Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, SlaveNoise napisał:

Na miejscu podłączono mi Vincenta 237mk oraz Jaspery 25 MKII 

Czyli Vincent odpada ?

@mdavisJa go odebrałem jako wzmacniacz grający bardzo swobodnie, lekko z nasyconym wokalem, był on duży , wypchnięty, ale niesamowicie wciągający, głosy powodują tam ciary, są bardzo ładne, ale dla mnie ten nacisk na średnice był za mocny, nie jest to produkt do takiej muzyki jakiej słucham, tam imo jazz zabrzmi wręcz fenomenalnie, było dużo detalików i piękna stereofonia ona mi się najbardziej podobała oraz przestrzeń, jeśli ktoś szuka wzmacniacz z namacalnym wokalem,żywym i ciepłą barwą to idealny produkt dla niego - jak tylko przełączyłem na chińskiego magnata to wokal się cofnął i dół zrobił mocniejszy i już mi się bardziej podobało bo wibracje dolne były bardziej odczuwalne i wokal nie był wiekszy niż bas i teraz jakbym podłączył kolejne wzmaki to bym miał odniesienie, choćby nawet uniosna czy fezza  lub naima, ale sie nie udalo 🙂

Miałem tego Vincenta na testach w domu. Nie umiem sobie wyobrazić, że dawał mało basu. Znam salkę odsłuchową w Q21 i ona go nie wzbudza.

Nie znam tych tytułowych Pylonów, ale jeśli nie odpowiada Ci 237 mk to masz IMHO 3 drogi:

1. wypożycz ten wzmacniacz do domu, bo być może to będzie zupełnie inne granie,

2. zwiększ budżet na wzmacniacz posłuchaj Michi X3 lub dzielonkę Rotela (w klubie Rotela za 2600 funtów jest do kupienia RC i RC 1590, ma kilka tygodni - a to elektrownia...),

3. zmień kolumny tak, jak Ci podpowiedział @Allmr

Powodzenia.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

22 minuty temu, SlaveNoise napisał:

jak tylko przełączyłem na chińskiego magnata to wokal się cofnął i dół zrobił mocniejszy i już mi się bardziej podobało bo wibracje dolne były bardziej odczuwalne i wokal nie był wiekszy niż bas i teraz jakbym podłączył kolejne wzmaki to bym miał odniesienie, choćby nawet uniosna czy fezza  lub naima, ale sie nie udalo 🙂

Czyli na chwile obecną najlepiej kolumny brzmią z Magnatem.

Posłuchaj z ciekawości jakiegoś wzmacniacza lampowego na lampach mocy EL34. 

W dniu 3.11.2022 o 11:55, dlmtb napisał:

Też specjalnie poszedłem posłuchać tych Jade. No gra to jakoś ale cena za jaką otrzymuje się to granie biorąc pod uwagę to co można kupić na rynku wtórnym to żart. Generalnie po zwiedzeniu tegorocznej wystawy stwierdzam że za ułamek kwoty za którą były oferowane prezentowane komponenty/systemy można zbudować zestaw grający nie gorzej a często lepiej. Oczywiście pomijam systemy za setki tysięcy bo to oczywiste że chociażby nie uzyskamy potęgi dźwięku kolumn wielkości trumien z typowej wielkości głośników które da się pomieścić w typowym pokoju typowego mieszkania. 

W moim odczuciu potwierdziła się zasada którą od lat wyznaje, zdecydowanie sensownej jest kupić używany komponent wysokiej klasy który,

a) po kilku latach użytkowania jest w zasadzie jak nowy (w większości sprzedający posiada pudła, akcesoria i komplet dokumentów a o wzmacniacz czy kolumny traktował jak domowy ołtarzyk),

b) kosztuje często mniej niż 50% tego co kosztował w salonie a dość często jest to 40 a nawet 30% mniej.

c) i najważniejsze brzmi znacznie lepiej niż jakikolwiek nowy komponent dostępny w porównywalnej cenie.   

Cena za nowy vs używany to już wogole. Ale mam wrażenie że z nowych za 12 klocków no mamy coś lepszego. Ale tu pylon uderzył w dziurę rynkowa. Produkt polski vintage. Jest wow.

4 godziny temu, Adam 38 napisał:

W Q21 pracuje sporo osób i każdy ma trochę inne podejście do klienta. Jak trafiłeś na Pana Rafała to sobie nie porozmawiasz za wiele (człowiek bardzo konkretny, 2-3 zdania o brzmieniu danego klamota i koniec gadania) a jeszcze jak lubisz granie, gdzie na pierwszym miejscu jest bas a nie średnica to rozmowa już zakończona :). 

Całkowite przeciwieństwo to Pan Szymon, z tym Panem można rozmawiać godzinami o brzmieniu klamotów ale jemu chyba wszystko się podoba 🙂

SlaveNoise następnym razem mów, że chcesz rozmawiać z Panem Szymonem 🙂

Mam podobne doświadczeniem 

I do dzisiaj a będzie już 2 miesiąc czekam na wycenę 😛

@Allmr Jeśli Cię to męczy to odhacz temat i po prostu nie czytaj, nie jestem Twoim forumowym wrogiem i nie mam w sobie agresji w stosunku do Ciebie, poszukiwania trwają długo ponieważ nie sprawdzam sprzętu z dnia na dzień, czasami nawet co miesiąc, nie mam tego komfortu wypożyczenia do siebie kilku wzmacniaczy na raz, jeśli mam czas oraz fundusz to coś próbuje dlatego też zdecydowałem się na wycieczkę do Q, gdzie chciałem sprawdzić większą ilość sprzętu, ale była bezowocna w test innych kolumn oraz wzmaków. Z tego co słyszałem to Jasper mi się najbardziej podobały (na pewno sounddeco oraz zondy chciałbym kiedyś sprawdzić, jeśli byłaby taka okazja w mojej okolicy) wszystkie moje odczucia opisywałem w temacie - co mi się podobało?

Hmm każdy wzmak ma coś w sobie co go wyróżnia i co też irytuje, jak tutaj niektórzy wspominali wysokie tony nie mogą być męczące i wielkie jak reszta pasm ,no super jak budują przestrzeń, ale jak gra to już samą górą , jasno lub jak się góra wybija to wtedy ta całość robi się chuda i te sprzęty trochę tak grają, zbyt analitycznie, wokal nie może być większy niż bas i nie może być wypchnięty przed kolumny bo brzmi to karykaturalnie w szybkiej muzie, najlepiej jak zostaje na linii kolumn, a często właśnie jest podgrzany, bas powinien być nieodchudzony i taki jak sobie go producent stworzył, fajnie jak jest miękko bo wtedy jest przyjemne granie - dużo wzmacniaczy jest kierowanych do trochę innego gatunku niż mój.

Zwróciłem się do Ciebie "gościu" ale chyba to odebrałeś negatywnie, więc sorki, nie taki miał być wydźwięk.

@RokownikHmm no nie wiem, wokal miał cudowny oraz stereofonie, ale jak tylko się przełączyło to mój denon miał więcej tego basu tak samo jak magnat i piszę tutaj o numerach rapowych, po prostu to się czuło,  siedziałem z drugą osobą i również miała takie same odczucie, możliwe, iż masz rację i może jego wygrzanie dopiero dałoby po tygodniu kopa i pojawiłoby się mięcho.

@mdavisDo tej pory to najlepiej słucha mi się na moim 🙂

Edytowane przez SlaveNoise
11 minut temu, SlaveNoise napisał:

Do tej pory to najlepiej słucha mi się na moim 🙂

Czy będziesz dalej szukał, jeżeli tak, to jakie modele wzmacniaczy ?

@mdavisTak będę próbował wszystkiego, dużo propozycji już padło, więc to co mogę i jest w sklepach to wypożyczam, dam znać jak coś podejdzie 🙂

4 minuty temu, SlaveNoise napisał:

@mdavisTak będę próbował wszystkiego, dużo propozycji już padło, więc to co mogę i jest w sklepach to wypożyczam, dam znać jak coś podejdzie 🙂

Polecam raz jeszcze Sabaj A30A za małe pieniążki. A gra jakby kosztował 5x więcej 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na początku tego wątku opisałem mniej więcej charakter brzmienia revelatorów. Mam wrażenie że testując mocne wzmacniacze robisz błąd. One nie zmienią charakteru basu na taki jaki oczekujesz. Może warto w ramach testu spróbować czegoś zupełnie innego? Np. Lampowa integra  w A klasie na lampach 805, 211 czy nawet 6c33c- zazwyczaj są to wydajne prądowo konstrukcje , które dodadzą brzmieniu barwy, odrobine złagodzenia oraz uplastycznią i zaokrąglą bas. Warto spróbować. 

16 minut temu, Qban napisał:

Na początku tego wątku opisałem mniej więcej charakter brzmienia revelatorów. Mam wrażenie że testując mocne wzmacniacze robisz błąd. One nie zmienią charakteru basu na taki jaki oczekujesz. Może warto w ramach testu spróbować czegoś zupełnie innego? Np. Lampowa integra  w A klasie na lampach 805, 211 czy nawet 6c33c- zazwyczaj są to wydajne prądowo konstrukcje , które dodadzą brzmieniu barwy, odrobine złagodzenia oraz uplastycznią i zaokrąglą bas. Warto spróbować. 

Zależy jaką efektywność mają głośniki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wiadomo jaką mają efektywność. Wzmacniacze na lampach które podałem napędza Pylony. Kolega oczekuje „misiowatego” basu a nie mega kontroli - lampa w pewnym sensie mu to przybliży. Mocny tranzystor nie „zmiękczy” revelatorów. U mnie 211 z powodzeniem napędza 3 drożne kolumny z rewelatorem 22 w pomieszczeniu 23mkw. 

47 minut temu, Qban napisał:

Np. Lampowa integra  w A klasie na lampach 805, 211 czy nawet 6c33c- zazwyczaj są to wydajne prądowo konstrukcje , które dodadzą brzmieniu barwy, odrobine złagodzenia oraz uplastycznią i zaokrąglą bas. Warto spróbować. 

Można też posłuchać wzmacniacza lampowego na EL34 lub KT88

Obawiam się że KT88 PP nie da takiej plastyczności i frajdy z brzmienia jak trioda bezpośrednio żarzona. EL34 PP może zabrzmieć już bardzo fajnie. Warto przetestować różne wzmacniacze lampowe tak po prostu w ramach doświadczenia i ciekawości. Może się okazać że jednak to jest to czego kolega szuka. 

@Qban @mdavis Ok piszecie o lampach, czy to ma znaczenia jaki lampowiec czy chodzi jedynie o włożenie tych konkretnych lamp do jakiegoś modelu?  Takiej 100% lampy niestety nie słyszałem, jedynie same hybrydy.

Nie miałem na myśli żadnej konkretnej marki. Chciałem tylko abyś wziął pod uwagę również wzmacniacze lampowe. Kilka postów wyżej wymieniłem lampy które moim zdaniem warto było by sprawdzić. 

W wzmacniaczu lampowym najważniejszym elementem najbardziej przedkładającym się na jakość brzmienia są transformatory , dwa wzmacniacze na tej samej lampie mogą zagrać bardzo różnie  ( choć oczywiscie poszczególne rodzaje lamp maja swoje charakterystyczne cechy ) . Do tego dochodzi topologia - Single Ended czy Push-Pull. Weźmy słynna 300B, słyszałem / miałem na tej lampie zarówno konstrukcje wybitne jak i tragiczne . Zdarza się , ze ktos posłucha jakiejś słabej / taniej lampy do tego jeszcze z niedobranym kolumnami i później obwieszcza wszem i wobec , ze lampa to „ciepłe kluchy” i nie dla niego.

@Qban ma racje , ze mocne tranzystory „zwierają” bas przez co może on wydawać się chudszy i krócej wybrzmiewa . Na lampie będzie słabsza kontrola i poluzowanie , ale to daje wrażenie obfitości i tzw. Miecha

Tylko pytanie jaka lampa do tych Pylonów ?

jesli SET ( moim zdaniem w świecie wzmacniaczy nie ma nic lepszego , problemem jest tylko dopasowanie kolumn ) to z tych mocniejszych 845, 211, GM70, ponieważ 2a3, 300B raczej nie uciągnie , ale nawet te mocniejsze trzeba sprawdzić bezpośrednio a nie porównywać parametry ( w audio różne niespodzianki się dzieją )

logiczniejszym wyborem do SS wydaje się jakiś mocny Push-Pull ( trochę mniej koloru , smaczków, barwy i wyrafinowania niż w SET, ale dynamika, kontrola głośników powinna być lepsza a i barwa , góra i wybrzmienia lepsze niż z każdego …Denona - i innych tego typu tranow . Rodzaj lampy KT 88/120/150/6550- bardziej dynamiczne z wykopem EL34/84 trochę mniej kontroli , ale więcej koloru . Choć różnie to bywa .

Ciekawym wyjściem jest tez Push-Pull na triodach - np 6c33c, 300B, 211- połączenie mocy PP z barwa triody .

jednak podsumowując temat lampy do tych Pylonów , tylko bezpośrednie podłączenie da Ci odpowiedz - czy to razem zagra 

zla wiadomość -  tam gdzie szukasz ( salony audio ) za dobra lampe zapłacisz dwa razy więcej niż na rynku wtórnym 

Ilu ludzi tyle opinii

Godzinę temu, morawka napisał:

jednak podsumowując temat lampy do tych Pylonów , tylko bezpośrednie podłączenie da Ci odpowiedz - czy to razem zagra 

Tak, zgadza się. Najpierw należy samemu posłuchać. Swego czasu byłem sceptycznie nastawiony, dopóki nie posłuchałem wzmacniacza lampowego. Od prawie 2 lat słucham muzyki przy pomocy wzmacniacza lampowego 👍

2 godziny temu, SlaveNoise napisał:

Ok piszecie o lampach, czy to ma znaczenia jaki lampowiec czy chodzi jedynie o włożenie tych konkretnych lamp do jakiegoś modelu? 

Np. Cayin, Fezz Audio, Line Magnetic 

W dniu 7.11.2022 o 14:46, mdavis napisał:

Do hip hop u?

Z tymi pylonami?

Pytam poważnie

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do hip hop u?

Z tymi pylonami?

Pytam poważnie

Ten wątek przestał być poważny już parę stron wcześniej. 😆 

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do hip hop u?

Z tymi pylonami?

Pytam poważnie

Tak 👍

PS Kolega sam musi posłuchać wzmacniacza na lampach  np. EL34 i oceni czy lampa będzie odpowiednia dla jego oczekiwań czy też nie 

Jezeli wzmacniacz lampowy nie zda egzaminu to prawdopodobnie pozostanie sprzedaż kolumn lub pozostanie z dotychczasowym wzmacniaczem 

Edytowane przez mdavis
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Do hip hop u?

Z tymi pylonami?

Pytam poważnie

W dniu 7.11.2022 o 14:46, mdavis napisał:

Mysle ze wzmak na El34 czy KT88 do hip-hopu jak najbardziej się nadaje  ( sam lubię i nawet na 3.5 w z 2a3 mam taki bas i zejście , ze górnicy się niepokoją ) 

pytanie tylko czy z tymi Pylonami ?

Ilu ludzi tyle opinii

25 minut temu, morawka napisał:

Mysle ze wzmak na El34 czy KT88 do hip-hopu jak najbardziej się nadaje  ( sam lubię i nawet na 3.5 w z 2a3 mam taki bas i zejście , ze górnicy się niepokoją ) 

Dokładnie masz rację.  Jak będzie grało, brzmiało z Pylonami, to Kolega sam musi posłuchać, jego wybór 👍

2 godziny temu, dlmtb napisał:

Ten wątek przestał być poważny już parę stron wcześniej. 😆 

Coś w tym jest. 

Albo ktoś jest na tyle uparty..... Wróć zmobilizowany aby udowodnić że te pylony mogą!

2 godziny temu, mdavis napisał:

Jezeli wzmacniacz lampowy nie zda egzaminu to prawdopodobnie pozostanie sprzedaż kolumn lub pozostanie z dotychczasowym wzmacniaczem 

Ok czyli taka ostatnia szansa. No dobra.

40 minut temu, morawka napisał:

No właśnie.

Ale no dobra do przesłuchania.

To pewnie z fezz :):)

Mnie też osobiście nie uwodzi I co ciekawe od lat to połączenie widzimy na audio Show.

Ale fezz to akurat lokalny produkt.

Na co postawiłeś?

Od zawsze żongluje sprzętami WBA. Kupuje , słucham rok/dwa i idzie w świat bo Piotrek wypuścił nowy/lepszy model. Też jestem z Kluczborka wiec serwis na miejscu. Z nowościami jestem na bierząco no i z wypożyczeniem na odsłuch nie ma problemów. W swoim systemie do tej pory miałem lub słuchałem chyba wszystko co WBA ma w stałej ofercie. 

Nie słucham takiej muzyki, ale z ciekawości sobie włączyłem ten test i Jaspery  dla mnie prezentują to pięknie przede wszystkim na basie nawet w tej jakości youtubowej jest miękko no kurde super , robi naprawdę wrażenie nawet na moim słabym wzmaku:

a jak sobie np. odpalam ten utwór

to basik robi się taki deskowy przede wszystkim między 13 a 20 sekundą , nie wiem jak to opisać, ale brakuje mu zmiękczenia i chyba podbicia- na słuchaweczkach jest pięknie , nawet sobie włączyłem to na telefonie na słuchawkach iphonowych które przecież nie są jakieś super i nie słychać takiego dechowego czegoś to już akustyka robi swoje i niektóre bity tak brzmią jak decha czy po prostu jest to niemożliwe uzyskać taki bit w warunkach domowych ?

Ten utwór testowałem na różnych kolumnach i każda grała dechą , doskonale ta decha wchodzi od 3:13 minuty - włączcie sobie ten urywek u siebie na systemach tam powinno być takie ciepłe , miękkie subwofferowe uderzenie.

28 minut temu, SlaveNoise napisał:

a jak sobie np. odpalam ten utwór

Posłuchaj tego utworu:

@mdavis Ten pierwszy brzmi bardzo fajnie, nic mi tam nie przeszkadza i jak na jakość z YouTube jest dużo przestrzeni, nie znam się na tym audiofilsko, ale dobrze słychać każdy instrument i uderzenie perkusji i przede wszystkim blachy kompletnie nie męczą (w ogóle całkiem spoko numer) i nie jest twardo, zaś drugiego to chyba dotkną czas bo to już plumkanie chyba, że taki miał być, ale również nie meczący, mimo, że brak mu mocy w dole to te instrumenty brzmią przyjemnie wraz w wokalem, nigdy wcześniej ich nie słyszałem 🙂 Kiedyś zatapiałem się w rocku, ale na dzień dzisiejszy to tylko w tym klmacie pozostał Enter Shikari, których śledzę i kupuje płyty i właśnie mieli premierę singla 3 dni temu :

Edytowane przez SlaveNoise
  • Pokaż nowe odpowiedzi