Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, ASURA napisał:

Nie ma wała, izolacją jest zarówno otaczające nas powietrze jak i próżnia w kosmosie

Sugerujesz zalanie kabli elektrolitem lub cyną? ależ to wtedy przy zwarciu elektrycznym nie będzie działać o graniu już nie wspominając

O to pytaj @747, ja na sieciówkach o nieizolowanych drutach się nie znam...choć podobno nie degradują...🤣

8 godzin temu, tedi02 napisał:

Ale nie dałeś odpowiedzi na moje pytanie ,nie interesuje mnie czy ten rezystor jest bubel.

Przepraszam.

Dałem Ci wystarczająca odpowiedź. Zawsze można jakieś gówno badać. Ja jasno podałem jakie wartości powinien mieć szum. Te z Twojego opisu są nieprawdopodobnie wysokie. Jeżeli tekie gówno macie w swoich hiendach to gratuluję... 😉

Ale przepraszam za swoje poważne podejście do tematu. Nie zaglądałem na tę stronkę. Założyłem, że człowiek z Forum AS mający tyle do powiedzenia powołuje się na jakiegoś fachowca. Tymczasem temten to nawet nie amator. To jakiś jełop mający oscyloskop. @przemak już wyjaśnił te ałdiofilskie anomalie.

@tedi02 bądź poważniejszy!  To Forum publiczne. Nie wklejaj tu takich knotów i debilizmów. Cała elektroda.pl będzie się z AS śmiała... Moderację proszę o trzymanie poziomu merytorycznego. 

Edytowane przez Grzegorz7

Wystarczyło by forum diy z punktem w regulaminie ze marketing szeptany i pseudonauka są niezgodne. Jednak dzisiejsze czasy takie że fora chyba umierają i idea bez sensu.. 

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Wystarczyło by forum diy z punktem w regulaminie ze marketing szeptany i pseudonauka są niezgodne. Jednak dzisiejsze czasy takie że fora chyba umierają i idea bez sensu.. 

Tak,bo sama moderacja to wspiera

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W starcie to na pewno sama branża i promowanie ,ale w DIY ,to myślę że każdy już coś rozumu ma .

Co zresztą widać,że wielu z nas,użytkowników potrafi wyłapać pewne często marketingowe rzeczy.

W dniu 1.09.2022 o 09:00, ASURA napisał:

Podstawekpod kable nie miałem okazji testować....

Jak to możliwe, że twórca podstawki pod rozgałęźnik, zapomniał o podstawkach pod kable. Tyle lat słuchania i eksperymentów, a tu takie przeoczenie. Tak naprawdę, nawet nie wiesz co twój system potrafi. Drgania pod listwą zlikwidowane, a kabel sieciowy dalej się telepie i sieje zakłóceniami...

59 minutes ago, rawracer said:

W starcie to na pewno sama branża i promowanie ,ale w DIY ,to myślę że każdy już coś rozumu ma .

Co zresztą widać,że wielu z nas,użytkowników potrafi wyłapać pewne często marketingowe rzeczy.

Nie całkiem. Ciągle pojawiają się wątki o cudownych kondensatorach, rezystorach i o zgrozo kablach i cieszą sporym powodzeniem. Więc nie jest tak wesoło.

19 minut temu, kghm napisał:

Jak to możliwe, że twórca podstawki pod rozgałęźnik, zapomniał o podstawkach pod kable. Tyle lat słuchania i eksperymentów, a tu takie przeoczenie. Tak naprawdę, nawet nie wiesz co twój system potrafi. Drgania pod listwą zlikwidowane, a kabel sieciowy dalej się telepie i sieje zakłóceniami...

W moim systemie są inne rozwiązania, czasem tak banalnie proste że już nie możliwe żeby były prostsze

Lata obserwacji i prostota wróciła, w dobrym audio nie chodzi żeby było inaczej…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Głupota również powinna być niezgodna z…rozumem- ta ludzka…

1 minutę temu, J.Jerry napisał:

Trzeba tylko wierzyć, bardzo, bardzo mocno, a wszystko stanie się możliwe....nawet zostaniecie prezydentami.

W literaturę techniczną i naukową nie trzeba wierzyć, lepiej ją po prostu przeczytać i używać do rozwijania swoich pomysłów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minutes ago, ASURA said:

W moim systemie są inne rozwiązania, czasem tak banalnie proste że już nie możliwe żeby były prostsze

Lata obserwacji i prostota wróciła, w dobrym audio nie chodzi żeby było inaczej…

A o co chodzi? O żwirek?

20 minut temu, ASURA napisał:

W literaturę techniczną i naukową nie trzeba wierzyć, lepiej ją po prostu przeczytać i używać do rozwijania swoich pomysłów

Też. Trzeba wierzyć, ale to naprawdę mocno, że istnieje literatura wyjaśniająca działanie tych wszystkich zaawansowanych do niemożliwości akcesoriów dla bogatych hiednowców.

Tak, wierzę w istnienie takiej literatury. Tak, wierzę że jak ją przeczytam, to zaraz nakupię różnych podstawek i kondensatorów  (w które na chwilę straciłem wiarę  za sprawą do niczego nie prowadzących pomiarów, czyli nie do sklepu ze złotymi kondami).

10 godzin temu, ASURA napisał:

Mierzcie co tam chcecie, nawet przewodu zasilającego z starej linki rowerowej trzymając się tematu wątku żaden nawet nie spróbował sklecić 

Ciekawość świata jest u was głęboko tam a nawet głębiej

Bardzo ciekawe. Widzę, że masz bardzo otwarty umysł i że w imię poznania testujesz najróżniejsze rozwiązania. To bardzo dobrze, naprawdę godna pochwały chęć poszerzania wiedzy. Mam takie pytanie, jak dobierasz eksperymenty do sprawdzenia. Czy jest gdzieś granica? Czy wszystko testujesz w miarę czasu i możliwości technicznych? próbuję zrozumieć jak to jest. Zgodnie z prawami fizyki rzeczy o których się rozpisujesz są kompletna bzdurą. Mimo to testujesz.

Prawa fizyki mówią że prąd w przewodniku płynie tak samo w obu kierunkach. Ktoś rzucał głupotę że w jedna strone jest lepiej i ty decydujesz, że warto to sprawdzić, bo może faktycznie tak jest. A jak ktoś powie że sprzęt gra lepiej gdy na dachu domu siedzą gołębie to też sprawdzisz ? Albo gdy na wzmacniaczu postawisz wiadro z wodą ?Jak ktoś powie że wysmarowanie membran głośników smalcem poprawia brzmienie to wysmarujesz dla sprawdzenia czy uznasz, że to jednak nie ma szansy zadziałać? Kierunkowe podkładki? kierunkowość koszulek termokurczliwych? Kadzidełka w czasie odsłuchu? 

Wyjaśnij mi gdzie jest granica absurdu. 

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Nie całkiem. Ciągle pojawiają się wątki o cudownych kondensatorach, rezystorach i o zgrozo kablach i cieszą sporym powodzeniem. Więc nie jest tak wesoło.

No i co z tego ,przecież ich nie kupujesz .Widzę w tobie nutkę zazdrości, czyżby kupujący te cudowne gadżety,   nie dawali tobie zarobić?

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Wręcz przeciwnie, mam na piśmie od moderacji, że pisanie głupot nie jest zabronione. 

nagrywamy.com

10 godzin temu, porlick napisał:

Czyli doskonałe źródło zniekształceń dla płynącego przez takiego bubla sygnału audio.

Zjawisko szumu Johnsona jest znane w audio od bardzo dawna. Jest nawet coś to się nazywa "niskoimpedancyjna szkoła porjektowania ukłdów audio" Ciekawe jest to, że słyszący kompletnie ignorują rezystancję jako źródło szumu a co za tym idzie zakłóceń np stosując potencjometry 500k (tylko dla tego że są niebieskie i mają logo konkretnej firmy) Mierzalne szumy są nieistotne bo ważniejsze jest "brzmienie". Jak widać w tym wątku wolą się skupiać na magicznych kablach niż nad optymalizacją układu 

Ile w tobie nienawiści dla inaczej myślących,tzn.dla myślących.

16 minutes ago, tedi02 said:

No i co z tego ,przecież ich nie kupujesz .Widzę w tobie nutkę zazdrości, czyżby kupujący te cudowne gadżety,   nie dawali tobie zarobić?

Nie handluję niczym, a już z pewnością nie elementami audio-voodoo 😄

11 minut temu, bum1234 napisał:

Nie handluję niczym, a już z pewnością nie elementami audio-voodoo 😄

No to o co ci kolego chodzi? 

Jestem tu na tym forum od samego początku, jednym z założycieli zakładki DIY. Niczym nigdy nie handlowałem ani nie nie uprawiałem żadnego szeptanego marketingu czegokolwiek. Ale kable słyszę, również to, że nie wszystko gra tak samo.  Daruj więc sobie taki teksty. 

Wiem też jedno, ze "niesłyszący" nie mają niczego do zaoferowania, ich byt i cel na forum nie ma nic wspólnego z budowaniem coraz lepiej grających sprzętów. Tak było, jest i będzie.

Macie temacik w zakładce HIfi i tam sobie pieprzcie i nawracajcie siebie nawzajem. 

Jaruś, wybacz, ale głupstwa opowiadasz. Po pierwsze kable, po drugie to, że ty niczym nie handlujesz, nie uprawiasz szeptanego marketingu, nie oznacza, że inni tego nie robią 😄

Co do budowania sprzętów, to "lepszych" nie tworzy się przez zastosowanie magicznych kondensatorów, rezystorów, kabli, bezpieczników i podkładek z kocim żwirkiem i myślę, że dobrze o tym wiesz, więc nie udawaj obrońcy biednych, uciśnionych wyznawców średniowiecznej sekty audio-voodo.

19 minutes ago, tedi02 said:

No to o co ci kolego chodzi? 

A tobie?

39 minut temu, bum1234 napisał:

Jaruś, wybacz, ale głupstwa opowiadasz. Po pierwsze kable, po drugie to, że ty niczym nie handlujesz, nie uprawiasz szeptanego marketingu, nie oznacza, że inni tego nie robią 😄

Co do budowania sprzętów, to "lepszych" nie tworzy się przez zastosowanie magicznych kondensatorów, rezystorów, kabli, bezpieczników i podkładek z kocim żwirkiem i myślę, że dobrze o tym wiesz, więc nie udawaj obrońcy biednych, uciśnionych wyznawców średniowiecznej sekty audio-voodo.

A tobie?

Nie odpowiedziałeś na pytanie ?

9 godzin temu, tedi02 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykonałem przed chwilą podobny test. Rezystor 160k bo taki miałem pod ręką. Przepuściłem przez rezystor sygnał z generatora sin 50Hz. (rezystor szeregowo z generatorem). Aby nie bawić się w odczytywanie poziomów za pomocą kursorów. Włączyłem podsumowanie na temat zmierzonego przebiegu.

Sprawdziłem co się zmienia przy zmianie "polaryzacji" rezystora. obrazki poniżej

Jak można odczytać, różnice w poziomach sygnału są niewielkie ale jednak. np napięcie Vpp przy pomiarze w jednym kierunku 3,025V a w drugim 3,026V 

ALE.

wykonałem trzy serie po 10 pomiarów w każda ze stron.

Strona 1 

średnie z kolejnych trzech serii po 10 pomiarów. 3,027 3,0266 3,027

Strona 2

średnie z kolejnych trzech serii po 10 pomiarów. 3,0256 3,0269 3,0271

Jak widać, nie widać tu żadnej reguły:) Nie udało się potwierdzić wyników z załączonego testu. Należy pamiętać, że oscyloskop którym posługiwano się w pierwowzorze jest ośmiobitowy co nie gwarantuje wystarczającej rozdzielczości do prowadzenia precyzyjnych pomiarów. Ponadto na zdjęciach widać, że sygnał sinusoidalny jest mocno odkształcony (nie wiadomo dlaczego) pojawia się więc pytanie, co zmierzył oscyloskop. Kolejne pytanie czy autor pierwotnego testu wykonał jeden pomiar czy wiele. Podsumowująć pierwotny test trudno jest uznac za wiarygodny.

Mój test również jest zapewne obarczony pewnymi błędami pomimo, że starałem się je zminimalizować. Jak widać sygnał  z generatora nie jest zakłócony a rozdzielczość oscyloskopu ustawiłem na 14bitów. 

1-1.thumb.png.d91d22542a9833346edd31501ae80670.png1-2.thumb.png.e2f88b48c1e616d57ddd9d3fabd553c9.png2-1.thumb.png.c5a6d42ce0c619e618937613f2a387cb.png2-2.thumb.png.b01db1bf8ec2496b41b52b58cc1c50de.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jar1 napisał:
2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Ja też słyszę.

Ale kable słyszę, 

Kable to pikuś, każdy słyszy, ale czy podstawki pod kable słyszycie? 

3 hours ago, jar1 said:

Jestem tu na tym forum od samego początku, jednym z założycieli zakładki DIY. Niczym nigdy nie handlowałem ani nie nie uprawiałem żadnego szeptanego marketingu czegokolwiek. Ale kable słyszę, również to, że nie wszystko gra tak samo.  Daruj więc sobie taki teksty. 

Nie miałem na myśli tego forum. Chyba niejasno się wyraziłem, przepraszam. 

3 hours ago, tedi02 said:

Ile w tobie nienawiści dla inaczej myślących,tzn.dla myślących.

No kolega z tymi pomiarami rezystora to za dużo nie myślał... 

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Przepraszam.

Dałem Ci wystarczająca odpowiedź. Zawsze można jakieś gówno badać. Ja jasno podałem jakie wartości powinien mieć szum. Te z Twojego opisu są nieprawdopodobnie wysokie. Jeżeli tekie gówno macie w swoich hiendach to gratuluję... 😉

Ale przepraszam za swoje poważne podejście do tematu. Nie zaglądałem na tę stronkę. Założyłem, że człowiek z Forum AS mający tyle do powiedzenia powołuje się na jakiegoś fachowca. Tymczasem temten to nawet nie amator. To jakiś jełop mający oscyloskop. @przemak już wyjaśnił te ałdiofilskie anomalie.

@tedi02 bądź poważniejszy!  To Forum publiczne. Nie wklejaj tu takich knotów i debilizmów. Cała elektroda.pl będzie się z AS śmiała... Moderację proszę o trzymanie poziomu 

Twój wpis był przewidywalny! Najpierw żądacie dowodów, a później oczywiście, negacja.Jest tylko jedna prawda ,głoszona w tym przypadku, przez ciebie.Widac jaki masz szacunek dla drugiego  człowieka, tak moderacja masz rację powinna się przyjrzeć,. 

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Nie miałem na myśli tego forum. Chyba niejasno się wyraziłem, przepraszam. 

No kolega z tymi pomiarami rezystora to za dużo nie myślał... 

No dostałeś pomiar ,nie mnie oceniać, czy ktoś obsługujący oscyloskop ,umie to robić Ewidentnie natomiast widać, że bardzo cie kluje w oczy ,dział DIY .Po co w ogóle tu zaglądasz? Sieje tylko nienawiść, obcierasz się o paragraf.Moze chciałbyś coś sam zrobić, a nie potrafisz  bo to widać,.

44 minutes ago, tedi02 said:

No dostałeś pomiar ,nie mnie oceniać, czy ktoś obsługujący oscyloskop ,umie to robić

No drogi kolego właśnie na tym polega to myślenie że to właśnie tobie oceniać... Wrzuciłeś pomiar zakłóceń i twierdzisz że rezystor jest kierunkowy. Podobnie zachowa się kondensator mkp jedna z okładzin będzie zewnętrzna i też to można zobaczyć na oscyloskopie co nie znaczy że jest on kierunkowy. 

Raczej kolegi wycieczki osobiste nieustanne pod takowy się kwalifikują.

Panowie zastanawiam się czy oby nie zmienić sztućców na pozłacane .

Czy ktoś testował,czy zmienił się smak ?

• Pokaż nowe odpowiedzi