Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End Monachium 2022

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Z całego serca życzę każdemu, prawdziwemu audiofilowi takiej jakości basu, jaki dają cztery 222mm ceramiczne Accutony w Gauderach Berlina RC 11...

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Mozesz sam ich poszukac. Te kolumny mierzono w roznych miejscach, mozna sobie porownac.

Czyli nie ty mierzyłeś.

Czyli dowodu nie ma, czyli nie grają.

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minutes ago, #Szakovsky said:

c o 

Oczywiście, że offaxisy nie będą tak samo dobre jak w wyższych rzędach. Ale pytanie kiedy offaxis jest "dobry". 
Legendarny "dobry" offaxis, to taki który jest równy/bliski temu na osi głównej (0 stopni), tak? 
No szkoda, że niekoniecznie. Bo wyrównując tak offaxis zyskujemy piękną ilość odbić od ścian (a właściwie to zwiększamy ich energię, bo ilość jest taka sama). Czyli użyteczny jest w głównej mierze offaxis mierzący do "wewnętrznej" (pomiędzy kolumny). Ale tutaj też znaczenie jest pomijalne, bo jeżeli mamy poprawnie ustawione kolumny, patrzące się w naszą stronę, to różnice kątowe pomiędzy uszami są bardzo małe. Głośnik tam gra prawie, że onaxisem. Można również wyrównać częściowo offaxisy przez użycie falowodów i przesunięcia głośników ("degradując" offaxis np. TW). Więc tym bardziej traci to na znaczeniu. A tym jeszcze bardziej traci, jak używa się sztywnych membran o szerokim paśmie. 

I tak bardzo Dunlavy przekonał się do 2 rzędu, tak bardzo zgadzał się z Lipinskim, że Duntech produkuje kolumny 1 rzędu MF do dziś. I to była tak wielka różnica na korzyść Lipinskiego, że nikomu już nie przeszkodziło pasmo +- 5db w L707 w porównaniu do 1,5-2db w SC-IV.
Tak było, nie zmyślam. 

Jedyne straty idące z 1 rzędu to małe dziurki w offaxisie i zauważalnie niższy power handling. Tylko, że po co komu power handling skoro słuchanie głośno jedyne co może zrobić, to stale uszkodzić słuch, i po co komuś kierunkowe na pół pomieszczenia, skoro kolumn się słucha i tak w jednym konkretnym miejscu sweetspotu, bo tylko tam działa poprawnie stereo. 
A zniekształcenia? No z pomiarów jakoś mi to nie wyszło. No chyba, że faktycznie głośnik ma peak THD na 4-6% jak C168, ale to też da się częściowo zredukować do bardziej "do życia" wartości. Ale ogólnie wartości oscylują przy 0.2-0.5%, czyli jak najbardziej akceptowalnie. 

Powiedz to nowemu głośnikowi Kartesiana który ma liniowy BL do 10mm, przy BL9,7 i 185mm średnicy. 
AS190 i 250 maja 9mm liniowego BL'u, więc też myślę, że wystarczająco.

Doppler przy minimal phase jest średnio możliwy do usłyszenia, bo jest mikroskopijny. A nawet bez koherencji czasowej, ciężki do usłyszenia, albo nawet nie możliwy. 

Masz gdzies jakies wiarygodne pomiary, czy tylko tak wypisujesz glupoty?. Najbardziej zaawansowany uklad zawieszenia i napedu ma obecnie Purifi, ale nawet oni wyciagaja okolice 5mm dla niewielkich zmian Kms oraz BL (Xmax to standardowo wychylenia przy ktorych zmieksztalcenia przekraczaja 10%). Ich 8" ma byc podobno jeszcze lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, pmcomp napisał:

Niestety reszta pasma to nie moje granie

To zmień w końcu przetworniki 🙂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Czyli nie ty mierzyłeś.

Czyli dowodu nie ma, czyli nie grają.

Ale mamy kolejny dowód na to, ze jesteś mistrzem wypisywania głupot na tym forum 🙂

8 minut temu, Tomek1777 napisał:

Nie będę się spierał ponieważ nie słyszałem "hiendowych" 8 cali odtwarzających bas. Natomiast te inne "nie hajendowe" które słyszałem * brzmiały na tym zakresie żałośnie .

Sorry zdjecie jest słabej rozdzielczości. Zakładam że te horny wspiera /wspierwja suby.

Wspiera dobre samopoczucie właścisiela 🤫

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Ale mamy kolejny dowód na to, ze jesteś mistrzem wypisywania głupot na tym forum 🙂

No widzisz.

Proszę cie o dowód, a ty mi poszesz w cudzychslowach … wypier….laj.

Czyli twoje slowo jest goownem zapakowanym w zloty papierek.

I tyle w temacie.

PS. jestes juz tu 14 lat … jak się nazywaleś wcześniej? Czyim klonem jesteś?

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, piter z napisał:

Ich 8" ma byc podobno jeszcze lepsze.

Sa jakies przecieki o papierowym 8 calowcu? Rozgladam sie za topowym basem do Ellipticora ale ich 38cm patelnia zupelnie mnie nie interesuje.

Teraz, meloV8 napisał:

Sa jakies przecieki o papierowym 8 calowcu? Rozgladam sie za topowym basem do Ellipticora ale ich 38cm patelnia zupelnie mnie nie interesuje.

Poszukaj sobie w internecie, duzy jestes, dasz radę.

🙂 

1 minutę temu, pmcomp napisał:

No widzisz.

Proszę cie o dowód, a ty mi poszesz w cudzychslowach … wypier….laj.

Czyli twoje slowo jest goownem zapakowanym w zloty papierek.

I tyle w temacie.

Facet, czy Ty jesteś poważny? Masz internet? Masz, masz googla? Chyba masz, wiec wpisz sobie wlasciwie haslo wyszukiwania i wynikow bedziesz mial na peczki. Przestan gledzic.

9 minut temu, meloV8 napisał:

Z całego serca życzę każdemu, prawdziwemu audiofilowi takiej jakości basu, jaki dają cztery 222mm ceramiczne Accutony w Gauderach Berlina RC 11..

Reszty za to nie da się słuchać...

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Rozgladam sie za topowym basem do Ellipticora ale ich 38cm patelnia zupelnie mnie nie interesuje

No bo 38 to mało apetyczny głośnik zrobiony chyba z... rozpędu

2 minutes ago, meloV8 said:

Narazie jest to Alu ktore pewnie znasz. Nie dopytywalem Larsa o papier.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ASURA napisał:

Reszty za to nie da się słuchać...

Wrecz przeciwnie, dzwiek w 100% kompletny i tutaj podzielam zdanie wielu osob, ktore uwazaja podobnie, sluchajac systemu Umki.

1 minutę temu, piter z napisał:

Alu ktore pewnie znasz.

Tak znam, ale kurde, zeby chodziaz byla wersja 8 ohm. No nie pasuje mi on zupelnie mimo ze przetwornik genialny.

Teraz, slawek.xm napisał:

jest 🙂 21we

Jakby to wystarczalo, to by Troels nie dodawal jeszcze aktywnego basu ;] Niestety w21 nie pasuje mi do koncepcji.

Wrecz przeciwnie, dzwiek w 100% kompletny i tutaj podzielam zdanie wielu osob, ktore uwazaja podobnie, sluchajac systemu Umki.

Te najnowsze Gaudery u Umki to podobno to taki skok w bok, wsześniejsze konstrukcje to takie jeżdżenie styropianem po szybie

Teraz, ASURA napisał:

Te najnowsze Gaudery u Umki to podobno to taki skok w bok, wsześniejsze konstrukcje to takie jeżdżenie styropianem po szybie

Nie napisalem ani slowa o wczesniejszych Gauderach. Jedz do Umki jesli bedzie taka mozliwosc, to z pewnoscia troche audiofilskich mitow Ci sie powywraca na plecy.

2 minuty temu, ASURA napisał:

które masz na myśli, Gryphona?

Teraz, meloV8 napisał:

Nie napisalem ani slowa o wczesniejszych Gauderach. Jedz do Umki jesli bedzie taka mozliwosc, to z pewnoscia troche audiofilskich mitow Ci sie powywraca na plecy.

Do Umki to bym CEC-a i SME z przyjemnością posłuchał, na kolumny nie jestem jakoś napalony

Teraz, piano napisał:

które masz na myśli, Gryphona?

Maćku trochę kolumn od Rogera słuchałem i wolę inne jego zabawki które ma w ofercie

1 minutę temu, ASURA napisał:

Do Umki to bym CEC-a i SME z przyjemnością posłuchał, na kolumny nie jestem jakoś napalony

Nie da sie ukryc, ze nie jestes napalony, ani nawet ciekawy, bo widac wyraznie negatywne nastawienie. Tym bardziej moze byc niezly fikolek jak posluchasz.

Gość

(Konto usunięte)

Jakby to wystarczalo, to by Troels nie dodawal jeszcze aktywnego basu ;] Niestety w21 nie pasuje mi do koncepcji.

jeśli chcesz zrobić kolumny na 18we to na bas minimum 12 cali naprawdę

rzadko ktory woofer dorówna elli dynamiką

nawet nie polecę żadnego poza 38we bo poszukiwanie odpowiedniej klasy i jakości woofera to w tym wypadku mozolne poszukiwania i eksperymenty

możesz nie lubić i nie szanować Gravesena ale jego doświadczenie próby zamiany 38we na 28w i porażka dźwiękowa mowią wiele tym bardziej , że chcial to zrobić dla siebie

Teraz, meloV8 napisał:

Nie da sie ukryc, ze nie jestes napalony, ani nawet ciekawy, bo widac wyraznie negatywne nastawienie. Tym bardziej moze byc niezly fikolek jak posluchasz.

Wiesz tyle się nasłuchałem że usłyszenie systemu grającego inaczej nie jest dla mnie jakimś priorytetem, chętnie za to posłuchał bym coś co idzie mocno do przodu a w tym ostatnim za bardzo poza Nagrą czy Esotericem nie bardzo się zmieniło

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli chcesz zrobić kolumny na 18we to na bas minimum 12 cali naprawdę

rzadko ktory woofer dorówna elli dynamiką

nawet nie polecę żadnego poza 38we bo poszukiwanie odpowiedniej klasy i jakości woofera to w tym wypadku mozolne poszukiwania i eksperymenty

możesz nie lubić i nie szanować Gravesena ale jego doświadczenie próby zamiany 38we na 28w i porażka dźwiękowa mowią wiele tym bardziej , że chcial to zrobić dla siebie

Dlatego interesuja mnie topowe przetworniki w mniejszym wymiarze, niz stare, mulaste revelatory, ktorych nie chce stosowac. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Ale Asura i pmcomp wiedzą, że system umki gra fatalnie, choć go nie słuchali…:-)….to jest dopiero doświadczenie w audio. pmcomp z samej i formacji jaka jest użyta kość w DAC-u…wie jak on gra! Serio. Sam o tym pisał. Pozazdrościć wiedzy i słuchu… 🙂 No a biedny Umka, wtopił tyle kasy i nie gra…. :-))

Dlatego audiofilskie, forumowe wydumki o dzwieku traktuje bardziej jako opowiesci z mchu i paproci. Najwiecej do powiedzenia maja Ci, ktorzy czegos nawet na oczy nie widzieli, a co dopiero sluchali 🙂

Ja nie wiem co mozna by bylo poprawic w systemie Umki. Zapewne u Ciebie bas bedzie jeszcze bardziej wykrecony jakosciowo, ale to co jest u Umki juz jest Everestem. Po prostu sie siada i slucha z ogromna przyjemnoscia. Nic nie przeszkadza w tej dzwiekowej uczcie.

No i nie wiem jak to mozliwe, ze pomimo uzycia ultra stromej filtracji, czyli zupelne przeciwienstwo audiofilskich, jedynie slusznych filtrow 1 rzedu dzwiek jest tak wybitny ;]

1 minutę temu, sly30 napisał:

Ale Asura i pmcomp wiedzą, że system umki gra fatalnie, choć go nie słuchali…:-)….to jest dopiero doświadczenie w audio. pmcomp z samej i formacji jaka jest użyta kość w DAC-u…wie jak on gra! Serio. Sam o tym pisał. Pozazdrościć wiedzy i słuchu… 🙂 No a biedny Umka, wtopił tyle kasy i nie gra…. :-))

Czego ty się Sylwek na noc najadłeś i co Ty pitolisz!!! 🤔 nic o systemie złego  Umki nie pisałem, napisałem tylko że nie jestem ciekaw tych kolumn aż tak żeby d... ruszać z miejsca i wsiąść w samochód

Masz ochotę to naparzaj się z Pmcomp mnie sobie odpóść

p.s te Audio Technology od Ciebie to xuj wie do jakich kolumn wymyślili a tak Ci się w Twoim systemie podobały...

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

te Audio Technology od Ciebie to xuj wie do jakich kolumn wymyślili a tak Ci się w Twoim systemie podobały...

teraz to już pojechaleś 🙂

a pisałem sprzedaj 🙂

Teraz, piter z napisał:

Dynamika nierozerwalnie zwiazana jest ze skutecznoscia. Uklad 4 wooferow zagra inaczej niz 1 bo efektywnosc sie zmieni.

No i ta szpiczasta góra w charce z tą efektywnością ogólnie  w wooferach to o kant d... rozbić

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

proponuję przenieść tę dyskusję do mojego wątku

a w przerwach można liczyć na domowe pierożki? 😉 

.., a co do Umki, to nigdy głodny od stołu nie odszedłem, a na Trident, to była, że tak powiem - królewska wyżera, jesli konsekwentnie trzymać się języka kulinarnego. 

Edytowane przez piano
  • Pokaż nowe odpowiedzi