Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp Aikido i brum

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdź końcówkę z samym źródłem

sprawdź aikido z innym wzmacniaczem

zewrzyj wejścia aikido do masy i sprawdź

daj zdjęcia

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu są aktualne zdjęcia. Na pustej końcówce słychać lekko pracę trafa. Po podłączeniu preampie mega się to wzmaga.

Zwarcie wejść preampu nic nie daje😤

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, ba5tek napisał:

. Na pustej końcówce słychać lekko pracę trafa. 

słychać transformator mechanicznie ( w obudowie )czy elektrycznie ( w głośnikach)?

więc co wracamy do wzmacniacza? A przecież było już dobrze:(

Podłącz go z innym źródłem sygnału.Jak będzie źle to ja bym go rozłożył i złożył jeszcze raz na desce , ale po kawałku , a nie cały na raz.

Buczenie mechaniczne transformatora nie jest ok , ale jest zrozumiałe.Buczenie w głośnikach oznacza kłopoty, które wydawały się już zwalczone

Ok, najświeższe wiadomości. Cały czas siedziałem w swoim warsztacie i testowałem końcówkę na jednym zdezelowanym głośniku. Ale nabrałem sił i dźwignąłem ją do salonu, aby spiąć z prawdziwymi kolumnami i dvd.

Masy gniazd wejściowych zwarte do obudowy.

Odpalam golasa - cisza.

Wkładam IC - cisza.

Podpinam dvd - brum.

Wyciągam jedno IC - cisza.

Niestety nie pomógł myk zwartych mas wejściowych. Po rozwarciu - to samo. Zastanawiam się czy jakbym pomiędzy mostkami od uziemienia a kołkiem na obudowie dał wspólne RC (tak jak na jednym ze schematów wyżej) to czy to by coś dało?

15 minut temu, artw napisał:

a jak wywalisz te wszystkie udziwnienia w zasilaczu to co się dzieje?

Chodzi Ci o mostki, tak? Przed rozpoczęciem wszelkich operacji masą zasilaczy była puszczona przez wspólne RC na obudowę i był lekki brum, ale bez tego było tylko gorzej.... Sprawdzę jak będzie teraz.

Na zdjęciach widzę, że potencjometr jest przed pre, czyli zakłócenia z pre nie są tłumione, jab by dać potencjometr za pre. Można jednak zostawić potencjometr tak jak jest i dać jakiś tłumik (dzielnik napięcia) za pre np. 50k/5K i wtedy powinno być mniej zakłóceń.

Potencjometr, a konkretnie jego metalowa część jest podłączona do obudowy? Tu też trzeba sprawdzić, czy nie będzie lepiej dać do masy.

9 hours ago, J.Jerry said:

Na zdjęciach widzę, że potencjometr jest przed pre, czyli zakłócenia z pre nie są tłumione, jab by dać potencjometr za pre. Można jednak zostawić potencjometr tak jak jest i dać jakiś tłumik (dzielnik napięcia) za pre np. 50k/5K i wtedy powinno być mniej zakłóceń.

Potencjometr, a konkretnie jego metalowa część jest podłączona do obudowy? Tu też trzeba sprawdzić, czy nie będzie lepiej dać do masy.

ależ potencjometr powinien być na wejściu przedwzmaczniacza, w przeciwnym wypadku tworzymy układ bufora + pasywną regulacje głośności. 

Czy to jest schemat tego pre?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ba5tek Jakie masz wartosci rezystorów R1 i R2?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rangefinder

W załączeniu moje aikido.

rezystory katodowe lamp wejściowych - 1,5k,

rezystory katodowe lamp wyjściowych - 470R,

rezystory siatek - 300R,

rezystory dzielników - 1M.

Ogólnie mam tak połączone, że:

źródło-selektor-dzielnik napiecia-pot-aikido-wyjscie

Dzielnik dlatego, ponieważ była za słaba regulacja głośnością i droga eksperymentów dobrałem wartości. Ale zastanawiałem się czemu ten dzielnik i pot są przed Aikido 🤷 Tak na rozum to lepiej by było, żeby większy sygnał (mniej przytłumiony) trafiał najpierw na pre. Później pot a na wyjściu dzielnik.

Sam już nie wiem🤷🤷

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rezystory siatek - 300R,

Dzielnik dlatego, ponieważ była za słaba regulacja głośnością i droga eksperymentów dobrałem wartości. Ale zastanawiałem się czemu ten dzielnik i pot są przed Aikido Tak na rozum to lepiej by było, żeby większy sygnał (mniej przytłumiony) trafiał najpierw na pre. Później pot a na wyjściu dzielnik.
Sam już nie wiem

Ukryta Zawartość

Potencjometr też jest dzielnikiem napięcia. Może trzeba zmienić na potencjometr o innej charakterystyce
Potencjometr ma być na WEJŚCIU preampu.
Nie przekombinuj.

Może w przypadku tego pre tak to jest, ale generalnie wcale nie musi być na wejściu. Czasem lepiej jak jest gdzie indziej :-)

Wysłane z mojego Commodore 64

Ukryta Zawartość

----------------

40 minutes ago, ba5tek said:

rezystory siatek - 300R,

Dzielnik dlatego, ponieważ była za słaba regulacja głośnością i droga eksperymentów dobrałem wartości. Ale zastanawiałem się czemu ten dzielnik i pot są przed Aikido 🤷 Tak na rozum to lepiej by było, żeby większy sygnał (mniej przytłumiony) trafiał najpierw na pre. Później pot a na wyjściu dzielnik.

Sam już nie wiem🤷🤷

Ukryta Zawartość

Czy możesz spróbować zmniejszyć wartość rezystora dla lampy wejściowej z 1,5k do 300R do 470R? Ewentualnie odepnij na próbę dzielnik napięcia sprzed potencjometru. To zwiększa wartość grid stoppera, co skutkuje zwiększeniem szumu. 

I jeszcze jedno pytanie, jaką skuteczność mają Twoje kolumny? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rangefinder
4 minuty temu, rangefinder napisał:

Czy możesz spróbować zmniejszyć wartość rezystora dla lampy wejściowej z 1,5k do 300R do 470R? 

No mogę zmienić, ale po świętach-muszę się w części dozbroić.

Skuteczność kolumn na poziomie 85-86 dB;8 Ohm

Just now, ba5tek said:

No mogę zmienić, ale po świętach-muszę się w części dozbroić.

Skuteczność kolumn na poziomie 85-86 dB;8 Ohm

najpierw odepnij ten dzielnik. Jezeli w szeregu masz tam duży rezystor to szybko powinieneś znaleźć źródło szumu. 

10 minut temu, rangefinder napisał:

najpierw odepnij ten dzielnik. Jezeli w szeregu masz tam duży rezystor to szybko powinieneś znaleźć źródło szumu. 

Jutro wieczorem je zmierzę i dam znać. Dzięki za radę!

A nie mogę tego dzielnika dać po prostu przy gniazdach wyjściowych?

Edytowane przez ba5tek
9 hours ago, ba5tek said:

A nie mogę tego dzielnika dać po prostu przy gniazdach wyjściowych?

Najpierw sprawdź czy usunięcie dzielnika z wejścia zmniejszy szum. Później zrzuciłbym wartości rezystorów R1 i R3 do wartości ze schematu. 

Zamiast dzielnika mógłbyś zastosować inny potencjometr, który również jest dzielnikiem. 

wszystko to jest bardzo nieprecyzyjne i pokiełbaszone

co w końcu masz brum czy szum? porady szumowe raczej słabo działają na brum.

Czy wzmacniacz jest już skończony , pozbawiony brumu?

Po za tym masz za dużo audiofilskich udziwnień , najpierw doprowadź to do porządku na zwykłej inżynierskiej konfiguracji , a dopiero jak wszystko będzie ok dokładaj cuda niewidy

W dniu 16.04.2022 o 21:34, rangefinder napisał:

ależ potencjometr powinien być na wejściu przedwzmaczniacza, w przeciwnym wypadku tworzymy układ bufora + pasywną regulacje głośności.

Aikido ma wzmocnienie (gain) x1?

23 godziny temu, ba5tek napisał:

Czym mniejszy sygnał dasz na wejscie pre to wpływasz niekorzystnie na odstęp od szumu, ale nie może być ten sygnał zbyt duży. Pre jakie ma wzmocnienie?

