Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2022 - Hi-end crème de la crème

Rekomendowane odpowiedzi

poprawiasz mi humor

w rzeczywistości obudowa zamknięta może być naprawdę mała jeśli zastosuje się korekcję pasma dsp lub transformatą Linkwitza , problem polega na dobraniu głośnika o odpowiednim Vd i oczywiście mocnego wzmacniacza powyżej kilowata

Eee tam, nie trzeba zadnego kilowata.

Stare suby Rel miały po 50 - 100 wat, membrany 20 - 25 cm i wtedy to był high end a teraz to wszystko razy 10 aby zagrało podobnie.

3 godziny temu, rafa napisał:

Najtańszy sub SVS 1000pro schodzi do 20Hz 🙂

Nie przeczytales moich wpisow zbyt dokładnie. Jestem przeciwnikiem subów w stereo. Suby i owszem, w kinie domowym do obslugi dedykowanej scieżki basowej.

Moim zdaniem prawdziwe, nie na papierze specyfikacji, 30 czy 35 Hz w kolumnach do stereo w zupełnosci wystarczy. Nie slucham zadnej muzyki, króra gra ponizej tej granicy.

Pomimo, ze na strychu mam sub OZ, który schodzi do 20 Hz i kosztowal kiedys smieszne pieniadze i moge go przez odpowiednie wyjscie analogowo zintegrowac z moja lampową zwrotnica aktywną.

BTW odeszlismy zupelnie od tematu watku, Blumenhofery nie potrzebuja zadnego wspomagania w tym zakresie. Te cztery papierowe 16-ki w BR radza sobie znakomicie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Panowie, ten bas musiał być referencyjny na PGE ... aż konstrukcja się poddała .. całe szczęście, że nikomu na głowę nic nie spadło 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 8.11.2022 o 18:58, sly30 napisał:

polska mentalność

Przychodzi polski audiofil do pomieszczenia z kolumnami Polk Audio na AVS 2022 i po kilku sekundach mówi by przyciszyć (nie grało głośno, on chciał jeszcze ciszej), więc prowadzący przyciszył. Polski audiofil posłuchał kilkadziesiąt sekund, po czym głośno rzekł (na całe pomieszczenie), że u niego gra lepiej! I zawinął się na pięcie w kierunku drzwi - wychodząc tak szybko jak wszedł.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

poprawiasz mi humor 🙂

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Sporo takich mentalnie osobowości w PL, którzy jeżdżą na AVS, by popisać, że nic nie gra, że sprzęty audio na AVS ''nadają się na śmietnik'' itd. Niepotrafiących nawet wyrazić różnic, a jedynie ''guano'', ''śmietnik'' itp. Często odwrotnie niż było faktyczne, bo zazdrość zżera, że u siebie nie mają nic, co choćby w najmniejszym stopniu mogłoby się przybliżyć brzmieniowo. I myślą sobie, że tylko u nich gra z 'budżetówki' w domciu. A co do czego, żeby ustawili swoje 'pyrkotki' obok wielu lepszych/droższych/większych systemów na AVS 2022, to byłby dobry ubaw, ale z ich prywatnych 'systemików', jak i samych właścicieli.

12 godzin temu, Sovereign napisał:

Przychodzi polski audiofil do pomieszczenia z kolumnami Polk Audio na AVS 2022 i po kilku sekundach mówi by przyciszyć (nie grało głośno, on chciał jeszcze ciszej), więc prowadzący przyciszył. Polski audiofil posłuchał kilkadziesiąt sekund, po czym głośno rzekł (na całe pomieszczenie), że u niego gra lepiej! I zawinął się na pięcie w kierunku drzwi - wychodząc tak szybko jak wszedł.

Kurde to dlatego w polkach było tak cicho, że nie dało się posłuchać 🤣

@Sovereign  mnie najbardziej śmieszyli tacy, którzy wchodzili na dosłownie 10 sekund mówiąc, a nie mówiłem i wychodzili.... no ale każdy bawi się jak umie. 

Ja tutaj też trochę dziegciu wsadziłem odnośnie hi endu, ale nie dlatego że mnie zżera zazdrość, tylko nie słyszałem znaczącej różnicy w jakości w dziesięciokrotnie tańszych systemach. Czasami nawet te skromniejsze bardziej mi się podobały. 

Tak naprawdę to nie ma żadnego znaczenia 😁. Jak ktoś jest milionerem kupi sobie Wilsony, a nie Gato, a jak ktoś jest ciułaczem to będzie ślinił się na Gato tak jak ja 😁

14 godzin temu, carlos med napisał:

Panowie, ten bas musiał być referencyjny na PGE ... aż konstrukcja się poddała .. całe szczęście, że nikomu na głowę nic nie spadło 

Ukryta Zawartość

Tak myślałem, że przesadzili z tymi Dutchami 🤣

Ukryta Zawartość

Jestem przeciwnikiem subów w stereo. Suby i owszem, w kinie domowym do obslugi dedykowanej scieżki basowej.
Moim zdaniem prawdziwe, nie na papierze specyfikacji, 30 czy 35 Hz w kolumnach do stereo w zupełnosci wystarczy. Nie slucham zadnej muzyki, króra gra ponizej tej granicy.

Bob Katz, swiatowa renoma na polu jakosci / techniki Audio

Ukryta Zawartość

On chyba tez je uzywa do KD (na podlodze stoi telewizor)

Ukryta Zawartość

bo zazdrość zżera

A może niektórzy nie mają ciśnienia lub mają inne życiowe priorytety a wizytę na AVS traktują jako zwykłą rozrywkę?
Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Nie dla każdego system audio to sprawa życia i śmierci.

Pewnie, że tak bo ludzie są różni i dopóki ktoś nie przesadza w którymś kierunku to who cares?

Ze mną był kolega, który pojechał na słuchawki bo chce sobie kupić trochę lepsze. Po 3 godzinach już zaczynał marudzić, a po 8 godzinach widziałem, że ma serdecznie dość. Jak zapytałem, który system mu się najbardziej podobał i czy jest pod wrażeniem to tylko wzruszył ramionami 😁

zgoda, choć w tym co napisał Sovereign też coś jest. Temat wydaje się bardziej złożony. 
To zależy z czyjego punktu widzenia. Ci, którzy naprawdę traktują tą imprezę rozrywkowo raczej nie myślą w taki sposób jak przedstawił to Sovereign. Ale w jednym się zgadzam, że temat od strony socjologicznej jest nieco bardziej zawiły.
5 godzin temu, Sovereign napisał:

swoje 'pyrkotki'

Ludzie mają po domach, w zakamarkach.. różne rzeczy.. wcale nie takie ostatnie..

Zobacz.

Tu widzę wrak człowieka, który ma forsę i zupełnie nie ma pomysłu co z nią zrobić na polu hi end, .. tworzy więc.. na podobieństwo naszego giganta.. forumowego.. 

....

Co to wszystko oznacza ?

Oznacza nie mniej i nie więcej, że tak jak i w każdej innej dziedzinie, podstawowym elementem - wyznacznikiem wydaje się że powinno być działanie oparte na wyrażeniu   s e n s o w n o ś ć   - gdyż mając potrzebne środki można dziś stworzyć w audio już niemal wszystko.

Tylko po co ?

Po co akurat to ?

Dlaczego, z jakiego powodu, akutat to, a nie cokolwiek innego - może właściwszego..?

Tylko kto to określi, co jest bardziej czy mniej właściwe.. ?

Nikt, gdyż potrzeby są indywidualne.

Mamy więc to co obserwujemy, - różnorodność..

Nikt nie jest w tym, w tej dziedzinie, lepszy ani gorszy, każdy wyrabia to co chce, co jemu akurat odpowiada w danym momencie, - jeden buduje dom z głośników, - inny, słucha całego pasma z jednego przetwornika..

I tak już pozostanie.

Edytowane przez 747
2 godziny temu, 747 napisał:

Ludzie mają po domach, w zakamarkach.. różne rzeczy..

Zobacz.

I drivery w szafkach kuchennych - jak zauważyłeś, na tym co wrzuciłeś.

W Norge, oczywiście, że mają i to mnóstwo JBLi. Wchodzisz, na jednej kondygnacji K2 S9500 z akrylowym hornem, na następnej, następne JBLe ze szczytowej serii, u prezesa.

Mnóstwo różnorakiego sprzętu (nowego i vintage) posiada pan Erling Neby 

Ukryta Zawartość

erling-neby-collection.jpgde9b7e833cd98b04b251869f3662fc2f?image_v7ac7e3c72d84c2e30a89592fae0c3c86-jpg.639post-28079-0-53243500-1378808747_thumb.jpgpost-28079-0-26587700-1379081352_thumb.jpgpost-28079-0-21335500-1378808528_thumb.jpg

9016acc6910820ed039dd232befad291-jpg.640post-28079-0-03273500-1363540975_thumb.jpgpost-28079-0-88030500-1363540606_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, 747 napisał:

Tu widzę wrak człowieka, który ma forsę i zupełnie nie ma pomysłu co z nią zrobić na polu hi end, .. tworzy więc.. na podobieństwo naszego giganta.. forumowego.. 

....

Co to wszystko oznacza ?

Oznacza nie mniej i nie więcej, że tak jak i w każdej innej dziedzinie, podstawowym elementem - wyznacznikiem wydaje się że powinno być działanie oparte na wyrażeniu   s e n s o w n o ś ć   - gdyż mając potrzebne środki można dziś stworzyć w audio już niemal wszystko.

Tylko po co ?

Po co akurat to ?

Dlaczego, z jakiego powodu, akutat to, a nie cokolwiek innego - może właściwszego..?

Nikt nie jest w tym, w tej dziedzinie, lepszy ani gorszy, każdy wyrabia to co chce, co jemu akurat odpowiada w danym momencie, - jeden buduje dom z głośników, - inny, słucha całego pasma z jednego przetwornika..

I tak już pozostanie.

No i fajnie, że mają pasję, co mają sobie żałować. Niech się bawią na całego przez całe życie, przez 100 lat i więcej. Zarówno on, jak i sly30 którego masz na myśli, i każdy inny.

4 godziny temu, 747 napisał:

....

Co to wszystko oznacza ?

Tylko po co ?

Po co akurat to ?

I tak już pozostanie.

A TY spojrzałes dzisiaj rano w lustro? I kogo zobaczyłeś? Jakiś wrak? Też tworzysz ???

Edytowane przez pmcomp

W dniu 12.11.2022 o 19:10, Sovereign napisał:

sly30

Ten czowiek lżył mnie tu publicznie bezczelnie jak nikt nikogo nigdy na forum, sam rozpisując się i chwaląc swoimi "sukcesami", już tylko taka osoba jak Pani Doktor Marta Karczewicz, pokazałaby mu miejsce w szeregu.

700 patentów.

To naprawdę dużo.

Jeśli przyszła by do forum, zanim odniosła sukces, - przed podeptaniem czy zadeptaniem, zapytałby pmcomp - jaki pani posiada telewizor.. ?

....

W dniu 12.11.2022 o 16:33, 747 napisał:

Ty za to "lżysz" człowieka, którego na oczy nie widziałeś. Grzecznie to tak?

I zachowanie innych jak @sly30 nie ma tu nic do rzeczy.

W dniu 11.11.2022 o 22:21, Sovereign napisał:

Polski audiofil posłuchał kilkadziesiąt sekund, po czym głośno rzekł (na całe pomieszczenie), że u niego gra lepiej! I zawinął się na pięcie w kierunku drzwi - wychodząc tak szybko jak wszedł.

Bo polski audiofil słucha cicho, nie interesują go głośności koncertowe, poza tym polski audiofil wszystko wie najlepiej 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

30 minut temu, Lech36 napisał:

Bo polski audiofil słucha cicho, nie interesują go głośności koncertowe, poza tym polski audiofil wszystko wie najlepiej 😉.

W dniu 12.11.2022 o 11:12, Ajothe napisał:

Kurde to dlatego w polkach było tak cicho, że nie dało się posłuchać 🤣

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Wiadomo, jak system cicho gra źle to dziadostwo. 

Cicho to nawet mini wieża potrafi grać dobrze, nie każda oczywiście, gorzej jest z graniem głośnym w okolicach koncertowego SPL 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Bo polski audiofil słucha cicho

na amatorskich głośniczkach z THD 6.6% na basie.

W dniu 11.11.2022 o 11:44, Ajothe napisał:

Patrz Pan tyle lat projektowania, rzeźbienia i strojenia za miliony, a po wystawie trzeba je tłumaczyć 🤣

....

Tłumaczyć to ty możesz się z tego, że zżera cię zazdrość, gdyż w domciu rzeźbicie/stroicie latami, i macie poziom budżetówki Epos Epic 5. ''🤣''

I taki to 'polski audiofil', który sam nie wie czego chce. Później szuka huk wie czego pod własny amatorski gust, bo jednym uchem coś mu wleci, a drugim wyleci i wie tyle co nic. ''😁''

W dniu 12.11.2022 o 13:40, Ajothe napisał:

Ze mną był kolega. Po 3 godzinach już zaczynał marudzić, a po 8 godzinach widziałem, że ma serdecznie dość. Jak zapytałem, który system mu się najbardziej podobał i czy jest pod wrażeniem to tylko wzruszył ramionami 😁

Edytowane przez Sovereign
9 minut temu, Sovereign napisał:

na amatorskich popierdółkach z THD 6.6% na basie.

Takich zniekształceń i tak nie usłyszysz, amatorskie popierdółki na basie (poniżej 40Hz) potrafią mieć dużo więcej. 

@SovereignNie wiem o co Tobie chodzi, ale wiedz, że dla mnie AVS to świetna rozrywka i wskazałem systemy, które mi się najbardziej podobały, łącznie z hi-endem. 

Siedzisz i wyszukujesz moje posty twierdząc, że zazdroszczę i nie mam wyrobionego gustu 😁

Mam budżetowy system i jestem z niego zadowolony, a po AVS doceniam jeszcze bardziej to co mam 😁

A przykład kolegi, który nie jest za bardzo zainteresowany audio, a pojechał dla sluchawek podałem ny pokazać, że tacy ludzie też się pojawiają na targach. 

Tekst z cichym słuchaniem to był sarkazm bo sam tak nie słucham, a jak chce posłuchać w zaciszu to biorę słuchawki. 

Daleko mi do bycia aufiofilem i mam to gdzieś kto co ma i nie wytykam, a to że na AVS niejednokrotnie większe wrażenie robiły na mnie nie zawsze najdroższe systemy to nic na to nie poradzę 😁

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Takich zniekształceń i tak nie usłyszysz, amatorskie popierdółki na basie (poniżej 40Hz) potrafią mieć dużo więcej. 

Chcesz zejść poniżej 40Hz z Falcon Acoustics LS3/5a. W laboratorium uzyskały 70Hz (-6 dB). THD 100Hz/1kHz/10kHz (for 90dB SPL/1m): 6.6% / 1.4% / 0.3%

Są tacy co lubią zniekształcenia z przetworników i lamp (ich słuch to lubi).

Edytowane przez Sovereign
  • Pokaż nowe odpowiedzi