrał nie licząc kolumn?

Nie namówisz mnie na dokonanie wyboru na podstawie przykładu z YouTube.

26 minut temu, daris666 napisał:

Bo w lampowym kościele jasno świeci lampa, wyjdziesz z mroku to zrozumiesz

Z "mroku" już dawno wyprowadziły mnie układy w których dłubię od lat. Telewizor "Rubin" obecnie nie wyprowadzi już nikogo z "mroku" 😉.

2 godziny temu, daris666 napisał:

Bzdura 🙂

Dokładnie. Mam ICEpowera i wszystko można powiedzieć, ale że jak lampa... W zyciu.

Ten jest do bólu neutralny, a może nawet za bardzo.

18 minut temu, daris666 napisał:

Piszesz o lampie czy o układzie bo to dwie różne sprawy

Rozważam wybór wzmacniacza i co oznacza granie jak lampa, czy to na plus, a może na minus?

16 minut temu, Lech36 napisał:

Nie namówisz mnie na dokonanie wyboru na podstawie przykładu z YouTube.

To nie wybór tylko przykład, że jedni widzą na tym obrazku przewagę klasy D, a mnie odpowiada AB. Prosta sprawa co byś w tym momencie wybrał, a nie ogólnie że zawsze byś wybrał D.

6 minut temu, Krzych 2 napisał:

Czy można powiedzieć, że jest neutralny na zasadzie porównywania czegoś do wody destylowanej? Czyli najbardziej neutralny i najbardziej bez charakteru?

Według niektórych poglądów trzeba naginać gusta do rzeczywistości - czasem ciężkiej w odbiorze, czyli taki wzmacniacz by się tu nadał.

Tu pojawia się kolejny problem - skoro jest jeden oryginał nagrania, reszta idzie do kosza. Coś tam nagrali w stylu taśmy matki i to jest ten ideał, czemu nie kupujemy tylko taśmy matki lub idealnej kopii? Teraz to jakieś DXD chyba?

29 minut temu, Krzych 2 napisał:

Dokładnie. Mam ICEpowera i wszystko można powiedzieć, ale że jak lampa... W zyciu.

Akurat ten wzmacniacz porównywałem z gm70 i gra fatalnie w porównaniu ....

30 minut temu, J.Jerry napisał:

Rozważam wybór wzmacniacza i co oznacza granie jak lampa, czy to na plus, a może na minus?

Nie ma czegoś takiego jak granie lampowe. 

33 minuty temu, J.Jerry napisał:

To nie wybór tylko przykład, że jedni widzą na tym obrazku przewagę klasy D, a mnie odpowiada AB.

A mnie odpowiada i D i AB i mam i jedną i drugą. Byleby były dobrze zrobione i spełniały warunki techniczne postawione im w danym projekcie.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

A mnie odpowiada i D i AB i mam i jedną i drugą. Byleby były dobrze zrobione i spełniały warunki techniczne postawione im w danym projekcie.

wyślij do Amira na testy, na pewno sie zdziwisz 🙂

Jak chcecie dobry wzmacniacz klasy D to polecam spec rsa-v10 .

6 minut temu, daris666 napisał:

Akurat ten wzmacniacz porównywałem z gm70 i gra fatalnie w porównaniu ....

A widzisz, tu Cię mają. Dźwięk wzmacniacza na GM70 Ci się podoba, czyli...., nie jest neutralny, czyli jest zły. Pewnie tak strasznie zniekształca idealne dźwięki zapisane w pliku, że aż z tego podobania nogi Ci same podskakują i ciary po plecach chodzą. 

Gdybyś miał dobry wzmacniacz, wiedziałbyś sobie spokojnie i analizował wzmacniane przez niego dźwięki, czasem byś sobie z zadowolenia nawet ziewnął, może nawet przysnął, ...chyba że akurat by *jebło".

Fajnie się Was czyta.

Jebnięcie:

Ciekawe co kto rozumie pod tym pojęciem? Tu już macie pierwszy argument za pomiarem bo nie wiadomo o czym mówimy. Lampa nie jebnie. 

Klasa D a lampa:

A to już bardzo ciekawe. To rozumiem taka nobilitacja dla klasy D, grać jak lampa...? Równie niedoskonale...

A tak w ogóle to D grać nie może... bo to same tranzystory w tym wzmacniacze operacyjne... Jakieś impulsowe tranzystory...

Zróbcie D wzmacniacz z lamp.

6 minut temu, daris666 napisał:

Ale to przecież ani BO, ani Hypex, tylko IRS

7 minut temu, daris666 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak granie lampowe. 

W pewnym sensie jest, wiąże się to ze zjawiskiem mikrofonowania lamp zwłaszcza takich stojących na wejściach torów o dużym wzmocnieniu oraz ze stosunkowo wysoką impedancją wyjściową takich wzmacniaczy, czasem nawet bardzo wysoką. Te elementy mogą dać charakterystyczną sygnaturę brzmieniową której tranzystor nigdy nie utworzy. Ta sygnatura to będzie efekt dodany do muzyki. W układach tranzystorowych można też dodać te sygnatury, ale bez DSP się nie obejdzie. 

8 minut temu, slawek.xm napisał:

wyślij do Amira na testy, na pewno sie zdziwisz

Chętnie, ale za daleko i cały czas słucham muzyki, więc tylko jakbym miał jakiś dodatkowy egzemplarz który jest mi niepotrzebny.

Teraz, Tomek 1685 napisał:

Ale to przecież ani BO, ani Hypex, tylko IRS

IRS może być ciekawym rozwiązaniem, ale wymaga badania u Amira 😉.

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jebnięcie:

Ciekawe co kto rozumie pod tym pojęciem? Tu już macie pierwszy argument za pomiarem bo nie wiadomo o czym mówimy. Lampa nie jebnie. 

Dokładnie to może Ci tylko wytłumaczyć to kolega jar1, bo on wprowadził tutaj taką nomenklaturę.

Wydaje mi się że chodzi o zdolność urządzenia do swobodnego oddania różnic w poziomie głośności dźwięków, czyli dynamika w makroskali, transjenty, itp😉

Edytowane przez Tomek 1685
10 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Klasa D a lampa:

A to już bardzo ciekawe. To rozumiem taka nobilitacja dla klasy D, grać jak lampa...? Równie niedoskonale...

To były tylko wspomniane opinie z zachodu a opinie jak wiesz często mają podłoże emocjonalne.

10 minut temu, daris666 napisał:

Ukryta Zawartość

Chcę ale nie za tyle.

I co tam jest w recenzji? Jaki to właściwie jest wzmacniacz, nie mogę wywnioskować z opisu. Może ktoś słuchał?

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

inaczej epickie pierd....cie , odczuwalne glównie na basie

Nie sądzę żeby efekt przytoczony wyżej dotyczył tylko basu. Nie byłby efektywny. Bas tworzy dla niego tylko fundament reszta jest w innych rejonach pasma. 

29 minut temu, Lech36 napisał:

A mnie odpowiada i D i AB i mam i jedną i drugą.

Lampy nie masz, ale podobno to coś stylu klasy D

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Lech36 napisał:

Bas tworzy dla niego tylko fundament reszta jest w innych rejonach pasma. 

to prawda , ale oprocz głośników musi być jeszcze odpowiedni wzmacniacz i sygnał ten pik dynamiczny zawierający

21 minut temu, Lech36 napisał:

IRS może być ciekawym rozwiązaniem, ale wymaga badania u Amira 😉.

Przeczytaj recenzje, to zobaczysz ciekawe zdania.

Teraz, J.Jerry napisał:

Lampy nie masz, ale podobno to coś stylu klasy D

Zajrzyj do #1372, kilka postów wyżej, będziesz miał źródło tego zdania.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

to prawda , ale oprocz głośników musi być jeszcze odpowiedni wzmacniacz i sygnał ten pik dynamiczny zawierający

Na płycie Ein Straussfest firmy Telarc dynamicznych pików jest sporo. Wzmacniacze często lubią się na nich wysypywać zwłaszcza przy dużych i bardzo dużych amplitudach.

• Pokaż nowe odpowiedzi