Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Piopio napisał:

Serio trzeba posłuchać kilku systemów z górnej półki, żeby zrozumieć co to jest High-End.

Ostatnio nam gdzies pisałes na czym słuchasz w domu. To nawet nie spełnia twojej definicji wstepu do hi-endu.

Tylko nie pisz, że słuchałes u kolegi albo na Audio Show ... 🙂 .

2 godziny temu, sly30 napisał:

Większość posiadaczy dobrych systemów zwinęła się z tego forum, a jest ich w Polsce grubo ponad 1000.

TO CO TU TY K...WA JESZCZE ROBISZ ???

Będzie spokój i porządek i brak kłamliwych tez.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

7 minut temu, pmcomp napisał:

Ostatnio nam gdzies pisałes na czym słuchasz w domu. To nawet nie spełnia twojej definicji wstepu do hi-endu.

Tylko nie pisz, że słuchałes u kolegi albo na Audio Show ... 🙂 .

Panta rhei !

Miałem okazję przesłuchać w życiu wiele systemów High-End. Na AS, w salonach audio, w domu, i u kolegów.

W czym widzisz problem ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Panta rhei !

Miałem okazję przesłuchać w życiu wiele systemów High-End. Na .

W czym widzisz problem ?

Ot taka mała różnica ... przesłuchać, a słuchac u siebie na codzień.

Pytałem cię ostatnio co to jest system hi-end ... nie odpowiedziałeś.

Masz żonę? Masz czy miewasz ... na AS, w salonach audio, w domu, i u kolegów? Hi-endowa?

To jest własnie ta różnica.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

Masz żonę? Masz czy miewasz

Mam związek LAT 😉 

Miałem High-End w domu. Czy system mam w domu, czy słucham go gdzie indziej to potrafię już wychwycić pewne cechy charakterystyczne. To się nazywa doświadczenie. 

Nie rozumiem toku Twojego rozumowania ... jak nie mam zestawu High-End w domu to zapominam całkowicie jak brzmi dobry zestaw ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, Piopio napisał:

Mam związek LAT 😉 

Miałem High-End w domu. Czy system mam w domu, czy słucham go gdzie indziej to potrafię już wychwycić pewne cechy charakterystyczne. To się nazywa doświadczenie. 

Nie rozumiem toku Twojego rozumowania ... jak nie mam zestawu High-End w domu to zapominam całkowicie jak brzmi dobry zestaw ?

W tym jest największy problem. Pamietasz że dzwoni, tylko nie pamiętasz jak. Ot taka róznica.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

W tym jest największy problem. Pamietasz że dzwoni, tylko nie pamiętasz jak. Ot taka róznica.

Jak zwykle najmądrzejszy 😉 I z monopolem na prawdę. Ty możesz być doświadczonym audiofilem ale ja już nie mogę. Bo Jaśniepan pmcomp tak powiedział. I basta !

Edytowane przez Piopio

16 minut temu, Piopio napisał:

Jak zwykle najmądrzejszy 😉 I z monopolem na prawdę. Ty możesz być doświadczonym audiofilem ale ja już nie mogę. Bo Jaśniepan pmcomp tak powiedział. I basta !

Zapamiętać to możesz Inwokację albo wynik 2+2, a nie jak brzmiała konkretnie konkretna muzyka i jak były reprodukowane dźwięki za systemie X na Audio Show w 2016 roku.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Zapamiętać to możesz Inwokację albo wynik 2+2, a nie jak brzmiała konkretnie konkretna muzyka i jak były reprodukowane dźwięki za systemie X na Audio Show w 2016 roku.

🙂 

Każdy sądzi po sobie. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Każdy sądzi po sobie. 

Znaczy mamy na forum drugiego Beethovena.

35 minut temu, Piopio napisał:

Hejtuje Ciebie, a sam ma przeciętne HiFi. To chory z nienawiści koleś. 

4 hours ago, sly30 said:

Większość posiadaczy dobrych systemów zwinęła się z tego forum,

Przetłumaczę.

Większość naiwniaków nabranych na super okablowanie i hi-end dla technicznych ignorantów zwinęła się z tego forum.

Ze wstydu.

1 minute ago, sly30 said:

Hejtuje Ciebie, a sam ma przeciętne HiFi. To chory z nienawiści koleś. 

A ty jesteś chory z powodu swoich kompleksów. Z grzeczności nie napiszę na jakim tle.

2 minuty temu, sly30 napisał:

Hejtuje Ciebie, a sam ma przeciętne HiFi. 

I wiedzę, której tobie brak 🙂 .

Teraz, bum1234 napisał:

Przetłumaczę.

Większość naiwniaków nabranych na super okablowanie i hi-end dla technicznych ignorantów zwinęła się z tego forum.

Ze wstydu.

Mają się bardzo dobrze, dużo słuchają, tuningują swoje systemy, spotykają się w podgrupach, by w realu wymieniać się doświadczeniami. Generalnie dzieje się dużo dobrego i ciekawego. Unikają hejterów takich jak ty, iro, 747 czy pmcomp.

7 minut temu, sly30 napisał:

Mają się bardzo dobrze, dużo słuchają, tuningują swoje systemy, spotykają się w podgrupach, by w realu wymieniać się doświadczeniami. Generalnie dzieje się dużo dobrego i ciekawego. Unikają hejterów takich jak ty, iro, 747 czy pmcomp.

Salonikowe towarzystwo wzajmnej adoracji i wchodzenia sobie wzajemnie do d..y.

Zupełnie jak w PIS 🙂 .

A szef @sly30 to:

pierwowzór

543e42b7cbecc_o_medium.jpg

i ... wierny naśladowca:

FCGHyStVgAIFDQd?format=jpg&name=small

Edytowane przez pmcomp

3 minutes ago, sly30 said:

Generalnie dzieje się dużo dobrego i ciekawego. 

Rzeczywiście. Dystrybutorzy zacierają ręce. Naiwnych nie brakuje.

4 minutes ago, sly30 said:

hejterów 

Po pierwsze słowo to, to kompletny idiotyzm i przejaw skłonności do ulegania stereotypom podsuwanym przez bardzo marne dziennikarstwo.

Po drugie, kiedy wreszcie zrozumiesz, że powtarzanie w kółko jakoby 2+2=5 jest zwykłym błędem i wskazywanie komuś, że go popełnia nie jest przejawem złośliwości, złej woli lub nienawiści, tylko czymś wręcz przeciwnym?

13 minut temu, pmcomp napisał:

I wiedzę, której tobie brak 🙂 .

Hehehe…. :-)))….przemak pokazał twoją wiedzę. Nie ośmieszaj się coraz bardziej. 

Edytowane przez sly30

Napierdalanka ...., otwieram wino ...... i niedługo dołączam 😉

Edytowane przez .:Gerard:.
9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Napierdalanka ...., otwieram wino ...... i niedługo dołączam 😉

Do saloniku? Czy do tych powyżej tysiąca?

13 minut temu, sly30 napisał:

Hehehe…. :-)))….przemak pokazał twoją wiedzę. Nie ośmieszaj się coraz bardziej. 

Poczytaj dokładnie. Przemak pisał o jednym ty o ... czymś o czym nie masz pojęcia. Dano ci wiedzę ale się nie douczyłeś.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Do saloniku? Czy do tych powyżej tysiąca?

A co, ciebie nie wpuścili dlatego tutaj dymisz ?

16 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A co, ciebie nie wpuścili dlatego tutaj dymisz ?

Ja mam swój salonik ... w domu 🙂 . Służy do słuchania muzyki, a nie do wchodzenia sobie w cztery litery.

9 minut temu, pmcomp napisał:

Ja mam swój salonik ... w domu 🙂 . Służy do słuchania muzyki, a nie do wchodzenia sobie w cztery litery.

Malo wiesz, tam tez można pokłócić sie i mimo kompletnie odmiennego zdania na temat audio można zawrzeć przyjaźnie

Sorry namieszałem, edytowałem
ale juz poprawiłem

Edytowane przez .:Gerard:.
7 godzin temu, bum1234 napisał:

Ze wstydu

Raczej z zażenowania i braku ochoty na kontakt z toksycznymi

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, sly30 napisał:

. Większość posiadaczy dobrych systemów zwinęła się z tego forum, a jest ich w Polsce grubo ponad 1000.

Ty zaś tu bohatersko zostałeś.

Misję jakąś wykonujesz? 🤫

• Redaktorzy

Brakuje mi tutaj jednej i to w sumie podstawowej rzeczy.

Wiedza muzyczna. Brakuje mi spójności w hobby. Wielu właścicieli bardzo drogich systemów audio nic nie pisze o muzyce, odczuciach, emocjach. Nie sięgam głębiej po analizę budowy utworów pod kątem melodyki, struktury harmonicznej, zmiany tempa itp. To już wyższa szkoła jazdy - taki Hi END zdobywany latami ucząc się w szkołach muzycznych lub/i grając długo na instrumentach muzycznych. Pomińmy to, bo to za dużo...

Uprośćmy. Co mają do powiedzenia nasi Hi ENDowcy forumowi na temat muzyki, której słuchają? Jak już coś przeczytam, to jest to zdawkowo pomijane, a najczęściej padają słowa: "fajne", "dobre", "słabe". Najczęściej nic nie piszą na tematy muzyczne. To martwi, bo generuje to wg mnie PATOLOGIĘ sprzętową. 1000x więcej pisze się o biżuterii audio, kabelkach, wtyczkach, bezpiecznikach niż na tematy muzyki, która sączy się z głośników.

Czyta się o wzmacniaczach lampowych za 700 000zł. Prestiż rośnie. "Pospólstwo" czytając to, ślini się i najprawdopodobniej z racji różnic "rasowych" w sensie dostępu do dóbr luksusowych w cenie mieszkania w dużym polskim mieście - będzie miało szacunek do autora tekstu. Pomijam już fakt, że dobry wzmacniacz lampowy można zbudować i wykonać za 100x mniejszą cenę, a wiadomo, że taki 50x tańszy może zagrać jeszcze lepiej. Oczywiście w HiENDzie nie ma granic finansowych. I to rozumiem.

Zatem wracam do pytania:

Co do powiedzenia w sprawie ulubionej muzyki mają najznamienitsi HiENDowcy forum Audiostereo?

Kolegę @pmcomp zaliczam do tego grona, ale on nie musi mi odpowiadać, bo znam jego "gust" muzyczny, chociażby big bandy Glena Millera - niejednokrotnie pisał co go kręci.

Podobnie @umka i @Frantz piszą zawodowo recenzje, aczkolwiek brakuje mi odrobinę czystego podejścia muzycznego. Domyślam się, że analiza utworów lub stylów muzycznych nie musi być przedmiotem ich pracy zawodowej tu na forum czy na portalu SR, bo "target" jest ciut inny.

Gdzie są pozostali?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

13 godzin temu, sly30 napisał:

1000.

Był już film "300" (Spartan)

Netflix zalowiada nowy serial,

tym razem będzie to "1000" (Ostatni bastion audio voodoo). 

23 minuty temu, kangie napisał:

Gdzie są pozostali?

Wystarczy wejść do zakładki Muzyka...a tam, jak ich nie było, tak nie ma.

Czyżby muzyka była tylko  narzędziem do "od-słuchów" szprzętu? 

To nie ona wywołuje emocje?

Emocje pobudza tylko sprzęt i jego okablowanie?

Wiedza muzyczna. Brakuje mi spójności w hobby. Wielu właścicieli bardzo drogich systemów audio nic nie pisze o muzyce, odczuciach, emocjach. Nie sięgam głębiej po analizę budowy utworów pod kątem melodyki, struktury harmonicznej, zmiany tempa itp. To już wyższa szkoła jazdy - taki Hi END zdobywany latami ucząc się w szkołach muzycznych lub/i grając długo na instrumentach muzycznych. Pomińmy to, bo to za dużo...
Uprośćmy. Co mają do powiedzenia nasi Hi ENDowcy forumowi na temat muzyki, której słuchają? Jak już coś przeczytam, to jest to zdawkowo pomijane, a najczęściej padają słowa: "fajne", "dobre", "słabe". Najczęściej nic nie piszą na tematy muzyczne. To martwi, bo generuje to wg mnie PATOLOGIĘ sprzętową. 1000x więcej pisze się o biżuterii audio, kabelkach, wtyczkach, bezpiecznikach niż na tematy muzyki, która sączy się z głośników.
Czyta się o wzmacniaczach lampowych za 700 000zł. Prestiż rośnie. "Pospólstwo" czytając to, ślini się i najprawdopodobniej z racji różnic "rasowych" w sensie dostępu do dóbr luksusowych w cenie mieszkania w dużym polskim mieście - będzie miało szacunek do autora tekstu. Pomijam już fakt, że dobry wzmacniacz lampowy można zbudować i wykonać za 100x mniejszą cenę, a wiadomo, że taki 50x tańszy może zagrać jeszcze lepiej. Oczywiście w HiENDzie nie ma granic finansowych. I to rozumiem.
Zatem wracam do pytania:
Co do powiedzenia w sprawie ulubionej muzyki mają najznamienitsi HiENDowcy forum Audiostereo?
Kolegę [mention=5886]pmcomp[/mention] zaliczam do tego grona, ale on nie musi mi odpowiadać, bo znam jego "gust" muzyczny, chociażby big bandy Glena Millera - niejednokrotnie pisał co go kręci.
Podobnie [mention=12283]umka[/mention] i [mention=80747]Frantz[/mention] piszą zawodowo recenzje, aczkolwiek brakuje mi odrobinę czystego podejścia muzycznego. Domyślam się, że analiza utworów lub stylów muzycznych nie musi być przedmiotem ich pracy zawodowej tu na forum czy na portalu SR, bo "target" jest ciut inny.
Gdzie są pozostali?

Nie przesadzaj. Znam osoby po akademii muzycznej - zawodowo nie grają, mają wiedzę fachową i środowiskową ze swojej działki. Ale już nie spoza swojego poletka. Zresztą pismo Hi-Fi i Muzyka robią ludzie ze środowiska muzycznego i rzeczywiście to pismo gdzie jest dużo artykułów popularyzatorskich o muzyce- ale o dość zawężonej optyce. Np. o klasyce piszą głównie przez pryzmat polskich wydarzeń - artykułów o wielkich pianistach, dyrygentach czy śpiewający praktycznie nie ma. O jazzie nie piszą prawie w ogóle. A w muzyce popularnej świat im się zakończył na latach 80-tych.

Zresztą wątpię, żeby koledzy anty-kablarze zaczynali dzień od Lee Morgana, na podwieczorek słuchali Reicha a przed snem wyciszali się przy Dufayu…
50 minut temu, dzarro napisał:

Zresztą wątpię, żeby koledzy anty-kablarze zaczynali dzień od Lee Morgana, na podwieczorek słuchali Reicha a przed snem wyciszali się przy Dufayu…

Nie trafiłeś.

Zacząłem dzień od Bobby Huthersona, na podwieczorek w planie Legendary Pink Dots,

a przy... Reichu to lubię się przed snem wyciszyć, dziś będzie dobre, transowe Different Trains. Dzięki za inspirację.

1 godzinę temu, kangie napisał:

Zatem wracam do pytania:

Kolegę @pmcomp zaliczam do tego grona, ale on nie musi mi odpowiadać, bo znam jego "gust" muzyczny, chociażby big bandy Glena Millera - niejednokrotnie pisał co go kręci.

Podobnie @umka i @Frantz piszą zawodowo recenzje, aczkolwiek brakuje mi odrobinę czystego podejścia muzycznego. Domyślam się, że analiza utworów lub stylów muzycznych nie musi być przedmiotem ich pracy zawodowej tu na forum czy na portalu SR, bo "target" jest ciut inny.

Gdzie są pozostali?

Jesteś spo0kojny z natury to spokojnie Ci odpowiem. Niestety nie rozumiesz idei forum, a szczególnie zakładki High End. Mogę Ci powiedzieć na moim przykładzie ale u innych jest pewnie podobnie. Mam ok 5000 CD i ok 12000 płyt w formie plików. Dużo też słucham z Tidala bo są tam tematy nowe, nieznane mi wcześniej czy niedostępne na fizycznych nośnikach.

Po-1 - Piszę sporo o sprzęcie, bo ta zakładka dotyczy sprzętu, a nie samej muzyki, czyli wg.właściwości.

Po-2- konfiguracja czy wybór sprzętu, to jest coś na co mamy wpływ, na samą muzykę nie mamy. Możemy tylko wybrać płytę i słuchać. A skoro mamy wpływ na konfiguracje naszego systemu, to jest o czym pisać, jest nad czym dywagować, jest co testować.

Po-3- w kwestii muzyki dla mnie to jest temat rzeka. Każdy ma inną wrażliwość, każdy lubi coś innego. To o czym tu pisać? Można jedynie podać tytuł płyty i napisać, że fajne, że super, można to polecić innym i tyle. Nie ma tu w zasadzie o czym pisać, bo z tej pisaniny nic nie wyniknie. Każdy sam musi dobrać sobie repertuar który lubi. W mojej płytotece jest ok 1500 CD z samym jazzem. Lubię lekki, niemęczący jazz, ale nie czuję się na siłach by się nad tym gatunkiem muzycznym rozwodzić na forum, bo co miałbym napisać?

Po-4- umka jest highendowcem pełną gębą, Franz też, pmcomp już nie. Ten to vintage hifi i tyle. Takie są fakty. pmcomp w tej zakładce tylko zaśmieca tematy.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi