Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny aktywne

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Hahaha  😆...  ingerować w dobrze zaprojektowane monitory dla eksperymentu połączenia ich z subem?

Sorry, ale dla mnie to koniec dyskusji. Nic nie dowiedziałem się w tym hi-endowym wątku od znafców tematu, a tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że tu żadnych fachowców nie ma, tylko tacy co ich udają.

Pytales o mozliwosci to ci odpowiedziano.

Skoro sa tak dobrze zaprojektowane i tak dobrze graja to po co pytasz ???

Zrob jak pisze WLM, kup jakis subwoofer i … jakos to bedzie 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, slawek.xm napisał:

klasy Trinnova

Tia, przy cenie Opali to na pewno optymalny wybór. Oprócz jednego - kupno innych kolumn w cenie Trinnova.

Ale bezsensy, nawet zabawne.

Są tanie, gotowe specjalne urządzenia do podziału pasma dla suba, na filtrze typowym dla rozwiązań zawodowych 24 dB/okt. Kupujesz, dostrajasz suba pod pomieszczenie/elektronikę/preferencje i w zasadzie niczego więcej nie trzeba.

Mówimy o rozwiązaniach ekonomicznych, które gwarantują poprawę brzmienia. Nadal Audio Show nie wygrasz (to nie element reklamy, tylko statystyka z zebranych opinii - niezależnych, bo przypadkowych ludzi), ale będzie postęp.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, soundchaser napisał:

Hahaha  😆...  ingerować w dobrze zaprojektowane monitory dla eksperymentu połączenia ich z subem?

Sorry, ale dla mnie to koniec dyskusji. Nic nie dowiedziałem się w tym hi-endowym wątku od znafców tematu, a tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że tu żadnych fachowców nie ma, tylko tacy co ich udają.

po prostu nie przyjmujesz argumentów

a brak zrozumienia powodujący frustrację przenosisz na innych

2 minuty temu, Wuelem napisał:

Są tanie, gotowe specjalne urządzenia do podziału pasma dla suba, na filtrze typowym dla rozwiązań zawodowych 24 dB/okt. Kupujesz, dostrajasz suba pod pomieszczenie/elektronikę/preferencje i w zasadzie niczego więcej nie trzeba

oprocz wiedzy i dobrego ucha 🙂

3 minuty temu, Wuelem napisał:

Tia, przy cenie Opali to na pewno optymalny wybór. Oprócz jednego - kupno innych kolumn w cenie Trinnova.

Ale bezsensy, nawet zabawne.

Są tanie, gotowe specjalne urządzenia do podziału pasma dla suba, na filtrze typowym dla rozwiązań zawodowych 24 dB/okt. Kupujesz, dostrajasz suba pod pomieszczenie/elektronikę/preferencje i w zasadzie niczego więcej nie trzeba.

Mówimy o rozwiązaniach ekonomicznych, które gwarantują poprawę brzmienia. Nadal Audio Show nie wygrasz (to nie element reklamy, tylko statystyka z zebranych opinii - niezależnych, bo przypadkowych ludzi), ale będzie postęp.

Przeciez Slawek to napisał, nie zrozumiales?

A z tym Trinovem? … to nie byl trudny, brytyjski żart 🙂 .

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Zrob jak pisze WLM, kup jakis subwoofer i … jakos to bedzie

Wszystkie moje wpisy w zasadzie przestrzegają przed zaufaniem Wam. Za parę złociszy chcecie się ścigać na brzmienie z przemyślanymi konstrukcjami. Ale chyba odniosło skutek, tylko trzeba było wydębić opinię, że należy zacząć od grzebania w Opalach.

Słuszny wniosek: półaktywności nie buduje się na półprodukcie, którym staną się Opale po ingerencji lokalnych DIY-fachowców.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

wystarczy procesor dźwięku klasy Trinnova by załatwić sprawę podziału

Kiedyś bylem na aprezentacji
Znam gościa który tym handluje, miał u siebie w domu,
dźwięk bez emocji itd. itp.

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Mógłbyś się nauczyć pisać tak, by Twoje teksty trafiały do wszystkich, a nie tylko do "technicznych"?

Ale którego słowa nie rozumiesz? Proste stwierdzenie, takie rozwinięcie "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Poprosze konkret bo nie wiem. 
Od kiedy komercyjnie w studiach?

I jak nagrywano klasyke?

Piszesz cos, a jak pytam to nie odpowiadasz. To po co piszesz?

Ale na co mam odpowiedzieć? Technikę wielosladową jak i wiele innych studyjnych sztuczek wymyślił Les Paul jeszcze przed wojną. Najpierw na gramofonach, po wojnie na magnetofonach i w związku z tym specjalnie dla niego Ampex w 1953 zbudował ośmioślad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LesPaul8Track.jpg

Wyprzedzało to epokę tak bardzo, że szybciutko zostało okrojone do trzyśladu (np. Kind of Blue) 

360px-thumbnail.jpg

I potem cztery ślady to dopiero Bitelsi mniej więcej. 

A klasykę nagrywało się (i nawet dość często nadal tak się nagrywa) po prostu z pominięciem tego niepotrzebnego etapu wielośladu, od razu na stereo (czy wcześniej mono), dwoma czy większą ilością mikrofonów, to już wszystko jedno. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

18 minut temu, Wuelem napisał:

Wszystkie moje wpisy w zasadzie przestrzegają przed zaufaniem Wam. Za parę złociszy chcecie się ścigać na brzmienie z przemyślanymi konstrukcjami. Ale chyba odniosło skutek, tylko trzeba było wydębić opinię, że należy zacząć od grzebania w Opalach.

Słuszny wniosek: półaktywności nie buduje się na półprodukcie, którym staną się Opale po ingerencji lokalnych DIY-fachowców.

Poczytajjakieto sa przemyslane konstrukcje:

Kiedys Sly piał nad opisanymi tam Focalami Grand Utopia za 500.000 zł (nie wiem ktora mial wersje), popatrz sobie co jest w srodku i co on dzisiaj o nich pisze jak sie zmienil mu punkt siedzenia.

I dobrze bo teraz ma jakaś tam referencję i kolumny zeobione pod jego gust i upodobania. I nowy punkt odniesienia.

Bas w tych Focalach to nie jest moim zdaniem najslabsza strona tych kolumn … tylko reszta 🙂 . To wynika wprost z kalkulacji ksiegowych: zwrotnica ma byc chyba najtańsza mozliwa. 

Znajdziesz w wątku.

Milego czytania.

1 minutę temu, przemak napisał:

Ale na co mam odpowiedzieć? Technikę wielosladową jak i wiele innych studyjnych sztuczek wymyślił Les Paul jeszcze przed wojną. Najpierw na gramofonach, po wojnie na magnetofonach i w związku z tym specjalnie dla niego Ampex w 1953 zbudował ośmioślad:

Ukryta Zawartość

LesPaul8Track.jpg

Wyprzedzało to epokę tak bardzo, że szybciutko zostało okrojone do trzyśladu (np. Kind of Blue) 

360px-thumbnail.jpg

A klasykę nagrywało się (i nawet dość często nadal tak się nagrywa) po prostu z pominięciem tego niepotrzebnego etapu wielośladu, od razu na stereo (czy wcześniej mono), dwoma czy większą ilością mikrofonów, to już wszystko jedno. 

Znam te Ampexy, znakomity transport i znakomite lampowe.preampy. Historia hiendu. Caly i Sinatra i pewnie z 90% Ameryki w tamtych czasach na tym nagrano.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Kiedyś bylem na aprezentacji
Znam gościa który tym handluje, miał u siebie w domu,
dźwięk bez emocji itd. itp.

sam procesor dzwięku to jeszcze nie sukces

wykorzystany jako zwrotka aktywna ,może zagrać z głośnikami dobrze lub żle

podobnie jak zwrotnica bierna jedna kolumna na tych samych glośnikach zagra inaczej niż inna wystarczy zmienić element w zwrotce biernej lub parametr ustawienie w cyfrowej

nawet jeśli zewnętrzna konstrukcja obudowy będzie taka sama

32 minuty temu, pmcomp napisał:

A z tym Trinovem? … to nie byl trudny, brytyjski żart

to nie żart

podobnie jak chcesz dawać w zwrotnicy pasywnej najlepsze elementy na jakie Cię stać tak samo ze zwrotnicami aktywnymi

wybor na szczęście jest duży i dla każdego

11 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

LesPaul8Track.jpg

360px-thumbnail.jpg

Znam te Ampexy, znakomity transport i znakomite lampowe.preampy. Historia hiendu. Caly i Sinatra i pewnie z 90% Ameryki w tamtych czasach na tym nagrano.

Wyleczylem sie z 350/351 bo kompletny brak czesci i glowic do tarnsportu, a fachowiec w Polsce co to ogarnia jest jeden i swoje lata juz ma.

Ale ja mam swojego czterosciezokowego rowiesnika, tez na lampach, Ampex F44, taki jak tu:

59CDDD30-944B-4C7B-8F8C-30B141C77778.jpeg

po serwisie w rzeczonego fachmana i … uwaga … dostosowanego przez niego do naszych 50Hz w gnazdku. 

A komercyjnych nagranych tasm do niego mam chyba ponad dwiescie.

🙂 .

Niestety to nie jestjakosć maszyny studyjnej ale zawsze lepszy od ZK140T 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

midwoofer w Twoich kolumnach jest tylko filtrowany od góry

od dolu gra pełnym pasmem na ile mu uklad glośnik-obudowa pozwala

Nie. W aktywnych monitorach zawsze jest filtr subsoniczny, którego rezonans często dodatkowo wykorzystywany jest do poszerzenia pasma. Czasem rezonans jest odłączalny, czasem nie. Tanie monitory mogą nie mieć elektrycznie rozciągniętego dołu, ale filtr mają zawsze, inaczej by się szybko wypluły. Dodatkowo Event Opal ma room correction 😉

nagrywamy.com

13 minut temu, pmcomp napisał:

Kiedys Sly piał nad opisanymi tam Focalami Grand Utopia za 500.000 zł (nie wiem ktora mial wersje), popatrz sobie co jest w srodku i co on dzisiaj o nich pisze jak sie zmienil mu punkt siedzenia.

Na wtedy to było najlepsze z tego co znałem. Przez te lata poznałem dużo więcej i dziś mam inny punkt odniesienia. 

Nie. W aktywnych monitorach zawsze jest filtr subsoniczny, którego rezonans często dodatkowo wykorzystywany jest do poszerzenia pasma. Czasem rezonans jest odłączalny, czasem nie. Tanie monitory mogą nie mieć elektrycznie rozciągniętego dołu, ale filtr mają zawsze, inaczej by się szybko wypluły. Dodatkowo Event Opal ma room correction 😉

Ale filtr subsoniczny jest zapewne na 20Hz.

Teraz, sly30 napisał:

Na wtedy to było najlepsze z tego co znałem. Przez te lata poznałem dużo więcej i dziś mam inny punkt odniesienia. 

Bylo duzo lepszych tylko nie tam gdzie chciales szukac.

Ale to juz historia.

Teraz, pmcomp napisał:

Ale filtr subsoniczny jest zapewne na 20Hz.

Nie, on jest nastrojony na częstotliwość graniczną, żeby jego dodatkowy rezonans rozciągał pasmo. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

ok  

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Bylo duzo lepszych tylko nie tam gdzie chciales szukac.

np?

7 minut temu, przemak napisał:

Nie, on jest nastrojony na częstotliwość graniczną, żeby jego dodatkowy rezonans rozciągał pasmo. 

OK.

7 minut temu, slawek.xm napisał:

ok  

np?

Zlote lata hajfaju. Tyle ze ze studia. Pisalem o tym ostatnio chyba nawet w tym watku.

Tylko Sly tego nie uznaje.

Choc papier teraz juz uznaje 😉 . Poznał sie na nim.

PS. a jedna taka perelke ale z rynku consumer z lat 1972-76 zamierzam sobie zanabyc w przyszlym tygodniu 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

50 minut temu, soundchaser napisał:

Widziałeś kiedyś trójdrożne zestawy głośnikowe? Jakoś grają. Ty masz dwudrożne. Nic złego i nawet są głośne. Ale i w trzy drożnych nie ma nic złego. A to jakby dwudrożne z dodanym dołem. 

Kiedyś na forum doświadczalnie pokazałem, jak w głośniku szerokopasmowym wygląda efekt Dopplera. Jakoś nie mogę znaleźć, przez Ciebie, bo wszystkie wyniki wyskakują jak się kłóciłeś że to złudzenie 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, pmcomp napisał:

Pisalem o tym ostatnio chyba nawet w tym watku.

ale ja tylko proszę o konkretny model kolumn Twoim zdaniem lepszy od Grande Utopie BE  produkowany w tym samym czasie

Hahaha  ...  ingerować w dobrze zaprojektowane monitory..

Jak myslisz, po co sa te pokretelka pod ta klapa. Czy nie po to, by „ingerowac w te dobrze zaprojektowane monitory“?

Hahaha

Ukryta Zawartość

Zanim zaczniesz wypisywac bzdury, proponuje najpierw przeczytac instrukcje obslugi wlasnych glosnikow.

A jak jej nie kapujesz, to sie zamelduj, to pomozemy

Ukryta Zawartość

5 minut temu, slawek.xm napisał:

ale ja tylko proszę o konkretny model kolumn Twoim zdaniem lepszy od Grande Utopie BE  produkowany w tym samym czasie

Nie napisalem ze w tym samym czasie, dokladnie napisalem z jakiego czasu.

Ten czas Focali jest czasem do doopy dla powstawania dobrych kolumn 😉 . High End Munich 2022 to pokazuje. To ma wygladać i spelniac definicje baby, z wyjatkiem grania.

Wsadzilbys elektrolity do swoich hiendowych kolumn Slawku ?

Albo podle najtansze Jantzeny?

O reszcie juz nie wspominam.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie napisalem ze w tym samym czasie.

Ten czas jest czasem do doopy dla powstawania dobrych kolumn 😉 .

wykręcasz się , ale rozumiem 🙂

bez względu na cenę zawsze trzeba brać pod uwagę , że gust może być inny każdego z nas

nie ma obiektywnie dobrego dżwięku dla wszystkich a nawet pojęcie neutralności może być inne dla każdego

17 minut temu, xajas napisał:

Jak myslisz, po co sa te pokretelka pod ta klapa. Czy nie po to, ingerowac w te „dobrze zaprojektowane monitory“?

Hahaha

Ukryta Zawartość

Zanim zaczniesz wypisywac bzdury, przeczytaj instrukcje obslugi wlasnych glosnikow.

A jak jej nie rozumiesz, to sie zamelduj, to pomozemy emoji6.pngIMG_1063.jpg

@WLM … uwaga na pokretelka 🙂 .

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Zlote lata hajfaju. Tyle ze ze studia. 

Wykrecam sie?

Niewyraźnie napisalem?

nie ma obiektywnie dobrego dżwięku dla wszystkich a nawet pojęcie neutralności może być inne dla każdego

Od zawsze, od kiedy nie jestem juz audiofilem anymore, to własnie piszę.

Kazdy ma inne uszy, mózg i jego oprogramowanie.

Kros ostatnio dodał cos jeszcze o pomieszczeniu, zonie czy kochance.

🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, pmcomp napisał:

WLM … uwaga na pokretelka 🙂 .

wiesz FIRMA zamontowala to znaczy , że można używać i jest profesional

a jak Ty zamontujesz to na pewno popsułeś kolumnę 🙂

31 minut temu, przemak napisał:

Event Opal ma room correction

Pisząc to miałem na myśli wbudowany analogowy notch, ale dodają soft:

Ukryta Zawartość

Ja bym spróbował... 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, pmcomp napisał:

a jedna taka perelke ale z rynku consumer z lat 1972-76 zamierzam sobie zanabyc w przyszlym tygodniu 🙂 .

jak Cię znam to rozbebeszysz pozmieniasz i opiszesz jak z szajsu zrobiłeś hi-end 🙂

jest to też sposob na dźwięk vintage i może Ci podpasuje do reszty systemu

chętnie poczytam jeśli te przygody opiszesz

Edytowane przez slawek.xm
47 minut temu, pmcomp napisał:

Sinatra

Sinatra akurat był jeszcze przed wojną gorącym zwolennikiem magnetofonów w rozgłośniach radiowych - żeby nie występować na żywo, bo miał tremę, a z płyt było słychać, że nie jest na żywo. Tylko to były trochę inne magnetofony, właściwie jeszcze nie magnetofony 😉

Ukryta Zawartość

AncientTapeRecorder-892x675.jpg

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

jak Cię znam to rozbebeszysz pozmieniasz i opiszesz jak z szajsu zrobiłeś hi-end 🙂

jest to też sposob na dźwięk vintage i może Ci podpasuje do reszty systemu

chętnie poczytam jeśli te przygody opiszesz

Juz nie raz opisywalem ale moderacja takie watki usuwa.

Tu przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi