Skocz do zawartości
IGNORED

40 lat CD, 40 lat cyfry

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Prewwit napisał:

Nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje proste pytanie, dotyczące Twojego stwierdzenia, na czym je oparłeś...

Na świadomości kolei rzeczy, którą Ci opisałem - udajesz, że nie było czyli nie pasuje.

5 godzin temu, Prewwit napisał:

Ciekawy artykuł o historii CD, na koniec jego przemyślenia autora na temat przyszłości CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy, nie powiem. Polecam czytać uważnie, pierwsze z brzegu:

"dominującym standardem wśród fizycznych nośników audio?"

Dominujący wśród nośników fizycznych owszem, wszak de facto wśród nośników fizycznych konkurencji nie ma... tylko, że wszystkie nośniki fizyczne wypadają z rynku i stały się niszą dla garstki pasjonatów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

"W 1993 roku ... 75% gospodarstw domowych miało przynajmniej jeden odtwarzacz CD."

Edytowane przez szymon1977

VOD pogrzebało sprzedaż filmów na płytach DVD (to fakt - nie ma już poważnych stacjonarnych odtwarzaczy).

SPOTIFY pogrzebie zaraz sprze...

Najczęściej wybieranym przez ludzi jedzeniem jest odpowiednio doprawiona karma dla świń (to taka przenośnia). Nie znaczy to jednak, że wszyscy tak się odżywiają.

Spotify??? Tidal??? Ależ proszę bardzo. Sam korzystam ale wystarczy posłuchać takich płyt jak ta

Ukryta Zawartość

aby usłyszeć jak wiele dzieli te formaty. Mając abonament w Tidal, nadal kupuję płyty i nie mam zamiaru zaprzestać. I całe szczęście rynek wydawniczy (i producentów sprzętu audio) nie zamyka się na takich jak ja 

Amen

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, jezz napisał:

rozróżniasz ubytek stanowisk pracy, czyli jak to się w banku przy zwalnianiu ładnie nazywa, likwidacja stanowiska pracy i zwolnienie pracownika bez jego winy, od przeniesienia na inne stanowisko?

Jesli artyście malo, przecież też może zatrudnić się w call center.

Streaming to kolejne źródło doch9du, bo przecież płyty jeszcze się sprzedają. Ja, czy Niedźwiecki, to jeszcze nie wszyscy konsumenci.

Nowości na cd ostatnio wyceniane są jak najcenniejsze diamenty.

Po stronie producentów i sprzedawców też chyba ktoś oszalał i chyba chce przyśpieszyć śmierć cd.

Płyty się sprzedają? Jasne. Za dwa zlote w media markcie. Kto o tym pisał, nie wiesz? 😉

nagrywamy.com

11 minut temu, przemak napisał:

Płyty się sprzedają? Jasne. Za dwa zlote w media markcie. Kto o tym pisał, nie wiesz? 😉

To jak mało kaski to do roboty w teren i więcej koncertów na żywo dawać…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, ASURA napisał:

To jak mało kaski to do roboty w teren i więcej koncertów na żywo dawać…

Audiofil i taka pogarda dla muzyków? 

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

I całe szczęście rynek wydawniczy nie zamyka się na takich jak ja 

No właśnie padło tu naście argumentów, że się zamyka.

Dziś puszcza się singla do streamingu i jak zażre, to wyda się płytę, a jak przejdzie bez echa (np. stacjom radiowym się nie spodoba), to płyty nie będzie.

Mniejsze zespoły nie planują już płyt. Koszt wydania CD to dziś 20 000 zł w małym nakładzie. Przy założeniu zarobku 10 zł ze sprzedanej sztuki - trzeba sprzedać 2 000, aby pokryć początkowy koszt.

- Gdzie je umieścisz, jeśli nie ma sklepów!

- Empik Przyjmie ci płytę niszowego wykonawcy? (pytanie retoryczne).

Kupujesz, co ci podsuwają, a nie co chciałbyś posłuchać. Coś wartościowego znajdziesz w... streamingu!

7 minut temu, Wuelem napisał:

Kupujesz, co ci podsuwają, a nie co chciałbyś posłuchać.

Poważnie???? Wiesz co kupuję?

A może kupuję to, co chcę kupić a w streamingu słucham tego, czego chcę posłuchać na zmianę z tym, co mi podsuwają.

A jak ktoś szuka tego, co go interesuje, znajdzie także takie wydawnictwa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub bezpośrednio od artystów

Ukryta Zawartość

także za pośrednictwem takich stron jak

czy

Ukryta Zawartość

Tak więc szanowny kolego, nie mów mi co kupuję bo 

a) nie wiesz

b) g...... wiesz

c) obie odpowiedzi są prawidłowe 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, przemak napisał:

Od teorii o sprzedaży płyt w tym wątku, to akurat nie jestem ja.

Czytam sobie innych.

Jeśli chodzi o media markt, to ja pisałem wcześniej.

Zostały resztki w koszach po 1,79. Regałów z płytami brak

Za tyle kupiłem sobie film.

Za to empik poustawiał regały z winylami z odjechanymi cenami.

Widocznie teraz z tego jest gruby hajs.

A cd sprzedają się w Biedronce.

Znów będą rzucać nowe.

Nowości na cd przecież też się ukazują, w bardzo dobrych cenach.

Np. nowość z serii Poliish Jazz empik wycenił na ponad 60 złotych. Aż sprawdziłem czy to na pewno jednopłytowe wydawnictwo.

Kolejny sukces sprzedażowy i finansowy, murowany.

8 godzin temu, Terrapin napisał:

Nic nowego. Rasowy audiofil poważa i celebruje sprzęt, nie muzykę. Muzykę używa do testów sprzetu.

8 godzin temu, Terrapin napisał:

To jest praca, żeby zarabiać trzeba pracować. 

Można też narzekać, że ciągle za mało.

• Redaktorzy

Muzycy zapi3rdalają. Sławek Łosowski z młodzikami z Kombi, Darek "Krokodyl" Kozakiewicz z nowym zespołem. Trasa po Polsce koń-kret-na! Podziwiam. Panowie po 70-tce, jeżdżą i wieczorami grają plenery i w małych klubach dużych miast - świetne koncerty. Pełen szacunek, bo mogliby jak polscy "normalni"  emeryci/renciści robić oszczędnie zakupy typu pasztetowa, gruba parówka/stać w kolejce do lekarza albo jak niemieccy emeryci popierdzielać Volvo 9700/9900 na wycieczki po Europie.

A nasi >70-letni muzycy muszą tyrać, bo nie każdy ustawił się finansowo.

Darku K., szacun za pracę i że dzięki Tobie Hendrix posmakował mi na nowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

10 godzin temu, Terrapin napisał:

Meloman z zacięciem do dobrze jakościowo odtworzonej  muzyki jeśli już

Zawód muzyka taki jak inne; gdzie zarówno są uzdolnieni, przeciętni i słabi a w życiu ekonomia każdego obowiązuje

Chcesz więcej-pracuj więcej, zmienia się rynek jest mniej zarobku z tantiemów od każdego CD poszukaj innego środka zarabiania na życie...

Wyloguj się z forum i zacznij szukać...

Nikogo poza najbliższymi nie obchodzi  czy masz środki do życia jak je zdobywasz i jak sobie radzisz w życiu!

Mój ojciec był artystą rzeźbiarzem i nikogo nie obchodziło czy ma wzięcie na swoją sztukę czy też nie, to jest "urok" nie tylko wolnych zawodów

Chcesz być aktorem to już podczas przyjęcia na uczelnie wyraźnie informują że skończenie uczelni nie jest gwarancją otrzymania pracy w tym zawodzie

Czegoś dalej nie rozumiesz? dalej mi będziesz coś wciskał i wystawiał opinię o czym nie masz pojęcia?

3 godziny temu, kangie napisał:

Muzycy zapi3rdalają. Sławek Łosowski z młodzikami z Kombi, Darek "Krokodyl" Kozakiewicz z nowym zespołem. Trasa po Polsce koń-kret-na! Podziwiam. Panowie po 70-tce, jeżdżą i wieczorami grają plenery i w małych klubach dużych miast - świetne koncerty. Pełen szacunek, bo mogliby jak polscy "normalni"  emeryci/renciści robić oszczędnie zakupy typu pasztetowa, gruba parówka/stać w kolejce do lekarza albo jak niemieccy emeryci popierdzielać Volvo 9700/9900 na wycieczki po Europie.

A nasi >70-letni muzycy muszą tyrać, bo nie każdy ustawił się finansowo.

Darku K., szacun za pracę i że dzięki Tobie Hendrix posmakował mi na nowo.

Ukryta Zawartość

Tak to jest w tym zawodzie, kierowca Tira też musi zapitalać śpiąc w kabinie po całej europie a nawet dalej do Azji; każdy zawód ma swoje plusy i minusy

Obecnie pieniądze dla muzyków są z koncertów, już nie ma szans co by być tak obrzydliwie bogatym jak Paul z The Beatles tylko z tantiemów od płyt

Ukryta Zawartość

Po 13 stronach jaki widać, zdanie są podzielone i nie wszyscy przewidują całkowite zniknięcie nowych CD z rynku. Co będzie dalej czas pokaże i zweryfikuje kto miał rację.

6 godzin temu, ASURA napisał:

Czegoś dalej nie rozumiesz? dalej mi będziesz coś wciskał i wystawiał opinię o czym nie masz pojęcia?

O pogardzie dla innych rzeczywiście nie mam dużego pojęcia. Za to ty jesteś mistrzem, co znów udowodniłeś.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

28 minut temu, Prewwit napisał:

Po 13 stronach jaki widać, zdanie są podzielone i nie wszyscy przewidują całkowite zniknięcie nowych CD z rynku. Co będzie dalej czas pokaże i zweryfikuje kto miał rację.

A co mają zniknąć. Przecież to nie mamuty 😉 Być może nakłady będą mniejsze. Może wydawnictwa muzyczne połączą siły i zawalczą wspólnie o klienta ceniącego sobie fizyczny nośnik. Może będzie to jakiś dysk półprzewodnikowy z jednym albumem zamiast płyty CD lub inny nośnik, zobaczymy. Ja jestem dobrej myśli, że CD nie wyginą jak dinozaury 🙂

A przynajmniej nie przed kolejnym zlodowaceniem 😉

34 minuty temu, audiofon napisał:

zawalczą wspólnie o klienta

Czy wy rozumiecie, że menedżer w każdej firmie zarabia sporo, bo... zwiększa wartość firmy.

Jak zwiększać sprzedaż (a więc i zyski), jak biznes CD się zwija.

Widać to gołym okiem, nie trzeba płacić za analizy. Kiedyś CD to 95% rynku, a dziś podkrada mu słuchaczy streaming i... analog. ANALOG!, który już wymarł był wcześniej.

Czyli jak bardzo martwe musi być CD, skoro podgryza go umarlak!!! 🙂

16 minut temu, Wuelem napisał:

Czyli jak bardzo martwe musi być CD, skoro podgryza go umarlak!!! 🙂

Nie ma czym się martwić. Za 40 lat tego umarlaka zacznie podgryzać martwe CD 😁

1 godzinę temu, Terrapin napisał:

O pogardzie dla innych rzeczywiście nie mam dużego pojęcia. Za to ty jesteś mistrzem, co znów udowodniłeś.

Bredzisz forumowiczu okrutnie... doczepiłeś się dla samego doczepiania..

7 minut temu, ASURA napisał:

Bredzisz forumowiczu okrutnie...

I wesołym przekomarzaniom nie było końca...

Wygląda, że nic nie wymrze i nic nie zniknie. Będą współistniały obok siebie płyty winylowe, płyty CD, streaming czy granie z plików. Nie zanosi się póki co na nic przełomowego co by odniosło sukces na miarę płyty CD. Nie ma się co czarować. Sam korzystam z wszystkich wymienionych źródeł muzyki zależnie od miejsca, gdzie się znajduję, dobieranego repertuaru czy chwilowego nastroju. Najdzie mnie to sobie posłucham winyla a jak mi się nie chce to uwalę się w sypialni i słucham z plików na słuchawkach, w samochodzie w korkach w drodze do pracy zapuszcze sobie coś ze streamingu. Nieboszczyk jakim ma być płyta CD wg niektórych ma się na dziś dzień całkiem dobrze 🤭 Większość mojej kolekcji (przetrzebionej już przez synów) opiera się na płytach CD. Choć młodszy wyraźnie preferuje czarną płytę.

4 godziny temu, Elbing napisał:

Wygląda, że nic nie wymrze i nic nie zniknie. Będą współistniały obok siebie płyty winylowe, płyty CD, streaming czy granie z plików. Nie zanosi się póki co na nic przełomowego co by odniosło sukces na miarę płyty CD.

Przespałeś kilka lat: młodzi nie wiedzą co to CD - młodzi słuchają ze streamingu.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przespałeś kilka lat: młodzi nie wiedzą co to CD - młodzi słuchają ze streamingu.

Kto tu śpi w najlepsze 😂🤣

Akurat młodzi to wiedzą co to CD a słuchają głównie z winyla. Tak się składa, że mam młodzież w domu i wcięło mi już połowę płyt CD z kolekcji. Gdzie są te płyty ? Oczywiście w pokojach chłopaków. Streaming tylko w samochodzie, jak gdzieś jedziemy dalej.

Pobudka @szymon1977. Prześpisz życie. 😋

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

A Ty się chyba nie wyspałeś. Młodzi słuchają CD, winyli i streamingu. Że Ty ubóstwiasz spotifaja i ograniczasz się do wąskiego zakresu gatunków muzycznych, nie znaczy, że wszyscy młodzi są jak 45 letni Szymon. Wielu młodych, których ja znam ma bardziej ambitne podejście do twórczości muzycznej. Nośniki również odgrywają duża rolę w ich zamiłowaniu do muzyki.

Edytowane przez audiofon

Sory koledzy, ale Wasze przerośniete ego to nie jest argument - argument to jest brak odtwarzacza CD w większości domów, choć wskaźnik ten sięgał 90% To, że wsród garstki pasjonatów CD wszyscy słuchają z CD nie sprawi, że posród miłosników muzyki CD znika. Utrudnianie sobie życia po prostu nie ma sensu.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi