Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, pit80 napisał:

technika zawiera się w technologii i jest sprawą znacznie mniej zaawansowaną niż technologia.

Technologia to inaczej sposób produkcji w dużym skrócie i słowo to w żaden sposób nie jest w języku polskim zamienne ze słowem technika. Ani tym bardziej nie jest pojęciem szerszym od słowa technika. Oznacza coś innego. Używasz słowa nie mając pojęcia co ono oznacza. To tak jak niektórzy używają słowa bynajmniej zamiennie z przynajmniej.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

39 minut temu, Misio38 napisał:

Technologia to inaczej sposób produkcji w dużym skrócie i słowo to w żaden sposób nie jest w języku polskim zamienne ze słowem technika.

39 minut temu, Misio38 napisał:

Używasz słowa nie mając pojęcia co ono oznacza.

W którym miejscu zasugerowałem, aby terminy technika i technologia miałyby być stosowane zamiennie?  Mój wywód raczej wskazuje, że te terminy właśnie powinny być rozróżniane a nie stosowane zamiennie.
Niestety, nie widzę dysonansu, z czym się konkretnie nie zgadzasz?

Z tym że nazwałem procesy produkcji dźwięku analogicznie i cyfrowo technologiami? Jedno i drugie różnią się od siebie właśnie w zakresie sposobu produkcji (a w zasadzie w tym przypadku reprodukcji) dźwięku, więc nie widzę przesłanek niewłaściwego użycia określenia.
Jak nazwiesz różne formy projektowania i wykonywania procesów w zakresie użycia danej technologii jak nie technikami? Technika wręcz korzysta z wiedzy zawartej w danym sposobie produkcji (czyli technologii). Na przykład stosujemy cyfrowy sposób produkcji dźwięku ale różnie go próbkując - jeśli nie są to inne techniki w zakresie cyfrowej technologii, to czym są?

Edytowane przez pit80
32 minuty temu, dajrekt napisał:

chodzi o coś co ma ta yamaha i inne sprzęty, a czego nie ma sabaj ani inne chińczyki w klasie D (tak mi się zdaje, wszystkich nie znam) - zewnętrzne pokrętło pozwalające inaczej wysterować wzmacniacz w zależności czy słuchamy cicho czy głośno.

Sabaj A30A ma 16 poziomów loudness. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 22.02.2024 o 13:55, Piopio napisał:

Sabaj A30A ma 16 poziomów loudness. 

chodzi o coś co ma ta yamaha i inne sprzęty, a czego nie ma sabaj ani inne chińczyki w klasie D (tak mi się zdaje, wszystkich nie znam) - - zewnętrzne pokrętło pozwalające inaczej wysterować wzmacniacz w zależności czy słuchamy cicho czy głośno.

ja swoje, a ty swoje. Mimo, że teoretycznie jesteśmy po tej samej stronie barykady to potrafisz obrzydzić tego sabajka jak mało kto.

Sabaj A30A nie ma wzmacniacza słuchawkowego, a A4 ma 🙂. Przepraszam, musiałem. Osobiście wierzę, że Sabaj a30a jest b. dobrym dźwiękowo (po analogu) wzmacniaczem i Ci którzy szukają wzmacniacza powinni, moim zdaniem, uwzględnić go w odsłuchach.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

15 minut temu, dajrekt napisał:

ja swoje, a ty swoje. Mimo, że teoretycznie jesteśmy po tej samej stronie barykady to potrafisz obrzydzić tego sabajka jak mało kto.

Kompletnie Cię nie rozumiem. Sterowanie Sabajem odbywa się poprzez menu. I tam ustawimy poziom loudness "w zależności czy słuchamy cicho czy głośno."

Obrzydzam bo trzymam się faktów ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Sabaj jest fenomenalny bo za 2K oferuje jakość kilkukrotnie droższych zestawów. 

A ten znowu swoje... może i Saba gra dobrze, ale jeśli chodzi o JAKOŚĆ, to jest on typowym chińskim bublem.

Jakość produktuedytuj

W tym kontekście najczęściej wymieniane są cechy jakości technologicznej:

funkcjonalność: stopień i zakres realizacji oczekiwanych funkcji

praktyczność: komfort użytkowania, łatwość obsługi i konserwacji i ich ergonomiczność

niezawodność: zdolność do pracy bezusterkowej

trwałość: okres zachowania cech użytkowych

bezpieczeństwo użytkowania.

-----

2 godziny temu, dajrekt napisał:

jako (średnio zadowolony) posiadacz sabaja jestem daleki od mówienia o nim jako o czymś wyjątkowym czy fenomenalnym. 

Ok.

2 godziny temu, dajrekt napisał:

No ale oceniając samą muzykalność obu sprzętów - "lepszość" sabaja jest słyszalna gołym uchem dla średnio zaawansowanego audiofila.

Z tą "lepszością" brzmienia Sabaja jest tak, ze poza kilkoma zadowolonymi użytkownikami, było też kilku niezadowolonych i się go pozbyli.

-----

38 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Osobiście wierzę, że Sabaj a30a jest b. dobrym dźwiękowo (po analogu) wzmacniaczem i Ci którzy szukają wzmacniacza powinni, moim zdaniem, uwzględnić go w odsłuchach.

Tak, ale Forum jest po to, by nawzajem uprzedzić się o licznych wpadkach technicznych tego urządzenia, a nie robić ze wszystkich idiotów, kreowaniem swojego wzmacniacza na prawie hi-end a siebie na guru.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Bo Sabaj sam w sobie jest przetwornikiem cyfrowo-analogowym

Ja bym to tak ujął: sam sobie jest zwyczajnym "po analogu" wzmacnieczem tyle, że cyfrowym,  z dodatkowymi funkcjami ew. przetwarzania toru cyfrowego (spdif, coax, usb) na analogowy.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Forum jest po to, by nawzajem uprzedzić się o licznych wpadkach technicznych tego urządzenia

Powiem szczerze, że nie czytałem dokładnie całości wątku - i jeśli w tym urządzeniu są rzeczywiście obiektywne wpadki techniczne - to jak najbardziej trzeba o nich pisać.

Edytowane przez (nie)przecietniak

24 minuty temu, Piopio napisał:

Wybacz ale to co piszesz to bzdury.

Sabaj to wzmacniacz cyfrowy. Kropka.

Wiesz jak działa wzmacniacz cyfrowy ? 

Wybaczam, a teraz skup się. Czy ja napisałem, że to nie jest wzmacniacz cyfrowy? To, że na pisałem "po analogu" to miałem na myśli (dla mnie oczywiste) tylko wejście po analogu a nie cały tor do głośników, OMG. Ale dobrze, uszczegółowiliśmy zagadnienie.

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

To, że na pisałem "po analogu" to miałem na myśli (dla mnie oczywiste) tylko wejście po analogu a nie cały tor do głośników,

Wejście analogowe jest dodatkową funkcją. Podstawowymi wejściami są wejścia cyfrowe. 

Nie zgodzę się. To Twoja interpretacja, ja to widzę inaczej. Spójrz na wzmacniacz cyfrowy Sabaj A10a 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to wzmacniacz cyfrowy, ale nie posiadający wejść cyfrowych (oprócz  bluetooth) a jedynie analogowe (i co z tego, że na innym chipie niż a30A?) Główne więc jego wejścia  - to analogowe RCA. 

Zresztą - w moim A4 - dźwięk po wejściu analogowym z zewnętrznego daca jest lepszy niż z wbudowanej konwersji cyfrowo-analogowej. W Twoim a30A (nie słuchałem) może być inaczej.

Gdyby a30A miał "obcięte" przez księgowość wejścia cyfrowe i zostawione tylko analogowe - to nadal byłby cyfrowym wzmacniaczem - pewnie tańszym -  (nadal b. dobrym, jak sądzę) tyle, że tylko z wejściami analogowymi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

11 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie zgodzę się. To Twoja interpretacja, ja to widzę inaczej. Spójrz na wzmacniacz cyfrowy Sabaj A10a 

Ukryta Zawartość

To zwykły wzmacniacz analogowy w klasie D. Moim zdaniem. 

12 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

W Twoim a30A (nie słuchałem) może być inaczej.

Jest inaczej. Każdy to wie 😉

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Piopio napisał:

To zwykły wzmacniacz analogowy w klasie D. Moim zdaniem. 

Producent pisze "wzmacniacz cyfrowy", a Ty i tak interpretujesz to po swojemu. To teraz ja będę interpretował 😉(tzn. postaram sie napisać prawdę) -  mój a4, Twój a30A, a10A itp. to wszystko to klasa D. Choć rozumiem, że nie wszyscy przyjmują to do wiadomości i chcieliby w swoim "klocku" widzieć coś niesamowicie wyjątkowego,  bo co?, bo posiada AX5689? , który jest wg producenta chipu... "8-channel digital Class-D amplifier controller with digital inputs" 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . No bez jaj..... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

13 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

mój a4, Twój a30A, a10A itp. to wszystko to klasa D.

Mylisz się. Klasa D jest analogowa. Wzmacniacz cyfrowy to co innego. 

Wzmacniacz cyfrowy to m.in TacT Millenium, Lyngdorf. 

Edytowane przez Piopio

Rzeczywiście jest pewne zamieszanie z definicjami.

Jedna z definicji:

"Wzmacniacz cyfrowy to urządzenie, które odbiera i konwertuje sygnał cyfrowy na analogowy, a następnie przesyła go do głośników. Wzmacniacze cyfrowe pracują w systemie PA. Na rynku funkcjonują również pod nazwami „wzmacniacz klasy D” lub „wzmacniacz impulsowy”."

Ukryta Zawartość

W jakiej klasie pracuje Twój "wzmacniacz cyfrowy" a30A ? 😉 

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście jest pewne zamieszanie z definicjami.

Jedna z definicji:

"Wzmacniacz cyfrowy to urządzenie, które odbiera i konwertuje sygnał cyfrowy na analogowy, a następnie przesyła go do głośników. Wzmacniacze cyfrowe pracują w systemie PA. Na rynku funkcjonują również pod nazwami „wzmacniacz klasy D” lub „wzmacniacz impulsowy”."

Ukryta Zawartość

W jakiej klasie pracuje Twój "wzmacniacz cyfrowy" a30A ? 😉 

Definicja jest błędna. 

Końcówka mocy w Sabaju jest w klasie D. Ale wzmocnienie sygnału odbywa się w domenie cyfrowej. To różni wzmacniacz cyfrowy od analogowego. Wzmacniacze w klasie D pracują na sygnale analogowym. Sabaj na cyfrowym. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

22 minuty temu, Piopio napisał:

Ale wzmocnienie sygnału odbywa się w domenie cyfrowej.

Jest sinusoida na poziomie 0 dBFS. Na czym owo wzmocnienie w domenie cyfrowej ma polegac?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Powiem szczerze, że nie czytałem dokładnie całości wątku - i jeśli w tym urządzeniu są rzeczywiście obiektywne wpadki techniczne - to jak najbardziej trzeba o nich pisać.

Tak, są: bezużyteczne bo źle działające wyjście SUB, słabe wejścia analogowe, stojąca pod wielkim znakiem zapytania funkcja standby (8x większy pobór prądu od deklarowanego i łapanie temperatury), zdarzały się śrubki latające pod obudową. Podchodzę do pewnych rzeczy z dystansem, ale jeśli Sabaj faktycznie jest czuły na takie elementy jak izolacja galwaniczna czy kabel sieciowy, to także należy uznać za wpadki techniczne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, są: bezużyteczne bo źle działające wyjście SUB, słabe wejścia analogowe, stojąca pod wielkim znakiem zapytania funkcja standby (8x większy pobór prądu od deklarowanego i łapanie temperatury), zdarzały się śrubki latające pod obudową. Podchodzę do pewnych rzeczy z dystansem, ale jeśli Sabaj faktycznie jest czuły na takie elementy jak izolacja galwaniczna czy kabel sieciowy, to także należy uznać za wpadki techniczne.

O kable sieciowe do wzmacniacza to pytaj specjalistę@muda44

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Jest sinusoida na poziomie 0 dBFS. Na czym owo wzmocnienie w domenie cyfrowej ma polegac?

Nie jestem elektronikiem. We wzmacniaczach cyfrowych nie ma analogowego przedwzmacniacza więc jakoś to działa.

11 godzin temu, piramidon napisał:

Nie wyśmiewaj swoich Kolegów. To niemiłe.

To o czym napisałem to stwierdzenie faktów, które tutaj się zdarzały w wykonaniu paru użytkowników, oczywiście nie piszę o wszystkich właścicielach tego sprzętu. Jeżeli ktoś napisał, że najlepszy wzmacniacz do 15k to niech wymieni w jakiej grupie wzmacniaczy sprawdzał w tych samych warunkach. Co to za obiektywne spojrzenie na temat jak np. Sabaja słuchał na Dynaudio w pomieszczeniu 20m2, a Musical Fidelity z Pylonami w 40m2 o innej akustyce?  Dodatkowo przesłuchanie wszystkich wzmacniaczy, które są obecnie w sprzedaży jest nie możliwe. Następnie jak ktoś napisał, że jego Sabaj gra kilka półek/klas wyżej od Onkyo, to czy porównał konkretne modele w tych samych warunkach, jeżeli tak to zamiast rzucać ogólnikami, należało by wypunktować w czym góruje. Nie wypowiadam się co do jego brzmienia, natomiast tego co o Sabaju jest pisane przez niektóre osoby i jego stronie technicznej.

Wątek śledzę z ciekawości i nie zamierzam testować Sabaja, ponieważ moja końcówka Hegla z pasywną regulacją głośności na chwilę obecną całkowicie mnie zadowala i zamknęła na razie temat wymiany wzmacniacza. O pokój odsłuchowy, też nie muszę się martwić, akustyka ogarnięta odpowiednimi ustawieniami i ustrojami akustycznymi.

wzmocnienie sygnału odbywa się w domenie cyfrowej.

Po prostu przechodzi przez kość (kości) z DSP (cyfrowa regulacja głośności, regulacja tonów, loudness, equalizer itp. no i dekodowanie cyfry na analog jeśli źródłem nie jest sygnał analogowy) - mylę się? W A4 też to jest (słucham wszystkiego na ustawieniach "0"), czyli to żadna kosmiczna technologia.

Końcówka mocy w Sabaju jest w klasie D. Ale wzmocnienie sygnału odbywa się w domenie cyfrowej. To różni wzmacniacz cyfrowy od analogowego. Wzmacniacze w klasie D pracują na sygnale analogowym. Sabaj na cyfrowym. 

Tak jak napisałeś w tym wzmacniaczu nawet sygnał wejściowy analogowy jest konwertowany do cyfrowego PCM, który jest potem od razu konwertowany do PWM, więc nawet analog cyfry nie uniknie😉 Ogólnie można powiedzieć, że zasada działa taka sama jak w Lyngdorfach, z tym że Duńczycy mają własne rozwiązania techniczne.

Edytowane przez Prewwit
3 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

no i dekodowanie cyfry na analog jeśli źródłem nie jest sygnał analogowy

Otóż właśnie nie ! Nie ma dekodowania. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Otóż właśnie nie ! Nie ma dekodowania. 

"Dekodowanie". Teraz dobrze? A jak nadal źle, to nazwij ten proces jednym innym słowem, pls.

9 godzin temu, pit80 napisał:

Nie chcę tutaj się sprzeczać z definicjami czy dyplomami, ale dla mnie, intuicyjnie rzecz biorąc,

Jedni uczą się na błędach, inni na politechnikach

Technika , a technologia - różnice między nimi:

Jedno chce wiedzieć, drugie aplikować.

W odniesieniu do otaczających nas zjawisk nauka je bada, a technologia stosuje do nich wiedzę naukową.

Nauka posługuje się metodą naukową, jednak technologia w większości wykorzystuje projektowanie do opracowywanych produktów lub usług.

Nauka jest zainteresowana poszerzaniem istniejącej wiedzy lub tworzeniem nowej. Technologia jest ukierunkowana na nowy produkt lub usługę, a także ulepszenie istniejących.

Rozróżnienie między techniką a technologią: klucze do zrozumienia ich relacji

Związek między techniką a technologią to temat, który wywołał debatę i zamieszanie w różnych obszarach. Aby lepiej zrozumieć tę relację, ważne jest ustanowienie wyraźnego rozróżnienia między obydwoma pojęciami.

Technika odnosi się do zbioru wiedzy, umiejętności i metod stosowanych do wykonania określonej czynności lub zadania. To zbiór procedur i technik, które pozwalają nam osiągnąć konkretny cel. Technika jest nieodłącznym elementem kondycji ludzkiej i jest obecna od zarania ludzkości. Od rzeźbienia w kamieniu po malowanie dzieł sztuki – technika jest integralną częścią ludzkiej egzystencji.

Z drugiej strony technologia odnosi się do obiektów, narzędzi i systemów stworzonych w celu ułatwienia stosowania danej techniki. Technologia jest wynikiem zastosowania wiedzy naukowej i technicznej do opracowywania produktów lub usług poprawiających wydajność i jakość życia. Technologia to sposób, za pomocą którego technika jest wdrażana.

Należy zauważyć, że technika może istnieć bez technologii, ale technologia nie może istnieć bez techniki. Technika jest fundamentem, na którym zbudowana jest technologia. Technologia jest namacalnym przejawem techniki.

W dzisiejszym społeczeństwie technologia jest obecna we wszystkich obszarach życia i zmieniła sposób, w jaki nawiązujemy relacje, pracujemy i komunikujemy się. Technologia umożliwiła znaczny postęp w takich dziedzinach jak medycyna, inżynieria i komunikacja.

Należy jednak pamiętać, że technologia nie zawsze jest równoznaczna z postępem. Technologia może mieć pozytywny i negatywny wpływ na społeczeństwo, w zależności od tego, jak jest wykorzystywana. Dlatego tak istotne jest zrozumienie związku pomiędzy techniką i technologią, aby krytycznie ocenić jej wpływ na nasze życie.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

9 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

"Dekodowanie". Teraz dobrze? A jak nadal źle, to nazwij ten proces jednym innym słowem, pls.

konwersja bez dekodowania

Ok, może być, efekt końcowy ten sam. Analogicznie od: przetwornik c/a - przetworzenie. W sumie to są synonimy. "Dekoder" też jest używany: np.

Ukryta Zawartość

To, że technicznie konwersja odbywa się w inny sposób - nie znaczy, moim zdaniem, że efekt jest lepszy od tradycyjnego sposobu.

Ukryta Zawartość

To, że technicznie konwersja odbywa się w inny sposób - nie znaczy, moim zdaniem, że efekt jest lepszy od tradycyjnego sposobu.

A moim zdaniem efekt jest znacznie lepszy. Konwersja nie odbywa się w przetworniku delta-sigma.

8 minut temu, Piopio napisał:

A moim zdaniem efekt jest znacznie lepszy. Konwersja nie odbywa się w przetworniku delta-sigma.

Niestety w R2R też się nie odbywa 🙂😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi