Skocz do zawartości
IGNORED

Winnetou czyli bohater z dzieciństwa

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do wszystkich lewaków. Czym biedny Winnetou różni się od Harry Portera czy Edwarda Cullena? Hę?

Ukryta Zawartość

i tym prostym sposobem cały nakład niesprzedawalnej ksiązki dało sie sprzedać bez problemu

Edytowane przez cir

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

4 godziny temu, Meloman napisał:

A tutaj proszę:

Ukryta Zawartość

Do wszystkich lewaków. Czym biedny Winnetou różni się od Harry Portera czy Edwarda Cullena? Hę?

"Chodzi dokładnie o dwie nowe książki oddające hołd bardzo popularnej postaci w literaturze dziecięcej — Winnetou."

Co oznacza "nowe książki"?

Ukryta Zawartość

To co powiedzieć o " W pustyni i puszczy " ?

Gdzieś mignął mi plakat czy zwiastun już nie pamiętam nowego filmu o Winnetou .

Czy to nie o to chodzi, że życie rdzennych pierwotnych Amerykanów tam jest zbyt infantylnie pokazane ? Może "rdzenni" czują się "pokrzywdzeni" ?

Z tym że - niemiecki autor nie miał nic wspólnego z zabójczą polityką jankeskich "okupantów".

Może o to chodzi, że zamiast "bawiąc uczy" podchodzi się do bajki, że "bawiąc nie uczy" i stąd taka dziwna (dla mnie) decyzja o odstawieniu bajki w niebyt.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Znalazłem . Niemiecki film z 2022 r. " Młody Winnetou ".

lepszy byłby młody winnetou i dr strange

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

5958707a5a41774141685578_1662067366gM5nKCkssqGyllj91K2LkB.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Godzinę temu, Meloman napisał:

Podobno chodzi, że były zarzuty o jakiś rasizm, którego jeżeli miałbym szczery ja jakoś nie dostrzegam.

Ale artykuł, jaki zacytowałeś odnosi się do jakiejś nowej książki a nie do filmu. Jak zrozumiałem. 

6 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

To co powiedzieć o " W pustyni i puszczy " ?

No właśnie! A jaki był świat w XIX wieku? Jaki był Dziki Zachód? Grzeczny z kochającymi się gejami?

Kochający się geje byli cały czas na przestrzeni wieków, tylko nie obnosili się ze swoim gejostwem. Zapewne na dzikim zachodzie też jacyś by się znaleźli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ja w Winnetou nie widzę elementów rasistowskich . Nawet powiedziałbym ,że to biali są pokazani  w niekorzystnym świetle a Indianie są wyidalizowani . To był mój świat lat dziecinnych i jakoś mi to nie zaszkodziło. A świat XIX wieku był inny i May czy Sienkiewicz inaczej postrzegali rolę narodów czy społeczeństw niż my obecnie. I chętnie z wnukami wybiorę się na ten nowy film .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Winnetou - świetny Indianin. Był poliglotą - gadał we wszystkich językach. Najlepiej sprawdzał się jako Apacz niemiecki, ale jako Apacz Czechosłowak, też dawał radę.

Parker's Mood

Jeszcze w sprawie tych indiańskich poliglotów. Nie zapominajmy ,że jednak najpierw był cykl powieściowy. Ja zanim obejrzałem film to przeczytałem książki .

8 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Ja w Winnetou nie widzę elementów rasistowskich . Nawet powiedziałbym ,że to biali są pokazani  w niekorzystnym świetle a Indianie są wyidalizowani . To był mój świat lat dziecinnych i jakoś mi to nie zaszkodziło. A świat XIX wieku był inny i May czy Sienkiewicz inaczej postrzegali rolę narodów czy społeczeństw niż my obecnie. I chętnie z wnukami wybiorę się na ten nowy film .

Dokładnie tak. Patrzenie na książki Maya bez uwzględnienia kontekstu historycznego jest elementarnym błędem.

Jestem Europejczykiem.

6 godzin temu, Chicago napisał:

Winnetou - świetny Indianin. Był poliglotą - gadał we wszystkich językach. Najlepiej sprawdzał się jako Apacz niemiecki, ale jako Apacz Czechosłowak, też dawał radę.

Ale odjechałeś. Znakomity wpis !

PS.

Ja wtedy coś tam Wiesława Wernica czytałem, odnośnie okołoindiańskich lektur.

"But Manitou" chyba jednak pasuje tym samozwańczym  cenzorom, mam nadzieję.

🙂

Oby zachowali "Tańczącego z wilkami" oraz "Małego wielkiego człowieka", bo obsesja z tą cenzurą narasta wprost zdumiewająco.

A najmilej wspominam jednak "Dziką Mrówkę pod żaglami" Andrzeja Perepeczki - też zdobywali dziki zachód, ale łodzią 🙂

...

Powiedzmy, autorka cyklu o Potterze im nie leży, bo coś tam wygaduje, ale żeby od razu walić z grubej rury ?

Po co i na co i komu to potrzebne albo niepotrzebne ?

Fabuła przecież to nie jest żaden dokument, ale wyobrażona bajka.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, xetras napisał:

bo obsesja z tą cenzurą narasta wprost zdumiewająco.

Przypominam, że nie było w mediach nikogo, który choć poddawał w wątpliwość czy, aby na pewno czarnoskóremu Obamie należy się za 3 miesiące prezydentury Pokojowa Nagroda Nobla. Jak skończyły się potem jego dwie kadencje rządzenia na arenie międzynarodowej chyba nie muszę pisać.

Odwróćmy sytuację. Biały zostaje prezydentem i po 3 miesiącach rządów otrzymuje za nic taką nagrodę. Jestem przekonany, że reakcja mediów byłaby zupełnie inna.

Inna kwestia:

- młodzi użytkownicy Netfliksa w UK są w większości oburzeni serialem "Przyjaciele". Główne zarzuty to rasizm, bo brak jest w przyjacielskiej czwórce czarnoskórego, seksizm w dialogach, nietoleancyjne komentarze głównych bohaterów itp.

Tutaj przykładowe 2 linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ALE NAJGORSZE JEST TO:

Ukryta Zawartość

Co to k...a jest? Jest jakiś obowiązek, żeby w NY trzeba się przyjaźnić z czarnoskórym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Meloman
5 godzin temu, mcr1 napisał:

Niedługo będziemy musieli się zabarwić na czarno żeby nie urazić ich uczuć... kubra do czego to wszystko zdążą 

Hop, hop, Indianie to raczej czerwonoskórzy 😉

Nie zapominajce proszę o Indianach z NRD - Apacze z NRD, i nie tylko Apacze, byli wyjątkowo przygotowani do walki klasowej, nawet specjalny mur wybudowali, żeby nikt nie przeskoczył, nie wskoczył i nie wtopił się w plemienia indiańskie z RFN. Żeby ich obejrzeć w latach 70-tych, to trzeba było mieć 'przystawkę na drugi program' TVP.

Parker's Mood

W dniu 3.09.2022 o 09:43, Meloman napisał:

przyjacielskiej czwórce

Szóstce. 😉

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

W dniu 3.09.2022 o 15:59, Chicago napisał:

Nie zapominajce proszę o Indianach z NRD - Apacze z NRD, i nie tylko Apacze, byli wyjątkowo przygotowani do walki klasowej, nawet specjalny mur wybudowali, żeby nikt nie przeskoczył, nie wskoczył i nie wtopił się w plemienia indiańskie z RFN. Żeby ich obejrzeć w latach 70-tych, to trzeba było mieć 'przystawkę na drugi program' TVP.

Przecież te filmy normalnie leciały w kinach i każdy kto chciał mógł je sobie zobaczyć. A Winnetou to była produkcja RFNowska a nie NRDowska.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.