Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD/ Transport

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Witor36 napisał:

Jeśli myślisz, że ktoś poda ci na tacy przepis na świetne brzmienie w Twoim systemie to jesteś w błędzie, to czego możesz się tu spodziewać to jedynie subiektywne odczucia użytkowników, które podejrzewam nijak będą się miały do tego jak Ty będziesz brzmienie odbierał więc jedyna słuszna droga to posłuchać u siebie kilku rozwiązań. Ktoś wspominał wyżej o Cyrusie, uważam że jest do sprawdzenia, ktoś jeszcze wspominał Esoteric za miliony monet (który rzeczywiście gra pięknie) ale budżet srogi. Wytypuj kilka urządzeń i porównaj.

To nie tak. Chodzi o scharakteryzowanie jak co gra. Właśnie wg użytkowników. I tyle. Zdaję sobie sprawę że nikt za mnie nie odsłucha, nie sprawdzi czy pasuje czy nie. Te pracę wykonaną sam.

Pozdrawiam 

7 minut temu, Airmike napisał:

EAD T1000 szczególnie po poprawkach. laser niby niedostępny ale kto szuka ten znajdze a one są trwałe.

Jay's CDT jeśli budźet pozwala

I to są właśnie dobre transporty !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Moderatorzy
Godzinę temu, 1Ender napisał:

Panowie podyskutujcie w innym wątku czy słychać transport czy nie. Mnie nie interesują wasze dywagacje.

Konkretny proszę. Transport - charakter grania, CD - opis brzmienia. Czy to aż takie trudne????

Pozdrawiam 

Piopio -> niestety muszę wyprosić Cię z tego wątku...

Konkrety ->

Esoteric P03, świetnie wykonany zarówno wewnątrz jak i w środku, wyznacza szczyt możliwości technicznych. Dźwiękowo jest perfekcyjny w każdym podzakresie, idealnie neutralny, świetnie kontrolowany bas, świetnie kreowana scena i głębia 3D. Może być minimalnie zbyt techniczny w systemach, które są mało muzykalne. Ma dostępny laser. Nawet z tanimi kablami gra już bardzo dobrze. 

Mcintosh MCD1000 -> mz. bardzo podobna liga co w/w Esoteric, z tą różnicą, że gra znacznie bardziej muzykalnie i wciągająco. Nie ma takich możłiwości kreowania sceny 3D jak Esoteric, w inny sposób rysuje bas (ciężko mi określić która prezentacja mi bardziej pasuje). MZ jest ładniejeszy wizualnie niż Eosteric, ale też wyraźnie słabiej wykoanany niż Esoteric (choć i tak jest b.dobrze). Ma dostępny laser.  By fajnie zagrał musi mieć b. drogie kable. 

Accuphase DP80 -> najbardziej elegancki i dostojny sprzęt z wymienionych, IMO najładniejszy. Gra najbardziej dociążonym dźwiękiem, muzykalnym, ciepłym. Jeśli wpasuje się w system jest w stanie zagrać lepiej od Mcintsha, którego pod pewnymi względami przypomina, natomiast ciężko jest znaleźć synergię dzwiękowa z innymi markami niż Accuphase. Wadą jest wyjście tylko SPDIF i Accuphase Link (wewnętrzny system tej marki, można użīć tylko z DAC Accuphase). Dobrze gra nawet z tanimi kablami, ma dostępny laser i cały serwis, nawet z tego co wiem nadal da się zamówić nowe egzemplarze całego urządzenia (!). 

Sonic Frontiers SFT1 -> wykonany bardzo solidnie, ale widać, że nie jest to już taka półka jak wcześniejsze urządzenia. Gra podobnym charakterem dźwięku jak w/w Esoteric, neutralnie, naturalnie, równo. Bardzo dobrze kontroluje bas i go różnicuje, w tym aspekcie jest zaskakująco dobry. Ma całkiem niezłą reprodukcje sceny 3D, średnica jest mało efekciarska co zarówno może być zaletą jak i wadą. Ja wolę bardziej wypchaną do przodu i nasyconą, jak np. ma Mcintosh. Kwestia gustu. MA dostępny laser, sam sprzęt jest bardzo tani w stosunku do tego co oferuje. Wymaga dosyć uważnego okablowania, ale nie są to kable przesadnie drogie. Świetnie się zgrywa z kablem cyfrowym Kimber D60. W bezpośrednim porównaniu pogonił najwyższy model tranport JAYZ (stosunek głosów 2:1 na korzyść SF).

----

Tak na szybko mogę opisać te sprzęty, bo każdy z nich porównywałem zarówno odzielnie jak i do siebie bezpośrednio, w tych samych systemach: Accu miałem 6 miesięcy, MC mam do dziś chyba 3 lata już, SF miałem ok 2 lata. 

45 minut temu, Airmike napisał:

EAD T1000 szczególnie po poprawkach. laser niby niedostępny ale kto szuka ten znajdze a one są trwałe.

Jay's CDT jeśli budźet pozwala

Z tym się nie zgodzę. EAD t1000 porównywałem zarówno z SF jak i z Mcitnoshem. SF zagrał lepiej, choć różnice nie były olbrzymie. MC zagrał wyraźnie lepiej. LAsery do EAD czyli pioneer jeszcze kilka lat temu (2-3 lata temu) dało się kupić bez problemu, natomiast teraz jest to już bardzo ryzykowne, bo tych laserów nie ma od lat, a dawców już ciężko znaleźć. 

Co do JAZY audio to porównywałem zarówno Mcintosha jak i SF z Jayz (model najwyższy chyba CD1? oraz jakiś średni CD2 lub 5? nie pamiętam...?). Ten niższy w ogóle nie jest wart zaintereswoania MZ, a ten najwyższy, gdyby kosztował tak 3-5 tys to może miałby sens. Chociaż z tego co wiem to kosztuje znacznie więcej i jescze nie ma dostępnych laserów. 

-----------------

29 minutes ago, plastik1989 said:

Z tym się nie zgodzę. EAD t1000 porównywałem zarówno z SF jak i z Mcitnoshem.

przedstawiamy tu wszyscy oczywiście własne opinie. EAD fabrycznie prezentuje dość płytką scenę i trochę "płaski" dźwięk. Ale taką sytuację mozna diametralnie zmienić i wówczas..po prostu nie znam tanszego transportu który mu dorówna. O lasery osobiście się nie boję, ale ja jestem przygotowany 🙂

Jeśli ktoś zna w podobnej cenie transport CD z dostępnym laserem który choć trochę przewyższy (hmm.. nie wiem pod jakim względem?!) T1000 po modach to chętnie się zapoznam z takimi sugestiami.  Nie omieszkam porównać.

• Moderatorzy
11 minut temu, Airmike napisał:

przedstawiamy tu wszyscy oczywiście własne opinie. EAD fabrycznie prezentuje dość płytką scenę i trochę "płaski" dźwięk. Ale taką sytuację mozna diametralnie zmienić i wówczas..po prostu nie znam tanszego transportu który mu dorówna. O lasery osobiście się nie boję, ale ja jestem przygotowany 🙂

Jeśli ktoś zna w podobnej cenie transport CD z dostępnym laserem który choć trochę przewyższy (hmm.. nie wiem pod jakim względem?!) T1000 po modach to chętnie się zapoznam z takimi sugestiami.  Nie omieszkam porównać.

Ja słuchałem T1000 naszego byłego moderator Mcgyvera i on chyba miał modyfikacje (zegar lepszy). Jeżeli Twoje modyfikacje są w podobnym tonie i z podobnymi efektami, to nadal jednak podtrzymam, że SF gra troszkę lepiej. Zwłaszcza, że słuchałem dwóch różnych SF jeden fabryczny, a drugi egemplarz z oryginalnym/autoryzowanym tunningiem wykonanym przez part connection (wstawienie lepszego zegara). I oba wypadły nieco lepiej. 

SF to jednak była trochę wyższa półka sprzętowa i cenowa niż EAD i widać to w wykonaniu i też słychać. Laser dostępny do SF jest normalnie w sklepach, a laser "dostępny" do EAD jest z 30 letnich dawców i kosztuje po 400 zł za używkę. Więc w mojej definicji, laser do EAD jest NIE dostępny, a za 2-3 lata to już nawet używki się nie kupi. Pod tym względem wypada gorzej niż SF, pod względem dźwięku MZ też trochę gorzej, pod względem wykonania też trochę gorzej, więc w czym on jest lepszy? :-) Zwłaszcza, że cena obu tych modeli jest prawie identyczna, zarówno jeden jak i drugi około 800-1000$ (EAD bliżej 800, SF bliżej 1000). Tyle, że SF jest rzadki i dosyć trudny do upolowania, a EAD to w zasadzie biały kruk i jego dorwać to w kategoriach cudu. Wiem, bo sam na niego polowałem z 2 lata i w końcu kupiłem SF jak się trafił... 

P.S. Żeby nie było EAD T1000 to bardzo fajny transport i jak bym go miał nie widziałbym sensu zmieniać na SF, bo różnice nie są zbyt duże. Natomiast komuś kto nie ma żadnego i czegoś szuka, to raczej EAD bym polecił na drugim miejscu względem EAD. Mówię to doświadczeniach obcowania z oboma tymi sprzętami. Pozdrawiam. 

-----------------

OK. Interesuje mnie tylko: dźwięk i niezawodność. reszta bez znaczenia, no i jednak nie top loader bo...kurde nie.. 😉 Z tego powodu jednak nie poluję na Parasound C BD 2000 jako bazy do grzebania, choć ma wiele zalet m.in. dostępny laser.

NIe wiem co miał porobione u siebie McGyver.

Ale oczywiście w EAD zegar do wymiany, jego osobne zasilanie itd.

Co jeszcze z godziwych kandydatów w podobnym budźecie? Wadia 22?

Dopiero doczytałem, że szukasz czegoś na stałe. Z fajnym ale już trochę droższych transportów ( ale jeszcze nie półka Esoterica P-03 🙂 ) są Moon 260DT i Cyrus CDt XR. Lasery do obu są dostępne, są to urządzenia w ciągłej produkcji. Moon gra trochę ciemniejszym dźwiękiem, Cyrus będzie bardziej rozdzielczy. Parę lat temu Audio Analogue wypuścił również transport AAdrive ale nie miałem okazji go porównywać z Moonem czy też z Cyrusem.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• Moderatorzy
5 minut temu, Airmike napisał:

Co jeszcze z godziwych kandydatów w podobnym budźecie? Wadia 22?

No właśnie szczerze mówiąc w takim budżecie do 5 tys, to ja za dużo więcej nie znam. Są jeszcze Cyrusy, Heed, Cambridge tranposrty, ale to MZ całkiem inna (niższa) półka, niż EAD czy SF... 

Wadie to głównie opierały się na KS151? Czyli laser już całkowciei niedostępny i bez dawców, bo już dawno ludzie przebrali... 

-----------------

No dobra masę propozycji. Dziękuję. Mój dac Nostromo Wolf 2 wersja rozszerzona z dedykowanym zasilaczem. Wg mnie gra bardzo dobrze, ale czy nie będzie wąskim gardłem? Co prawda Konrad @Muzg ma opampy do Wolfa..

Czy wobec tego nie lepiej będzie postawić na odtwarzacz CD ???

Bo daca nie zamierzam zmieniać.

Dziękuję koledzy wykonaliście kawał dobrej roboty.

Edytowane przez 1Ender
2 minutes ago, plastik1989 said:

No właśnie szczerze mówiąc w takim budżecie do 5 tys, to ja za dużo więcej nie znam. Są jeszcze Cyrusy, Heed, Cambridge tranposrty, ale to MZ całkiem inna (niższa) półka, niż EAD czy SF... 

Wadie to głównie opierały się na KS151? Czyli laser już całkowciei niedostępny i bez dawców, bo już dawno ludzie przebrali... 

tak. Ale Wadia 22 jest na PEA1030 więc MNIE osobiście to nie boli...

• Moderatorzy
1 minutę temu, Airmike napisał:

tak. Ale Wadia 22 jest na PEA1030 więc MNIE osobiście to nie boli...

Za sam wygląd tej WADI to bym ją chętnie kupił 🙂 Jak masz fizycznie laser zapasowy już kupiony, to całkiem inna rozmowa i wtedy można ryzykować zakupy sprzętów, bo zawsze możesz reanimować zapasowym laserem. 

-----------------

Wygląd dla mnie bez znaczenia...chociaż wygląda hajfajnie 😉

...tylko czy tam jest potencjał do pobicia EAD nawet po wielkich bojach?

Ktoś ma/słyszał Wadię 22?

22 minuty temu, 1Ender napisał:

No dobra masę propozycji. Dziękuję. Mój dac Nostromo Wolf 2 wersja rozszerzona z dedykowanym zasilaczem. Wg mnie gra bardzo dobrze, ale czy nie będzie wąskim gardłem? Co prawda Konrad @Muzg ma opampy do Wolfa..

Robi na zamówienie, aby się zmieściły, w klubie Nostromo było o tym, są nawet fotki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ponoć poprawiły brzmienie Wolfa, podpytaj @karfied

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
1 godzinę temu, 1Ender napisał:

Mój dac Nostromo Wolf 2 wersja rozszerzona z dedykowanym zasilaczem. Wg mnie gra bardzo dobrze, ale czy nie będzie wąskim gardłem?

Będzie.

Dlatego wymienione transporty Esoteric, Accu, MC, SF i inne z segmentu Hi-End warto potraktować jako ciekawostki bo (bez urazy) Nostromo pasuje do nich jak przysłowiowy wół do karety. Można porozmawiać o nich w ramach rozważań akademickich i chyba to tyle. Natomiast sensownym jest pomyśleć o wspomnianym Cyrusie CD-t (ten z czystym sumieniem polecę bo jest świetny) czy NuPrime CDT-8 (z tym nie miałem osobiście do czynienia). Niemniej mimo wszystko zastanowiłbym się nad klasycznym odtwarzaczem CD. Tu wybór jest bardzo duży i jedynym ograniczeniem są dostępne środki finansowe 

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Będzie.

Rozumiem że porównywałeś Wolfa z zasilaniem liniowy z innymi DACami? Jeżeli tak to jakie go pokonały i w czym dokładnie?

Przeczytałem cały temat Nostromo. I użytkownicy podłączali do Wolfa  transporty na "wypasie". Opinie były bardzo dobre w większości przypadków.

Dlatego zastanawiam się, transport czy odtwarzacz CD???

Po niedzieli zadzwonię do p. Marka. Podpytam jeszcze. 

Pozdrawiam 

23 godziny temu, 1Ender napisał:

Poszukuję odtwarzacz CD Transport, lepszy dźwiękowo, jakościowo niż obecny Nad C541. Coś docelowego. Transparentne z bardzo mocnym dołem.

Jak ma być konkretna zmiana w dole to raczej transportem będzie ciężko osiągnąć. U mnie jako transport robi Pionek PD-30AE i w stosunku do Nostromo 5H z DACów co miałem i o podobnym brzmieniu do 5H dopiero wyraźnie dociążył dół Nuprimie DAC-9. Chętnie bym miał oba DACi, 5H, który mam obecnie dla  super kontrolowanego basu, DAC-9 dla jego potęgi, ale już nie takiej kontroli jak 5H🙂, oba fajnie przekazują emocje z muzyki, nie nastawione na analityczność jak miałem w Toppingu D70, ale kosztem muzykalności.

W dniu 15.07.2022 o 12:26, Piopio napisał:

Transport przesyła dane cyfrowe. Może to robić dobrze albo źle (zakłócenia elektryczne, jitter). Tyle. Domniemane różnice w brzmieniu transportów to jedno z wielu oszustw w audio.

Właśnie zweryfikowałem twoje twierdzenia w sprawie transportu IFI z Toppingiem ,dłgo to trwało bo porównywałem na nim rózne kable USB i chciałem być dokładny , w skrócie twoje teorie okazały się błędne ,jak się zbiorę to to opiszę.

4 godziny temu, folab napisał:

Właśnie zweryfikowałem twoje twierdzenia w sprawie transportu IFI z Toppingiem ,dłgo to trwało bo porównywałem na nim rózne kable USB i chciałem być dokładny , w skrócie twoje teorie okazały się błędne ,jak się zbiorę to to opiszę.

Rozumiem. Fizyka jest błędna. Można i tak. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 15.07.2022 o 20:08, piotrek7 napisał:

Będzie.

.... Natomiast sensownym jest pomyśleć o wspomnianym Cyrusie CD-t (ten z czystym sumieniem polecę bo jest świetny) czy NuPrime CDT-8 (z tym nie miałem osobiście do czynienia). ....

Cyrus CD-t z racji technologii bez buforowania kaprysi przy porysowanych płytach. Sam tego doświadczyłem.

Miałem Cambridge CXC i ciągle mi nie pasował. Na testy miałem Cyrusa grał pięknie, ale nie mogłem go zostawić, bo miał problem z czytaniem i ostatecznie bez fajerwerków został Audiolab 6000CDT (szczelinowy napęd, więc trzeba się przyzwyczaić.

Edytowane przez krzysztof.filipak
57 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Cyrus CD-t z racji technologii bez buforowania kaprysi przy porysowanych płytach.

Niestety. Jest to faktycznie wada tego transportu. Jedyna. Innych nie ma. Choć co do porysowanych płyt. W przypadku zwykłych drobnych rysek, które powstają choćby podczas wyjmowania płyt z papierowych kopert, Cyrus radzi sobie bez większych problemów. Wykłada się na poważniejszych zarysowaniach.  Pod względem brzmienia w zasadzie nie ma konkurencji w swej klasie cenowej. A niezależnie czy kupi się Cyrusa czy inny odtwarzacz, warto zainwestować w foliowe koperty do przechowywania płyt. Wychodzi jakieś 80-90 zł za 100 sztuk. Warto

W dniu 15.07.2022 o 16:32, Piotr Sonido napisał:

Hej ender 🙂

z mojej strony faktycznie transporty Cyrusa oraz Cambridge. 

oba sprawdzone. 

Piotr 

Cześć Piotr, które modele konkretnie?

W skrócie Szczegółowo, dynamicznie, szybko,

bardzo mocny dół, ale żaden wół :)))

środek i góra przeźroczysta, neutralna bez fajerwerków

Dodatkowo góra bogata w szczegóły bez utraty blasku, bez kłucia.

W dniu 15.07.2022 o 12:07, Na Temat Audio napisał:

jest to dużo wyższa półka niż wspomniany Audiolab, co więcej charakter

Pozdrawiam,

Michał

Mógłbyś coś więcej napisać jak jest różnica w dźwięku  pomiędzy tymi transportami.

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

W przypadku zwykłych drobnych rysek, które powstają choćby podczas wyjmowania płyt z papierowych kopert, Cyrus radzi sobie bez większych problemów. Wykłada się na poważniejszych zarysowaniach

Potwierdzam, dla CD-t drobne ryski są nieistotne i śmiga elegancko. Bardzo porysowanych płyt nie mam, więc nie doświadczam tego problemu, ale jest jeszcze jedna rzecz, która mnie wkurza: płyty bez nadruku, ostatnie ścieżki w okolicach >65 minuty nagrania potrafią przeskakiwać. U mnie na kilku płytach tak się dzieje, poza tym bez uwag. 

2 godziny temu, 1Ender napisał:

Cześć Piotr, które modele konkretnie?

W skrócie Szczegółowo, dynamicznie, szybko,

bardzo mocny dół, ale żaden wół :)))

środek i góra przeźroczysta, neutralna bez fajerwerków

Dodatkowo góra bogata w szczegóły bez utraty blasku, bez kłucia.

Z reguły niedrogie źródła graja w tym stylu 😁

Nie chce być niegrzeczny, ale nowe transporty do 4tysi już chyba wszystkie zostały przedstawione. Może warto rozszerzyć zakres poszukiwań na CDki.

W budżecie jest np. nowy Marantz CD60. Śliczny z twarzy, kulturalnie wyjeżdzająca tacka, wyjście caxial ma, a na dodatek przetwornik w gratisie i wyjściem słuchawkowym na HDAM-SA2.

Zawsze jest pole do porównań i dobrej zabawy 🙂.

literówka
11 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Może warto rozszerzyć zakres poszukiwań na CDki.

Nie warto, jeszcze z tych co słuchałem  (Denon dcd 2000 ae i Onkyo c-7000r ) grały gorzej od CDT 6000. Ja zastabawiam się ewentualnie nad Nuprime cdt 9, 10 raczej poza możliwościami finansowymi  a;lle tak nie wiem jak to gra, szkoda że Cyrus ze względu na te bolączki odpada.

Edytowane przez Renia239
24 minuty temu, Renia239 napisał:

Nie warto, jeszcze z tych co słuchałem  (Denon dcd 2000 ae i Onkyo c-7000r ) grały gorzej od CDT 6000. Ja zastabawiam się ewentualnie nad Nuprime cdt 9, 10 raczej poza możliwościami finansowymi  a;lle tak nie wiem jak to gra, szkoda że Cyrus ze względu ba te bolączki odpada.

Ja szukałem transportu do mojego zestawu to bardzo żałowałem, że Cyrus ma taką bolączkę. Jeśli czytałby jak "człowiek" to zakończyłbym poszukiwania na nim. Miał taką precyzję w dźwięku i ta średnica, czarująca. Niestety CDT6000 ma tego mniej, ale dalej ta strona brzmienia.

Ja sobie z tym poradziłem na preampie zmieniłem fabryczne EH 6922 na Raytheon. Jest to jednak takie błędne koło, bo na transporcie przyoszczędziłem, ale na lampy co nie wiem, kiedy padną dałem 800zł. Za chwile się okaże że trzeba lepszym kablem coś doszlifować i okaże się śmiało można było założyć, że szukam transportu np. do 10kPLN i jeden klocek byłby w punkt.

Tak mi się jeszcze przypomniało po tej stronie gra również Heed Obelisk DT, ale wiadomo poza budżetem.

• Pokaż nowe odpowiedzi