Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmocnienie do AP Spark 5 do 3k używka

Rekomendowane odpowiedzi

Może być coś starszego jak pewne. 

Ktoś z doświadczeniem poleci coś, pomoże dobrać? Proszę o propozycje: co i dlaczego. 

Sam nie wiem czego chce. Sobie spaceruje drogą młodego audiofila. Tu coś kupię, tam pożyczę. Sprzedam, wymienię.

Gram w 15m². Na razie chcę, aby Sparki zostały. Jako transport mam Node 2i zasilany Allo Shanti. Dac topping E30, ale chyba go wymienię bo potrafi męczyć. Myślałem żeby sprawdzić którąś "setkę" od Atoll. 

Co do wzmacniaczy to słuchałem z nimi:

Hegel h80 - średnica taka bez dociazenia, jakaś ulotna taka (?), góra bez blasku, scena bardzo mi się podobała bo głęboka, daleko za linią, dół nawet fajny, szybki, ale chyba przydałoby się go więcej. 

Nad 355 po modzie -  góra fajna, środek po modzie dużo lepszy ale nadal chyba trochę męczący, dołu już nie pamiętam w tej chwili. Pamiętam że czuć było że jest gorszym wzmacniaczem od hegla. 

Do hegla pożyczyłem końcówkę Emotiva a2, bo może pracować jako pre i tutaj czuć że Sparki chyba lubią prąd, bo jakby je ożywiło i średnica zrobiła się bardziej bezpośrednia. Za to słaba scena i jakość wysokich tonów. 

Yaqin ms-90b - na początku fajnie, góra chyba spoko, ale na dłuższą metę jakoś tak pogrubione, miękkie to wszystko, scena też mniej mi się podobała niż u Hegla. Na trybie tym "bardziej lampowym" średnica za mgiełką. 

Patrzę po ogłoszeniach. Widzę Roksan caspian m1, Atolle 100 lub stare 200. Może jakieś 20-letnie Luxmany, Meridiany, czy Onkyo? 

Dzięki, Pozdr. 

Edytowane przez JaZzGot87

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Może jakiś Naim by Ci podszedł? 5si powinno udać się szarpnąć w tej cenie. Audiolab starszy też moze3 być fajnym wyborem, tak samo jak jakieś Marantze z drugiej ręki.

Spróbuj SMSL DA-9 albo SA400.

Naprawdę warto. Szczególnie z trybem SDB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Trudno coś ci doradzić skoro sam napisałeś, że nie wiesz czego szukasz, ale mogę napisać kilka ciepłych słów o Atollu, którego bierzesz pod uwagę. Atoll IN 100 to seria, która gra bardzo energetycznym, pierwszoplanowym brzmieniem. Wzmacniacze z tej serii z reguły polecane były do muzyki rockowej, w której świetnie się odnajdowały grając bezpośrednio i dobrze zbudowaną podstawą basową nadającą rytm i porządek. W pozostałych pasmach nie znajdziesz przesady natarczywości, wysokie tony nie męczą, ale są  dobrze pokazywane i pomimo ofensywnego przekazu zachowują stosunkowo dobrą kulturę. Wzmacniacz ma spory zapas mocy i napędzi większość dostępnych kolumn. Jeśli nie miałeś styczności z tą marką warto ją wypróbować IN100 to najpopularniejsza seria tego producenta na naszym rynku o to o czymś świadczy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, iFi Audio napisał:

5si powinno udać się szarpnąć w tej cenie.

Niby powinno, bo kiedyś 5k cena wyjściowa, ale dziś na olx 5.5k używka wisi, jedna. 

16 minut temu, Q21 napisał:

muzyki rockowej

No sporo się jej u mnie przewija, jak i metalu. Dobre realizacje na heglu brzmią fajnie, ale gorsze garażowe brzmienia - tragicznie. 

Były głosy że średnica krzykliwa w atoll 100, nie zgadzasz się? Przy metalu może męczyć. 

Wzmacniacz nie jest krzykliwy, ale jego prezentacja sceny, która jest bliska może takie wrażenie sprawiać. Niestety realizacja nagrań to trudny temat i paradoksalnie czym tańszy, budżetowy sprzęt tym więcej potrafi wybaczyć, lepszy wyciągnie więcej brudu i obnaży słabsze nagrania. W tym wypadku wzmacniacz plasuje się w mojej ocenie w pół drogi i potrafi balansować.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@JaZzGot87

A dlaczego nie spróbujesz SMSL DA-9 ? Kup na Amazon a jak Ci nie podejdzie to oddasz. Ten wzmacniacz nie ma wad moim zdaniem. 

Tylko koniecznie włącz funkcję SDB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@JaZzGot87 zainteresuj się tą koncóweczką 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

@Tal a wydajna jest? Na papierze chyba wattów podobnie do H80, a jak końcówka to chyba coś mocniejszego już bym chciał. Wiedzę zachowam na przyszłość, bo jakbym miał kasę to mógłbym ją wziąć, a hegla zostawić jako pre lub go wymienić na pre. Kasy nie mam, wymieniam hegla teraz. ...ale w przyszłości pewnie pójdę w dzielonkę, jak kasa będzie.

Jakie pre do niej i w jakim setupie ją słyszałeś?

5 godzin temu, Piopio napisał:

A dlaczego nie spróbujesz SMSL DA-9 ?

Nie wierzę w niego. 😛

5 godzin temu, Piopio napisał:

Tylko koniecznie włącz funkcję SDB. 

nie ufam loudnessopodobnym 😛

6 minut temu, JaZzGot87 napisał:

@Tal a wydajna jest? Na papierze chyba wattów podobnie do H80, a jak końcówka to chyba coś mocniejszego już bym chciał. Wiedzę zachowam na przyszłość, bo jakbym miał kasę to mógłbym ją wziąć, a hegla zostawić jako pre lub go wymienić na pre. Kasy nie mam, wymieniam hegla teraz. ...ale w przyszłości pewnie pójdę w dzielonkę, jak kasa będzie.

Jakie pre do niej i w jakim setupie ją słyszałeś?

Zaproponowałem ją bo uważam za wartą kupna zwłaszcza ze względu na jej stan. Niestety ja jej nie slyszałem ale jeśli chodzi o jakość brzmienia byłbym spokojny Electrocompaniet aka Abrahamsen to dojrzałe i wyjątkowo czarujące urządzenia. Cechy i walory Electrocompanieta tudzież Abrahamsena są stworzone do Audio Physic - barwa czy nasycenie to niektóre z zalet norweskiej marki. O wydajność prądową również bym się nie martwił bo jak wspomina właściciel końcówka posiada toroid o mocy 1kW także zapas prądowy jest niemały i watami za bardzo się nie sugeruj. Ta końcówka to rzeczywiście taki rodzynek na naszym rynku wtórnym. Sam bym ją kupił gdybym miał leżącą gotówkę. 

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Godzinę temu, JaZzGot87 napisał:

Nie wierzę w niego. 😛

Zawsze możesz zwrócić. Gwarantuję Ci, że gra rewelacyjnie. A cena śmieszna jak na tą jakość brzmienia. 

W dniu 7.10.2022 o 21:57, Tal napisał:

Zaproponowałem ją bo uważam za wartą kupna zwłaszcza ze względu na jej stan. Niestety ja jej nie slyszałem ale jeśli chodzi o jakość brzmienia byłbym spokojny Electrocompaniet aka Abrahamsen to dojrzałe i wyjątkowo czarujące urządzenia. Cechy i walory Electrocompanieta tudzież Abrahamsena są stworzone do Audio Physic - barwa czy nasycenie to niektóre z zalet norweskiej marki. O wydajność prądową również bym się nie martwił bo jak wspomina właściciel końcówka posiada toroid o mocy 1kW także zapas prądowy jest niemały i watami za bardzo się nie sugeruj. Ta końcówka to rzeczywiście taki rodzynek na naszym rynku wtórnym. Sam bym ją kupił gdybym miał leżącą gotówkę. 

Słyszałeś te urządzenia czy po raz kolejny piszesz, bo kolega tak powiedział 🤪

2 godziny temu, seba3002 napisał:

Słyszałeś te urządzenia czy po raz kolejny piszesz, bo kolega tak powiedział 🤪

Musisz być strasznie sfrustrowany że prześladujesz mnie w moich postach.

PS. czytanie ze zrozumieniem to nie jest Twoja mocna strona.

Edytowane przez Tal

1 minutę temu, Tal napisał:

prześladujesz

Biegnij do moderacji i zgłoś to 🙂. Zresztą chyba słowo "prześladowanie" jest chyba troszkę na wyrost. Ja po prostu pokazuję, że w wielu swoich wpisach kierujesz się nie swoim doświadczeniem a jedynie opiniami zasłyszanymi od osób trzecich. 

Może gdybyś kiedyś nie nazywał mnie pieszczotliwie "chłopkiem roztropkiem" to pewnie dałbym Ci spokój, ale starasz się uchodzić za intelektualistę a jesteś zwykłą pi...ą. Jeśli chcesz uchodzić za znawcę, wybitnego audiofila, podpieraj swoje wypowiedzi własnym doświadczeniem. A jeśli jesteś zwykłym internetowym krzykaczem, proponuję Ci spotkanie, i zamiast obrażania mnie słowem pisanym, będziesz mógł mi wszystko wykrzyczeć w twarz. Będę niedługo na AVS. Chcesz mi coś powiedzieć - zapraszam. Na priv mogę Ci podać numer telefonu, żebyś mnie mógł odnaleźć. 

13 minut temu, NRK napisał:

Pachnie mi to kibolską ustawką.🤣🤣🤣

Hmmm. Nie wydaje mi się 😉. Ale czytając audiofilskie fora, zauważam, że duża część audiofili pasuje do starego, gimnazjalnego hasła: "kozak w necie, pi..a w świecie" 🙂

Na giełdzie HiFi wystawiony jest supernait 1 za 6kzł. Nie słuchałem ale na forum naima piszą, że to najcieplej grający supernait. Jak jesteś zmotoryzowany to może warto podjechać i posłuchać. Co do Atolla in100... no mocno zaokrąglonych, miękkich, ujednoliconych niskich tonów będzie bardzo dużo ale otwarcia góry i więcej powietrza jak w Heglu to tam nie ma. Górny środek .... no ale skoro Q21 nie słyszy to od nich wypożycz, może akurat ładnie się to zgra. Na olx widziałem też YBA Heritage a100, góra otwarta i bardzo napowietrzona, niskie tony mocne, świetna przestrzeń, plany itd. 

-Salva Mea-

7 minut temu, seba3002 napisał:

Hmmm. Nie wydaje mi się 😉. Ale czytając audiofilskie fora, zauważam, że duża część audiofili pasuje do starego, gimnazjalnego hasła: "kozak w necie, pi..a w świecie" 🙂

Na innym forum już sobie grupkę na AS zrobiliście.

W sumie można powiedzieć, że z kolegami to jesteś cwaniak.😀

A tak na marginesie, to po co ciągnąć temat tego wzmacniacza czy końcówki, jak autor tematu napisał w 9 poście, że nie ma kasy. 😃

1 godzinę temu, NRK napisał:

Na innym forum już sobie grupkę na AS zrobiliście.

Jasniej można? 

1 godzinę temu, NRK napisał:

W sumie można powiedzieć, że z kolegami to jesteś cwaniak.😀

Tego nawet mi się nie chce komentować. Nie jestem zwolennikiem rozwiązań siłowych ani ustawek, jak to sugerowałeś wcześniej, ale czytając posty internetowych cwaniaków-intelektualistów, którym wydaje się, że obrażając innych, dodają sobie blasku, nie pozostaje nic innego jak zaproszenie takiej persony na ubitą ziemię, bo w przepychankach słownych, z takimi mistrzami pióra jak Pan Tal, na pewno nie wygram. 

Zawsze jesteś gotowy w prowokowaniu do agresji siłowej. Szukaj dalej tego typu nieudaczników jednak w społeczności audiofilów i melomanów takich osiłków i głupców po prostu nie ma lub są wychowani i nauczeni dobrych manier. Mógłbyś w końcu brać przykład i przestał się spinać jak plandeka na żuku.

Godzinę temu, Tal napisał:

Zawsze jesteś gotowy w prowokowaniu do agresji siłowej. 

Ty za to zawsze jesteś skory do pseudointelektualnej szermierki na słowa🙂. Tyle ma to wspólnego z dobrym wychowaniem, co wymienieni przez ciebie dalej melomanie z audiofilami. O ile ta pierwsza grupa to osoby, które czerpią przyjemność ze słuchania muzyki, o tyle ta druga to w dużej mierze (podkreślam - w dużej mierze) nieudacznicy twojego pokroju, którzy przy najmniejszej okazji starają się udowodnić innym i sobie, że posiadanie drogiego/wybitnego sprzętu czyni z nich osoby wyjątkowe. Równie wyjątkowi są wspomniane przez ciebie osiłki, lejący się po mordach na freakowych galach. Nawiasem mowiac myślę, że gdyby wpuścić ciebie i kilku tobie podobnych do klatki, mógłby być niezły ubaw gdybyście zaczęli udowadniać sobie "u kogo gra najlepiej i co z czym łączyć, żeby było audiofilsko". Jeśli natomiast chcesz porozmawiać, wymienić się swoimi doświadczeniami, zapraszam jeszcze raz na AVS. Też jestem fanem audio i w przeciwieństwie do wielu tak zwanych audiofili, nie mam problemu z opuszczeniem swej strefy komfortu i spotkania się z innymi ludźmi. 

9 godzin temu, Adam 38 napisał:

6kzł

nie mój budżet

9 godzin temu, Adam 38 napisał:

Na olx widziałem też YBA Heritage a100, góra otwarta i bardzo napowietrzona, niskie tony mocne, świetna przestrzeń, plany itd. 

to za to brzmi bardzo ciekawie, dzięki za propozycje

Słyszałem o takim co zmienił Atolla 80 na 100 i się zawiódł. Poszło nie w tę stronę w którą by chciał.

Gram sobie teraz na 80 i metal tak fajnie już dawno mi nie wchodził. Może 200 spróbować?

W dniu 12.10.2022 o 19:06, JaZzGot87 napisał:

Słyszałem o takim co zmienił Atolla 80 na 100 i się zawiódł. Poszło nie w tę stronę w którą by chciał.

Ja na własne oczy widziałem na OLX ogłoszenie człowieka, który sprzedawał system za grube dziesiątki tysięcy złotych bo doszedł do wniosku, że przyjemność ze słuchania muzyki można czerpać i na sprzęcie z marketu.

można, choć nawet meloman oczekiwałby przyzwoitego, minimum jakościowego, bo zdaje sobie sprawę, że w przeciwnym razie, nie usłyszy połowy z tego co zapisane w partyturze. 

Mam lekkie skrzywienie audiofilskie, ale czytając forum znajduję czasem treści,

które mnie mocno zaskakują. 

Im więcej wydasz, tym przyjemność ze słuchania mniejsza; jasne, że nie zawsze,

ale MNIE się wydaje, że składa się na to kilka czynników działających odwrotnie.

Mniej wyraziste kolumny, mniejsze THD wzmacniaczy, DAC'e też bez THD,

czyli mydlane, gładsze okablowanie itd itp. A na to nie każdy jest tak naprawdę

mentalnie przygotowany i trudno to czasem zaakceptować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, piano napisał:

można, choć nawet meloman oczekiwałby przyzwoitego, minimum jakościowego, bo zdaje sobie sprawę, że w przeciwnym razie, nie usłyszy połowy z tego co zapisane w partyturze. 

Gdzie zaczyna się to minimum jakościowe? 

Myślę że to minimum jest u każdego trochę inne. U @pianoz Jego osłuchaniem jest chyba znacznie inne 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Słuszne pytanie, a odpowiedź wydaje się trudna do zdefiniowania z uwagi, że każdy inaczej ją pojmuje. O Ile termin HiFi jest unormowany, to w przypadku poruszonego "minimum jakościowego" dostrzegam problem w zdefiniowaniu jego początku i końca.

Dla mnie - tak po naszemu - to niedrogi system stereo, który reprodukuje muzykę w paśmie Hz na tyle szerokim, aby umożliwił mi wgląd w możliwie szerokie spektrum dzieła, utworu bez efektów specjalnych w rodzaju podbić dolnego pasma czy wyeksponowanej góry. To też system, który będzie względnie, podkreślam, względnie wiernie reprodukował instrument, abym przypadkiem nie pomylił trąbki z puzonem.   

Poza tym, wskazana kiwalność nóżki, abym nie musiał szukać drzwi. 😉

ps. sęk w tym, ze poruszamy się w temacie mocno odbiegającym od sedna wątku. 

9 minut temu, muzofan napisał:

z Jego osłuchaniem jest chyba znacznie inne 😉

jam taki sam śmiertelnik niczym specjalnym przez naturę nie nagrodzony. 😉