Skocz do zawartości
IGNORED

4 suby w pomieszczeniu, lek na cale basowe zło ? TESTY PRAKTYCZNE W KONCU :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Większość z Was na pewno wie, choć część pewnie nie, ze „dobry” bas w małym i średnim pomieszczeniu to nie jest łatwa rzecz do uzyskania 🙂 Jako ze kończę budowę mojego kina i bardzo zależy mi na dobrym basie, spędziłem ponad 20 godzin w ten weekend jeżdżąc po podłodze jak maniak i kombinując z 8 subami ze zdjęcia powyżej 🙂 Przetestowałem i pomierzyłem używając mikrofonu UMIK1 + REW prawie 40 rożnych konfiguracji i mam świetne wieści dla maniaków basu w kinie, takich jak ja 😄

Do testów bazowałem luźno na metodzie opracowanej przez Todda Weltiego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), która mówi ze w określonych przypadkach i w typowych pomieszczeniach (prostopadłościan, najlepiej o kształcie prostokąta) 2 suby to wszystko co trzeba aby uzyskać na prawdę dobry bas, a 4 to ideał, bez ZADNEJ zabawy z akustyka pomieszczenia 🙂 Jako ze ja na samym początku już zdecydowałem ze nie mam miejsca i funduszy na dobre (drogie) strojone pułapki basowe, brzmiało to wręcz idealnie dla mnie 🙂

Założenie było takie ze KOMBINUJE TYLKO Z POZYCJONOWANIEM I ILOSCIA SUBOW na razie, nic w tych pomiarach i testach nie było korygowane elektronicznie z użyciem DSP 🙂 Myślę ze zabawa z DSP pozwoli dopieścić w sumie i tak nie za duże problemy do ideału, więc idealnie SVSy się sprawdza w tej roli 🙂

Do tego zaświtała mi w głowie teoria ze jako ze mam problemy powyżej 30Hz, to może miast 4 takich samych (dobrych) subow jak sugeruje Welti, można będzie użyć dwa dobre które dadzą „mięsko”, i dwa słabsze które będą niwelować problemy z nieubłaganymi modami własnymi pomieszczenia 🙂 Nie będę ukrywał ze budżet jest dla mnie bardzo ważny i 4 dobre suby to niestety spory wydatek, a do 30Hz zejdzie nawet budżetowy sub za 800zl taki jak Onkyo SKW940 w moim przypadku 🙂

Tak więc po dwóch pełnych dniach spędzonych w kinie na testach, mogę powiedzieć ze i oczywiście Pan Welti ma racje (warto słuchać naukowców), i ze moja teoria działa niespodziewanie dobrze 🙂 Tak więc bardzo dobre wieści i dla mnie i dla wszystkich szukających dobrego basu – DA SIE, i do tego NA BUDZECIE 🙂

Jako ze materiału jest od cholery i było by niezłe wypracowanie aby to dobrze opisać, to jak wkleję po prostu wykresy to ciężko się będzie i tak w tym połapać 🙂 Pomyślałem więc ze nagram film z wytłumaczeniem co, jak i gdzie, tym bardziej ze będą jeszcze następne testy z korekcja DSP, co tez myślę będzie dość ciekawe 🙂

Sumując napisze ze zaczęło się od dwóch SVS PB2000PRO w przednich rogach, które dawały bardzo ładne niskie BOOOOM ale nie za bardzo nic więcej powyżej 30Hz 🙂 Po dołożeniu jedynie 1500zl w postaci dwóch Onkyo SKW940 i odpowiednim wypozycjonowaniu ich w pomieszczeniu, bas jest taki ze na serio się wystraszyłem przy pierwszych odsłuchach 😄 Nadal schodzi bardzo nisko jak wcześniej, ale teraz jest mocne uderzenie w klatę i aż zatyka uszy 🙂 Bas jest tak potężny ze aż na prawdę wzbudza swoiste poczucie (miłego) lęku, i co najciekawsze, kompletnie bez podnoszenia poziomu głośności 🙂 Tak jak by cala energia niwelowana przez pomieszczenie, nagle się odnalazła, co chyba dokładnie właśnie się stało 😄

Zapraszam do zerknięcia na parę wykresów i do usłyszenia/zobaczenia na filmiku 🙂

SUBY.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam 4 suby od dawna w systemie i nie ma opcji, aby zmniejszać ich ilość 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Większość z Was na pewno wie, choć część pewnie nie, ze „dobry” bas w małym i średnim pomieszczeniu to nie jest łatwa rzecz do uzyskania Jako ze kończę budowę mojego kina i bardzo zależy mi na dobrym basie, spędziłem ponad 20 godzin w ten weekend jeżdżąc po podłodze jak maniak i kombinując z 8 subami ze zdjęcia powyżej Przetestowałem i pomierzyłem używając mikrofonu UMIK1 + REW prawie 40 rożnych konfiguracji i mam świetne wieści dla maniaków basu w kinie, takich jak ja
Do testów bazowałem luźno na metodzie opracowanej przez Todda Weltiego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), która mówi ze w określonych przypadkach i w typowych pomieszczeniach (prostopadłościan, najlepiej o kształcie prostokąta) 2 suby to wszystko co trzeba aby uzyskać na prawdę dobry bas, a 4 to ideał, bez ZADNEJ zabawy z akustyka pomieszczenia Jako ze ja na samym początku już zdecydowałem ze nie mam miejsca i funduszy na dobre (drogie) strojone pułapki basowe, brzmiało to wręcz idealnie dla mnie

Założenie było takie ze KOMBINUJE TYLKO Z POZYCJONOWANIEM I ILOSCIA SUBOW na razie, nic w tych pomiarach i testach nie było korygowane elektronicznie z użyciem DSP Myślę ze zabawa z DSP pozwoli dopieścić w sumie i tak nie za duże problemy do ideału, więc idealnie SVSy się sprawdza w tej roli

Do tego zaświtała mi w głowie teoria ze jako ze mam problemy powyżej 30Hz, to może miast 4 takich samych (dobrych) subow jak sugeruje Welti, można będzie użyć dwa dobre które dadzą „mięsko”, i dwa słabsze które będą niwelować problemy z nieubłaganymi modami własnymi pomieszczenia Nie będę ukrywał ze budżet jest dla mnie bardzo ważny i 4 dobre suby to niestety spory wydatek, a do 30Hz zejdzie nawet budżetowy sub za 800zl taki jak Onkyo SKW940 w moim przypadku

Tak więc po dwóch pełnych dniach spędzonych w kinie na testach, mogę powiedzieć ze i oczywiście Pan Welti ma racje (warto słuchać naukowców), i ze moja teoria działa niespodziewanie dobrze Tak więc bardzo dobre wieści i dla mnie i dla wszystkich szukających dobrego basu – DA SIE, i do tego NA BUDZECIE

Jako ze materiału jest od cholery i było by niezłe wypracowanie aby to dobrze opisać, to jak wkleję po prostu wykresy to ciężko się będzie i tak w tym połapać Pomyślałem więc ze nagram film z wytłumaczeniem co, jak i gdzie, tym bardziej ze będą jeszcze następne testy z korekcja DSP, co tez myślę będzie dość ciekawe

Sumując napisze ze zaczęło się od dwóch SVS PB2000PRO w przednich rogach, które dawały bardzo ładne niskie BOOOOM ale nie za bardzo nic więcej powyżej 30Hz Po dołożeniu jedynie 1500zl w postaci dwóch Onkyo SKW940…

Zapraszam do zerknięcia na parę wykresów i do usłyszenia/zobaczenia na filmiku

Ciekawe.

Czy probowales tez 4 sztuki ale po srodku scian, np 2 duze przod/tyl i 2 mniejsze lewo/prawo

Piszes, ze zmieniales tylko pozycje. Czyli glosnosci i fazy/polaryzacji nie zmieniales.
Ale..

Czy na poczatku ustawiles glosnosc wszystkich na jeden poziom?

Np. stawiasz jeden do kata, mierzysz glosnosc, potem w to samo miejsce stawiasz nastepny, mierzysz i korygujesz glosnosc by byla taka sama, jak przy pierwszym, a potem nastepny… az wszystkie graja tak samo glosnosno.

A dopiero potem porozstawiaj je po katach.

Ukryta Zawartość

Metoda ktora uzyles w oparciu o Welti/Devantier bazuje na Sound Field Management

W uproszczeniu wszystkie 4 subwoofery sa „zrodlem“

Ale jest jeszcze inna metoda: DBA, ktora tez mozesz wyprobowac, ale dopiero wtedy, gdy bedziesz mial mozliwosc opoznic te tylne subwoofery. Wtedy dwa przednie dzialaja jako zrodlo, a dwa tylne jako aktywne pulapki basowe.

Rozstawienie nie w katch tylko 1/4 od bocznych scian.

W takim setupie mialem najlepszy bas ever

U gory 4 (DBA) na dole tylko 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, xajas napisał:

Ciekawe.

Czy probowales tez 4 sztuki ale po srodku scian, np 2 duze przod/tyl i 2 mniejsze lewo/prawo

Piszes, ze zmieniales tylko pozycje. Czyli glosnosci i fazy/polaryzacji nie zmieniales.
Ale..

Czy na poczatku ustawiles glosnosc wszystkich na jeden poziom?

Np. stawiasz jeden do kata, mierzysz glosnosc, potem w to samo miejsce stawiasz nastepny, mierzysz i korygujesz glosnosc by byla taka sama, jak przy pierwszym, a potem nastepny… az wszystkie graja tak samo glosnosno.

A dopiero potem porozstawiaj je po katach.

4 minuty temu, xajas napisał:

Metoda ktora uzyles w oparciu o Welti/Devantier bazuje na Sound Field Management

W uproszczeniu wszystkie 4 subwoofery sa „zrodlem“

Ale jest jeszcze inna metoda: DBA, ktora tez mozesz wyprobowac, ale dopiero wtedy, gdy bedziesz mial mozliwosc opoznic te tylne subwoofery. Wtedy dwa przednie dzialaja jako zrodlo, a dwa tylne jako aktywne pulapki basowe.

Rozstawienie nie w katch tylko 1/4 od bocznych scian.

W takim setupie mialem najlepszy bas ever

U gory 4 (DBA) na dole tylko 2

Ukryta Zawartość

Nie moge niestety 4 po srodku dac, z przodu mam centralny niestety, z tylu szafke ze sprzetem 🙂 To mogla by byc bardzo dobra opcja, ale niestety za bardzo kosztowna bo wiazala by sie jeszcze ze zmiana ekranu na transparetny 🙂

Co do glosnosci, tak w przypadku SB3000, nie w przypadku PB2000 + SKW 🙂 Onkyo za slabe po prostu, wiec chodza na maxa a PB graja na -10, ale wiadomo ze sa glosniejsze 🙂

o DBA czytalem, ale moj guru kinowy mowil ze przy Weltiego systemie opoznienia tez duzo daja i uzywajac DSP wyprowadzil niewielkie w sumie wachania tez 🙂 Ja na razie nie bawilem sie jeszcze w ogole DSP, na razie chcialem zmapowac dokladnie co i jak gdzie gra jecli chodzi o ustawienie, nastepny krok to korekcja DSP 🙂

Nie ukrywam ze opcja z PB2000PRO + Onkyo mi najbardziej pasuje ze wzgledu na koszta, plus skoki sa niewielkie i mowi sie ze pasmo od 30Hz w dol powinno byc ciut podbite, ze ladniej sie to odczuwa w kinie 🙂 Wiec w sumie musze ze 3-4dB obnizyc przy 32Hz, podniesc tez ze 3-4dB 34Hz i dalej i bedzie ideal 🙂 Zobacze co sie bedzie dzialo z DSP, jak pobawie sie opoznieniami, fazami, polaryzacja itepe, bedzie nastepny weekend w kinie 😄

Bardzo ladnie to wyszlo, ogromna poprawa 🙂 Robilem na 1/4 i 3/4 tez, nie wygladalo to za dobrze, ale bez opoznien 🙂 Jak podlacze DSP to sprobuje raz jeszcze 🙂

Ukryta Zawartość

Nie moge niestety 4 po srodku dac, z przodu mam centralny niestety, z tylu szafke ze sprzetem To mogla by byc bardzo dobra opcja, ale niestety za bardzo kosztowna bo wiazala by sie jeszcze ze zmiana ekranu na transparetny

Co do glosnosci, tak w przypadku SB3000, nie w przypadku PB2000 + SKW Onkyo za slabe po prostu, wiec chodza na maxa a PB graja na -10, ale wiadomo ze sa glosniejsze

o DBA czytalem, ale moj guru kinowy mowil ze przy Weltiego systemie opoznienia tez duzo daja i uzywajac DSP wyprowadzil niewielkie w sumie wachania tez

Oczywiscie ze duzo daja, ale to jest bardzo skomplikowane, bo wtedy niemalze kazdy subwoofer ma inne opoznienia i poziomy -> czyli sztuka jest je dobrac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, xajas napisał:

Oczywiscie ze duzo daja, ale to jest bardzo skomplikowane, bo wtedy niemalze kazdy subwoofer ma inne opoznienia i poziomy -> czyli sztuka jest je dobrac

Ukryta Zawartość

Czytalem kiedys nieco o tym, Weltiego metoda prostrza i w sumie juz jestem bardzo zadowolony z tego co jest 🙂 Zobacze po nastepnymn weekendzie z DSP co wyjdzie, ale z tego co pisali Ci co juz to robili (acz na 4 takich samych subach) opoznienia duzo wnosza wiec mam nadzieje ze i u mnie tak bedzie 🙂 Zostal by jeszcze ino Dirac i w koncu kino w 100% gotowe ! 😄

18 minut temu, przmor napisał:

Aż się prosi o centralny umieszczony za ekranem a najlepiej wszystkie przednie głośniki.

Nie bedzie niestety, zmiana na transparetny ekran za droga a poprawa za mala 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 5.12.2022 o 18:46, kivlov napisał:

Mam 4 suby od dawna w systemie i nie ma opcji, aby zmniejszać ich ilość 🙂

Dlaczego nie 8? A 16 jest jeszcze lepiej. 32 to już w ogóle miodzio.

33 minuty temu, Bobcat napisał:

Dokładnie ja mam 2 ale jak był 1 to wcale nie było gorzej jak teraz, przy 2 jest minimalnie lepiej jak przy 1 ale w 3 czy 4 bym nie szedł przerost formy.

3 minuty temu, JVC 4K napisał:

Dokładnie ja mam 2 ale jak był 1 to wcale nie było gorzej jak teraz, przy 2 jest minimalnie lepiej jak przy 1 ale w 3 czy 4 bym nie szedł przerost formy.

A o jakich wymiarach masz pomieszczenie ? I jak ogarniete akustycznie, jesli chodzi o czestotliwosci ponizej 100Hz ? 🙂

Edytowane przez T

Chyba sprzedam jednego SB4000 i zostane z jednym subem dużo ten drugi nie wnosi za dużo, mały pokój 4x5.

Edytowane przez JVC 4K
40 minut temu, Bobcat napisał:

Właśnie wczoraj przyszły do mnie nowe elementy więc dodatkowo mam od wczoraj 10  subwooferów więc łącznie mam podłączone 14. Czy to coś złego?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

4 minuty temu, kivlov napisał:

Czy to coś złego?

Skądże znowu. Dlatego proponuję 32. Jak ktoś lubi mieć magazyn subwooferów - jego sprawa.

Im więcej łyżeczek cukru wsypię do kawy tym lepiej? Niekoniecznie. 

11 minut temu, JVC 4K napisał:

Chyba sprzedam jednego SB4000 i zostane z jednym subem dużo ten drugi nie wnosi za dużo, mały pokój 4x5.

Masz pokoj 4x5 bez adaptacji akustycznej i masz "dobry" bas ? No to gratuluje, prawa fizyki sie Twego pokoju nie imaja 😄

1 minutę temu, T napisał:

prawa fizyki sie Twego pokoju nie imaja 😄

Do wszystkiego można dorobić ideologię.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Do wszystkiego można dorobić ideologię.

Odpisze, bo nie kulturalnie nie, ale napomkne ino ze musisz mi wybaczyc, ale szkoda mi czasu 🙂

23 minuty temu, T napisał:

Masz pokoj 4x5 bez adaptacji akustycznej i masz "dobry" bas ? No to gratuluje, prawa fizyki sie Twego pokoju nie imaja 😄

Mam dywan gruby, grube zasłony sporo miękkich elementów więc według mnie mam zrobioną adaptację akustyczną, jeżeli pytasz o jakieś pianki czy pułapki basowe w rogach pokoju to nie mam i mieć nie będę bo psują mi wygląd pokoju za to cały pokój wyłożony czarnym aksamitem.

34 minuty temu, kivlov napisał:

Właśnie wczoraj przyszły do mnie nowe elementy więc dodatkowo mam od wczoraj 10  subwooferów więc łącznie mam podłączone 14. Czy to coś złego?

Nic złego kup jeszcze ze 40 subwooferów i zobaczysz jak pojedziesz karetką na sygnale do psychiatryka.

Edytowane przez JVC 4K
1 minutę temu, JVC 4K napisał:

Mam dywan gruby, grube zasłony sporo miękkich elementów więc według mnie mam zrobioną adaptację akustyczną, jeżeli pytasz o jakieś pianki czy pułapki basowe w rogach pokoju to nie mam i mieć nie będę bo psują mi wygląd pokoju za to cały pokój wyłożony czarnym aksamitem.

No to definitywnie musisz miec "dobry" bas, bez dwoch zdan 🙂 Choc paradoksalnie tak, z jednym subem bedziesz mial ciutenke lepszy 🙂

1 minutę temu, T napisał:

No to definitywnie musisz miec "dobry" bas, bez dwoch zdan 🙂 Choc paradoksalnie tak, z jednym subem bedziesz mial ciutenke lepszy 🙂

A ty jakie masz adaptacje akustyczną na twoich zdjęciach nic nie widać aby były jakieś miękkie elementy.

No bas na pewno mam lepszy niż w Multikinie czy w Heliosie a resztę mam w...

4 minuty temu, JVC 4K napisał:

A ty jakie masz adaptacje akustyczną na twoich zdjęciach nic nie widać aby były jakieś miękkie elementy.

No bas na pewno mam lepszy niż w Multikinie czy w Heliosie a resztę mam w...

Mam miekkie poduszki z ikei na fotelach ,sztuk 4 🙂

8 minut temu, T napisał:

Mam miekkie poduszki z ikei na fotelach ,sztuk 4 🙂

Kup jakiś porządny projektor JVC lub Sony bo z tym Panasoniciem to nie jesteś w "kinowej elicie" a żebyś miał lepszy od mojego musiałbyś kupić RS3100 8K e-shiftX

No i te Klipsche znowu jest masa firm które produkują lepsze kolumny, choćby np. Dali. Bez odbioru.

Edytowane przez JVC 4K
2 minuty temu, JVC 4K napisał:

Kup jakiś porządny projektor JVC lub Sony bo z tym Panasoniciem to nie jesteś w "kinowej elicie" a żebyś miał lepszy od mojego musiałbyś kupić RS3100 8K e-shiftX

No i te Klipsche znowu jest masa firm które produkują lepsze kolumny, choćby np. Dali. Bez odbioru.

Oj nie obrazaj sie, na pewno masz dobry bas u siebie 🙂

Najlepiej mieć jeden subwoofer albo pół, do tego LG NanoCell 8K 55 cali, a jeszcze lepiej 16K, chociaż warto iść na całość i kupić 32K.

Będzie można szpanować później po forach.

4 minuty temu, Adi777 napisał:

Najlepiej mieć jeden subwoofer albo pół, do tego LG NanoCell 8K 55 cali, a jeszcze lepiej 16K, chociaż warto iść na całość i kupić 32K.

Będzie można szpanować później po forach.

Nie ja tu szpanuję.

A telewizory to nie ten wątek. 

7 hours ago, JVC 4K said:

A po co ma mieć lepszy od Twojego? Zawsze musisz oceniać w kategorii lepszy/gorszy? Nie kazdy jest tu po to aby się z kimś scigac.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Szpanowanie subwooferami? Kto jest w temacie ten wie że dwa suby zagrają lepiej niż jeden a cztery suby zagrają lepiej niż dwa. Słowo klucz LEPIEJ nie głośniej tylko lepiej. Oczywiście pod warunkiem prawidłowego ich ustawienia w pomieszczeniu.

1 minutę temu, przmor napisał:

dwa suby zagrają lepiej niż jeden a cztery suby zagrają lepiej niż dwa.

8 lepiej niż 4, 16 lepiej niż 8, a 32 lepiej niż 16.

• Pokaż nowe odpowiedzi