Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe do 2 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.08.2024 o 15:13, Yodzisław napisał:

Ja akurat jutro będę miał pożyczonego od kumpla tego Black'a, będę miał jakiś punkt odniesienia, czy to w ogóle będzie lepsze od moich aktualnych neotechów.

To było pouczające porównanie. Tellerium to zamulacz - dźwięk jak ulepiony z plasteliny, płaska scena, ogólny detal na podobnym poziomie co neotech, ale jakość tego detalu to bez porównania... Kiedy z powrotem podpiąłem NEMOS-5080 to jakby strumień górski wylał się z głośników - ulga jednym słowem - glębia, barwy, dynamika i ekspresja, pojawił się drugi plan. W sumie to zgadzam się z testem z babdabum który dopiero po odłuchania tellerium odkryłem - do agresywnych systemów Black się nada, tylko ja sie pytam po co kupować agresywny wzmak za 7-5 koła jeżeli mamy tak bogaty rynek sprzętu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ciekawostka że mój Neotech jest na wtykach kacsa za 25 złociszy sztuka - ten kabel to jednak świetny stosunek jakości do ceny. Zaczynam myśleć czy puki co nie kupić jakichś droższych wtyków furu czy oyaide i nie założyć na Neo, posłucham jak gra i później ewentualnie dokupię jakiś lepszy kabel.
Moje skromne doświadczenie kablarskie się potwierdza - Japońce górą: Oyaide, Furutech, Neotech (to chyba Tajwan) - Acrolink to jeszcze dla mnie zagadka bo nie słyszałem. Z "perfumowanych" kabli to Wireworld najlepszy.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W dniu 23.08.2024 o 21:23, Pseudodrummer napisał:

Dyskusja o kablach zawsze była , jest i będzie bez sensu.

Co najlepsze od 10 lat  na forach nic w tej kwestii się nie zmieniło. 

Powód dla których zwolennicy się nie zgadzają a przeciwnicy są za jest dokładnie ten sam. 

Nie rozumiem bicia piany przez tyle lat. Kto słyszy no trudno. Ale szkoda życia , czasu na pisanie o czymś co i tak spadnie w czeluści netu bo wyprze go nowy temat o ..... Kolejnych kablach 🙂

Przemek

Miło mi że o mnie pamiętasz po dwóch latach 🙂

W dniu 22.08.2024 o 15:47, Tal napisał:

Miałem Tellurium Q Black II, który moim zdaniem nadaje się do systemów grających po jaśniejszej stronie. Tellurium Q Black II w mojej opinii to plastyczny i wyjątkowo analogowy kabel, który jednak zacienia szczegóły. Po nim 2 lata miałem VdH The Wind Mk2 z którego byłem bardzo zadowolony, jednak od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Tellurium Q Silver II, którego cechuje przede wszystkim czystość, gładkość, przestrzenność i szczegółowość bez wyostrzeń, czy rozjaśnień. Świetny kabel jestem mega zadowolony.

Różnice są. Własne testy klucz. 

22 godziny temu, Yodzisław napisał:

W sumie to zgadzam się z testem z babdabum

Dopiero teraz zauważyłem że test dotyczy wyższego modelu 3080.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 2 miesiące później...

mialem tellerium black 2 na wypożyczeniu na odsłuch na 2 tygodnie i powiem tyle-BARDZIEJ PRZEREKLAMOWANEGO KABLA NIE SŁYSZAŁEM wokal jest totalną porażką nie wart jest w życiu tyle kasy 

W dniu 25.08.2024 o 15:34, Yodzisław napisał:

Z "perfumowanych" kabli to Wireworld najlepszy.

Od lat mam wireworld mini eclipse8 z metra ciety bez wtykow i dla mnie w normalnych pieniadzach to swietna opcja

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 1 miesiąc później...

Panowie , mam obecnie wpięte Chord Clearway. Fajny równy uniwersalny kabel. Co byście polecili w celu dociążenia i złagodzenia nieco góry ?

Edytowane przez Luk77
10 minut temu, Tal napisał:

Tellurium Q Black II

Myślisz że gdybym spróbował zmienić obecny Blue II na Black, to poczuję różnicę, czy to znowu temat a'la voodoo 😄?

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Myślisz że gdybym spróbował zmienić obecny Blue II na Black, to poczuję różnicę, czy to znowu temat a'la voodoo 😄?

Mała różnica będzie na plus względem Blue II w końcu nie bez powodu producent pozycjonuje swoje produkty. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

4 minuty temu, Tal napisał:

Mała różnica będzie na plus względem Blue II w końcu nie bez powodu producent pozycjonuje swoje produkty. 

Albo jedynie voodoo, za większą kasę rzecz jasna 🙂. Pozycjonowanie tak, musi być.

19 minut temu, Mark75X napisał:

Albo jedynie voodoo, za większą kasę rzecz jasna 🙂. Pozycjonowanie tak, musi być.

Black II specjalnie drogie nie są także proponuję wypożyczyć i przekonać się na własne uszy, czy rzeczywiście warto, czy może to tylko voodoo 🙂

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

@Luk77

Może zbyt intymne pytanie 😉 ale cóż to za pacjent.

Może da się złagodzić, czy też ująć nieco góry bez kupowania kompletu kabli.

I bez śladu audiovoodoo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, audioburak napisał:

@Luk77

Może zbyt intymne pytanie 😉 ale cóż to za pacjent.

Może da się złagodzić, czy też ująć nieco góry bez kupowania kompletu kabli.

I bez śladu audiovoodoo 😉 

System raczej neutralny i dość przezroczysty. Hegel h120 + Audiovector S1 Signature. Dzisiaj się pobawiłem i wypiąłem Chord Clearway.Przypomniało mi się i wyjąłem z szafy stare długo nieużywane Supra PLY ale w wersji Wide , krótko produkowanej . Góra złagodniała ale bez utraty rozdzielczości. Za to znacznie przybyło wypełnienia i dociąźenia na basie. O to mi chodziło i chyba dam sobie spokój z tym Tellurium.

W dniu 30.12.2024 o 16:58, Luk77 napisał:

Panowie , mam obecnie wpięte Chord Clearway. Fajny równy uniwersalny kabel. Co byście polecili w celu dociążenia i złagodzenia nieco góry ?

Cardas którykolwiek nawet 101

Audiovectory neutralne? 😉 Badzmy powazni, to sa jasne kolumny z wyraznym podbiciem wysokich o kilka dB.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Cardas którykolwiek nawet 101

Albo kable sygnowane przez Luxmana. Typowe, bardzo dobre miedziaki. Do tego cena nie wywołuje nerwowego śmiechu. Dostępne w sieci sklepów dystrybutora 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Albo kable sygnowane przez Luxmana. Typowe, bardzo dobre miedziaki. Do tego cena nie wywołuje nerwowego śmiechu. Dostępne w sieci sklepów dystrybutora 

Takowych kabli sygnowanych marką Luxmen, brak !!!

Ucięło 

Tak brak, że aż sam kupiłem w Top HiFi 3 metry ze szpuli. 

Ukryta Zawartość

Tak wygląda konfekcjonowany. W polskiej dystrybucji jest że szpuli. Tak więc nie masz pojęcia, wstrzymaj się z pisaniem 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Luxman robi kable? Powiem ci szczerze że nawet nie wiedziałem do tej pory jeżeli widziałem ten nadruk na jakiś kablach to byłem przekonany że to są te chińczyki co wszystko drukują na kablach. 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Ucięło 

Ukryta Zawartość

Tak wygląda konfekcjonowany. W polskiej dystrybucji jest że szpuli. Tak więc nie masz pojęcia, wstrzymaj się z pisaniem 

Naprawdę pierwsze słyszę także dziękuję za dokształcenie nigdy ich nie spotkałem

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Naprawdę pierwsze słyszę także dziękuję za dokształcenie nigdy ich nie spotkałem

Dla mnie to też było pewne zaskoczenie bo wcześniej widziałem jedynie konfekcjonowane odcinki na stronie internetowej Luxa. 

jeżeli widziałem ten nadruk na jakiś kablach to byłem przekonany że to są te chińczyki co wszystko drukują na kablach. 

Też widziałem kable z takim nadrukiem na Ali 😁

Te jednak pochodzą z oficjalnej dystrybucji i jeśli ktoś szuka typowego "miedziaka", zdecydowanie warto wziąć je pod uwagę 

Luxman robi kable?

Raczej zamawia u jakiegoś dostawcy ze swym nadrukiem i sprzedaje jako swoje. U kogo? Szukałem informacji na ten temat i coś mi się obiło o uszy na temat Oyaide 

19 godzin temu, Arkadix napisał:

wyniki testów również były frapujące. 

No to pozostaje wybierać i kupować a następnie przejść do słuchania muzyki 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 3.01.2025 o 14:14, piotrek7 napisał:

Hmm, nie ma takich kabli głośnikowych na stronie topa…

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

44 minuty temu, piotrek7 napisał:

A w sprzedaży są

A byś ułatwił troche temat? 

Masz jakiś link do zakupu z neta? Czy tego o dziwo nie da się kupić z neta?

23 minuty temu, Mikelas76 napisał:

A byś ułatwił troche temat? 

Szczecin, Jana Pawła 46. Korytarzyk prowadzący do sali odsłuchowej. Drugi karton po lewej stronie. 😁

Nie kupowałem przez internet. Przyszedłem do salonu. Poprosiłem o jakiś kabel ze szpuli. Zaproponowano mi coś takiego.

lux.jpg

Dlaczego nie ma tego na stronie internetowej? Nie wiem. To pytanie raczej do Top Hi-Fi. Nie mają na stronie wielu rzeczy, które w swej ofercie mają marki znajdujące się w ich portfolio.

Ostatnio przerabiałem temat wyboru kabli głośnikowych dla siebie i mój wybór padł na Van den Hul The Arctic, niedrogi a znakomity przewód, delikatnie po jaśniejszej stronie, niesamowicie porządkuje scenę, fajnie utwardza i kontroluje bas, muzyka przybliżona do słuchacza i rewelacyjna w tej cenie średnica

Edytowane przez radark
17 godzin temu, piotrek7 napisał:

Dlaczego nie ma tego na stronie internetowej?

Żeby nie było zwrotów.
Jak kupisz w sklepie-bezpośrednio-zwrotu nie ma.

I tyle...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi