Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie podobny do sacd sygnał jest na wyjściu "cyfrowych" końcówek mocy w klasie D, także ten... Malina ma też wyjście audio pwm, bez przetwornika. 

nagrywamy.com

18 minut temu, bum1234 napisał:

Po pokazie Przemaka wszystko powinno być jasne nawet dla najbardziej zatwardziałego hardkorowca kablowego

No nie wiem, niepoprawny metodologicznie on jest i wykształcenia technicznego nie mam. Za to ten bełkot poniżej jest poprawny metodologicznie, bo potwierdza tezę 😉

nagrywamy.com

• Redaktorzy

Sly30 ma dużo racji. Powinniśmy pokazać swoje pokoje odsłuchowe. Najgorzej mają ci, którzy wpieprzą kolumnę w róg lub pod sufit. To nie ma prawa dobrze zabrzmieć.

Najlepiej mają starzy kawalerowie albo wdowcy. Ewentualnie ci z żonami, ale wtedy trzeba mieć osobny pokój odsłuchowy. Ci którzy nie mają winni mieć szacunek na forum, bo wiadomo, że żony wkurzają się gdy wielkie kolumny stoją na środku salonu. Moja małżonka już się z tym pogodziła. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, pantagruel napisał:

Nie. Zwykły napęd sacd dawał dźwięk. I nie pisz mi gdzieś, ktoś, bo chodzi o Fikusa a nie byle kolesia, i poszukaj, jak Ciebie to interesuje. Być może inni koledzy też o tym czytali, widzieli, pozdrawiam.

SACD to PWM, czyli taki filtr wyjściowy LC, jak w impulsowych końcówkach mocy, teoretycznie powinien dać na wyjściu dźwięk.

Tylko PO CO? Co taki pokaz miał na celu i jaki był tego sens? 

19 minutes ago, folab said:

Ja tylko stwierdziłem fakt

Rzeczywiście

3 hours ago, folab said:

Npiszę wprost,jesteś głupcem.

28 minutes ago, rafa said:

A twoje to fantastyka elektryka.

Wielu tu myśli że jak potrafi gniazdko w ścianie wymienić to już są naukowcem w dziedzinie fizyki kwantowej 🙂 

Nie masz pojęcia czym się zajmuję, więc daruj sobie takie teksty. Wątpię, żebyś miał nawet mgliste pojęcie o tym, czym jest fizyka kwantowa.

24 minuty temu, Piopio napisał:

W dziedzinie techniki to chyba mało co wiesz ...

Popełniłeś duży błąd zachwalając urządzenie które okazało się nie być tym czym miało być według ciebie i które nie robi tego co sugerowałeś chociaż wpływ jakiś na dzwięk ma,przestań czytać zacznij słuchać

3 minuty temu, Piopio napisał:

Serio ? W czym się mylę ?

ja dałem akurat przykład

1 minutę temu, folab napisał:

Popełniłeś duży błąd zachwalając urządzenie które okazało się nie być tym czym miało być według ciebie i które nie robi tego co sugerowałeś chociaż wpływ jakiś na dzwięk ma,przestań czytać zacznij słuchać

ja dałem akurat przykład

Izolator Topping HS01 robi swoją robotę. Bardzo dobrze. Dalej będę go zachwalał. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, Piopio napisał:

Izolator Topping HS01 robi swoją robotę. Bardzo dobrze. Dalej będę go zachwalał.

Ale nie czyni z IFI transportu doskonałego i nie dorównuje wyjściu SPDIF , i grzeje się tak mocno że nawet mozna się upażyć 

17 minut temu, iro III napisał:

WTF!?

Mówisz o wciśnięciu kolumn w rogi? 

No cóż, pozostaje poIROnizować z innych i pomyłki słownika w komórce 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

pomyłki słownika w komórce 🤪

Tzw. słownik w komórce "podpowiada" czasem żle ale jednak słowami w nim istniejącymi...

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Mówisz o wciśnięciu kolumn w rogi? 

Też słyszysz "głosy" ze zdjęcia? Współczuję.

Edytowane przez iro III
3 minuty temu, iro III napisał:

Tzw. słownik w komórce "podpowiada" czasem żle ale jednak słowami w nim istniejącymi...

Ty dużo czytasz i jesteś pewnie lepiej wykształcony ,ja prosty człowiek ale za to dużo uważniej i więcej słucham muzyki ......wszyscy mamy mocne i słabsze strony

4 minuty temu, folab napisał:

dużo uważniej i więcej słucham muzyki

Bardzo być może.

...tylko skąd u licha ta pewność?

Chyba nie masz na myśli częstych, wnikliwych i dogłębnych od-słuchów, przy okazji porównywania np. (by nie odchodzić od tematu wątku), kabelków!?

6 godzin temu, iro III napisał:

Chyba nie masz na myśli częstych, wnikliwych i dogłębnych od-słuchów, przy okazji porównywania np. (by nie odchodzić od tematu wątku), kabelków!?

Muzyka jest ze mną jakieś kilkanaście godzin dziennie ,oczywiście większość w pracy na budowlanym Metabo  (Tidal),a w domu słuchawki, dużo czasu poświęciłem na porównywanie wszelkiej maści przewodów ,różnych materiałow w roli podstaw antywibracyjnych ( płyty kamienne,maty bitumiczne,sklejki itp ) . Słuchanie to umiejętność odróżniania od siebie różnych dźwięków ,ocena odległości ,barwy itp. Nie mam dobrego słuchu od strony medycznej czy jak to nazwać ,ale mam taką wrażliwość że miejsce awarii  rury wodnej znalazłem na ucho ,mógł bym chyba w statku podwodnym nasłuchiwać wrogich jednostek 😄. Niektórzy myślą że aby odróżnić  od siebie poszczególne dźwięki w perfekcyjny sposób potrzebny jest słuch absolutny ,nie prawda , tego trzeba się nauczyć.

23 minuty temu, folab napisał:

dużo czasu poświęciłem na porównywanie wszelkiej maści przewodów ,różnych materiałow w roli podstaw antywibracyjnych ( płyty kamienne,maty bitumiczne,sklejki itp ) . Słuchanie to umiejętność odróżniania od siebie różnych dźwięków ,ocena odległości ,barwy itp

Różnimy się znacznie, jest tak jak myślałem - pisząc to

7 godzin temu, folab napisał:

za to dużo uważniej i więcej słucham muzyki

rozumałeś jako "słuchanie" tego co w cytacie pierwszym.

Osobiście sprzętu audio używam do innych celów - słucham po prostu muzyki z płyt CD i winylowych + radio internetowe. Procesy wyborów, ustawień, testów zajęły mi do tej pory jakiś ułamek % czasu.

Edytowane przez iro III
2 minuty temu, iro III napisał:

rozumałeś jako "słuchanie" tego co w cytacie pierwszym.

Osobiście audio uzywam do innych celów - słucham po prostu muzyki z płyt CD i winylowych + radio internetowe.

Słucham na słuchawkach i z tego powodu słyszę dokładniej .testy to u mnie mały procent poświęconego czasu na słuchanie ale dzięki tej wiedzy mogłem dopieścić dźwięk maksymalnie 

Godzinę temu, porlick napisał:

Zapytam z wielkiej ciekawości - jak słuchawkami dopieszcza się akustykę pomieszczenia???

Ja pojęcia nie mam  ,ktoś cos takiego robi ? 😄

W dniu 10.07.2022 o 11:55, jar1 napisał:

Jak pamiętam, to taki mułowaty?

Ten wzmacniacz to niezła chimera. Słuchałem go w kilku zestawieniach i potrafił grać jak popsuty (np ze Snell E3) , a potrafił brzmieć naprawdę bardzo dobrze (choćby z Quadral Vulcan, Titan, czy AudioPhase Opium). Uważam, ze większość lampowców, które słuchałem morduje go w średnicy, przekazie emocjonalnym , etc, ale w skali makro to bardzo dobry wzmacniacz zate pieniadze, co mozna go kupic na wtórnym.

w

W dniu 10.07.2022 o 10:50, sly30 napisał:

Czyli tak jak przypuszczałem. Kolumny nie dość, że pod ścianą, to jeszcze wciśnięte w narożniki. Do tego najważniejsze dla ucha drivery średnio tonowe, wyraźnie poniżej wysokości uszu słuchacza. Jak można mówić o słyszeniu różnic w kablach, skoro przy takim ustawieniu kolumn, nie może być mowy nawet o prawidłowym słyszeniu podstaw, czyli stereofonii i układu sceny, nie mówiąc już nawet źródłach pozornych czy holografii.

Bez przesady. Szału nie ma, ale przynajmniej jest dosc symetrycznie i nie ma ściany bezposrednio za kolumnami. Wyskość  przetwornikow zmienia sie w zależnosci od odleglosci siedzenia i tak naprawdę cięzko mowic o jednej własciwej. W każdym razie zmierzam do tego, że to bardzo solidnie grajacy zestaw, bo kolega mil podobny, tyle, że z wyższymi Quadralami. Spokojnie granie kabli na tym słychać, bo testowalismy różne przewody, w roznych miejscach i da radę bez problemu wyłapać różnicę. 

Tyle, że to takie niemieckie granie bez pasji, blasku, ciarek. Do bólu solidne, ale takie przy którym się łzy nie uroni. Noga jednak chodzi i spokojnie można jakąś impreze przy tym zrobić. Wszystko rzecz czego sie słucha i czego od sprzętu oczekuje. 

Żeby nie było offtopa calkowitego, co do kabla USB AUDIO,

Testowałem u siebie kilka - m.in Fidatę, jakies Wirewordy, Entreq i ostatecznie nabyłem kabelek USB od AudioPhase. Generalnie trzeba by być głuchym, żeby nie słyszeć różnicy - wychodziło to zarówno na vintage'owych Snellach, Tannoyach, jak i nowych Opium. Kabelek od AP fajnie uspokoił przekaz, wygładził szorstkosc, dodał analogowości, kremowości, poprawił rozdzielczość i to na poziomie rzekłbym cięzko osiągalnym dla np interkonektu RCA w podobnym budżecie. Pomiędzy niezłym Entreqiem a AP była taka przepaść jak miedzy kablem filskim a kablem od żelazka. U mnie wpięty w transport SOTM'a , do DAC Ideona, a ostatnio też do reneneratora Ideona. Na sygnale ze zwyklego laptopa też czuć poprawę. Warto sprawdzić samemu, chciałbym nie słyszeć tej różnicy, bo miałbym sporo kasy w kieszeni... 'niestety' GRA

Ciekawe spostrzeżenia. Oczywiście mowa o kablach usb,. Widać z tego, że. test Przemaka, pokazujący w prosty sposób, że żadnych różnic nie było, nie ma i nie będzie, nie docira do wszystkich, mimo tego, że jest porządnie przeprowadzony i wyjaśniony.

A odrobina wiedzy na temat tego czym jest transmisja sygnału cyfrowego sprawia, że taki test jest zbędny.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Ciekawe spostrzeżenia. Oczywiście mowa o kablach usb,. Widać z tego, że. test Przemaka, pokazujący w prosty sposób, że żadnych różnic nie było, nie ma i nie będzie, nie docira do wszystkich, mimo tego, że jest porządnie przeprowadzony i wyjaśniony.

A odrobina wiedzy na temat tego czym jest transmisja sygnału cyfrowego sprawia, że taki test jest zbędny.

Audiofile są jak romantycy - wybierają emocje zamiast rozumu 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jaki test pozytywny wpływ użycia separatora masy (i też sygnału)? Oczywiście nie chodzi o likwidację buczenia, bo to słychać 😉

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, jar1 napisał:

A jaki test pozytywny wpływ użycia separatora masy (i też sygnału)? Oczywiście nie chodzi o likwidację buczenia, bo to słychać 😉

Poczytaj sobie w necie. Wszystko jest opisane. Wpływ na brzmienie ma uzasadnienie techniczne.

6 godzin temu, Piopio napisał:

Poczytaj sobie w necie. Wszystko jest opisane. Wpływ na brzmienie ma uzasadnienie techniczne.

Nie ma prawa nic poprawić jak nie ma pętli masy, co już z 10x wrzucałem. (test Archimago) 

Kolega z romantyków widzę 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie ma prawa nic poprawić jak nie ma pętli masy, co już z 10x wrzucałem. (test Archimago) 

Kolega z romantyków widzę 

A zakłócenia, które idą wraz z właściwym sygnałem ? Chyba słyszałeś o szumach własnych magistrali USB ?

11 godzin temu, bum1234 napisał:

Wolę  tzw. test ucha. 

Wpinasz element w tor i słuchasz. 

Polecam, dzięki tego typu testom można zaoszczędzić czas na czytaniu cudzych testów, a potem na pisaniu w kółko tych samych dyrdynałów...

8 godzin temu, Piopio napisał:

A jeśli taką zmianę słyszy osoba postronna, która nie jest audiofilem i w ciemno wskazuje takie same różnice jak audiofil... to co to jest? zbiorowe uszkodzenie mózgu w tym samym pokoju?

• Pokaż nowe odpowiedzi