Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Klipsch rp8000f

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie chciałbym się doradzić jaki wzmacniacz kupić do kolumn wymienionych w temacie.

Słucham rock,metal,pop,muzyka filmowa,instrumentalna lata 70-90.

Jeśli chodzi o brzmienie to chcialbym potężny niski bas ten gorny moze byc lekko cofniety nie lubie twardego pudelkowatego basu.Stopa perkusji taka miekka potezna ale zeby nie bylo ciagnacego sie basu tylko mocne impulsy i zaraz sie wycofuje.

Wzmacniacz absolutnie nie musi byc neutralny moze a nawet fajnie jak podkoloruje nagrania i troche upiekszy te slabo nagrane.

Średnica zeby nie byla mocno cofnieta a gorny jej zakres nie byl mocno wypchniety bo nie lubie jazgotu.

Wysokie wyraźne szczególowe rozdzielecze ale nie metaliczne i ostre.

Tak wiem klipsch to granie właśnie ostre i metaliczne ale moim zdaniem tak nie jest owszem duzo wysokich ale krew z uszu sie nie leje.Wzmacniacz ma byc przyszlosciowy jak zmienie kolumny.Wiec klipsch bedzie przejsciowy.

Fajnie jakby wzmacniacz mial elektronicznie rozwiazana głośność jakos po przygodach z tandeta w postaci nadow gdzie nowe z pudelka trzeszczaly albo byla duza roznica w głośności kanałów tradycyjne potencjometry jakoś do mnie nie przemawiają....

Wzmacniacz moze być nowy lub używany najlepiej do 5000zl no chyba ze cos bedzie warte dodatkowej kasy to jestem w stanie dolozyc pare tys.

https://www.audiostereo.pl/topic/158758-jaki-wzmacniacz-do-klipsch-rp8000f/

Proponowałbym do tych kolumn Magnata MA900 to potężne i ciepło brzmiące urządzenie, uzupełni to czego nie oferują kolumny😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ciut poza budżet (ale od czego są rabaty) jest Tonewinner AD-86D. Świetnie zgrywa się z Klipschami, mamy taki komplet na salonie.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

2 godziny temu, Ufo27 napisał:

Fajny ten onkyo znasz jego brzemienie? Słuchaleś?

Znam. Jest to wzmacniacz o ponadprzeciętnej mikrodynamice. Miałem go u siebie dość długi czas. Z m.in. RF-7 II tworzył rewelacyjny duet. To był jeden z nielicznych sprzętów, który oddałem z bólem w inne ręce. Ale czego się nie robi w tej ciągłej gonitwie o jeszcze lepsze brzmienie 😉 Jak nie masz daleko do gościa, to naprawdę warto podjechać i go posłuchać (bardzo rzadko pojawia się z drugiej ręki).

O już troche propozycji padło...co do magnata wyglada ciekawie chodz firma kojarzy mi sie bardziej z car audio.

Ale jak z trwałoscia tych lamp? Czy to taki odpowiednik advance acoustic jesli chodzi o jakosc?

A co do  Tonewinner AD-86D nie znam.Co to za firma ? Fajnie zbudowany ale czy to jakiś chińczyk?

4 minuty temu, Maraudio napisał:

Znam. Jest to wzmacniacz o ponadprzeciętnej mikrodynamice. Miałem go u siebie dość długi czas. Z m.in. RF-7 II tworzył rewelacyjny duet. To był jeden z nielicznych sprzętów, który oddałem z bólem w inne ręce. Ale czego się nie robi w tej ciągłej gonitwie o jeszcze lepsze brzmienie 😉 Jak nie masz daleko do gościa, to naprawdę warto podjechać i go posłuchać (bardzo rzadko pojawia się z drugiej ręki).

Kiedys zachorowałem na onkyo m5000 i chcialem zestawic z onkyo rz840.Piękne wskaźniki wysterowania.Ciężko go trafić.No na razie ten 9000r jest numer 1 jeśli zagra tak jak bym chcial to wzmacniacz na lata.Myślałem tez o atolu in200 chodź podobno ma mniej niskich tonow niż in100.Co mnie bardzo denerwuje to majac juz kilka wzmacniaczy do 4tys beznadziejne niskie tony.Duzo wysokiego basu albo twardy i kartonowy lub buczacy.A ten niski przyjemny co daje muzyce to coś nie istnieje ;/ 

Kiedyś lata temu u kolegi słuchalem jakiś wzmacniacz nie pamietam czy to był sansui,pioneer czy kenwood mial drewniane boczki i duze pokretlo volume lekko z boku piekny i wazyl chyba z 30kg.Jak to grało w pamieci mam ten bas piekny miekki potezny niski nic nie dudnilo i nie buczalo tylko takie potezne uderzenia a klitke miał mała a bas swietny.

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o brzmienie to chcialbym potężny niski bas ten gorny moze byc lekko cofniety nie lubie twardego pudelkowatego basu.Stopa perkusji taka miekka potezna ale zeby nie bylo ciagnacego sie basu tylko mocne impulsy i zaraz sie wycofuje.
Wzmacniacz absolutnie nie musi byc neutralny moze a nawet fajnie jak podkoloruje nagrania i troche upiekszy te slabo nagrane.
Średnica zeby nie byla mocno cofnieta a gorny jej zakres nie byl mocno wypchniety bo nie lubie jazgotu.
Wysokie wyraźne szczególowe rozdzielecze ale nie metaliczne i ostre.
Tak wiem klipsch to granie właśnie ostre i metaliczne ale moim zdaniem tak nie jest owszem duzo wysokich ale krew z uszu sie nie leje.Wzmacniacz ma byc przyszlosciowy jak zmienie kolumny.Wiec klipsch bedzie przejsciowy.
Fajnie jakby wzmacniacz mial elektronicznie rozwiazana głośność jakos po przygodach z tandeta w postaci nadow gdzie nowe z pudelka trzeszczaly albo byla duza roznica w głośności kanałów tradycyjne potencjometry jakoś do mnie nie przemawiają....
Wzmacniacz moze być nowy lub używany najlepiej do 5000zl no chyba ze cos bedzie warte dodatkowej kasy to jestem w stanie dolozyc pare tys.

Yamaha A-S1100 i Arcam rDAC https://www.whathifi.com/arcam/rdac/review
1 godzinę temu, tomek4 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Heh tez czesto testuje stope na tym kawalku 👍

Yamaszke zawsze mialem z tylu glowy i powiem co sie na nia napalilem to przeczytalem gdzies jaka to jest beznadziejna ze gra tragicznie nawet as2100...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Heh tez czesto testuje stope na tym kawalku
Yamaszke zawsze mialem z tylu glowy i powiem co sie na nia napalilem to przeczytalem gdzies jaka to jest beznadziejna ze gra tragicznie nawet as2100...

To pewnie ci sami eksperci dla których Tannoye nie grają :D

Posłuchaj, bo warto.
Godzinę temu, tomek4 napisał:

Co do wzmacniaczy Yamahy.

Ukryta Zawartość

Wszelkie testy takich gazetek czytam zawsze z pewnym dystansem....ale moze faktycznie jeśli trafi sie okazja to kupie as1100 zawsze moge ja odsprzedać.Teraz widzialem as2000 za 4,5tys ale wole poczekac na 1100 z racji tego ze ciagnie mnie do wycieraczek hehe 😜

Onkyo tez mnie korci ten 9000r to kawal kloca i jak gra tak jak wyglada to tez moze byc ciekawie.

Ukryta Zawartość

Cześć,

jeśli chodzi o nowe wzmacniacze to ciekawym wyborem do Twoich Klipschy będzie Musical Fidelity M3si. Dobra dynamika, fajny środek i góra, która w połączeniu z Twoimi Klipschami nie powinna być męcząca.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Gość

(Konto usunięte)

Wszelkie testy takich gazetek czytam zawsze z pewnym dystansem....ale moze faktycznie jeśli trafi sie okazja to kupie as1100 zawsze moge ja odsprzedać.Teraz widzialem as2000 za 4,5tys ale wole poczekac na 1100 z racji tego ze ciagnie mnie do wycieraczek hehe

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257268791
4 godziny temu, tomek4 napisał:

Ukryta Zawartość

Jest mozliwość wysylki do Polski? Nie mam konta na tej stronie.

W dniu 6.05.2022 o 17:48, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

jeśli chodzi o nowe wzmacniacze to ciekawym wyborem do Twoich Klipschy będzie Musical Fidelity M3si. Dobra dynamika, fajny środek i góra, która w połączeniu z Twoimi Klipschami nie powinna być męcząca.

Pozdrawiam,

Michał

Ciekawy wzmak a jak niskie tony rozciagniete? Wyglada ciekawie w srodku moj dekoder ma wiecej bebechow ale nie oceniam tylko jakoś pusto strasznie 😜

Ukryta Zawartość

59 minut temu, Ufo27 napisał:

Ciekawy wzmak a jak niskie tony rozciagniete? Wyglada ciekawie w srodku moj dekoder ma wiecej bebechow ale nie oceniam tylko jakoś pusto strasznie 😜

MF można brać pod uwagę, ale dopiero do modelu S500. Reszta po zdjęciu obudowy wygląda jak praca dyplomowa ucznia Zasadniczej Szkoły Zawodowej o specjalności monter-instalator, elektryk. 😆 

W dniu 4.05.2022 o 10:51, Ufo27 napisał:

Nie wiem co dokładnie rozumiesz pod pojęciem parę tys ale gdybyś w akceptowalnym dla Ciebie budżecie znalazł Parasound Halo, miałbyś dokładnie takie granie, jakiego szukasz. 

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem, ja też tam nie mam konta.

https://www.audiostereo.pl/profile/71723-riczi75/
To on wrzucił ogłoszenie o as3000 i pod nim była ta as1100.

Yamaha AS3000 . 
Dla fanów marki 
https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257232819
https://www.audiostereo.pl/topic/153040-znaleziska-na-ebay-i-allegro/?do=findComment&comment=5569870
MF można brać pod uwagę, ale dopiero do modelu S500. Reszta po zdjęciu obudowy wygląda jak praca dyplomowa ucznia Zasadniczej Szkoły Zawodowej o specjalności monter-instalator, elektryk.  
M6 Encore 225 też nie lepiej. Chciałem sobie kiedyś to kupić, ale no cóż... :(

eec40f6d81dcf89055ac9d60e572eb63.jpg

Też polecam sprawdzenie z Klipsch z Musical Fidelity M3si, połączenie to zapewnia górę pasma nie popadającą w nadmierną ostrość, a niskie tony są odpowiednio kontrolowane. Natomiast z bardziej zwartym basem zagra Exposure 2010S2D, większą dynamiką i żywszą górą pasma. Najlepiej jakbyś wybrał się na odsłuch do salonu i porównał granie oby konfiguracji. W naszym salonie mamy obecnie na miejscu wymienione wzmacniacze i kolumny, więc zapraszamy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Słucham dokładnie takiej samej muzyki jak Ty i przez rok czasu męczyłem się z tymi kolumnami. Bas jak dla mnie mają rewelacyjny tempo, uderzenie genialne. Natomiast ich problemem jest podbicie wyższej średnicy kosztem tej niższej przez co instrumenty brzmią na nich za chudo, nienaturalnie tak jakby ktoś uciął ich niższe partie, w riffach brakuje zwyczajnie mięcha a starsze nagrania brzmią mocno krzykliwie trudno tego słuchać. Wyższa góra jak i wokale są ok. Wzmacniaczem tego nie zmienisz one po prostu są tak strojone z tą dziurą w paśmie, typowo pod kino jak większość kolumn z USA. Posłuchaj chociażby And justice for all czy Vulgar display power i będziesz słyszał że te riffy nie tak powinny brzmieć, moi znajomi kiedy im puszczałem metal to samo mówili.

Edytowane przez radark
W dniu 10.05.2022 o 20:49, radark napisał:

Słucham dokładnie takiej samej muzyki jak Ty i przez rok czasu męczyłem się z tymi kolumnami. Bas jak dla mnie mają rewelacyjny tempo, uderzenie genialne. Natomiast ich problemem jest podbicie wyższej średnicy kosztem tej niższej przez co instrumenty brzmią na nich za chudo, nienaturalnie tak jakby ktoś uciął ich niższe partie, w riffach brakuje zwyczajnie mięcha a starsze nagrania brzmią mocno krzykliwie trudno tego słuchać. Wyższa góra jak i wokale są ok. Wzmacniaczem tego nie zmienisz one po prostu są tak strojone z tą dziurą w paśmie, typowo pod kino jak większość kolumn z USA. Posłuchaj chociażby And justice for all czy Vulgar display power i będziesz słyszał że te riffy nie tak powinny brzmieć, moi znajomi kiedy im puszczałem metal to samo mówili.

Tak właśnie gdyby nie ta wysoka średnica to byly by świetne kolumny! Sluchajac zlych realizacji np wczesne albumy Judas Priest i jeszcze wiele innych zespołow to mamy jazgot zero masy.Jak robilem pomiary to dolek wychodził ok 1,6khz.Coraz bardziej myśle czy nie oddac je na mod

Zas powyżej wysokotonowka gra pełna para i ma podbicie od 3-6khz 

Edytowane przez Ufo27

Panowie a co sadzicie o takich wzmacniaczach 

Atoll in100/in200

Denon pma 1600/2020

Roksan k2/k3/m1/m2

Musical fidelity m5si

Ktory ma lagodna gore i niski bas ale trzymajacy za morde membrany?

W dniu 4.05.2022 o 18:19, tomek4 napisał:

Yamaha A-S1100 i Arcam rDAC

Ukryta Zawartość

Teraz przypomnialo mi sie ze mialem w domu yamahe as501 i rn602 spiete z klipsch rp160, monitor audio rx2, indiana line tesi 560 i nigdy w zyciu nie kupiłbym tych wzmacniaczy porażka na calego wolalbym aluchac muzyki na wiezy sony z lat 90 ktora mam w garazu do sluchania radia czy taka as1100 to calkiem inne brzmienie czy jednak ten styl jest zachowany tylko w lepszym wydaniu?

Ukryta Zawartość

W dniu 10.05.2022 o 14:19, Sklep.RMS.pl napisał:

Też polecam sprawdzenie z Klipsch z Musical Fidelity M3si, połączenie to zapewnia górę pasma nie popadającą w nadmierną ostrość, a niskie tony są odpowiednio kontrolowane. Natomiast z bardziej zwartym basem zagra Exposure 2010S2D, większą dynamiką i żywszą górą pasma. Najlepiej jakbyś wybrał się na odsłuch do salonu i porównał granie oby konfiguracji. W naszym salonie mamy obecnie na miejscu wymienione wzmacniacze i kolumny, więc zapraszamy.

Ja mam m2si i exposure 2010s, z tym że dla mnie najlepsza płytą jest Master od Puppets ;) . Bez rozpisywania się w szczegoly dużo lepiej pasuje mi m2si, exposure tez jest świetny ale do lżejszej muzyki.

Edytowane przez Robert Kalifornia
Gość

(Konto usunięte)

Teraz przypomnialo mi sie ze mialem w domu yamahe as501 i rn602 spiete z klipsch rp160, monitor audio rx2, indiana line tesi 560 i nigdy w zyciu nie kupiłbym tych wzmacniaczy porażka na calego wolalbym aluchac muzyki na wiezy sony z lat 90 ktora mam w garazu do sluchania radia czy taka as1100 to calkiem inne brzmienie czy jednak ten styl jest zachowany tylko w lepszym wydaniu?
Źródło a nie wzmacniacz.

W rn602 jest ten sam scalak co w np-s303 i on brzmi źle.

A w as501 jakiś, zapewne tani, Burr-Brown.
Gość

(Konto usunięte)
Właśnie teraz :)

Nie ma czegoś takiego jak *Streamer: Yamaha NS -P303, jest NP-S303.

Podłączasz do niego po koaksjalu Arcam rDAC i masz świetny dźwięk.
  • Pokaż nowe odpowiedzi