Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to po co dzwoniłeś że nie możesz sobie z tym poradzić?😀

Jeszcze 2 lata temu nie słyszałeś różnicy pomiędzy Sotmem a maliną a teraz mega znawca transportu się znalazł.

Dobrze ci radzę, zmień kolumny i kup w końcu przedwzmacniacz do tej końcówki. 
Wtedy wyjdziesz z zakładki Start. Tego ci życzę.

• 8 miesięcy później...

Szukam obecnie kabla USB do swojego systemu. Gram na Wireworld Platinum Starlight 8, który przy całej swojej klasie, niesamowitej rozdzielczości i ogromnej scenie, jest dla mnie zbyt analityczny, nie dość muzykalny. Zastanawiam się nad kablem Curious Evolved lub Tiglon TPL 2000U. Czy ktoś miał sposobność porównywać bezpośrednio te kable? 

Szukam obecnie kabla USB do swojego systemu. Gram na Wireworld Platinum Starlight 8, który przy całej swojej klasie, niesamowitej rozdzielczości i ogromnej scenie, jest dla mnie zbyt analityczny, nie dość muzykalny. Zastanawiam się nad kablem Curious Evolved lub Tiglon TPL 2000U. Czy ktoś miał sposobność porównywać bezpośrednio te kable? 
Dorzuć jeszcze do listy jcat reference. Ja właśnie wróciłem do tego kabla z wireworld.
34 minuty temu, MarcinGD napisał:
2 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Dorzuć jeszcze do listy jcat reference. Ja właśnie wróciłem do tego kabla z wireworld.

I jaka różnica po zmianie?

I jaka różnica po zmianie?
Scena idzie bardziej w głąb na szerokość jest gorzej. Generalnie w wireworld wszystko jest bardziej napompowane i wychodzi przed linię kilumn co na dłuższą metę było męczące.
8 minut temu, Mikha'el napisał:

Jeśli chodzi o muzykalność to Belkin gold series załatwi sprawę. Minister to chyba ma tyle oleju w głowie żeby nie łapać się na jakieś caty.

Minister kieruje się słuchem 🙂 Jak ten podpowiada że coś warte jest uwagi to to zostawia w systemie. Rozum trzeba wtedy przytłumić jakimś smacznym trunkiem. Polecam 😄

3 minuty temu, Ministerolnictwa napisał:

Minister kieruje się słuchem 🙂 Jak ten podpowiada że coś warte jest uwagi to to zostawia w systemie. Rozum trzeba wtedy przytłumić jakimś smacznym trunkiem. Polecam 😄

Serio, polecam wypróbować tego Belkina bo może już zostać w systemie.

3 minuty temu, MarcinGD napisał:

Generalnie w wireworld wszystko jest bardziej napompowane i wychodzi przed linię kilumn co na dłuższą metę było męczące.

Widzisz, ja lubię jak mi coś gra blisko, koło ucha. Pod tym względem ww Platinum jest super. U mnie te przyjemności są jednak kosztem wypełnienia, szczególnie średnicy, a to jest nie do zaakceptowania. 

3 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Nie porównywałem  bezpośrednio ale moje doświadczenia wskazują że Tiglon będzie znacznie lepszy. Oczywiście kwestia wpasowania w system. Na etapie szukania USB testowałem właśnie min 2 kable Curious i wtedy ostatecznie zakupiłem Ricable Invictus. Po 3 latach użytkowania wymieniłem na Tiglon i to był bdb ruch. Kable Tiglon, a zwłaszcza cyfrowe są niesamowite. Polecam 

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Tiglon jest spoko, brakuje mu trochę mikro i finezji, i przeciętnie różnicuje dźwięk szczególnie bas. Ale w tej cenie to jest dobra opcja, dużo tych tańszych kabli albo jest chuda i ma taką plastikową rozdzielczość jak np. ten Wireworld, albo zamula. On ma dobrą barwę i masę przy fajnym otwartym i szczegółowym dźwięku. Ja teraz też wróciłem do Jcata, tyle że tego nowego.

A próbował ktoś może USB Ansuza?

Ja niedługo będe NxLT Flame będe testował.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Sprobowalbym jeszcze tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tego

Ukryta Zawartość

Ja sobie zrobilem wlasny diy usb ze srebra od SO i Neotecha. Na podobieństwo tych podlinkowanych, w jakims stopniu oczywiscie 😉.Gra to lepiej niz AQ Carbon. 

A lite srebro to chyba dobry kierunek.

Tiglon tez mnie zastanawia. Ciekawe ze wszedzie w swoich produktach producent przemyca magnez. Jako jedyny. Pisac panowie jak ktos to sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Używam Curious EVOLVED USB A-B i jestem zadowolony. Mam też, do innego połączenia Furutech GT2-Pro i brzmi nieco gorzej. Najsłabszy jest inakustik reference. Ale umówmy się: są różnice, ale nie straszliwe.

14 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Gra to lepiej niz AQ Carbon.

Ja zawsze miałem wrażenie że AQ podszedł do kabli USB po macoszemu. Te tanie są słabe, ale nawet Diamond (którego mam) już nie tani, jest sporym rozczarowaniem jak na flagowca tak zacnej firmy.

14 godzin temu, Hiacynt napisał:

Ale umówmy się: są różnice, ale nie straszliwe

Wiesz, tak wiele zalezy od systemu i akustyki, ze mnie nie zdziwi jak w innym systemie bedzie spora roznica. Skads sie przeciez bierze nieslyszenie kabli... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Skads sie przeciez bierze nieslyszenie kabli... 

Z techniki 😉 Nie ma żadnych różnić brzmieniowych w kablach USB i LAN. One służą do przesyłu DANYCH. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Diabelnie drogie sa te kable usb. Wychodzi na to ze kable o ktorych rozmawiamy tutaj to tak srednio 2500-3500 tysiaca. Zakladam ze roznica jest, ale niewielka raczej. Dla systemu z zakresu hifi pewnie nie ma sensu pakowac takiego kabla za 3000. W hiend pewnie tak, bo tu systemy to setki tysiecy pln-ów. 

Moj diy to koszt cirka 400zl, wiec porownywalne markowe to do 2000zl, akurat do hifi 😉

2 minuty temu, Piopio napisał:

Z techniki 😉 Nie ma żadnych różnić brzmieniowych w kablach USB i LAN

No i masz, pojawia sie niestrudzony Piopio którego wypowiedzi nikogo nie interesuja 🫣

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Skads sie przeciez bierze nieslyszenie kabli... 

Bierze się z ignorancji i przekonania "nie,bo nie" oraz "to niemożliwe", to "przeciez tylko zera i jedynki". Inna rzecz, że niektórzy hobby pomylili, bo słonik na ucho nadepnął. 

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Moj diy to koszt cirka 400zl, wiec porownywalne markowe to do 2000zl, akurat do hifi 😉

A na mnie ostatnio wsiadłeś w temacie kable zasilające hi end za MPSa, którego notabene nie ja tam wrzuciłem. 😉

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Bierze się z ignorancji i przekonania "nie,bo nie" oraz "to niemożliwe", to "przeciez tylko zera i jedynki".

A wiesz co to jest nauka ? Bo czytając Twoje wypowiedzi to raczej nie bardzo ... Brak podstawowej wiedzy prowadzi potem do wiary w audiovoodoo. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A Tiglon 2000 fajny kabel. 

Ukryta Zawartość

IMG_20230517_204822.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

na mnie ostatnio w temacie kable zasilające hi end wsiadłeś za MPSa, którego notabene nie ja tam wrzuciłem.

Ale ja napisalem ze moj diy to najwyżej odpowiednik hifi. W zyciu nie bede porownywal kabla diy do hiendu 😉

One sa pomierzone moj nie.

13 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Bierze się z ignorancji i przekonania "nie,bo nie" oraz "to niemożliwe", to "przeciez tylko zera i jedynki"

Ja myślę ze nalezy jeszcze uwzględnic niedobrane komponenty systemu i kiepsak akustyke 😉

Mnie tak jakoś bardzo kusi ten tiglon... 

Bardzo bym chcial zeby zagral nie lepiej niz diy, ale nie mam zludzen 😁

Mnie ciekawi jedno.

Audiofile zabijaja sie o miedziane (czyste i dobrze ciagnione) albo srebrne gniazda i wtyki, rodowane, zlocone, posrebrzane i kto tam wie jeszcze jakie. Na drodze analogowej (RCA, XLR, glosnikowe), podobnie na cyfrowej, do tego na zasilaniu AC.

A ja sie pytam co Wasze audiofilskie podejscie mowi nt. zlaczy USB, RJ45 i HDMI (dla I2S).

Tam takiego wyboru wtyków i gniazd nie ma, a przynajmniej ja nie slyszalem. Co najwyzej mosiadz zlocony tak, ze paznokciem schodzi.

Nie przeszkadza Wam to?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

7 minut temu, pmcomp napisał:

Nie przeszkadza Wam to?

Kolejne prowokacyjne pytanie. Nudzimy sie? 😉

Podlaczasz kabel w miejsce obecnego i albo jest lepiej albo nie jest albo podobnie tylko inaczej. Nie rozkminiasz czy jest z mosiadzu, drewna czy pylu gwiezdnego czy sezonowanej ceramiki.

Liczy sie przyrost (lub jego brak) jakosci/cech dzwieku w danej cenie. To dotyczy wszystkich elementow systemu audio bez roznicy.

11 minut temu, pmcomp napisał:

Nie przeszkadza Wam to?

Się nie ma co się lubi, to się lubi co sie ma 😁 

BTW, u mnie ulubiony kabelek USB to Lindy 2.0 w lepszej wersji za 40 PLN...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

54 minuty temu, rafa napisał:

Kolejne prowokacyjne pytanie. Nudzimy sie?

Nie karmimy trola 😉

31 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie karmimy trola 😉

Tomanek robi audiofilski kabel USB-C do zasilania:  

Ukryta Zawartość

Jakos tam nie widze audiofilskich styków. miedzi, srebra, rodu

Jedyny wtyk USB do samodzielnego montazu jaki znalazlem razej nie jest audiofilski. Ale … mozna do niego zastosować superduper audiofilskie cztery żyly  pierdyliony:

Ukryta Zawartość

Sa na rynku jakieś takie na audiofilska kieszeń?

Bo gniazda robi Neutrik, ktory jest standardem na rybku PRP ale … raczej tez nieaudiofilskie: 

Ukryta Zawartość

???

Podobno system gra tak jak jego naslabsze ogniwo. To co z tym wtykami i gniazdami USB?

31 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie karmimy trola 😉

Wpadnij kiedys do tego trolla i posluchaj jego systemu. Wtedy bedziesz mial porownanie do swojego 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Idź na jakis dzisiejszy marsz, moze znajdziesz kogoś do wyrazenia swoich pogladow.

U mnie się pracuje a nie po marszach chodzi 😉

2 godziny temu, pmcomp napisał:

A moze on Ci gra podobnie jak patchcordy ethernetowe … ekranem? Bo nie wmowisz mi, ze rodzaj przewodnika ma znaczenie …. sorry Gregory. To juz cwiczylismy.

A jak wypijesz szklanke soku to sie moze okazac, ze ten drugi zagra lepiej. Albo jutro wieczorem po 14-u godzinach roboty, albo przy innym cisnieniu zewnetrznym.

BTW sa na rynku wtyki i gniazda USB do lutowania tylko nie wiem z czego zrobione. 

Zrobiłem sam kilkanaście różnych kabli USB.. na tych samych bądź różnych przewodnikach, z różną geometrią i izolatorami..

tyle mam do powiedzenia ci w tej kwestii 😉

Nie karmic trolla 😉 .

Godzinę temu, rafa napisał:

Zrobiłem sam kilkanaście różnych kabli USB.. na tych samych bądź różnych przewodnikach, z różną geometrią i izolatorami..

tyle mam do powiedzenia ci w tej kwestii 😉

A na jakich „wtykach”? Takich jak zacytowalem?

Miszcz … braaaawo 👍😂😇.

Pamaietaj o przyslowiu o lancuchu i ogniwie 😜. Ktos tu ostatnio zrobił kabel DIY HDMI do I2S … zapewne na mosięznych pinach.

Biblia audiofila: MOSIĄDZ NIE MA PRAWA GRAĆ 😄🫢😳🤫🙈.

PS. a jak wymieńiacie bezpieczniki na te superduper za kilka czy kiladziesiat tysiecy PLNów to:

- zmieniacie gniazdo na porządne ze stykami z czystej miedzi, najlepiej rodowane?

- zmieniacie te dwa mocowania wlutowane w plytke drukowana mocujace bezpiecznik?

- zmieniacie wewnetrzne kable przenoszace niskie napiecia DC na te auuuuuudiooooofeeeelskie, z ciagnionej, superduper czystej miedzi … koniecznie z dwoma glutami cyny (ale zgodnej z normami i zaleceniami EU) z dodatkiem srebra na obu koncach ???

NIEEEEE ???

To doopa z Was, a nie audiofile.

Łańcuch … Paaanie …. łańcuch …. i … jego ogniwa, w tym to najsłabsze.

To wszystko GRA … chyba w Waszym mózgu, he, he, he … BO NIE MA PRAWA GRAĆ WG. AUDIOFILSKICH ZASAD BO … WSZYSTKOE NIE JEST ZROBIONE.

😇😂🤣

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi