Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość płyt CD I ich wpływ na działanie odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Kopia z kopii. Czyli kolejno rip-kopia z tej kopii rip i dalej kopia. W ten sposób.
Jeśli zapis oryginalny był uszkodzony ale poprzez ripowanie (w tym powtórki) został skorygowany i poprawnie odczytany, to ten nowy zapis na płycie może być nawet lepszy, bo pozbawiony uszkodzonego fragmentu z oryginału.
14 godzin temu, Krzych 2 napisał:

No chyba mi nie powiecie, że takie kilkukrotne popłuczyny będą bit zgodne z plytą oryginalną. To jest niemożliwe.

I zamiast nagrywania 18 bitów na płytę CD okazuje się, że nawet 16 nie da się nagrać 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Wiem, ze wyrażam się mało ściśle, malo naukowo. No i teraz też tak będzie. Plik mozesz kopiować bez końca, ale zawsze będzie tym samym plikiem. Natomiast zgrana plyta raz za razem tworzona kopia z kopii będzie brzmiała coraz gorzej. Nie ma siły na to. Mówiąc krótko standard nie jest doskonały.

15 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Kopia z kopii. Czyli kolejno rip-kopia z tej kopii rip i dalej kopia. W ten sposób.

Takich głupot to dawno nie czytałem, to co opisujesz ma znaczenie w analogu np. przy przegrywaniu kaset magnetofonowych a nie ripowania CD.

15 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

w jakiś obszar pamięci i zmianie stanów komórek.

Od tego są sprzętowe i programowe korekcje błędów, w moim komputerze pamięć operacyjna ma sprzętową korekcje błędów.

15 godzin temu, Krzych 2 napisał:

No chyba mi nie powiecie, że takie kilkukrotne popłuczyny będą bit zgodne z plytą oryginalną. To jest niemożliwe.

No chyba ci powiem że znowu wypisujesz głupoty, plik WAV. to windowsowski format bezstratny.

Skończ waść.

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

Od tego są sprzętowe i programowe korekcje błędów, w moim komputerze pamięć operacyjna ma sprzętową korekcje błędów.

Owszem. Mam na myśli brak takiej ochrony (mikrosterowniki) a w w normalnych komputerach np. procesor z jego rejestrami na których wprost manipuluje program.

A tak dla sprowokowania; Sprzętowa korekcja. A to jej nie dotyczą usterki i przekłamania...?

45 minutes ago, Grzegorz7 said:

A tak dla sprowokowania; Sprzętowa korekcja. A to jej nie dotyczą usterki i przekłamania...?

z doświadczenia admina: sprzęt profesjonalny - np serwer della/ibm w okresie leasingowym np 3/5lat może wykonywać zadanie ciągiem pod pełnym obciążeniem cały okres - prawdopodobieństwo wykaszanienia jest mniejsze niż awarii DC.

Kiedyś pracowałem dla niemieckiej firmy, która robiła scadę dla energetyki. Mieli historycznie proces poważny w sądzie ponieważ ich rozwiązanie było oparte na 2 serwerach spiętych w czasie rzeczywistym przez sieciówkę i ta sieciówka raz doprowadziła do przekłamania 1 bitu danych (co spowodowało rozsynchronizowanie się stanu sieci z rzeczywistością). To z kolei spowodowało awarię sieci energetycznej w de na dużą skalę. W procesie chodziło kto ma zapłacić.

Tak, że to są tego rzędu zdarzenia losowe.

A mnie wiesza się laptop z niewyjaśnionych powodów raz na kilka dni... Nawet jak niczego nie robi...

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

A mnie wiesza się laptop z niewyjaśnionych powodów raz na kilka dni... Nawet jak niczego nie robi...

Przyczyn może być wiele, radzę opisać problem na forach typu benchmark.pl 

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

z doświadczenia admina:

U mnie w firmie jest kilkanaście serwerów fizycznych uznanej firmy i nie ma miesiąca aby nie było problemów.

I co to znaczy wykaszanienie?

Przecież przekłamania bitów o których wspominam są nie do udowodnienia. Komputer nadal jest sprawny. Software również... 🙂

W krytycznych zastosowaniach dubluje się systemy i całość działa zdecydowanie bardziej niezawodnie co nie znaczy, że nic się "nie dzieje"...

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Przyczyn może być wiele, radzę opisać problem na forach typu benchmark.pl 

Już ma swoje lata.

Coś muszę kupić mocniejszego bo programersi nie próżnują; soft coraz gorszy a zajętość zasobów coraz większa... 😉

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

je się systemy i całość działa zdecydowanie bardziej niezawodnie co nie znaczy, że nic się "nie dzieje"...

Ja mam tak zrobione że na dysk HDD jest robiony zrzut systemu tzw. klonowanie, jest to lepsze rozwiązanie niż przywracanie systemu z pliku. 

26 minutes ago, Grzegorz7 said:

U mnie w firmie jest kilkanaście serwerów fizycznych uznanej firmy i nie ma miesiąca aby nie było problemów.

I co to znaczy wykaszanienie?

Przecież przekłamania bitów o których wspominam są nie do udowodnienia. Komputer nadal jest sprawny. Software również...

jest do udowodnienia - kwestia odpowiedniego monitoringu

wykaszanienie to fail sprzętowy - coś tego typu: "echo c > /proc/sysrq-trigger" wleci jakiś kwiatek zamiast oczekiwanej wartości np w wyniku tego co piszesz

natomiast problemy na 99.99% wynikają z człowieka/softu/procesu - uwalony sprzęt nie licząc zasilaczy czy dysków w raid to jest w mojej i kumpli praktyce naprawdę unikalny temat - do tego stopnia, że nie mogę sobie nawet 1 historii z 15lat przypomnieć - mam np znajomego który w dużej gdańskiej serwerowni na 150 olbrzymich maszynach indexuje cały internet w ES od 10lat - wszystkie maszyny cyklicznie wymieniane dożywają końca leasingu. Oczywiście nie mówimy o serwerze, który już dawno powinien iść na złom.

Znacznie częściej są problemy z chmurą gdzie zdarza się, że maszyna zniknie lub się przeładuje bo migracja wirtualki w locie AWS lub GCP nie wyszła.

Oczywiście jak ktoś jest z branży to zna temat pt 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub "to coś na sieci"... osobiście jeszcze nie spotkałem bo każdy fuckup do tej pory był spowodowany jak wyżej: błąd człowieka / błąd softu lub najgorszy: błąd procesu (sam kiedyś rozłozyłem system jednego z największych bankow w pl na prawie godzinę w ten sposób). Bo... najłatwiej człowiekowi zwalić swoją niekompetencję na coś...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel_68412

Technology Connections i Reduktor Szumu mają po kilka odcinków na temat cd-audio.

Technology Connections:

1. Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  2. Ukryta Zawartość

3. Ukryta Zawartość

4. Ukryta Zawartość

Reduktor Szumu:

1. Ukryta Zawartość

2. Ukryta Zawartość

3. Ukryta Zawartość

4. Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

jest do udowodnienia - kwestia odpowiedniego monitoringu

wykaszanienie to fail sprzętowy - coś tego typu: "echo c > /proc/sysrq-trigger" wleci jakiś kwiatek zamiast oczekiwanej wartości np w wyniku tego co piszesz

natomiast problemy na 99.99% wynikają z człowieka/softu/procesu - uwalony sprzęt nie licząc zasilaczy czy dysków w raid to jest w mojej i kumpli praktyce naprawdę unikalny temat - do tego stopnia, że nie mogę sobie nawet 1 historii z 15lat przypomnieć - mam np znajomego który w dużej gdańskiej serwerowni na 150 olbrzymich maszynach indexuje cały internet w ES od 10lat - wszystkie maszyny cyklicznie wymieniane dożywają końca leasingu. Oczywiście nie mówimy o serwerze, który już dawno powinien iść na złom.

Znacznie częściej są problemy z chmurą gdzie zdarza się, że maszyna zniknie lub się przeładuje bo migracja wirtualki w locie AWS lub GCP nie wyszła.

Oczywiście jak ktoś jest z branży to zna temat pt 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub "to coś na sieci"... osobiście jeszcze nie spotkałem bo każdy fuckup do tej pory był spowodowany jak wyżej: błąd człowieka / błąd softu lub najgorszy: błąd procesu (sam kiedyś rozłozyłem system jednego z największych bankow w pl na prawie godzinę w ten sposób). Bo... najłatwiej człowiekowi zwalić swoją niekompetencję na coś...

Tu ja się trochę dołączę. 

Trochę inaczej wygląda temat kiedy masz zachować synchronizację. Ja się tym nie zajmuję w firmie, nie moja branża, ale praca sprzętu IT w czasie rzeczywistym nie jest trywialna. Protokół IP w normalnych warunkach nie nadaje się do synchronizacji. To jest rozwiązane, ale jest to niszowe rozwiązanie. Stąd nie dziwię się takiej awarii energetycznej. W Polsce przez rozjechane zegary kiedyś zabrakło przemówienia Premiera i była duża afera 🙂 Wykrycie błędu też było nietrywialne. 

Ukryta Zawartość

4 minutes ago, micwoj said:

Protokół IP w normalnych warunkach nie nadaje się do synchronizacji.

No dlatego w http/3 pominięto całą warstwę TCP (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i lata to po UDP. Jednym z głównych powodów była synchroniczna transmisja audio/video. Akurat obecnie w tym projektowo siedzę.

9 minutes ago, micwoj said:

Wykrycie błędu też było nietrywialne. 

Czasy się mocno zmieniły - teraz są grafany, prometeusze, stosy ELK i inne sentry czy jaegery i jak masz dobrze monitorowany system to o awarii wiesz zanim się dowie użytkownik końcowy - jest to nowy golden standard promowany przez Lew Cirne, który odpowiada za new relica i dawniej Wily tech.

Ukryta Zawartość

Trochę dyskusja poszła w inną stronę. 

Rozmaite aplikacje, protokoły,... nie eliminują zdarzeń o których wspomniałem. Mogą, i to z dużą skutecznością realizują, eliminować wpływ przekłamań na całość procesu.

W dniu 12.12.2022 o 15:18, Elbing napisał:

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Odtwarzanie materiału z płyty CD vs pliki bezstratne (np. WAV czy FLAC) W takim Denonie CD 800 NE jest możliwe jedno i drugie. Czy będą jakieś znaczące różnice w jakości odtwarzania ?

Wszystko, co tu wymieniłeś jest bezstratne. 

W dniu 13.12.2022 o 16:23, Grzegorz7 napisał:

Sprawdź kondensatory w zasilaczu i na głównej.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 8 miesięcy później...

No,i to jest rzetelna informacja.
Bardzo dziękuję  @yayacek!!!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.12.2022 o 23:44, Bumpalump napisał:

Czarny CDR to z punktu widzenia optyki najgorsze co może być, z doświadczenia najlepsza warstwę refleksyjną mają złote japońskie SHM-CD

Nie. Czarne pochłania, a błyszczące odbija. Czarne plecy na płycie są lepsze. Ma nie być refleksów.

W dniu 8.12.2022 o 23:44, Bumpalump napisał:

Czarny CDR to z punktu widzenia optyki najgorsze co może być, z doświadczenia najlepsza warstwę refleksyjną mają złote japońskie SHM-CD

Tylko pamiętaj o tym, że na świecie już dawno producenci polikwidowali taśmy produkcyjne płyt CD. Taniej jest nagrać na jednej taśmie na BluRayu. Tyle że jako CD. Do tego zapodają marketing że lepsza jakość i masz BluSpecCD itp. Z tego co pamiętam SHMCD, a tym bardziej SHMSACD to właśnie nośniki BluRay, zresztą nawet na samych płytach jest to opisane.

Godzinę temu, Audroc napisał:

Tylko pamiętaj o tym, że na świecie już dawno producenci polikwidowali taśmy produkcyjne płyt CD. Taniej jest nagrać na jednej taśmie na BluRayu. Tyle że jako CD. Do tego zapodają marketing że lepsza jakość i masz BluSpecCD itp. Z tego co pamiętam SHMCD, a tym bardziej SHMSACD to właśnie nośniki BluRay, zresztą nawet na samych płytach jest to opisane.

Przenieś się może ze swoimi mądrościami tu

Twoja fobia/obsesja na punkcie formatu CD to jakaś mutacja złego dotyku? Daj spokój bo swoją "krucjatą" wzbudzasz w najlepszym wypadku politowanie przemieszane ze znudzeniem 

Jedno w temacie jest pewne coraz więcej wydań wychodzi wypalonych ,płyty tłoczone stanowią powoli rzadkość.

Acccuphase 

Ostatnio w Denon DCD-720AE wymieniłem soczewkę lasera jednak dalej były problemy odczytu z kilkoma płytami. Jak się okazuje  te płyty były naelektryzowane. Po ich rozładowaniu po przez wytarcie miękką ściereczką owe płyty  odtwarzacz odczytuje poprawnie. Miałem już kilka odtwarzaczy ale jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Czy laser który kupiłem jest felerny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi