Skocz do zawartości
IGNORED

kabel gośnikowy, który rozjaśni system

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, jurek1 napisał:

Moje mają niestety wymienione wszystkie elementy w zwrotnicy, nie masz może schematu?

Btw Japończycy w latach 70-tych musieli mieć bardzo mocne półki, skoro określili te kolumny jako bookshelf speakers 🙂

Teraz, meloV8 napisał:

Oj niestety, ale powinienes sie dokopac do schematu w sieci. Chociaz nie wiem, czy nie lepiej by bylo zlecic wykonanie nowej zwrotnicy na podstawie nowoczesnych metod pomiarowych, bo same przetworniki uzyte tych kolumnach sa bardzo fajne.

Niestety jestem za cienki. Mam co prawda Umik i REW, ale nie wiem jak się do tego zabrać.

Tak na marginesie, to wysterował je przedwzmacniacz. Można było słuchać z normalną głośnością.

Jakosc japonskiej stolarki znana jest na calym swiecie 🙂

Poza tym, kolumny regalowe zwykle wlasnie w takim polozeniu graja w poprawny sposob, majac za soba plaszczyzne odbicia, wzmacniajaca dolne pasmo. Kolumny do pracy na regale oraz kolumny do sluchania na podstawkach, z dala od scian musza miec inne zwrotnice.

Umik i REW niestety nie nadaje sie do bardziej zaawansowanych pomiarow glosnikow, w celu projektowania zwrotnic.

6 godzin temu, audioburak napisał:

jeśli z analog OUT w np. CD to też należałoby się przyjrzeć ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, meloV8 napisał:

Jakosc japonskiej stolarki znana jest na calym swiecie 🙂

Poza tym, kolumny regalowe zwykle wlasnie w takim polozeniu graja w poprawny sposob, majac za soba plaszczyzne odbicia, wzmacniajaca dolne pasmo. Kolumny do pracy na regale oraz kolumny do sluchania na podstawkach, z dala od scian musza miec inne zwrotnice.

Umik i REW niestety nie nadaje sie do bardziej zaawansowanych pomiarow glosnikow, w celu projektowania zwrotnic.

Ktoś zmienił wszystkie kondensatory na Benic, a widziałem gdzieś ich zwrotnicę, i były tam elektrolity, nie wiem czy do nich nie wrócę.

jak bym mógł, to zlikwidował bym ten temat, najgorsze jest to, że musiałem wszystko to przeczytać, dziękuję garstce osób, które odpisały na temat

szymon1977 - tobie nie dziękuję - rozpętałeś burze, i zaśmieciłeś mój temat 

20 godzin temu, bum1234 napisał:

Kablem tego nie zmienisz.

Popieram bo też miałem ten problem i testowałem różne przewody i efekt był mizerny. Dopiero po zmianie źródła (CD) dostałem to czego oczekiwałem.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Z reguły wszystkie wątpliwości rozwiewa ślepy test, ale znam opór hobbystów przed jego stosowaniem.

A ja znam Twój opór przed słuchaniem innych systemów niż swój własny 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Robert 7800 napisał:

jak bym mógł, to zlikwidował bym ten temat, najgorsze jest to, że musiałem wszystko to przeczytać, dziękuję garstce osób, które odpisały na temat

Wiedziałem, że coś mi świta

Czy jakiekolwiek konstruktywne wnioski wyciągnąłeś z tamtego tematu? Myślę, że nie. Bo nadal chcesz leczyć poronione konfiguracje sprzętu kablami. 

Tam tysiąc, tu 2,5 albo jeszcze więcej. Zaraz dojdziesz do połowy ceny zestawów głośnikowych a i tak nadal będziesz w czarnej dupie. 

Niestety. Takie są fakty

Możesz założyć następny temat. Na przykład "jaki kabel zasilający do 3 tys aby rozjaśnić brzmienie zestawu". I dalej będziesz w punkcie wyjścia. W czarnej D

A może kupić z opcją zwrotu np. Blue Heaven Nordosta, bo to pozwoli ocenić,

czy szukać jeszcze lepszych kabli, czy zmienić kolumny np. na Klipscha 😉 

Ten sam Blue Heaven mógłby też do systemu trafić w wersji RCA - RCA.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Robert 7800

Od siebie dodam stary WireWorld Orbit 16/4 miedź ze „srebrem”.

Nitki dosyć „grube” coś niby cienkie solid core. U mnie słychać lekkie rozjaśnienie, otwarcie góry pasma przy zastosowaniu tego przewodu.

Oczywiście można pokusić się o coś z prawdziwego srebra od Siltech.
Ale ceny wysokie.

ps

Można pójść ścieżką proponowaną przez Kolegów i również spróbować posłuchać innych kolumn.
Zastanów się, czy ktoś ze znajomych w Twojej okolicy mógłby Cię odwiedzić i przywieźć inne kolumny do testów.

Oczywiście, rzecz jasna jeśli w ogóle dopuszczasz zmianę kolumn 😉

Pozdrawiam serdecznie,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 godzin temu, freju napisał:

A może forum ? 😂

Forum przede wszystkim 😉 

Jeżeli nie można zapanować nad jednym trolem który z tylko sobie właściwą finezją taranu rozwala wątek za wątkiem, uważając forum za własność "niczyją" gdzie może robić co mu się żywnie podoba a nie dobro wspólne o które trzeba dbać, to proponuję by ostatni zgasił światło. 

13 godzin temu, Piopio napisał:

A ja znam Twój opór przed słuchaniem innych systemów niż swój własny 😉 

Skąd taki wniosek? Sam mam 3 systemy i wszystkie grają, ale fakt pasują do określenia "swój własny". Jakich systemów w życiu słuchałem nie moich? Były wzmianki na forum, było tego mnóstwo, miałem takie możliwości dzięki znajomościom, łącznie z takimi gigantami jak Grande Utopia Focala, choć większe były elektrostaty amerykańskiej firmy Acoustat. To było słuchanie w nie moich warunkach, ale w warunkach domowych i to często wielokrotnie. Jak czytasz moje wpisy regularnie to na pewno tego nie pominąłeś. Zresztą moje warunki w czasie się też dosyć mocno zmieniały.

11 minut temu, szpakowski napisał:

uważając forum za własność "niczyją" gdzie może robić co mu się żywnie podoba a nie dobro wspólne o które trzeba dbać, to proponuję by ostatni zgasił światło. 

Dobro wspólne polega na dyskusji a nie obrażaniu się jak ktoś ma odmienne zdanie nie pasujące do czyjegoś jedynie słusznego i to zdanie oparte w technice i potwierdzone przez wiarygodne testy własne i inne ze świata.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czyli może - upraszczając nieco - takie wyroby, jak np. kable Nordosta

powinny trafiać, choćby ze względu na wysoką cenę - raczej do działu biżuteria

na równi z Tiffany, Bulgari czy Cartierem ... Bo z audio poza formą i opisem

właściwie nie mają nic wspólnego.

Są dla zbieraczy precjozów ... i właściwie tylko dla nich 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na moich starych Jamo było najlepiej słychać różnice w kablach. Melodika Gunmetal dodawała tyle wysokich, że aż kłuło w uszy, ale znowu to powodowało, że bas znikał, brakowało go na potęgę. Najlepsze to, że mimo podkreślonej góry brakowało szczegółów. Ultralink Challenger znowu powodował to, że najniższe dostawały kopa, ale wysokie znikały, normalnie jakby ktoś dał dodatkowy materiał przed wysokimi. 

Na jednym kablu wysokie brzmiały jak cyk cyk a na drugim sy sy sy 🤣 lepiej się tego nie da zobrazować 😉

Edytowane przez raiwan
50 minut temu, Lech36 napisał:

Dobro wspólne polega na dyskusji a nie obrażaniu się jak ktoś ma odmienne zdanie nie pasujące do czyjegoś jedynie słusznego i to zdanie oparte w technice i potwierdzone przez wiarygodne testy własne i inne ze świata.

Jak masz inne zadnie to taki Szymon nazywa Cię kłamcą. Fakt, nie obraża się 😉 

To co z tym wiarygodnym testem kabli ? Różnią się, prawda ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

47 minut temu, Lech36 napisał:

Lechu, dyskusja oczywiście jest jak najbardziej wskazana tylko trzeba umieć dyskutować z zachowaniem kultury i ogólnie przyjętych norm. Pomimo tego, że bywasz monotonny 😉 z Tobą można dyskutować w całkiem przyjemny sposób. 

[quote post="5793848"

Na załączonym obrazku widać różne wykresy ale różnice są tak małe, że trudno ocenić z czego one wynikają. Zakładając jednak, że pomiary są poprawne to różnica 0,2dB ma się nijak do kwiecistych opisów o zdzieraniu koca z kolumn, otwierania się góry czy dociążania dołu. Różnice w kablach musiałyby być o rząd wielkości większe.

Godzinę temu, przmor napisał:

Zakładając jednak, że pomiary są poprawne to różnica 0,2dB ma się nijak do kwiecistych opisów o zdzieraniu koca z kolumn, otwierania się góry czy dociążania dołu.

Oczywiście różnice są subtelne. Opisy grubo przesadzone. Niemniej jednak te różnice można wychwycić. 

11 minut temu, przmor napisał:

Osobiście wolę skupić się na muzyce. Etap wychwytywania różnić mam już (na szczęście) za sobą.

Ja też. Jestem zadowolony z tego co mam.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Pomimo tego, że bywasz monotonny

A co możesz powiedzieć na temat swojej monotonności 😉? I może oceń jeszcze monotonność innych Kolegów z forum jak już oceniasz moją. To może być wskazówka na temat Twojej obiektywności. Audio hobby może być bardzo monotonne jeżeli się nie rozwija wiedzy technicznej o tej dziedzinie.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Różnią się poza możliwościami percepcyjnymi zdrowych ludzi, czyli dla ludzkiego słuchu bez wad słyszalnych różnic nie będzie a nawet jakby coś jakiś genialny słuch wyłapał z tych mikro zmian to na pewno nie będzie to warte uwagi i kilometrowych wątków na forum.

Godzinę temu, raiwan napisał:

Na moich starych Jamo było najlepiej słychać różnice w kablach.

Musiałbyś jeszcze napisać jakie procedury stosowałeś robiąc porównania. Wiele porównań robionych przez hobbystów z pominięciem procedur wykrywa wpływ zjawisk, które nie są związane z samym sprzętem.

Godzinę temu, przmor napisał:

Różnice w kablach musiałyby być o rząd wielkości większe.

Rząd to 2dB, zależy czy punktowe czy rozciągnięte w paśmie, też może być niełatwe do wykrycia, ale oczywiście zależy to od programu muzycznego zastosowanego do porównania.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

13 minut temu, Lech36 napisał:

Różnią się poza możliwościami percepcyjnymi zdrowych ludzi, czyli dla ludzkiego słuchu bez wad słyszalnych różnic nie będzie a nawet jakby coś jakiś genialny słuch wyłapał z tych mikro zmian to na pewno nie będzie to warte uwagi i kilometrowych wątków na forum.

Uważam inaczej. Różnice są małe ale są. To są naprawdę niuanse ale mające wpływ na końcowe zadowolenie. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Uważam inaczej. Różnice są małe ale są. To są naprawdę niuanse ale mające wpływ na końcowe zadowolenie. 

Jakbyś tak zwracał uwagę na mikro różnice i powodowałby one taki wzrost Twojego zadowolenia to już dawno byś przeszedł na układy aktywne (ZG), które najlepiej "wyłapują" niuanse dźwiękowe i można łatwo wykazać dlaczego się tak dzieje. 

16 minut temu, Lech36 napisał:

Jakbyś tak zwracał uwagę na mikro różnice i powodowałby one taki wzrost Twojego zadowolenia to już dawno byś przeszedł na układy aktywne (ZG), które najlepiej "wyłapują" niuanse dźwiękowe i można łatwo wykazać dlaczego się tak dzieje. 

Od roku słucham na Buchardt A500 😉 A dodatkowo bawię się drugim systemem i ciągle coś ulepszam. Na początku ten drugi system odstawał znacząco od A500, teraz w pewnych aspektach go przewyższa ...

10 minut temu, Lech36 napisał:

Rząd to 2dB, zależy czy punktowe czy rozciągnięte w paśmie, też może być niełatwe do wykrycia, ale oczywiście zależy to od programu muzycznego zastosowanego do porównania.

Konia z rzędem temu który wskaże która jest która :) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Lech36 napisał:

I wkładu finansowego.
Choć tu akurat, jeśli kogoś stać, jestem na "dlaczego nie".
Oczywiście jeśli ktoś nie chce 10dB buły na basie leczyć kablami do ZG.

Jednak nie ukrywajmy, że sprzęt powinien też cieszyć oko.

Jak z jedzeniem im ładniej podane tym lepiej smakuje 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi