Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, micwoj napisał:

Jak dla mnie liczy się pierwsza minuta, bo później ucho zaczyna się przyzwyczajać.

Pierwsza minuta to najsilniejsze emocje wynikające z oczekiwań. Wtedy nasz słuch, który jak wiesz nie jest zbyt stabilny wraz z naszym "komputerem centralnym" jest skłonny uznać że zmiana porównawcza jest duża a czasem nawet ogromna. Przy porównaniu po spadku tych emocji wstępnych okazuje się że zmiana jest pomijalnie mała lub w ogóle jej nie ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, meloV8 napisał:

W teorii dziala to idealnie, ale w praktyce nie zawsze. Nawet bym powiedział, że czesto nie dziala tak, jak powinno.

Jak dołożymy, że to co wyjdzie z sumy jeszcze należy skompensować o "LF box diffraction" bo przecież mamy przetwornik i BR na ograniczonej powierzchniowo desce, a mierzymy z bardzo małej odległości czyli mamy namiastkę "infinite baffle" to już całkiem kaplica 😉 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

dlatego warto robić pomiary konstrukcyjne na zewnątrz

I to ma pomóc? A to sąsiad kosi, a to sąsiadka wyjdzie się opalać na balkon.. I weź się tu skup człowieku 😉 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, micwoj napisał:

I to ma pomóc? A to sąsiad kosi, a to sąsiadka wyjdzie się opalać na balkon.. I weź się tu skup człowieku 😉 

zaproś sąsiadkę na kawę napatrz się a potem do roboty 🙂

12 minut temu, zapacoustics napisał:

My mówimy o projektowaniu kolumn nie kupowaniu ich

Też się do tego odnoszę. U mnie na trzy używane zestawy tylko jeden jest fabryczny. Dwa są DIY w mniejszym lub większym zakresie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, MariuszZ. napisał:

Jak dołożymy, że to co wyjdzie z sumy jeszcze należy skompensować o "LF box diffraction" bo przecież mamy przetwornik i BR na ograniczonej powierzchniowo desce, a mierzymy z bardzo małej odległości czyli mamy namiastkę "infinite baffle" to już całkiem kaplica 😉 

Dla niektórych konstrukcji, przed dodaniem odpowiedzi z bliskiego pola, musisz jeszcze wprowadzić opóźnienie fazy z uwagi na odległość źródeł i zjawiska falowe.

Najlepiej to robić pomiary w miejscu odsłuchu i zbudować zwrotnice pod swoje pomieszczenie 🙂

Próbował ktoś kiedyś tego? Da się tak w ogóle? 

Edytowane przez raiwan
5 minutes ago, raiwan said:

Najlepiej to robić pomiary w miejscu odsłuchu i zbudować zwrotnice pod swoje pomieszczenie 🙂

Pomiary w miejscu odsłuchu zawsze powinno się robić, ale pod względem zgrania czasowego driverów. 

Tak aby step response/odpowiedz impulsowa był/a zgrany/a pomiędzy głośnikami. Na nic innego nie zwracałbym uwagi. Przynajmniej z takich 300cm. 

Paweł masz już konto branża pokaż jak ty wytłumiłeś tą ostatnią ciekawą Angielską Hybrydę z UK. Multikonta ucichły więc coś tam może ?

10 minut temu, GPKrzychuXxX napisał:

Pomiary w miejscu odsłuchu zawsze powinno się robić, ale pod względem zgrania czasowego driverów. 

Tak aby step response/odpowiedz impulsowa był/a zgrany/a pomiędzy głośnikami. Na nic innego nie zwracałbym uwagi. Przynajmniej z takich 300cm. 

Powodzenia 🙂

20 minut temu, meloV8 napisał:

musisz jeszcze wprowadzić opóźnienie fazy z uwagi na odległość źródeł i zjawiska falowe.

Nawet wtedy gdy przetworniki są zgrane w fazie na częstotliwości(ach) podziału? Mierzymy i kreślimy charakterystykę amplitudową SPL "gotowego" produktu więc o jakie inne zależności fazowe chodzi? Nie kumam chyba...

Ja zrobiłem wytłumienie w swoich kolumnach mata a później na to filc i trochę waty... Zaczęło buczeć, dźwięk się zrobił dzwiny, ale za to był szybki i niski, mocny bas. Oryginalnie jest watolina przy każdej ścianie oprócz przednich. Wróciłem do fabrycznego wygluszenia oczywiście. Pomiary powinno się robić po wygluszeniu jak ktoś wspominał wcześniej. 

Chyba, że to maks jaki można było włożyć do tych konstrukcji (2 otwory br w dolnej części i jeden w górnej oraz ściana mdf 25mm).

Edytowane przez raiwan
2 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Nawet wtedy gdy przetworniki są zgrane w fazie na częstotliwości(ach) podziału? Mierzymy i kreślimy charakterystykę amplitudową SPL "gotowego" produktu więc o jakie inne zależności fazowe chodzi? Nie kumam chyba...

Ale to nie ma nic wspólnego z ze zgraniem fazy przy czestotliwosci podzialu. Rezonator moze wypluwac fale stojace z obudowy, lub sam je generowac ( dlugie porty BR, linie transmisyjne ). Dlatego dla poprawnego dodania odpowiedzi portu takiego rezonatora, nalezy wprowadzic roznice czasowe, ktore beda zalezaly od odleglosci, w jakiej znajduje sie glosnik od wyjscia portu. Tutaj umiejscowanie portu pod glosnikiem lub na tylnej sciance, albo przy podlodze obudowy wolnostojacej ma duze znaczenie dla rzeczywistego sumowania sie odpowiedzi częstotliwości i fazy.

8 minutes ago, micwoj said:

Powodzenia 🙂

Dziękuje, póki co nie mogę narzekać. Mld dla odmiany spotkać osoby, które okazują wsparcie to mentalne jak i merytoryczne.

image.png.928eb0e7023ebae7e80205abcbbb4209.pngi

Coś tam jednak widać i to z dość sporej odległości. Dla @micwoj pokazana oś x oraz y tak aby mógł wyliczyć odległość pomiaru. Brakuje tylko znaku wielkości. Pamiętaj że brakującą wartością dla tych wymagających kalkulacji jest prędkość dźwięku. 

16 minut temu, GPKrzychuXxX napisał:

Pamiętaj że brakującą wartością dla tych wymagających kalkulacji jest prędkość dźwięku. 

A ta po 25 latach doświadczenia jest różna w zależności o częstotliwości i już Sobie nie policzysz! 🙂
no i nie zapominaj o linearyzacji  charakterystyki modułu impedancji w funkcji częstotliwości

Edytowane przez zapacoustics
10 minut temu, GPKrzychuXxX napisał:

Dziękuje, póki co nie mogę narzekać. Mld dla odmiany spotkać osoby, które okazują wsparcie to mentalne jak i merytoryczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Coś tam jednak widać i to z dość sporej odległości. Dla @micwoj pokazana oś x oraz y tak aby mógł wyliczyć odległość pomiaru. Brakuje tylko znaku wielkości. Pamiętaj że brakującą wartością dla tych wymagających kalkulacji jest prędkość dźwięku. 

Nie widzę podstawy czasu, za niska rozdzielczość obrazka. Ale do tego służy pomiar bramkowany i ewentualnie przeliczenie czasu i zależności kątowych na większą odległość odsłuchu w symulacji.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 minut temu, meloV8 napisał:

Ale to nie ma nic wspólnego z ze zgraniem fazy przy czestotliwosci podzialu. Rezonator moze wypluwac fale stojace z obudowy, lub sam je generowac ( dlugie porty BR, linie transmisyjne ). Dlatego dla poprawnego dodania odpowiedzi portu takiego rezonatora, nalezy wprowadzic roznice czasowe, ktore beda zalezaly od odleglosci, w jakiej znajduje sie glosnik od wyjscia portu. Tutaj umiejscowanie portu pod glosnikiem lub na tylnej sciance, albo przy podlodze obudowy wolnostojacej ma duze znaczenie dla rzeczywistego sumowania sie odpowiedzi częstotliwości i fazy.

Producent moich kolumn ma identyczne zwrotnice dla obudowy w której długie tunele znajdują się na samym dole z tyłu obudowy jeden nad drugim oraz obudowy w którym te tunele są tak samo jeden nad drugim, ale już na wysokości połowy dolnej części (woofera, nowszą wersja kolumn). 

Edytowane przez raiwan
2 minuty temu, raiwan napisał:

Producent moich kolumn ma identyczne zwrotnice dla obudowy w której długie tunele znajdują się na samym dole z tyłu obudowy jeden nad drugim oraz obudowy w którym te tunele są tak samo jeden nad drugim, ale już na wysokości połowy dolnej części (woofera). 

Fajnie, ale co to ma wspolnego z laczeniem pomiarow z bliskiego pola?

"Dlatego dla poprawnego dodania odpowiedzi portu takiego rezonatora, nalezy wprowadzic roznice czasowe, ktore beda zalezaly od odleglosci, w jakiej znajduje sie glosnik od wyjscia portu. Tutaj umiejscowanie portu pod glosnikiem lub na tylnej sciance, albo przy podlodze obudowy wolnostojacej ma duze znaczenie dla rzeczywistego sumowania sie odpowiedzi częstotliwości i fazy."

Skoro cytujesz, to postaraj się dokładnie rozumieć sens tej wypowiedzi.

To, że producent Twoich kolumn stosuje taką samą zwrotnice dla nieco różnych rozwiązań, nie znaczy, że te odmienne rozwiązania nie wprowadzają zmian w pasmie częstotliwości. Często zmiana zwrotnicy nic nie da, bo jej zakres działania jest poza pasmem, na jaki pływa rozmieszczenie portów względem głosnika w obudowach, w których rezonanse falowe mają duże znaczenie.

6 godzin temu, micwoj napisał:

W którymś filmie na 0db facet sugerował jakąś stronę z testami gdzie można się nauczyć rozpoznawania częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, meloV8 napisał:

Dlatego dla poprawnego dodania odpowiedzi portu takiego rezonatora, nalezy wprowadzic roznice czasowe, ktore beda zalezaly od odleglosci, w jakiej znajduje sie glosnik od wyjscia portu. Tutaj umiejscowanie portu pod glosnikiem lub na tylnej sciance, albo przy podlodze obudowy wolnostojacej ma duze znaczenie dla rzeczywistego sumowania sie odpowiedzi częstotliwości i fazy.

Konstrukcje TL są przypadkiem szczególnym. W założeniach konstrukcyjnych odpowiedź linii jest przesunięta w fazie w stosunku do odpowiedzi przetwornika wiec jak najbardziej odległości czy wzajemne położenie mają znaczenie, tak samo jak jej wypełnienie materiałem tłumiącym. Podziwiam tych konstruktorów, którzy to ogarniają. 

Moje wypowiedzi dotyczyły obudowy BR i częstotliwości rezonansowej Fb, która nie zależy od umiejscowienia przetwornika niskotonowego, a jedynie od pojemności obudowy i wymiarów portu więc nie rozumiem za bardzo znaczenia Twoich słów w takim prostym przypadku.

Stroimy BR na konkretną częstotliwość Fb. Poza tą częstotliwością BR jest w uproszczeniu filtrem o dość stromym zboczu. Oczywiście rezonanse czy fale stojące będą "przeciekały" przez ten filtr ale chyba nie chodzi o takie przypadki. Co w takim prostym przypadku miałbym uwzględnić przy wprowadzaniu różnic czasowych przy składaniu odpowiedzi portu BR z pomiarem nearfield przetwornika? Wytłumacz jak chłopu na roli bo naprawdę nie kumam, a każda lekcja jest cenna dla mnie. Z góry dziękuję :)  

17 minut temu, MariuszZ. napisał:

Konstrukcje TL są przypadkiem szczególnym. W założeniach konstrukcyjnych odpowiedź linii jest przesunięta w fazie w stosunku do odpowiedzi przetwornika wiec jak najbardziej odległości czy wzajemne położenie mają znaczenie, tak samo jak jej wypełnienie materiałem tłumiącym. Podziwiam tych konstruktorów, którzy to ogarniają. 

Moje wypowiedzi dotyczyły obudowy BR i częstotliwości rezonansowej Fb, która nie zależy od umiejscowienia przetwornika niskotonowego, a jedynie od pojemności obudowy i wymiarów portu więc nie rozumiem za bardzo znaczenia Twoich słów w takim prostym przypadku.

Stroimy BR na konkretną częstotliwość Fb. Poza tą częstotliwością BR jest w uproszczeniu filtrem o dość stromym zboczu. Oczywiście rezonanse czy fale stojące będą "przeciekały" przez ten filtr ale chyba nie chodzi o takie przypadki. Co w takim prostym przypadku miałbym uwzględnić przy wprowadzaniu różnic czasowych przy składaniu odpowiedzi portu BR z pomiarem nearfield przetwornika? Wytłumacz jak chłopu na roli bo naprawdę nie kumam, a każda lekcja jest cenna dla mnie. Z góry dziękuję 🙂 

Otóż niezupełnie. Konstrukcja obudowy BR może zostać przekształcona w rezonator hybrydowy przez sama zmianę pozycji portu. Takie przypadki są bardzo częste w obudowach BR wolnostojacych z portem umieszczonym na spodzie obudowy. Taka obudowa nie jest już obudowa BR tylko hybryda MLTL, w której zjawiska falowe już mają bardzo duży wpływ na odpowiedź portu. Jeśli wyobrazisz sobie typowa, prosta obudowę wolnostojaca, w której port zamontujesz na środku obudowy oraz na jej końcu, to dostaniesz inna częstotliwość rezonansowa (niższą) obudowy bez zmiany długości portu oraz objętości obudowy. Przy tak umieszczonym porcie, obudowa wypluje fale stojące, szczególnie jeśli obudowa będzie miała dość szczątkowe wytlumienie, jakie często można spotkać w konstrukcjach BR. 

Dlatego nie zawsze coś, co wygląda na BR jest BR i trzeba to brać pod uwagę przy łączeniu portów. 

• 2 tygodnie później...

Przez dziesiątki lat własnych doświadczeń zdobyłem wiele informacji, między innymi,

jak przebieg kabli wzmacnia albo osłabia poszczególne częstotliwosci.

Dzwoniłem do Wilka i powiedziałem mu, że jest błędem stosowanie, może lepszych,

miękkich kabli wewnątrz kolumny. Każda firma np. Klipsz, Nubert czy Heco,

których kolumny otwierałem, używały sztywnych linek, aby odpowiednio zaokrąglając

mniej czy więcej kable, osłabiały albo wzmacniały określone częstotliwości,

poprawiając w ten sposób brzmienie, liniowość przenoszenia danego głośnika.

Przez odpowiednie wygięcia kabla można zmieniać brzmienie, dołączonego do niego,

głosnika. Jak wykrzywiać, sprawdźcie sami. Nawet naciśnięcie na krzywiznę kabla,

bez widocznej zmiany jego krzywizny, może zmienic mocno brzmienie głośnika !

Tak np. za głośne, przesterowane i dlatego nieczysto brzmiące częstotliwości

w Klipszu 83 ll, zmieniając odpowiednio krzywizny kabli, osłabiłem je i kolumna zaczęła

czysto odtwarzać te częstotliwości.

Zażuciłem również Wilkowi, że zmiana zwrotnic i okablowania na miękkie kable i poprawa

liniowości w Heco GT 902, które też posiadam, pogorszyło ich brzmienie.

Małe obniżenie w przenoszonym paśmie na nieco wyższym średnim vocalu,

które producent specjalnie wprowadził, zostało przez Wilka skorygowane.

Okazało się, że tenże wyższy średni vocal mocno się wzmocnił i zrujnował

przyjemne wyważone brzmienie vokalu. 

Ja osobiście zamontowałem w Heco GT 902 głośniki wysokotonowe z Heco revolution 9

(które są główną zmianą w nowym modelu) i najlepsze ostatnio na świecie kondensatory

Norweskie Duellund silber 0,01 micro Farad, jako bypass kondensatory, aby wzmocnić

wysokie tony, które w tej kolumnie są nieco słabe.

Niemieckie czasopismo "Audio" daje Heco revolution 9 - > 98 punktów za brzmienie.

Np. jedne z najlepszych kolumn na świecie Focal, po naście, czy kilka dziesiąt tysięcy euro,

otrzymały od tego czasopisma 102 - 105 punktów.

Używam wzmacniacza Yamaha 3010, któremu powyższe czasopismo dało 99 punkty

za brzmienie i zachwycało się nieco lampowym jego brzmieniem.

Mój sprzęt brzmi prawie tak, jak najlepsze sprzęty świata na b. dobrych słuchawkach

z Youtuba. Udało mi się moimi sposobami bardzo polepszyć brzmienie.

Jeśli będziecie chciele, to powiem wam, jak zdecydowanie skorygować brzmienie sprzętu.

Pozdrawiam bardzo serdecznie,

Jan

Podoba mi się dwuwierszowa forma tego posta oraz fakt, że mam aktualnie YTDY na glosnikowych i mogę je giąć dowoli na wszystkie strony świata, jak wrócę do domu poprawie sobie brzmienie mojego systemu 😁

2 godziny temu, Jan doświadczony amato napisał:

Jeśli będziecie chciele, to powiem wam, jak zdecydowanie skorygować brzmienie sprzętu.

Ja chcielem. Powiedz. Szczególnie tenże średni wyższy vocal. 

Edytowane przez micwoj
45 minut temu, Ajothe napisał:

Podoba mi się dwuwierszowa forma tego posta oraz fakt, że mam aktualnie YTDY na glosnikowych i mogę je giąć dowoli na wszystkie strony świata, jak wrócę do domu poprawie sobie brzmienie mojego systemu 😁

Najlepiej w kształcie serduszek 😅 będzie grało z miłością 🤣

A tak na poważnie to co to za głośniki masz, że Ci to dobrze gra na takim kablu? U mnie to zaczęło grać jakbym nagle podłączył kolumny za parę stów z przed 20 lat znalezione na śmietniku 🙂 kupiłem specjalnie 4x 2,5mm2 druty, najgorzej wydane ponad 50 zł w ostatnich latach. Chciałem sprawdzić z czystej ciekawości po tym co się na czytałem, że taki gra równie dobrze jak te audiofilskie

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, Tadeiro napisał:

Ukryta Zawartość

Podzielam odczucie.

Czytając ten "epos" miałem też wrażenie, jakbym czytał nieocenionego @747 🤣

3 godziny temu, Jan doświadczony amato napisał:

Przez odpowiednie wygięcia kabla można zmieniać brzmienie, dołączonego do niego,

No, raz spotkałem podobny przypadek.

Kumpel żalił się, że głosnik mu chyba zdycha, bo coś rzęzi od czasu do czasu. Po otwarciu kolumny okazało się, że drutek od głośnika średniotonowego tak się ułożył, że dotykał od wewnątrz membrany.

Po odgięciu drutka, zaobserwowano rewolucyjną zmianę...szczególnie na "vocalach". 🙃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
Gość Kw202

(Konto usunięte)
23 minuty temu, raiwan napisał:

Najlepiej w kształcie serduszek 😅 będzie grało z miłością 🤣

A tak na poważnie to co to za głośniki masz, że Ci to dobrze gra na takim kablu? U mnie to zaczęło grać jakbym nagle podłączył kolumny za parę stów z przed 20 lat znalezione na śmietniku 🙂 kupiłem specjalnie 4x 2,5mm2 druty, najgorzej wydane ponad 50 zł w ostatnich latach. Chciałem sprawdzić z czystej ciekawości po tym co się na czytałem, że taki gra równie dobrze jak te audiofilskie

4x2,5 ytdy? 

• Pokaż nowe odpowiedzi