Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny monitor vs podłoga

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Ronaldo9 napisał:

4-way

To tym lepiej. Wyglądają fajnie, a w carbonie super. Prawie je kupiłem. Jestem pewien, że grają lepiej niż te retro 2-way, ale na ile lepiej, to nie wiem. 

11 minut temu, arturpj napisał:

JBL też z racji na koty nie wchodzą w grę

chlopie...

koty..... Magda.....

zanim wezmiesz sie za zakup kolumn...poukladaj sobie zycie.

tylko nie pisz.ze masz poukladane.bo o niczym nie decydujesz.

a co do kobiety...chcesz miec racje.czy byc szczesliwy...?odpowiedz jasna kup Tannoye.

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Do przewrócenia tych skrzyneczek potrzeba by tygrysa 

moze to serwale.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
To tym lepiej. Wyglądają fajnie, a w carbonie super. Prawie je kupiłem. Jestem pewien, że grają lepiej niż te retro 2-way, ale na ile lepiej, to nie wiem. 
Nie kupiłeś, ponieważ jak sam napisałeś - a co usunąłeś edytując wpis - były zbyt drogie, bo kosztowały "kilkaset tysięcy".

Co jest w sumie bardzo ciekawe, ponieważ nawet dziś kosztują ok. 50 tys funtów, a "w carbonie" - po pierwszym zachłyśnięciu się - sprzedawali "z pocałowaniem w rękę" za 30 tys funtów.

No i w konsekwencji, tego jakże przykrego faktu, kupiłeś kolumny za 120 tys funtów - nic, tylko pogratulować poprawy sytuacji finansowej ;)

Natomiast, sformułowanie "retro 2-way" to kolejne potwierdzenie Twojej indolencji w kwestii - i tu bądźmy konkretni - serii Tannoy Prestige GR.

Sly, bez obrazy, ale prawdopodobnie Tannoy, to jednak nie jest Twoja działka.

abefbbddf6ced6864ad64ab9582cd1fa.jpg
1 godzinę temu, tomek4 napisał:

Nie kupiłeś, ponieważ jak sam napisałeś - a co usunąłeś edytując wpis - były zbyt drogie, bo kosztowały "kilkaset tysięcy".

Co jest w sumie bardzo ciekawe, ponieważ nawet dziś kosztują ok. 50 tys funtów, a "w carbonie" - po pierwszym zachłyśnięciu się - sprzedawali "z pocałowaniem w rękę" za 30 tys funtów.

No i w konsekwencji, tego jakże przykrego faktu, kupiłeś kolumny za 120 tys funtów - nic, tylko pogratulować poprawy sytuacji finansowej 😉

Natomiast, sformułowanie "retro 2-way" to kolejne potwierdzenie Twojej indolencji w kwestii - i tu bądźmy konkretni - serii Tannoy Prestige GR.

Sly, bez obrazy, ale prawdopodobnie Tannoy, to jednak nie jest Twoja działka.

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie sly chodziło o to, że były za drogie jak na jego satysfakcję z dźwięku. 

Panowie, to rozmowa o gustach, szkoda na tym polu ścierać się. Sly ma zbyt kwieciste i przeginające porownania (jak ten z Bose), ale to nadal tylko kwestia retoryki, dajcie spokój, dystans 😉

Zapewne tannoye tragiczne nie są, bo ciągle mają swoich fanów i kupców, napewno nie harczą i nie świszczą jak boomboxy 😛 reszta to kwestia upodobań. Pojadę za jakiś czas i posłucham, jeśli mi się spodoba to kupie, jeśli nie to nie. 

Czasem coś jakościowo gorszego sprawia nam większą frajdę. Miałem kiedyś naraz w domu słuchawki focala utopię i Clear, utopia absolutnie lepsza, co z tego, kiedy clear daje więcej frajdy? Zostawiłem Clear. Takich przykładów każdy z nas mógłby napewno podać wiele

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturpj
1 godzinę temu, tomek4 napisał:

Ręce opadają. Nie mogę pisać, bo moderacja za nic ładuje mi punktu karne. Nie usunąłem sam żadnego wpisu. Te Kingdom Royal są zbyt drogie w tym wątku dla założyciela tego wątku, więc nie ma tematu. Jego nie interesują kolumny za ponad 200 tys. Dla mnie zbyt drogie nie były. Cały czas mogłem kupić dowolny model. Było mnie na to stać.

Kupiłem wtedy TADy R-1,  które były dużo droższe. A te Kingdom odpadły z mojej listy, bo nie mogłem ich posłuchać, a reszta modeli, które mogłem posłuchać, grały tak fatalnie, że skreśliłem firmę Tannoy z mojej listy zainteresowań. Krótko mówiąc, wszystkie te koaxialne retro szafy gdańskie to szajs. Za darmo bym tego nie wziął. Teraz zadowolony? Wystarczająco jasno się wyraziłem?

Edytowane przez sly30
6 minut temu, arturpj napisał:

Czasem coś jakościowo gorszego sprawia nam większą frajdę.

tak  czasem bywa, a czasem nawet zaskakuje. Już parę razy doświadczyłem, ze zg na które nikt nie chciałby tu spojrzeć w określonym zestawieniu bardzo ciekawie zagrały, a już mega ciekawie w relacji jakość/ cena. Co z tego, ze nie był hajend w potocznym rozumieniu i wyglądzie, skoro przyjemnie i wciągająco gadało.  

4 minuty temu, piano napisał:

tak  czasem bywa, a czasem nawet zaskakuje. Już parę razy doświadczyłem, ze zg na które nikt nie chciałby tu spojrzeć w określonym zestawieniu bardzo ciekawie zagrały, a już mega ciekawie w relacji jakość/ cena. Co z tego, ze nie był hajend w potocznym rozumieniu i wyglądzie, skoro przyjemnie i wciągająco gadało.  

Prawda i dlatego nadal twierdzę, że moje Bose w 15 letnim Cadillacu gra lepiej niż te Tannoye retro.

Kilka lat temu Tannoy zbankrutował, a ich inżynierowie przeszli do innej firmy. To co pozostało po firmie, kupiły chinczyki i tłuką to dalej w Azji, ale cześć skrzynek ponoć w Polsce robią albo robili. Firma upadła napewno dlatego, że tak dobre były te kolumny. Chyba za dobre i ludzie nie mieli śmiałości kupować… :-))

3 minuty temu, sly30 napisał:

Kilka lat temu Tannoy zbankrutował, a ich inżynierowie przeszli do innej firmy. To co pozostało po firmie, kupiły chinczyki i tłuką to dalej w Azji, ale cześć skrzynek ponoć w Polsce robią albo robili. Firma upadła napewno dlatego, że tak dobre były te kolumny. Chyba za dobre i ludzie nie mieli śmiałości kupować… :-))

Tak samo chińczyki kupili dynaudio i tłuką kolumny dalej, jednym się podobają, innym nie, nie bądźmy rasistami 😉

21 minut temu, sly30 napisał:

Prawda i dlatego nadal twierdzę, że moje Bose w 15 letnim Cadillacu gra lepiej niż te Tannoye retro.

Lepiej byś napisał że w Cadilacu się pod deską rozdzielczą nie mieszczą 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ja już tam nie wiem co jest lepiej, co gorzej i co w ogóle doradzać. Wiem co ja chcę, ale doradzać innym on line 😉

Jeśli wziąć pod uwagę ilość gustów, wariantów zestawienia, środowisk pracy, ograniczonych budżetów, kaprysów żon czy swawolę kotów i czego tam nie jeszcze, to idzie jajco znieść. 

Tylko przykład z ost, 2/3 stron. 

Ktoś tu pisał, ze atc active, to lipa, a ja miałem 2 lata scm 150 i uśmiech na twarzy. Innym razem słuchał ich miłośnik lamp i był uchachany. Zwariować idzie i jajco znieść 😉

Dlatego niech tam każdy sobie ścieli po swojemu i uchem decyduje czym jest lepszość, inność czy gorszość. 

1 minutę temu, arturpj napisał:

Tak samo chińczyki kupili dynaudio i tłuką kolumny dalej, jednym się podobają, innym nie, nie bądźmy rasistami 😉

No i zeszły też na psy, dwa razy droższe i dwa razy gorszy dźwięk, no straszny regres i walenie klientów w rogi

28 minut temu, piano napisał:

Już dawno mnie to nie zaskakuje 😉

Jak mnie spytasz które słuchawki darzę największą nostalgią to Ci powiem że Beyerdynamici 880 i grado rs1. Co z tego że mam teraz i miałem po nich wiele duuuuuuzo lepszych i kilku, kilkunastu razy droższe? Co z tego, że grado rozsypywały się w ręku? Człowiek był młody, szczęśliwy. Grało fajnie, była frajda. Teraz gra oczywiście dużo ładniej i lepiej ale nostalgią jest

1 minutę temu, piano napisał:

ja już tam nie wiem co jest lepiej, co gorzej i co w ogóle doradzać. Wiem co ja chcę, ale doradzać innym on line 😉

Jeśli wziąć pod uwagę ilość gustów, wariantów zestawienia, środowisk pracy, ograniczonych budżetów, kaprysów żon czy swawolę kotów i czego tam nie jeszcze, to idzie jajco znieść. 

Tylko przykład z ost, 2/3 stron. 

Ktoś tu pisał, ze atc active, to lipa, a ja miałem 2 lata scm 150 i uśmiech na twarzy. Innym razem słuchał ich miłośnik lamp i był uchachany. Zwariować idzie i jajco znieść 😉

Dlatego niech tam każdy sobie ścieli po swojemu i uchem decyduje czym jest lepszość, inność czy gorszość. 

Oczywiście, nikt poważny nie powie drugiemu idź kup to i to. Rozmawiamy, wymieniamy spostrzeżenia, zawężamy opcje, odkrywamy opcje nowe o których wcześniej nie wiedzieliśmy. To wszystko jest ważne. Ja się czuję przynajmniej odrobinę mądrzejszy po tym wątku. 

12 minut temu, arturpj napisał:

To nie to samo. W przypadku Dynaudio kupili dobrze działającą, dochodową firmę, która miała dużą wartość i nadal wprowadza nowości. Podobnie było z Volvo. A Tannoy zbańczył i za grosze kupili trupa.

8 minut temu, arturpj napisał:

lepiej ale nostalgią jest

To normalne, ale tak patrząc to 40 letni TV Rubin, czy Jowisz, byłby lepszy niż Oled z 2022r… :-))

9 minut temu, piano napisał:

uchem decyduje czym jest lepszość, inność czy gorszość. 

I słusznie. Ja tak robię. Mam w d….legendy i historyczne nostalgie… :-))

Edytowane przez sly30
4 minuty temu, sly30 napisał:

To nie to samo. W przypadku Dynaudio kupili dobrze działającą, dochodową firmę, która miała dużą wartość i nadal wprowadza nowości. Podobnie było z Volvo. A Tannoy zbańczył i za grosze kupili trupa.

To normalne, ale tak patrząc to 40 letni TV Rubin, czy Jowisz, byłby lepszy niż Oled z 2022r… :-))

I słusznie. Ja tak robię. Mam w d….legendy i historyczne nostalgie… :-))

Oczywiście że decyduje ucho, dlatego dziś ani BD ani Grado już nie mam, i dlatego zostały Focal Clear a nie Utopia bo pomimo obiektywnej lepszosci, moim uszom większą przyjemność sprawiały Clear.

Ale kto człowiekowi zabroni powspominać nostalgicznie 😉

Teraz, Adi777 napisał:

A jest coś takiego w ogóle?

No chyba tak jednak. Wiadomo, lepsze jest to, co się komu podoba. Ale np, dajmy na to, że masz kolumny podobne do siebie, jedne mają pasmo przenoszenia od 200Hz do 18kHz a drugie 30Hz do 30kHz no to jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że te drugie będą obiektywnie lepsze. 

Lepsze, droższe materiały użyte do produkcji też raczej wskazują na tę obiektywną lepszosc. Nie zawsze jednak jak widać musi się to przekładać na nasz poziom zadowolenia z produktu.

12 minut temu, arturpj napisał:

Oczywiście że decyduje ucho, dlatego dziś ani BD ani Grado już nie mam, i dlatego zostały Focal Clear a nie Utopia bo pomimo obiektywnej lepszosci, moim uszom większą przyjemność sprawiały Clear.

Ale kto człowiekowi zabroni powspominać nostalgicznie 😉

To ciekawe, bo mnie też bardziej podobały się tańsze Clear niż Utopie. 

Edytowane przez sly30
4 minuty temu, arturpj napisał:

No chyba tak jednak. Wiadomo, lepsze jest to, co się komu podoba. Ale np, dajmy na to, że masz kolumny podobne do siebie, jedne mają pasmo przenoszenia od 200Hz do 18kHz a drugie 30Hz do 30kHz no to jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że te drugie będą obiektywnie lepsze. 

Lepsze, droższe materiały użyte do produkcji też raczej wskazują na tę obiektywną lepszosc. Nie zawsze jednak jak widać musi się to przekładać na nasz poziom zadowolenia z produktu.

Mi się wydaje, że obiektywna lepszość powinna być ukazana w pomiarach.

1 minutę temu, sly30 napisał:

To jest dość częste zjawisko jak przesledzisz wypowiedzi sluchawkowcow na różnych forach. Clear wyszły focalowi fenomenalnie. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Utopi słuchałem z słuchawkowego combo  Naima i podejrzewam że przy takim źródle to w ogóle nie można ocenić jak te słuchawki grają 

Teraz, Adi777 napisał:

Mi się wydaje, że obiektywna lepszość powinna być ukazana w pomiarach.

No jak masz dwa razy większe pasmo przenoszenia to pomiar to wykaże 

1 minutę temu, arturpj napisał:

od 200Hz do 18kHz a drugie 30Hz do 30kHz no to jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy założyć, że te drugie będą obiektywnie lepsze. 

pomijając jedno zero, to osobiście wiekszą uwagę zwracam na bazie czego są przetworniki, podział, skuteczność i minimum imped. a dalej, to też ważne jak BR/ jego brak OZ, gdzie i jak ma stać, współpraca w pomieszczeniu i parę jeszcze innych... i szczęśliwie, żona nie ma nic do tego, a kotów brak 😉

Teraz, ASURA napisał:

Utopi słuchałem z słuchawkowego combo  Naima i podejrzewam że przy takim źródle to w ogóle nie można ocenić jak te słuchawki grają 

Nie znam tego naima, nie umiem powiedzieć

Teraz, piano napisał:

pomijając jedno zero, to osobiście wiekszą uwagę zwracam na bazie czego są przetworniki, podział, skuteczność i minimum imped. a dalej, to też ważne jak BR/ jego brak OZ, gdzie i jak ma stać, współpraca w pomieszczeniu i parę jeszcze innych... i szczęśliwie, żona nie ma nic do tego, a kotów brak 😉

Ojej przecież moja Magda też nie wybiera mi kolumn, ale jest moim życiowym partnerem, interesuje się co oglądam, jak wybieram itp. oboje bardzo lubimy vintage dlatego wspomniałem, że tannoye wizualnie obojgu nam się szalenie podobają, tylko tyle. Kolumny będą takie, które zagrają najlepiej

Teraz, arturpj napisał:

Nie znam tego naima, nie umiem powiedzieć

znam BD 880 od samego początku, nie rozumiem jak te robiące bo nie odtwarzające dźwięk słuchawki można darzyć sentymentem. Grado RS1 z dobrym wzmakiem to dla odmiany siedzenie w pierwszym rzędzie kto co lubi. Dalej bym przygarnął pierwsze GS1000 jest fun, jest swoboda i nóżka sama tupie

2 minuty temu, ASURA napisał:

znam BD 880 od samego początku, nie rozumiem jak te robiące bo nie odtwarzające dźwięk słuchawki można darzyć sentymentem. Grado RS1 z dobrym wzmakiem to dla odmiany siedzenie w pierwszym rzędzie kto co lubi. Dalej bym przygarnął pierwsze GS1000 jest fun, jest swoboda i nóżka sama tupie

BD to były moje pierwsze słuchawki, odkładałem na nie długo, byłem młody, piękny, bez zmartwień 😉 ciężko powiedzieć czy pamiętam jak grały czy bardziej swoje szczęście. Każdy od czegoś zaczynał prawda?

Rs1 były fajne, właśnie taki pierwszy rząd i tam też nóżka tupała. Świetne np w kameralnym jazzie. GS1000 to znowuż inne granie, przestrzeń i swoboda, też je bardzo lubiłem, szczególnie w dużych składach.

7 minut temu, piano napisał:

to nie było bezpośrednio do Ciebie. Problem ślubnej i kaprysy teściowej, to dosyć częsty przypadek. 

Aaa teściowa to już w ogóle mam najlepsza na świecie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi