Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe do 2 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.10.2022 o 11:57, quatross napisał:

Zapraszamy na forum Hi-Fi i Muzyka'i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty tak na serio zapraszasz na to wyszydzane wczesniej przez Ciebie "podrzedne forum" ??? 

Ukryta Zawartość

Dyskusja o kabla h zawsze była , jest i będzie bez sensu.

Co najlepsze od 10 lat kiedy zacząłem wprowadzać sklep na forach nic w tej kwestii się nie zmieniło. 

Powód dla których przeciwnicy się nie zgadzają a zwolennicy są za jest dokładnie ten sam. 

Nie rozumiem bicia piany przez tyle lat. Kto nie słyszy no trudno. Ale szkoda życia , czasu na pisanie o czymś co i tak spadnie w czeluści netu bo wyprze go nowy temat o ..... Kolejnych kablach 🙂

Piotr 

Sprawdź koniecznie Ricable Magnus Speaker MKII. Bardzo dobra konstrukcja:
Przekrój przewodnika: 4.3 mm²
Miedź 7N 99.99999% MARC
Wtyki - Stop miedzi i telluru RCCP

W dniu 18.10.2022 o 21:26, slyszecisze napisał:

Dziękuje za wyjaśnienie. Fizyka to trudny przedmiot. Nie będę ukrywał, w tym temacie nie byłem orłem, ale za to  z techniką radzę sobie całkiem dobrze. Co do zdrowego rozsądku też nie narzekam, ale może jestem w błędzie. Muszę iść do lekarza i on oceni.

Ale pytanie jest takie.

Co Ty, racjonalista robisz w tym wątku. Taki Don Kichot z Ciebie?

Bum12345678 trafił do nas z forum dla psychologów i psychiatrów i tak już został. Niestety nie może się przystosować.

Godzinę temu, quatross napisał:

Odradzam (...) to kiepski badziew 

Jeśli bierzemy pod uwagę przekrój tego kabla ,mógłbym się zgodzić 

18 minut temu, fafarskid napisał:

Bum12345678 trafił do nas z forum dla psychologów i psychiatrów i tak już został.

A może coś techniki dotyczącej kabli, jakieś technicznie uzasadnienie zmian które mogą zaistnieć dla różnych kabli?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na razie dotarł nieco tańszy Tellurium Q Black II i jest różnica w dźwięku 😉 . Dam mu trochę pograć i zobaczymy co dalej. Albedo Blue i Tellurium Silver II dotrą w przyszłym tygodniu. 

1 minutę temu, g88 napisał:

Na razie dotarł nieco tańszy Tellurium Q Black II i jest różnica w dźwięku 😉 . Dam mu trochę pograć i zobaczymy co dalej. Albedo Blue i Tellurium Silver II dotrą w przyszłym tygodniu. 

Podejrzewam że Black będzie miał więcej basu niż Silver PS Przyjemnych odsłuchów 👍

13 minut temu, mdavis napisał:

Podejrzewam że Black będzie miał więcej basu niż Silver PS Przyjemnych odsłuchów 👍

Zobaczymy. W Black bas schodzi dużo niżej, niż w Clearway 😉 Góra jest bardzo ciekawa, bo nie jest jasna, ale bardzo klarowna, wybrzmienia słychać trochę dłużej i jest ten dźwięk taki poukładany na scenie, Clearway bardziej grał wszystko na raz. 

5 godzin temu, Lech36 napisał:

A może coś techniki dotyczącej kabli, jakieś technicznie uzasadnienie zmian które mogą zaistnieć dla różnych kabli?

A co tu mówić. Gość ma obsesję żeby przeszkadzać innym w rozmowach o kablach.

To mniej więcej tak jakby chodził po nocnych klubach i przekonywał przypadkowych alkoholików że oni sobie szkodzą i powinni przestać. Efekt będzie podobny jak tu z kablami.

Ogólnie ma chłop zdrowie, żeby tak ratować nas przed zgubnymi kablami.

17 godzin temu, fafarskid napisał:

A co tu mówić. Gość ma obsesję żeby przeszkadzać innym w rozmowach o kablach.

Myśli Kolega że to obsesja? Rozmawiać o kablach oczywiście jak najbardziej można, ale nie wolno zapominać o płaszczyźnie technicznej tego zagadnienia a audio hobbyści często o tym zapominają. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bo to jest jedyna metoda na walkę z hejtem.

To wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z hejtem, jak się Kolega zastanowi to może to zrozumieć. Materiałów mnóstwo na ten temat było i tu na forum i na innych forach, nie trzeba nawet zaglądać na portal ASR.

17 godzin temu, fafarskid napisał:

To mniej więcej tak jakby chodził po nocnych klubach i przekonywał przypadkowych alkoholików że oni sobie szkodzą i powinni przestać.

Niezbyt ładne porównanie audiofila do alkoholika, rozumiem że to to przez przypadek 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Myśli Kolega że to obsesja? Rozmawiać o kablach oczywiście jak najbardziej można, ale nie wolno zapominać o płaszczyźnie technicznej tego zagadnienia a audio hobbyści często o tym zapominają. 

Wejdź na jego profil i zobacz co wypisuje, jest aktywny w każdym temacie o przewodach 😉 Tutaj dostał Bana, z tego co wiem. 

1 minutę temu, g88 napisał:

Wejdź na jego profil i zobacz co wypisuje, jest aktywny w każdym temacie o przewodach

Znam go od wielu lat, to człowiek z wiedzą której wielu voodoo fanów może mu pozazdrościć 😉.

Teraz, Lech36 napisał:

Znam go od wielu lat, to człowiek z wiedzą której wielu voodoo fanów może mu pozazdrościć 😉.

Niestety, ale nic ze swojej głębokiej wiedzy nam nie przekazał 😉 

Ostatnio się namnożyło takich, co to mają nawet dyplomy i funkcje, ale ani

bym się chciał od nich uczyć, a o kontaktach z nimi nawet nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale jakich materiałów pokazujących że różnice są czy różnic nie ma.

Zresztą nie ważne. Ja tematu unikam. Sam sprawdziłem w ślepym teście to jestem mądrzejszy. 

Nie zamierzam ani zawracać wody ani nikogo na siłę przekonywać.

Nie robiłem tego także podczas pracy w salonie.

Piotr 

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Niezbyt ładne porównanie audiofila do alkoholika, rozumiem że to to przez przypadek 😉.

Alkoholizm i hazard to też są problemy psychiczne. Tak próbuję podświadomie tam przekierować kolegę Bum. Tyle lat na kablach może już mu się znudziło.

7 godzin temu, g88 napisał:

Niestety, ale nic ze swojej głębokiej wiedzy nam nie przekazał 😉 

Jak się nie czyta jego wpisów to nie ma przekazu 😉.

3 godziny temu, fafarskid napisał:

Tyle lat na kablach może już mu się znudziło.

Kable to temat rzeka, pewnie ze względu na skomplikowaną budowę i równie skomplikowane parametry 😉.

8 godzin temu, fafarskid napisał:

Alkoholizm i hazard to też są problemy psychiczne.

W kontekście audiofilizmu kablowego?

Tak, można się zgodzić z taką diagnozą...ale to Ty pierwszy napisałeś, ja się tylko zgadzam 🙂. Szczególnie w ekstremalnych przypadkach, co aktualnie dość  wyrażnie widać w jednym z nowych wątków w zakładce hajend...

• 1 rok później...
W dniu 22.10.2022 o 17:26, g88 napisał:

No jak się skończyła przygoda? Co przetestowałeś jeszcze i wybrałeś? Ja akurat jutro będę miał pożyczonego od kumpla tego Black'a, będę miał jakiś punkt odniesienia, czy to w ogóle będzie lepsze od moich aktualnych neotechów. Też szukam jakiegoś szlagieru do 2k i okolic.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Miałem Tellurium Q Black II, który moim zdaniem nadaje się do systemów grających po jaśniejszej stronie. Tellurium Q Black II w mojej opinii to plastyczny i wyjątkowo analogowy kabel, który jednak zacienia szczegóły. Po nim 2 lata miałem VdH The Wind Mk2 z którego byłem bardzo zadowolony, jednak od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Tellurium Q Silver II, którego cechuje przede wszystkim czystość, gładkość, przestrzenność i szczegółowość bez wyostrzeń, czy rozjaśnień. Świetny kabel jestem mega zadowolony.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Prawdopodobnie wezmę Furutech FS-15S ale jeszcze sonduję rynek i opinie.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W dniu 22.08.2024 o 15:47, Tal napisał:

Świetny kabel jestem mega zadowolony.

A jak byś opisał podstawowy w ich linii, czyli Q Blue II?

W dniu 21.10.2022 o 16:40, Piotr Sonido napisał:

Dyskusja o kabla h zawsze była , jest i będzie bez sensu.

Co najlepsze od 10 lat kiedy zacząłem wprowadzać sklep na forach nic w tej kwestii się nie zmieniło. 

Powód dla których przeciwnicy się nie zgadzają a zwolennicy są za jest dokładnie ten sam. 

Nie rozumiem bicia piany przez tyle lat. Kto nie słyszy no trudno. Ale szkoda życia , czasu na pisanie o czymś co i tak spadnie w czeluści netu bo wyprze go nowy temat o ..... Kolejnych kablach 🙂

Piotr 

Dyskusja o kablach zawsze była , jest i będzie bez sensu.

Co najlepsze od 10 lat  na forach nic w tej kwestii się nie zmieniło. 

Powód dla których zwolennicy się nie zgadzają a przeciwnicy są za jest dokładnie ten sam. 

Nie rozumiem bicia piany przez tyle lat. Kto słyszy no trudno. Ale szkoda życia , czasu na pisanie o czymś co i tak spadnie w czeluści netu bo wyprze go nowy temat o ..... Kolejnych kablach 🙂

Przemek

Edytowane przez Pseudodrummer
sumienie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, Mark75X napisał:

A jak byś opisał podstawowy w ich linii, czyli Q Blue II?

Tak się składa, że Q Blue II ma mój brat w swoim systemie i powiem Ci, że biorąc pod uwagę ich cenę to są to fajne kabelki, które stawiają na przyjemność i relaks. Góra jest lekko wygładzona i pierwsze skrzypce gra średnica, bliska, zagęszczona i plastyczna a bas ma odpowiednią masę i objętość. Naprawdę fajny niedrogi kabel.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Polecam sprawdzić taniutki Hicon . Można się mocno zdziwić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Luk77 napisał:

Polecam sprawdzić taniutki Hicon . Można się mocno zdziwić.

Ukryta Zawartość

Z czym to porównywałes?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi