Skocz do zawartości
IGNORED

Frezarka Cnc do wykonywania PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie zastanawiam, czy to jest relacja z budowy czy retrospekcja z budowy ( zbudowales tę frezarkę kiedys a teraz wrzucasz w odcinkach jak to wygladalo)?  Pytam bo nieznajac tematu budowy maszyn cnc poskladales uruchomiles ją w tak krótkim czasie że to aż niemożliwe. 

11 godzin temu, sebasbox napisał:

Tak sie zastanawiam, czy to jest relacja z budowy czy retrospekcja z budowy ( zbudowales tę frezarkę kiedys a teraz wrzucasz w odcinkach jak to wygladalo)?  Pytam bo nieznajac tematu budowy maszyn cnc poskladales uruchomiles ją w tak krótkim czasie że to aż niemożliwe. 

Są to relacje z budowy aktualnie trwającej .Czyli moje wpisy pokrywają sie czasowo z uruchamianymi elementami frezarki .Elektronike mam prowizorycznie zrobioną ,złożyłem podstawowe elementy mechaniczne i teraz było pierwsze frezowanie płytki użytkowej czyli takiej nie do śmieci .

A pierwsze testy te z początku tematu wykonywałem na innym układzie mechanicznym ale na tych samych komponentach .Czyli na tych samych prowadnicach i napędach  ale inaczej ,prościej zmontowanych .

Edytowane przez atmeg
12 godzin temu, sebasbox napisał:

Pytam bo nieznajac tematu budowy maszyn cnc poskladales uruchomiles ją w tak krótkim czasie że to aż niemożliwe. 

OK ,Wyjaśniam . Znam podstawy budowy takich urządzeń i to nie jest moje pierwsze urządzenie mechaniczne z sterowaniem CNC ale wcześniej nie budowałem frezarki .

Np .Stąd ,z mojej wcześniejszej wiedzy wynikało iż można zaryzykować napędy paskowe choć większość stosuje śruby i tak dalej . Tak mam sporo doświadczenia w kwestiach mechaniki maszyn .

Nie mam doświadczenia z programem Flatcam i mam słabe ale coraz większe doświadczenie z programem Turbocnc .

Edytowane przez atmeg

--------------------------------

Dziś projektuje PCB do regulatora obrotów wrzeciona .Układ oparty na zasilaczu impulsowym z elementem indukcyjnym .

Żadne tam proste PWM.

Napięcie stałe zasilania bedzie 80V albo 160V ,Płynna regulacja napięcia ,stabilizacja i prąd do około 3 A w wersji 80v i 1,5 w wersji 160v .Zasilanie z trafa 200 W ,Moc powinna wystarczyć dla założeń zastosowania frezarki.

I oczywiście wykonanie tego PCB na tej maszynce .

Niby można kupić albo zrobić tani regulator na triaku ale takie układy nie mają izolacji od sieci 230v i traktują silnik mocnymi impulsami co zle wpływa na uklad komutatora  .

Projektuje układ z trafem tradycyjnym i zasilaniem silnika prądem stałym ,regulowanym .

Napisałem że projektuje PCB do regulatora obrotów wrzeciona ,tak naprawde to projektuje ten układ od strony elektronicznej od razu rysując PCB ,czyli schematu nie mam .

========================================

Musi być muza .U mnie jak zawsze różna ....i prosta i subtelna .

Chce Mi sie wiecej muzyki ale z tym ide w tematy muzyczne .

===================

Tak sobie myśle iż ten temat przerasta społeczność tu obecną .

Ale nie mam tu tego za złe .W koncu to nie kopiowany układ hi endowy ale stal i aluminium 🙂

Co robie w kwesti tej frezarki obecnie .....

Testuje układ elektroniczny zasilania wrzeciona .Układ na przetwornicy indukcyjnej z regulacją napięcia wyjsciowego i stabilizacją napięcia .Jak zawsze są problemy ale dam rade ,już działa .A oco chodzi ? O to aby wrzeciona nie zasilać  ordynarnym PWM a stałym prądem ,regulowanym .

Edytowane przez atmeg
3 godziny temu, atmeg napisał:

===================

Tak sobie myśle iż ten temat przerasta społeczność tu obecną .

Ale nie mam tu tego za złe .W koncu to nie kopiowany układ hi endowy ale stal i aluminium 🙂

Co robie w kwesti tej frezarki obecnie .....

Testuje układ elektroniczny zasilania wrzeciona .Układ na przetwornicy indukcyjnej z regulacją napięcia wyjsciowego i stabilizacją napięcia .Jak zawsze są problemy ale dam rade ,już działa .A oco chodzi ? O to aby wrzeciona nie zasilać  ordynarnym PWM a stałym prądem ,regulowanym .

ja czytam z zaciekawieniem, co prawda swojej CNC sam nie zbudowałem tylko kupiłem ale sam także lubię zabawy w garażu związane z naprawą maszyn, samochodów, frezowaniem, spawaniem, zabawami w drewnie itd...

Trzymam kciuki za powodzenie operacji;)

😉

Bo w kopiowanych Hi-End`ach nie tak jak w stali, aluminium czy innym drewnie... niczego nie widać od razu. Niczego sobie nie wmówisz, nie pasuje i kicha... 

Również 3mam kciuki.

W dniu 21.04.2022 o 18:09, atmeg napisał:

Witam .Nie jest to żadna nowość iż wielu z miłośników elektroniki chce robić PCB na frezarce (ploterze) .....

Tylko po co skoro prosta płytka w JlcPcb kosztuje 2$?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Eeee.

Mam potrzebę. Robię rysunek w CAD w kilka godzin. Drukuję, Robię termotransfer, trawienie. Razem z godzinę. Za następną godzinę już wiem, z e jest do dupy... 😉

Ile Ty czekasz na objawienie...? 😉

6 minutes ago, Kopczas said:

Szybciej, satysfakcja + kierunek Chin obecnie dąży do zamknięcia się na świat więc może być niebawem kuku. 

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Szybciej, satysfakcja

drożej, o dwustronnej zapomnij, o estetyce zapomnij, o opisach nie wspomnę, soldermaski brak. 

Zapomniałem dodać, że 2$ to za 5 sztuk. Wysyłka europacket ostatnio była po 5$. 2 tygodnie. oczywiście najdłużej trwa dostawa po przekroczeniu granicy PL. 

takie rzeczy jakie robi atmeg robi się nie po to aby było taniej;)

Ja wpakowałem gruuubą kasę w dużą frezarkę CNC bo mnie to zafacynowało. Obsługi programów uczłem się od momentu jej zamówienia (brak wcześniejszego jakiegokolwiek doświadczenia w tym zakresie) przez 2 miesiące zanim przyjechała i mogłem ją pomacać. Co istotne nie kupiłem jej żeby na niej zarabiać, pracuje jak prawilny leming na etacie.

Teraz frezuję sobie obudowy do wzmacniaczy, przedwazmacniaczy itd. i jest z tego zabawy w cholere.

8 godzin temu, Kopczas napisał:

ale nie jest w dwie godziny 🙂

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

4 godziny temu, artw napisał:

ale nie jest w dwie godziny

Idą tym tropem to zawsze 1,5h dłużej niż żelazkiem i wytrawiaczem. 

W dniu 23.05.2022 o 21:26, Grzegorz7 napisał:

A dlaczegóż to PWM jest ordynarny? Przecież to standard.

Boisz się nagrzewania w silniku? 

No tak ,impulsy PWM to nie jest zasilanie DC .ale c hyba zrewiduje swoje podejscie i zastosuje dobre pwm ,uzupełnie wypowiedz w nastepnym wpisie .

W dniu 23.05.2022 o 23:06, Kopczas napisał:

Chodzi o czas ,kasa na drugim miejscu .

czyli o stwierdzenie że czas to pieniądz ,a z innej strony wszystko pozostaje wtedy u nas .wzory pcb ,konstrukcje itp.

OK ,jak wcześniej wspominałem na samym starcie zasilałem swoje Wrzeciono bezpośrednio z zasilacza silników krokowych ,u mnie jest to około 46V .

W miedzyczasie przetestowałem kilka układów z przetwornicami indukcyjnymi i tu zaznaczam iż układ elektroniczny miał być stosunkowo prosty i był taki i bardzo dobrze działało ale tranzystory grzały sie A ponieważ całość elekryki chce zmiescic pod frezarką to miejsca tam za wiele nie mam do dyspozycji .

Moje mysli zwróciły sie w kierunku dobrego PWM .

Jest taki fajny scalak IR2153  na którym ludzie robią zasilacze albo nagrzewnice indukcyjne z tym ze nie mają tam regulacji wypełnienia impulsu a Ja do regulacji obrotów musze top mieć .....

16 minut temu, atmeg napisał:

Chodzi o czas ,kasa na drugim miejscu .

jeśli frezarka kosztuje 300$, to masz za to 600 projektów , łącznie 3000 płytek 10x10cm. Obawiam się, że ciężko to pobić. 

17 minut temu, atmeg napisał:

wzory pcb ,konstrukcje itp.

Prawdopodobnie niczym ich nie zaskoczysz 😉 

Wniknołem w zasade działania generatora sterującego pracą tego scalaka i okazało sie że można regulować wypełnienie impulsów i dziś przetestowałem ten układ na płytce stykowej .

Zasilacz ,trafo 200wat , napięcie za prostownikiem 78 Volt , zasilanie Ukladu scalonego z tych 78volt ,i wyniki są rewelacyjne . Układ napedza wrzeciono od małych obrotów do maksymalnych dla napięcia 78 volt i tranzystory bez radiatorów dają rade .....Testowałem też obciążenia mechaniczne wrzeciona i tranzystory bez radiatorów lekko ciepłe .Docelowo dam małe radiatory.

3 minuty temu, Kopczas napisał:

jeśli frezarka kosztuje 300$, to masz za to 600 projektów , łącznie 3000 płytek 10x10cm. Obawiam się, że ciężko to pobić. 

Kup te frezarke za 300$ i pochwal sie robionymi PCB.

1 minutę temu, atmeg napisał:

Kup te frezarke za 300$ i pochwal sie robionymi PCB.

Dzięki, wolę kupić 6000 płytek 😉

Układ sterowania wrzecionem DC ,sprawdzony .

Podaje schemat bo to żadna tajemnica jest .działa i to bardzo fajnie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5 minut temu, Kopczas napisał:

No widzisz :) a piszesz w temacie o frezarce do PCB .

Ukryta Zawartość

Układ zaprezentowany tu do zasilania wrzeciona ma kilka bardzo fajnych cech .Najważniejszą cechą tego układu jest to iż tranzystory mocy praktycznie prawie sie nie grzeją pomimo dość wysokiego nap. zasilania i sporej mocy silnika .Również nie grzeje sie tranzystor zasilający układ scalony ,dzieki rozbiciu napięcia na rezystor 470  ohm ,rezystor także nie grzeje sie .

ponadto uklad ten można dalece modyfikować ,wprowadzając funkcje dodatkowe .Ogranicznik prądu silnika czy stabilizacje obrotów .Ale dla mnie wystarczy  na dziś funkcjonalność układu jaki przedstawiłem .

Układ nie jest objęty jakimiś tam prawami autorskimi i możecie go kopiować do woli.

28 minut temu, Kopczas napisał:

Widać nie chcesz działać  na rzecz  Polskiej gospodarki ,pewnie też z Rosji chcesz kupować .

Pewnie planujesz za jakiś czas gadać PO rosyjsku na tym czacie .

===============

A Ja robie te frezareczke i nie bede slinił sie do chinczyków o tanie PCB .nie wspominając że całkiem spore pcb można zrobić w kilkanaście minut .

11 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Jasne że w firmach opracowujących układy elektroniczne stosuje sie między innymi właśnie frezarki do wykonania pcb do prototypowych konstrukcji .

Nikt tam nie robi pcb żelazkiem.

Osoby sceptyczne zapominają o tym iż z takiej frezarki schodzi gotowa Płytka ,z ścieżkami i powiercona .

A samo wiercenie np.ręczne jest bardzo nieporęczne, żmudne ,długie  i można zepsuć PCB .

Dziś wykonałem na tej frezarce pcb do sterownika wrzeciona .Lączny czas wykonania pcb z wierceniami 1,5H ale nie pędziłem maszynki ,spokojnie było.Niema gdzie pędzić ..Troche polutowalem ,w zasadzie wszystko polutowalem.

PCB na bazie schematu jaki wcześniej tu zamieściłem .

Ukryta Zawartość

ster_silnika2.JPG

Pozostaje sprawdzić jak działa ,umyć od strony miedzi ,polakierować i gotowe.

=================

Cała zaleta takiej frezareczki to jest to że dostajemy gotową do lutowania płytke pcb i nie babramy sie z żelazkami ani chinczykami i dostajemy to po kilkudziesieciu minutach .od chwili zakonczenia rysowania pcb (projektowania).Jak ktoś nie chce to Ja nie zmuszam 🙂 Ja korzystam już i mordka mi sie uśmiecha z zadowolenia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=================

Na razie nie rzucam sie na układy o cienkich ścieżkach .Stopniowo w miare zdobywanej wiedzy zageszcze PCB . Nie śpieszy Mi sie .A Misie lubią spokojnie iść.

W dniu 23.05.2022 o 21:26, Grzegorz7 napisał:

A dlaczegóż to PWM jest ordynarny? Przecież to standard.

Boisz się nagrzewania w silniku? 

Nie pamietam czy już Tobie odpowiedziałem . 

Na zasilaniu prądem stałym silnik DC ma lepsze parametry i mnie zużywają sie szczotki ale jak już wiesz jednak zdecydowałem sie na PWM ale takie w miare prof.

Powodem było grzanie tranzystorow bo sam układ na przetwornicy indukcyjnej działał dobrze .Nie chciałem rozbudowywac układu , Na tym scalaku jest super i w sumie można by uklad przekonwertować na przetwornice indukcyjną ale może ja zabardzo chcialem kombinować .Działa super i niech tak zostanie .

Super że wszystko działa i daje efekty. Może sam zbuduje dla siebie w wolnej chwili bo ta którą mam w tym momencie jest zdecydowanie za duża do zabaw z PCB.

Taka drobna uwaga, staraj się robić zdjęcia w dzień przy dobrym oświetleniu, bo widać że robota dobrze zrbiona ale zdjęcia słabej jakości (podejrzewam że robilem wieczorem przy sztuczym świetle i do tego telefonem z drgającą ręką;)).

• Pokaż nowe odpowiedzi