Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

@dekoracjahmm jak Ci to przedstawić może tak : w tych urywkach( ważne aby to był te odcinki czasowe) w których podałem jest to najbardziej słyszalne bas powinien mieć kształt oraz uderzenie takie jakbyś uderzył ręką o miękką skórzaną kanapę ,a brzmi tak jakbyś wziął pięść i kostkami uderzał o drewniany stół tak dziwnie, nie wiem czy to kwestia akustyki, aby uzyskać to w domu i czy to w ogóle możliwe np. na silverach 500 tak samo i na diamondach -  w samochodzie i na słuchawkach to słychać i jest tak jak powinno, idealnie.

puściłem young IGI u siebie z Tidal i moim zdaniem nie waliło dechą. Tj, jakaś tam poducha basowa była, nie było to na pewno suche i "tępe" walenie. Moim zdaniem dobrze ludzie pisali wcześniej - jak chcesz luzować bas to chyba musisz szukać wzmacniacza, który ma taką sobie kontrolę - czyli moim zdaniem kiepskiego wzmacniacza, jakkolwiek to nie brzmi. Lampa może być fajnym wyjściem bo produkcje rap/pop/hh nie są zawsze audiofliskie i faktycznie góra może dawać po uszach. Ale też mogą wypchnąć wokal, sam nie wiem. Szukać, słuchać, zalegalizować.

????

16 godzin temu, dekoracja napisał:

co znaczy bas wali dechą?

No że śmierdzi takimi wiórami 😛

3 godziny temu, dekoracja napisał:

puściłem young IGI u siebie z Tidal i moim zdaniem nie waliło dechą. Tj, jakaś tam poducha basowa była, nie było to na pewno suche i "tępe" walenie. Moim zdaniem dobrze ludzie pisali wcześniej - jak chcesz luzować bas to chyba musisz szukać wzmacniacza, który ma taką sobie kontrolę - czyli moim zdaniem kiepskiego wzmacniacza, jakkolwiek to nie brzmi. Lampa może być fajnym wyjściem bo produkcje rap/pop/hh nie są zawsze audiofliskie i faktycznie góra może dawać po uszach. Ale też mogą wypchnąć wokal, sam nie wiem. Szukać, słuchać, zalegalizować.

O ile się nie mylę ale nie będę się wracał tyle stron do tyłu to początkowo pod te kolumny był podłączony słaby wzmacniacz i też to nie grało tak jak autor chciał.

Aczkolwiek może już coś mylę.

Piotr 

Byłem ostatnio na trochę większym rodzinnym przyjęciu i w tle grał sredni przenośny głośnik od JBLa i gdzieś tam kątem ucho dobiegała do mnie muzyka, która była dość przyjemna w odbiorze, bardzo ciekawa podstawa basowa no czuć było tego kopa (na słupkach nie czułem takiej mocy) i kompletnie nie mączące wokale, myślałem, że to święcące pudełko to trochę syfiasty monofoniczny sprzęt, ale dowiedziałem się, ze można sparować te głośniki w stereo i zacząłem sobie czytać i sprawdzać filmiki i szczerze napisawszy JBL Partybox 1000 mocowa to potęgą i słychać to nawet na filmach , zaciekawiła mnie ta konstrukcja, a za dwa produkty to już wychodzi niezła sumka rzędu Diamondów 28, dodatkowo chyba jest tam też drewienko w środku (ale nie wiem) ciekawi mnie jakby to zagrało w warunkach domowych przy cichym odsłuchu przede wszystkim w stereo na dolnych partiach bo basik jest miękki, ale czy zmienny oraz górnych i czy te dwa głośniki potrafiłby wydobyć prostą, fajną przestrzeń, ale to byłby hit jakby takie jble wyglądające jak kicz zagrały lepiej niż te wszystkie pseudoaudifilskieograjki , muszę koniecznie sprawdzić ten sprzęt przede wszystkim dla basu , który powala.

1 godzinę temu, SlaveNoise napisał:

to byłby hit jakby takie jble wyglądające jak kicz zagrały lepiej niż te wszystkie pseudoaudifilskieograjki , muszę koniecznie sprawdzić ten sprzęt przede wszystkim dla basu , który powala.

Mieli rację koledzy, że nie jesteś poważny 😉 Ty w ogóle nie wiesz co to jest jakość w audio 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio Proszę mi nie ubliżać, nie potrzebuje definicji i morału „jakości audio” myzyka ma mi sprawiać przyjemność podczas odsłuchu i to się dla mnie liczyć, a nie napisy na kolumnach drogich marek dla koleżków. Widzę, że ciężko strawić Ci inny pogląd w muzyce niż Twój poza tym słyszałeś ten set? Porównywałeś obok innych kolumn w tym przedziale cenowym że od razu mnie zaatakowałeś  ?

12 minut temu, SlaveNoise napisał:

Proszę mi nie ubliżać

A czy ja to robię ? Męczysz wszystkich o pomoc w doborze wzmacniacza a skończysz na boombox 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

33 minuty temu, Piopio napisał:

Mieli rację koledzy, że nie jesteś poważny 😉 Ty w ogóle nie wiesz co to jest jakość w audio 😉 

Basik z boombox 😎 sztos

14 minut temu, Piopio napisał:

A czy ja to robię ? Męczysz wszystkich o pomoc w doborze wzmacniacza a skończysz na boombox 😉 

Zapytam ponownie czy słyszałeś połączenie dwóch takowych głośników jaką prezentują charakterystykę?Porównywaleś ? Cena za komplet to ok 8tys, więc całkiem spora.Nie nazwałbym tego boomboxem, ja słyszałem mniejszego brata, gdzieś tam w tle i było bardzo przyjemnie, nie wiem jak to dokładnie brzmi w stereo, wiec nie skreślam na starcie i się nie wypowiadam, wiem że uderzenie jest potężne chyba  w tym roku można bylo odsłuchać na audioshow.

18 minut temu, SlaveNoise napisał:

Zapytam ponownie czy słyszałeś połączenie dwóch takowych głośników jaką prezentują charakterystykę?Porównywaleś ? Cena za komplet to ok 8tys, więc całkiem spora.Nie nazwałbym tego boomboxem, ja słyszałem mniejszego brata, gdzieś tam w tle i było bardzo przyjemnie, nie wiem jak to dokładnie brzmi w stereo, wiec nie skreślam na starcie i się nie wypowiadam, wiem że uderzenie jest potężne chyba  w tym roku można bylo odsłuchać na audioshow.

Ty tak na serio ? 😉 

@CameyoAkurat nie jestem fanem, żadnych światełek, odblasków i innych takich wytworów nawet na relu zakleiłem niebieską lampkę , ale z tego co wiem te stroboskopy w przenośnym głośniki można wyłączyć. Nie urażając nikogo (bo może komuś się podoba)imo kicz straszny na tym foto.

@PiopioSerio pytam bo pewnie nie słuchałeś, a masz już wyrobioną opinie, a jak słuchałeś to chętnie przeczytam jak to gra w stereo.

Edytowane przez SlaveNoise
15 minut temu, SlaveNoise napisał:

@PiopioSerio pytam bo pewnie nie słuchałeś, a masz już wyrobioną opinie, a jak słuchałeś to chętnie przeczytam jak to gra w stereo.

Tutaj nie ma co nawet komentować 😉 Kończ waść, wstydu sobie oszczędź !

PS

Kolumny z wiatrakiem 😉 Tego jeszcze nie grali 😉 

Edytowane przez Piopio

po prostu tu ogólnie inny kierunek jest w audio i są nieporozumienia. ludzkość próbowała pomóc po audiofilsku, ale to nie ten kierunek. moim zdaniem niepotrzebnie cie obrażają bo to jest twoja sprawa, czy lubisz bas z bardziej mainstreamowych zabawek, czy wyrafinowanych audio klejnotów.

moim zdaniem odpuść pisanie tu (chyba, że jesteś trolem i masz ubaw). Kup sobie jakieś walące miękkim basem głośniki i sprzedaj te audio zabawki Pylon

????

@PiopioCzyli tak jak myślałem ocena dźwięku oczami.

Zejdź na ziemię. Partybox i HiFi ? To jest głośnik do nagłaśniania imprez. Z jakością dźwięku nie ma nic wspólnego. 

@PiopioNie wiem dlaczego Ty się tak gotujesz - dla mnie prosta sprawa nie oceniam czegoś czego nie słyszałem, a Ty to robisz oczami.

@dekoracjaOk rozumiem, dziwne i agresywne podejście co niektórych, pozdrawiam 

@PiopioNie wiem dlaczego Ty się tak gotujesz - dla mnie prosta sprawa nie oceniam czegoś czego nie słyszałem, a Ty to robisz oczami.

Rozumiem, że nie mogę oceniać Porsche/BMW/Mercedes i Fiata Tipo dopóki się nie przejadę 😉 

Rodzi się pytanie. Skoro lubisz dużo basu to dlaczego kupiłeś wyższy model Pylon ? To jest bez sensu !!! No chyba że nagle polubiłeś taki dźwięk, brzmienie. 
PS Żaden wzmacniacz nie spełni Twoich oczekiwań w polaczeniu z tymi Pylon. Pozostaje tylko wymiana kolumn 👍

@mdavisCałościowo jest to wszystko jakoś fajnie posklejane, góra jest niemecząca, nie jest za jasno, nikt nie pluje na twarz bo wokale nie wybijają się przez szereg -  w sumie jak się postawiło obok nich te wszystkie kolumny, które słuchałem ,bądź nawet te które testowałem w salonach  to żadna  nie grała takim dołem oraz nie była tak przyjemna w odsłuchu 🙂

6 minut temu, SlaveNoise napisał:

@mdavisCałościowo jest to wszystko jakoś fajnie posklejane, góra jest niemecząca, nie jest za jasno, nikt nie pluje na twarz bo wokale nie wybijają się przez szereg -  w sumie jak się postawiło obok nich te wszystkie kolumny, które słuchałem ,bądź nawet te które testowałem w salonach  to żadna  nie grała takim dołem oraz nie była tak przyjemna w odsłuchu 🙂

To po co na siłę szukasz szczęścia 👌

PS Z Twoich wpisów wynika coś innego !!! 
Forumowicze maja racje co do Twoich informacji przekazywanych w tym wątku 

PS Nie obraź się Pozdrawiam 😊

@mdavisNo nie spokojnie, nie będę się obrażał przez forumowe słowa nieznanych mi osób, szukam zmiany delikatnej korekty fakturowej o której  pisałem i staram się słuchać uszami, a nie oczami, piopio to już chyba dzisiaj nie zaśnie 🙂

Jeśli kiedyś na coś trafie to się odezwę, również pozdrawiam

37 minut temu, SlaveNoise napisał:

Jeśli kiedyś na coś trafie to się odezwę, również pozdrawiam

OK Z ciekawości zajrzę do wątku co wybrałeś 👍

@SlaveNoiseJbl partybox miałem możliwość słuchać je razem sparowane na imprezie. Do łupania ok . I jeszcze jedno to , że można je sparować razem to nie znaczy, że one grają w stereo. Wystarczy puścić zwykły utwór do testowania stero jakiś z yt np

Z tego co pamiętam to była lipa.

Sprzedaj te pylony zacznij budować audio od nowa bo to całkiem inny kierunek 😉

Po przeczytaniu całego tematu, najbardziej szokuje mnie jak bardzo pomijany jest aspekt akustyki. 

Tym bardziej, że wątek, w dużym stopniu, dotyczy basu - w jego przypadku, akustyka ma gigantyczne znaczenie - w pewnym sensie większe, niż sam sprzęt (np. kolumny). Dlaczego? Ponieważ przy zastosowaniu kolumn dostatecznej jakości, to właśnie akustyka będzie miała większy wpływ na brzmienie basu, niż zmiana kolumn czy wzmacniacza na inny model. 

Akustyka potrafi doszczętnie zrujnować brzmienie nawet najlepszego sprzętu i odwrotnie: sprzyjające warunki potrafią wydobyć świetny bas nawet z niepozornych systemów. 

12-stronnicowa dyskusja, wymiana doświadczeń i opinii na temat poszczególnych wzmacniaczy i kolumn z jednoczesnym ignorowaniem wpływu akustyki jest, delikatnie mówiąc, zabawna. 

Niemniej, życzę powodzenia w doborze wzmacniacza i uzyskania brzmienia, jakie lubisz. 

Edytowane przez filipo_g4
6 minut temu, filipo_g4 napisał:

Po przeczytaniu całego tematu, najbardziej szokuje mnie jak bardzo pomijany jest aspekt akustyki. 

Zakładamy, że akustyka jest OK. Fakt kolega nic nie wspomniał o akustyce 🙂

W dniu 23.11.2022 o 23:16, Oskar09 napisał:

Z tego co pamiętam to była lipa.

A mnie się oberwało za prawdę 😉 

Skoro poprzednie kolumny autora wątku grały "dobrze", a te nie za dobrze, to zakładamy że akustyka się nie zmieniła i była w miarę ogarnięta. Idąc tym tropem należałoby wspomnieć o źródle, słuchaniu z youtube, itd

Przypominam też, że po wielu kwiecistych opisach dźwięku i oczekiwań, to jak na razie boombox wywarł na autorze najlepsze wrażenie.
No i wzmacniacz, cytat z autora: "dokładnie ten model https://unitraklub.pl/opis/259, jescze nie słyszałem, żadnego wzmacniacza, który grałby takim basiorem od najmniejszego pułapu i dość fajną stereofonią".

Także nie akustyka jest tu problemem, chyba?

• Pokaż nowe odpowiedzi