14 godzin temu, rangefinder napisał:

Najpierw sprawdź czy usunięcie dzielnika z wejścia zmniejszy szum

Jest głośniejszy brum.

W dniu 16.04.2022 o 22:38, rangefinder napisał:

Jezeli w szeregu masz tam duży rezystor to szybko powinieneś znaleźć źródło szumu. 

820kOhm i 174 kOhm równolegle pomiędzy + i -

13 godzin temu, artw napisał:

Czy wzmacniacz jest już skończony , pozbawiony brumu?

Tak. Czy jest golas czy z 1 lub 2 IC jest cisza. Ale po podłączeniu do pre lub źródła 1 lub 2 IC jest brum.

Uspokoiło się wszystko, gdy na każdy kanał końcówki wykonałem poniższy schemat, zwarłem masy wyjść i podłączyłem do obudowy, dopisałem do obudowy moje zerowane PE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ba5tek po odpięciu dzielnika napięcia masz następujący setup:

źródło - selektor - pot - aikido - wyjście

grid stopper lamp wejściowych - 1,5k

grid stopper lamp wyjściowych - 470R

i w efekcie większy szum niż miałeś przed odłączeniem dzielnika? 

jaka jest wartość potka? pot jest podłączony pod glebę?

Edytowane przez rangefinder
15 minut temu, rangefinder napisał:

jaka jest wartość potka? pot jest podłączony pod glebę?

100kOhm. Podłączony przez kątownik do obudowy.

Przed chwilą odpiąlem selektor i pot i nadal jest ten sam brum....

Masa zasilacza idzie na obudowę przez sam rezystor. Może powinienem jednak mieć tam też RC?

24 minuty temu, mirfak napisał:

Możesz pokazać spektogram tego brumu? Musimy mieć pewność, że to brum.

Wysłane z mojego Commodore 64

Nie mam takiej możliwości.....😭😤

Chyba,że telefonem po prostu....

Teraz mnie naszło. Skoro obojętnie co podepnę pod końcówkę to przecież nadal w końcówce jest jakaś lipa c'nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  znajdziecie ten spektogram. Pod końcówkę podpięte było grające dvd.

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, ba5tek napisał:

100kOhm. Podłączony przez kątownik do obudowy.

Przed chwilą odpiąlem selektor i pot i nadal jest ten sam brum....

Same Aikido bez niczego na wejściu i brum, tak? Końcówka podłączona.

Wejście trzeba by zewrzeć sensownym rezystorem 5-20k.

Jest możliwość, że końcówka będzie brumieć po podłączeniu samej masy - trzeba to sprawdzić, czy jest różnica. Może źródłem brumu jest "sygnał" brumu z pre albo samo podłączenie do pre powoduje brum.

A ten rezystor w szeregu z potencjometrem jaką ma wartość? To nie wygląda na dzielnik napięcia - mam wrażenie że mniejszy rezystor jest równolegle do wyjścia selektora, a duży szeregowo z potencjometrem.

11 godzin temu, artw napisał:

sprawdz aikido z innym wzmacniaczem

W środę będę miał możliwość podłączenia wszystkiego krzyżowo że sprawdzonymi gratami.

4 godziny temu, J.Jerry napisał:

To nie wygląda na dzielnik napięcia - mam wrażenie że mniejszy rezystor jest równolegle do wyjścia selektora, a duży szeregowo z potencjometrem

Jest tak jak napisałem (większy szeregowo do + i mniejszy rownolegle do +-) i identycznie z Twoim wrażeniem🤠

Siedziałem nad koncowka dalej i jest tak, że:

- golas jest cicho

- z jednym/dwoma IC jest cicho

- zwarte wejścia (1 lub 2) jest cicho

-podpinam pre lub źródło dwoma IC jest brum (rozwarte masy wejść końcówki obojętnie czy podpięte do obudowy czy nie)

- jak wyżej, ale jedno IC - cisza

-podpinam pre lub źródło dwoma IC jest mniejszy brum (zwarte masy wejść końcówki obojętnie czy podpięte do obudowy czy nie)

Bądź tu kurna mądry....🤷

• Pokaż nowe odpowiedzi