Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, bogus18 napisał:

Odpocznij chwilę ? może spacer ? 

Nikt na razie Ciebie nie obraża.  Lu

Ewidentnie obraża.

Żegnam.

2 minuty temu, Seyv napisał:

No ale ostatecznie to jest zakładka hi end. Oczekiwałbym, że osoby tu udzielające się, maja już sprzęt, którego wymiana na inny nie oznacza przeskoczenia na wyższy poziom ( przynajmniej w ich odczuciu). Nie ma więc potrzeby wymieniać kolumn czy wzmacniacza.

Nie jest to takie proste. Założenie może i słuszne, ale błędne. Zakres klas sprzętu kwalifikowanego jako high end jest zbyt szeroki i zawsze można lepiej, a często dramatycznie lepiej. 

4 minuty temu, Seyv napisał:

Nie należę do osób stawiających na pierwszym miejscu kable ale już kilka razy w życiu słyszałem, jak źle dobrane kable psują brzmienie wcale nie jakiegoś hi endowego systemu. A odpowiednie potrafią wydobyć z systemu więcej. 

Pełna zgoda. Dobranie właściwych kabli jest bardzo ważne, ale na szczęście dobre kable można dobrać też z grupy tańszych modeli. 

5 minut temu, Seyv napisał:

Może budowę systemu należy zacząć od kabla? Mając dobry kabel złe kolumny zagrają źle a dobre dobrze. Mając zły kabel wszystkie zagrają źle.

Oj nie. Kable dobieramy pod konkretny system i jego potrzeby. Wpierw system, na końcu kable….moim zdaniem oczywiście… :-))

• Moderatorzy

Kolega posłuchał kabla, który wg recenzenta (W. Pacuły) gra na poziomie kabli znacznie droższych i chciał się tym podzielić to zamiast pytań w rodzaju "a gdzie to można dostać do posłuchania u siebie" słyszy co powinien w swoim systemie zmienić.

28 minut temu, sly30 napisał:

Zakres klas sprzętu kwalifikowanego jako high end jest zbyt szeroki i zawsze można lepiej, a często dramatycznie lepiej. 

Co oznacza tylko tyle, że część sprzętu aspiruje do kategorii hi end tylko ceną.

28 minut temu, sly30 napisał:

Kable dobieramy pod konkretny system i jego potrzeby. Wpierw system, na końcu kable….moim zdaniem oczywiście… :-))

To zależy na jakim etapie budowy systemu jesteśmy. Jeśli masz "ciepły" kabel zmieniając wzmacniacz będziesz wybierał "zimniejszy" (jeśli dążysz do neutralność).

32 minuty temu, Tomek 1685 napisał:
45 minut temu, bogus18 napisał:

Odpocznij chwilę ? może spacer ? 

Nikt na razie Ciebie nie obraża.  Lu

Ewidentnie obraża.

Jestem właśnie po spacerze, mogę podyskutować 😉

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Co oznacza tylko tyle, że część sprzętu aspiruje do kategorii hi end tylko ceną.

Z mojego zdania nic takiego nie wynika. Prosty przykład. Kolumny Magico M3 to zapewne high end. Ale Q7 są wyraźnie lepsze nie tylko ceną i też są high end. A M9? To zupełnie inna liga i też high end. Jak widać high end to bardzo pojemna kategoria. Inna kwestia, to faktycznie wiele sprzętów jest wydmuszkami marketingowymi. Ale to są dwie różne sprawy. 

21 godzin temu, Seyv napisał:

Jeśli masz "ciepły" kabel zmieniając wzmacniacz będziesz wybierał "zimniejszy" (jeśli dążysz do neutralność).

Jestem właśnie po spacerze, mogę podyskutować 😉

Poczucie humoru i takt .

To ważne w życiu! 

A Audio to samo życie 👍

Pozdrawiam.

Edytowane przez bogus18

Świetny wątek. Świetny system autora. Świetny interkonekt w dodatku bardzo sensownie wyceniony ( jedyne 20tys zł ). W dodatku temat we właściwej zakładce. 

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Jesli juz ten watek powstal i na prawde, nie na moje zlecenie, to pewne sprawy jako producent musze tu wyjasnic.

Po pierwsze, Polska nie jest rynkiem na tego typu produkty debiutujacych mlodych firm, nie mam co do tego zludzen. W Polsce kupuje sie rzeczy z tzw metka zachodnia lub wschodnia.  Metka Polska, przez polskich Polakow jest uznawana zawsze jako cos gorszego, a w mojej ocenie bywa z tym roznie, sa produkty na prawde fantastyczne ekstra wycenione i ogolnie slabe. Proponowalbym zanim sie napisze cos na temat mojego kabla, najpierw go posluchac, wypozyczam i oplacam kuriera w obie strony. Mozna sobie posluchac kabelka za absolutna darmoszke, no oczywiscie trzeba wplacic kaucje, to oczywiste. W mojej ocenie to na prawde mocny kabel i ma rownorzedny wplyw jak elektronika, czy glosniki, jego dzialanie okreslilbym jako cywilizowanie calego systemu. A cena w porownaniu z tym co wnosi i na jakim poziomie jest na prawde niska, trzeba sprobowac, slowa tego nie odzwierciedla.

Pozdrawiam Wszystkich.

4 minuty temu, sly30 napisał:

Kabel ma tak duży wpływ jak kolumny?

Stary kompan forumowych naparzanek :) to byly czasy...to juz 10 lat pewnie.

Tak, moim zdaniem kabel ma tak duzy wplyw!

1 godzinę temu, Stasiop napisał:

Stary kompan forumowych naparzanek 🙂 to byly czasy...to juz 10 lat pewnie.

Nie ma takiej opcji. Testowałem setki różnych kabli z całego świata, w tym kosmicznie drogie. Wpływ żadnego z nich nawet nie zbliża się do wpływu kolumn na finalny efekt grania systemu. 

4 minuty temu, sly30 napisał:

Nie ma takiej opcji. Testowałem setki różnych kabli z całego świata, w tym kosmicznie drogie. Wpływ żadnego z nich nawet nie zbliża się do wpływu kolumn na finalny efekt grania systemu. 

Gdyby sie dalo i to cos zmienialo, dalbym 100 lajkow

Edytowane przez xajas
  • Moderatorzy
3 godziny temu, Stasiop napisał:

Metka Polska, przez polskich Polakow jest uznawana zawsze jako cos gorszego

Większe szanse na zdobycie uznania ma goła kobieta stojąca na placu w Teheranie i krzycząca "kocham Jezusa" niż ktokolwiek piszący o czymś polskim w tej zakładce. 

• Moderatorzy
4 minuty temu, Stasiop napisał:

Kazdy ma inna wrazliwosc na dzwiek i Muzyke...

A niektórzy nie mają jej wcale, dziwne tylko, że ich do sprzętu audio ciągnie...

3 minuty temu, Seyv napisał:

A niektórzy nie mają jej wcale, dziwne tylko, że ich do sprzętu audio ciągnie...

Spoko, spoko, mają wrażliwość, ale raczej na metki.

Edytowane przez Tomek 1685
3 godziny temu, Stasiop napisał:

No ba! 

W szczególności TEN kabel, kabel Twojej konfekcji.

Tak przy okazji, dlaczego nie jesteś oznaczony na forum jako "branża"?

• Moderatorzy

Kabel w systemie audio jest najważniejszy.

Raz nie podłączyłem tylko jednego kabla i nic nie grało, kompletna cisza.

11 minut temu, iro III napisał:

kabel Twojej konfekcji.

Ach! 

Przepraszam Pana konstruktora!

Chyba nie tylko konfekcja...

To ten ze zjęcia pierwszego wpisu?

Ten z tajemną puszką?

Oczywiście nie dowiemy się jaki pasywny filtr wewnątrz puszki jest?

To chyba jakaś nowość, do tej pory widziałem głośnikowe z filtrami  ale żeby rca?

No, ale co ja tam wiem o najnowszych osiagach kablologii?

To jak będzie?

Dowiemy się co w puszce magicznej jest?

(że tez nikt do tej pory nie zauważył tej puszki?)

21 minut temu, iro III napisał:

W szczególności TEN kabel, kabel Twojej konfekcji.

KATHARSIS TECHNOLOGY, nie  konfekcjonuje kabli. Owszem jest tam wykorzystany jakiś przewodnik, ale kwestia geometrii żył, wszelkich izolacji oraz elektronika w puszce to autorskie rozwiązania Staszka.

Edytowane przez Tomek 1685
3 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

jakiś przewodnik,

No, tylko czekać aż @747 to przeczyta, ON wam da "jakiś przewodnik", się dowiecie 🤣

5 minut temu, iro III napisał:

Ach! 

Przepraszam Pana konstruktora!

Chyba nie tylko konfekcja...

To ten ze zjęcia pierwszego wpisu?

Ten z tajemną puszką?

Oczywiście nie dowiemy się jaki pasywny filtr wewnątrz puszki jest?

To chyba jakaś nowość, do tej pory widziałem głośnikowe z filtrami  ale żeby rca?

No, ale co ja tam wiem o najnowszych osiagach kablologii?

To jak będzie?

Dowiemy się co w puszce magicznej jest?

(że tez nikt do tej pory nie zauważył tej puszki?)

Pewnie nawet gdyby Staszek ujawnił, co jest w puszce, nikt by nie był w stanie wymyślić, co "to" robi.

1 minutę temu, Tomek 1685 napisał:

Pewnie nawet gdyby Staszek ujawnił, co jest w puszce, nikt by nie był w stanie wymyślić, co "to" robi.

Jaaaaasne!

7 minut temu, Tomek 1685 napisał:

elektronika w puszce

🤣🤣🤣

1 minutę temu, iro III napisał:

Jaaaaasne!

🤣🤣🤣

Nie rozumiem Twojej reakcji.

Parę razy widziałem te kable, jak jeszcze zawartość puszek była na etapie testów, między innymi w moich systemach i wiem jak to wygląda.

25 minut temu, Chicago napisał:

To po ile ten Opel?

Ten wątek nie jest ofertą sprzedaży. Opla też nie.

Popraw tytuł wątku - na pierwszy rzut oka, nazwa kojarzy się z produktem rumuńskim - Technologu i Nikolai Ceaucescu.

Parker's Mood

Chętnie, tylko nie wiem jak. Nie jestem mistrzem klawiatury w smartphon'ie. Słownik też mi trochę bruździ. 

5 godzin temu, Stasiop napisał:

Jesli juz ten watek powstal i na prawde, nie na moje zlecenie, to pewne sprawy jako producent musze tu wyjasnic.

Po pierwsze, Polska nie jest rynkiem na tego typu produkty debiutujacych mlodych firm, nie mam co do tego zludzen. W Polsce kupuje sie rzeczy z tzw metka zachodnia lub wschodnia.  Metka Polska, przez polskich Polakow jest uznawana zawsze jako cos gorszego, a w mojej ocenie bywa z tym roznie, sa produkty na prawde fantastyczne ekstra wycenione i ogolnie slabe. Proponowalbym zanim sie napisze cos na temat mojego kabla, najpierw go posluchac, wypozyczam i oplacam kuriera w obie strony. Mozna sobie posluchac kabelka za absolutna darmoszke, no oczywiscie trzeba wplacic kaucje, to oczywiste. W mojej ocenie to na prawde mocny kabel i ma rownorzedny wplyw jak elektronika, czy glosniki, jego dzialanie okreslilbym jako cywilizowanie calego systemu. A cena w porownaniu z tym co wnosi i na jakim poziomie jest na prawde niska, trzeba sprobowac, slowa tego nie odzwierciedla.

Pozdrawiam Wszystkich.

Dobrze że konstruktor się odezwał.  

Na dziś nie znam tego "bardzo drogiego urządzenia " bo o zwykłym kablu nie mówimy.  Ale gratuluje pomysłu i produktu .Jeśli choć po części tak pozytywnie poprawia brzmienie systemu..

Dalej czytając wypowiedzi ( na temat co Polskie ) moich rozmówców mam mieszane wrażenia??? Czy nie ma czegoś na rzeczy . Ja mam Polskie kolumny ,wzmacniacz ,kable i tu się kończy ,bo ciężko o np. : Polskie źródło CD ?? .Równolegle mam też komponenty zagraniczne i jeśli tylko NASZE jest dobre to wybieram rodzimych producentów. 

Ale pewnie takich dinozaurów już za wielu nie zostało. 

Pozdrawiam i życzę  wytrwałości. 

Ps . Tak wyceniony produkt zawsze  miał niszowe znaczenie na rynku ,może jest tak fantastyczny że warto sprawdzić? I jeszcze skoro wypożyczasz za kaucją A to konkret $ ( w obie strony ryzyko co do $). Może warto rozważyć  demonstracje u klienta ?   

15 minut temu, Chicago napisał:

Popraw tytuł wątku - na pierwszy rzut oka, nazwa kojarzy się z produktem rumuńskim - Technologu i Nikolai Ceaucescu.

Mnie się tak nie kojarzy??

Ale różnie się nam " różnosci kojarzą😉

Ja bym nic nie kombinował .

Kto zaiteresowny wie w czym rzecz .

Pozdrawiam 

• Pokaż nowe odpowiedzi