Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze lamp do odtwarzania muzyki wysokiej jakości

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, Seyv napisał:

Zwłaszcza z czarną anodą. A czym sterujesz?

To końcówki mocy do współpracy z przedwzmacniaczem.

15 godzin temu, SVS napisał:

To końcówki mocy do współpracy z przedwzmacniaczem.

Chyba bardziej chodziło o to, jakie lampy stosujesz jako drivery do 6s4s? Bo prostownicza to chyba 5c3s? 

2 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Chyba bardziej chodziło o to, jakie lampy stosujesz jako drivery do 6s4s? Bo prostownicza to chyba 5c3s? 

Wszystko się zgadza, sterowniki EF860 przełączają się na pentody.

5 minut temu, Lisor napisał:

... koszernie to by było dać 6N8S. A te jakby inne, nowsze- nowalowe, całoszklane.

Dla kogo jest koszerny? Uważam, że pentoda powinna pracować w torze z triodą. Niektóre triody mają nudny dźwięk.

Ukraińskie wzmacniacze na rosyjskich lampach. Wstyd! Wstyd! Oni wam zabijają kobiety i dzieci, niszczą wasze miasta a ty promujesz rosyjską technikę? Wstyd i hańba! A może ty Ruski?

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

• Moderatorzy
Godzinę temu, bluesboss napisał:

Ukraińskie wzmacniacze na rosyjskich lampach. Wstyd! Wstyd! Oni wam zabijają kobiety i dzieci, niszczą wasze miasta a ty promujesz rosyjską technikę?

Oni tych lamp tam mają całe wagony - jeszcze po Związku Sowieckim więc to są tak naprawdę ukraińskie lampy bo to wszystko NOSy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

3 godziny temu, SVS napisał:

Wszystko się zgadza, sterowniki EF860 przełączają się na pentody.

Dla kogo jest koszerny? Uważam, że pentoda powinna pracować w torze z triodą. Niektóre triody mają nudny dźwięk.

... dla mnie dobór lamp jest koszerny😊, kiedy wszystkie stopnie mają lampy z tej samej epoki i na identycznych cokołach, np oktal do oktalu. Było przecież tego sporo nawymyślane do wzm. m.cz.

A do 6S4S można zastosować nienudną 6Ż7 lub 6Ż8 w układzie triody lub 6S2S, i różne inne z tej epoki i tego wykonania.

Koszernie czy nie, ważne, aby dobrze to grało. A wczoraj właśnie słuchałem podobnej konstrukcji, i brzmienie było bajeczne. Choć drivery także były z nieco innej epoki, bo e86c. 

Tak więc gratuluję pięknego wzmacniacza i pozdrawiam serdecznie 👍

23 godziny temu, bluesboss napisał:

Ukraińskie wzmacniacze na rosyjskich lampach. Wstyd! Wstyd! Oni wam zabijają kobiety i dzieci, niszczą wasze miasta a ty promujesz rosyjską technikę? Wstyd i hańba! A może ty Ruski?

Proponuję wziąć głęboki wdech, wydech i uspokoić się.

Te lampy nie są rosyjskie, ale radzieckie. Nie wydaje mi się, żeby to był bardzo mądry pomysł, aby po prostu oddać Rosji wszystko, co kiedyś razem zrobiliśmy. To delikatnie mówiąc.

21 godzin temu, Lisor napisał:

... dla mnie dobór lamp jest koszerny😊, kiedy wszystkie stopnie mają lampy z tej samej epoki i na identycznych cokołach, np oktal do oktalu. Było przecież tego sporo nawymyślane do wzm. m.cz.

A do 6S4S można zastosować nienudną 6Ż7 lub 6Ż8 w układzie triody lub 6S2S, i różne inne z tej epoki i tego wykonania.

Buduję wzmacniacze dla dobrego dźwięku, więc używam lamp z tego powodu, a nie dla wyglądu. Wygląd to bonus.

4 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Koszernie czy nie, ważne, aby dobrze to grało. A wczoraj właśnie słuchałem podobnej konstrukcji, i brzmienie było bajeczne. Choć drivery także były z nieco innej epoki, bo e86c. 

Tak więc gratuluję pięknego wzmacniacza i pozdrawiam serdecznie 👍

Dziękuję za miłe słowa.

Próbowałem też EF91 i EC86. Grały dobrze, ale najbardziej podobał mi się EF860. Ponadto jego analogi EF80 i EF800 były produkowane przez wiele firm i jeśli chcesz, możesz spróbować ich brzmienia.

Edytowane przez SVS
  • Moderatorzy
4 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

A wczoraj właśnie słuchałem podobnej konstrukcji, i brzmienie było bajeczne. Choć drivery także były z nieco innej epoki, bo e86c. 

Sam też masz nie gorszy a może nawet odrobinkę lepszy 😉

9 minut temu, ampman napisał:

Co to ludzie nie wymyślą dla "bajecznego brzmienia". Pytanie czy to "łyknie" przysłowiowy Kowalski.

Przepraszam, ale kim jest „przysłowiowy Kowalski” jest dla mnie zagadką.

• Redaktorzy
2 minuty temu, SVS napisał:

„przysłowiowy Kowalski”

Kiedyś przysłowiowy Kowalski kochał cykanie na górze i pi3rdolnięcie na basie.

Dzisiaj lubi "zamułkę", czyli brak góry, wyższej średnicy, i ciągnący się jak miód ciepły zacukrzony bas - żeby udały się 16h ciągłe odsłuchy i nie męczyły ucha.

I bądź tu Konstruktorze mądry... 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kowalski to taki, który patrzy przez pryzmat kieszeni... nie wydać za dużo i być zadowolony z zakupu. Tu nie chodzi o pierdyknięcie czy bass, to płytki pogląd i nie aktualny. Może w latach 90-tych jeszcze funkcjonował, ale nie dziś.

Edytowane przez ampman
  • Moderatorzy
10 godzin temu, ampman napisał:

Kowalski to taki, który patrzy przez pryzmat kieszeni

Całe szczęście, że w tym kraju poza Kowalskimi są też inni. 

• Redaktorzy
7 minut temu, Seyv napisał:

Całe szczęście, że w tym kraju poza Kowalskimi są też inni. 

Nowaki, Krawczyki, Wesołowskie, Kwiatkowskie. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 6 miesięcy później...

Takie monobloki można teraz usłyszeć w Warszawie.
Adres salonu: Chmielna 9B local 5.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, SVS napisał:

Takie monobloki można teraz usłyszeć w Warszawie.
Adres salonu: Chmielna 9B local 5.

Przepraszamy, adres jest błędny: poprawny numer to 98, a nie 9B.

• 3 miesiące później...

Informacje zwrotne na temat działania takich monobloków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi