Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecacie do Roksan K3 w kwocie +/-10tys. do 25m w gatunkach rock, metal, klasyka, elektronika, filmowa. Dźwięk jakiego szukam to szybki, kopiący bas, żadnego mulenia, nasycona średnica bez podbicia w wyższym zakresie, góra wyraźna bez ciemnicy. No i do tego też jakaś przestrzeń by się przydała, żeby ten dźwięk nie ściskał się w tych kolumnach. Dzięki z góry za propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/158833-jakie-kolumny-kupi%C4%87/

Takie wymagania za 10 tys? 😁Jeśli USD to OK. W złotówkach to już ciężej. Miałem ten wzmacniacz i bardzo miło go wspominam i dlatego z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że wszystkiego mieć nie będziesz. Przede wszystkim wyraźnej góry. Nieważne z jakimi głośnikami go połączysz. O tym zapomnij. Szybki kopiący bas? Raczej też nie. On idzie bardziej na masę. Za to fajna średnica jak najbardziej jest. Tak więc albo kompromis albo pomyśleć o dalej idących zmianach. Ale jeśli jednak chcesz przy nim pozostać to do sprawdzenia Audiovector OR3 i Quadral Platinium + Seven. Choć ja wybrałbym (w tej konfiguracji w ciemno) JBL 4312 

Edytowane przez piotrek7

Fakt - albo - albo 😉 

Jako propozycję dodam jeszcze Elac Carina FS247.4 - basu nie zabraknie a i góra pasma

z JET'a powinna zadowolić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, stormbringer napisał:

Co polecacie do Roksan K3 w kwocie +/-10tys. do 25m w gatunkach rock, metal, klasyka, elektronika, filmowa. Dźwięk jakiego szukam to szybki, kopiący bas, żadnego mulenia, nasycona średnica bez podbicia w wyższym zakresie, góra wyraźna bez ciemnicy. No i do tego też jakaś przestrzeń by się przydała, żeby ten dźwięk nie ściskał się w tych kolumnach. Dzięki z góry za propozycje.

oczekiwania w stylu....

Halo, chciałem zamówić dziewczynę o urodzie klasycznej i nietuzinkowej. Powinna mieć szafirowe oczy, zmysłowe usta, wdzięczny sposób poruszania się, nienachalny uśmiech, piersi foremne. Jednym słowem powinna być kwintesencją kobiecości… tak… A dla kolegi… to wszystko jedno…

16 godzin temu, piotrek7 napisał:

Takie wymagania za 10 tys? 😁Jeśli USD to OK. W złotówkach to już ciężej. Miałem ten wzmacniacz i bardzo miło go wspominam i dlatego z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że wszystkiego mieć nie będziesz. Przede wszystkim wyraźnej góry. Nieważne z jakimi głośnikami go połączysz. O tym zapomnij. Szybki kopiący bas? Raczej też nie. On idzie bardziej na masę. Za to fajna średnica jak najbardziej jest. Tak więc albo kompromis albo pomyśleć o dalej idących zmianach. Ale jeśli jednak chcesz przy nim pozostać to do sprawdzenia Audiovector OR3 i Quadral Platinium + Seven. Choć ja wybrałbym (w tej konfiguracji w ciemno) JBL 4312 

To jaki wzmak plus kolumny polecasz żeby chociaż zbliżyć się do takiego brzmienia jak opisałem?

1 godzinę temu, stormbringer napisał:

To jaki wzmak plus kolumny polecasz żeby chociaż zbliżyć się do takiego brzmienia jak opisałem?

Wszystko zależy od kwoty jaką chcesz wydać 

Ale pomyślałbym o Arcam SA 30 i JBL 4312 

Cześć,

wnioskując po opisie dobrą opcją dla Ciebie byłyby kolumny Audio Physic Classic 8. Są dość uniwersalne, mają dobre zejście w basie, zachowując odpowiednią kontrolę, nie mulą muzyki. Z Roksanem to dobre połączenie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 15.05.2022 o 01:14, stormbringer napisał:

Hmm, może Linn Majik 140? B&W, ProAc Response DT8 też w jakiś sposób się może wpisywać w Twoje wymagania, do tego metrażu wystarczy model 704 S2. Zapraszamy do nas na odsłuchy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć,
Roksan K3 to wulkan energii i nie można przegiąć ze zbyt przejrzystymi kolumnami, bo może być za ostro na górze. Patrząc na Twoje preferencje brzmieniowe dobrym wyborem byłyby Audio Physic Classic 8, które zapewnią dynamiczne brzmienie z precyzyjnym basem oraz świetną stereofonię. Klienci bardzo często porównują je z Pylonami Diamond 28 i warto byłoby także takie porównanie zrobić. Zyskasz potężniejszą podstawę basową, bliższy środek oraz spokojniejszą górę. Nie będzie tu jednak tyle oddechu co w AP Classic 8. Ocenę zostawiam Tobie. 
Polecałbym jeszcze odsłuchać Monitor Audio Silver 500, które w szybkiej muzyce czują się jak ryba w wodzie. Pod znakiem zapytania jest góra, ponieważ w niektórych przypadkach może być jej po prostu dużo. 

Zapraszam na odsłuch w naszym salonie w Pabianicach koło Łodzi. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ten roksan nigdy tak nie zagra

Gość

(Konto usunięte)

obraz.thumb.png.70cb8fffbde6daaf4cd5a4ac75f00595.png

https://akustyk.com.pl/p/40/264/akustyk-sv2

Posłuchaj Pylon Jasper Monitor 18. W połączeniu  K3 przy słuchaniu Twojej muzyku  możesz być zaskoczony. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, TomekB166 napisał:

Posłuchaj Pylon Jasper Monitor 18. W połączeniu  K3 przy słuchaniu Twojej muzyku  możesz być zaskoczony. 

https://www.q21.pl/pylon-audio-jasper-monitor-18.html?gclid=CjwKCAjwj42UBhAAEiwACIhADgIpq-yLAXqizGWRe6dClrIE-AiTwHiINRgIajs8zGqsqZeRC2DUChoCjb8QAvD_BwE

Jaspery mocno zawiesiły poprzeczkę ale patrząc na metraż optymalnym rozwiązaniem byłyby Jasper 23, a tutaj nawet po rabacie wychodzi poza zakładany budżet. Niemniej jednak warto posłuchać zarówno 18 jak i 23 🙂. Na stanie mamy jedne i drugie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dźwięk jakiego szukam to szybki, kopiący bas, żadnego mulenia, nasycona średnica bez podbicia w wyższym zakresie, góra wyraźna bez ciemnicy.

Pasują tu jak ulał  Triangle Antal LE 🙂

KALIBER vel rydz .

On 5/14/2022 at 11:14 PM, stormbringer said:

On 5/15/2022 at 6:20 AM, Tal said:

Audio Physic

Tu masz odpowiedź, tylko tego basu nie będzie za wiele jeśli masz słabą akustykę o to musisz zadbać.
Miałem wcześniej YARA II Superior i synthpop itp. jest dla tych paczek, z lampą ich nie próbowałem.
Ps. pomyśl o wybraniu się na odsług i sprawdź głośniki dc z tannoy lub kef może się okazać że wyjdzie taniej i lepiej przy dobrym cfg.

Takie czekanie na propozycje może się przeciągnąć, a u kogoś będziesz wiedział czego np. nie lubisz. TYlko ważne pamiętać co jak było spięte.

Edytowane przez audiofan60
W dniu 16.05.2022 o 13:33, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Hmm, może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? B&W, ProAc Response DT8 też w jakiś sposób się może wpisywać w Twoje wymagania, do tego metrażu wystarczy model 704 S2. Zapraszamy do nas na odsłuchy. 

B&w 603 nie będą dobre? Ja rozważam ten model do 30m2 tylko, że do Supernait2.

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, KotD napisał:

B&w 603 nie będą dobre? Ja rozważam ten model do 30m2 tylko, że do Supernait2.

Będą, pisałem jednak o serii wyżej czyli właśnie 704 S2, te zagrają lepiej od 603 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Będą, pisałem jednak o serii wyżej czyli właśnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , te zagrają lepiej od 603 😉

OK. Tylko w 704 są mniejsze przetworniki. Dadzą radę w 25m2 lub 30m2 tak jak u mnie?

Ukryta Zawartość

Przerost formy nad treścią kolumny za 10k do tego Roksana którego z pewnością zlicytujesz po zakupie tak drogich kolumn dlatego zawczasu się pozbądź go i kup przemyślane i wzorowo uzupełniające zestawy głośnikowe z wzmacniaczem.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 15.05.2022 o 20:34, piotrek7 napisał:

Choć najłatwiej uzyskalbys zamierzony efekt w oparciu o system aktywny 

Jakie masz propozycje dla autora w zalozonym budzecie? Pytam w jego imieniu bo sam jestem ciekaw 😉

20 minut temu, KotD napisał:

OK. Tylko w 704 są mniejsze przetworniki. Dadzą radę w 25m2 lub 30m2 tak jak u mnie?

wystarczą, zawsze możesz porównać 😉 Seria 700 za to oferuje lepszy i bardziej dostojny dźwięk i to będzie ta różnica, ja osobiście wybrałbym mniejsze 700 w taki wypadku.

Co do amplifikacji, koniecznie na odsłuch ze swoją elektroniką i porównaj też kilka innych pieców. Jakość sama w sobie to jedno, jednak tutaj ważniejsze nawet jest spasowanie elektroniki z kolumnami. W tym aspekcie można najwięcej zyskać lub stracić 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Można do zestawienia dorzucić jeszcze Tannoy'a XT-8F, w którym bas jest w miarę szybki, lekko podbity i mamy dobrą scenę dzięki głośnikowi koaksialnemu. W połączeniu z Roksanem K3 i kablami np. Tellurium Q Ultra Blue efekt na pewno będzie ciekawy. GC

AUDIOtrendt Kraków. Zapraszamy na odsłuchy. Doradzamy, pomagamy, rozwiązujemy problemy. Wypożyczamy sprzęt do domu.
Wszyscy forumowicze mogą liczyć u nas na atrakcyjne ceny!

www.audiotrendt.com.pl; tel.: 12 686 10 15 | 791 063 315 | 509 188 477

Fajne porady tylko jedno "ale". Autor wątku poszukuje dość uniwersalnego zestawienia, które sprawdzi się przy różnych gatunkach muzycznych. Po pierwsze sam Roksan taki nie jest a w połączeniu z proponowanymi głośnikami "nie do kwadratu" . Ani AP ani niższe serie Tannoy w połączeniu z tym wzmacniaczem nie sprawdza się przy graniu metalu lub szybszych odmian rocka. Pink Floyd, Perfect, Diana Krall proszę bardzo. Sepultura, AC/DC? Nie . Oczywiście, że jakoś to będzie grało ale z naciskiem na "jakoś"

w kwocie +/-10tys. do 25m w gatunkach rock, metal, klasyka, elektronika, filmowa. Dźwięk jakiego szukam to szybki, kopiący bas, żadnego mulenia, nasycona średnica bez podbicia w wyższym zakresie, góra wyraźna bez ciemnicy.

Polecam największe i najcięższe (!) kolumny jakie możesz kupić w tej cenie z jak największymi głośnikami niskotonowymi. Wówczas usłyszysz to co masz usłyszeć. Jeśli jednak chcesz i upierasz się na szybkim i kopiącym basie to znaczy, że rezygnujesz z zejścia w dole pasma. Im mniej dołu tym szybszy bas. Im więcej dołu tym bas jest tłustszy i pełniejszy i jak to niektórzy określają 'wolniejszy'.

kopiący bas, żadnego mulenia, nasycona średnica bez podbicia w wyższym zakresie, góra wyraźna bez ciemnicy.

Tak brzmią małe kolumny półkowe albo jakieś wyroby na głośniku niskotonowym małych rozmiarów + wysokotonowy a to wszystko w opakowaniu wielkości pudełka na buty.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

ok z Roksana już zrezygnowałem teraz poszukuję zestawu wzmak+kolumny. Wizualnie ogromnie podoba mi się Advance Paris A10 ale nie mam pojęcia jak to gra i z czym to najlepiej łączyć. W basie muszę mieć jakiś kompromis, w metalu  w kolumnach musi być szybki inaczej się gubi, w innych gatunkach powinien schodzić niżej. Nie można mieć jednego i drugiego podejrzewam.

• Pokaż nowe odpowiedzi