Skocz do zawartości
IGNORED

kabel gośnikowy, który rozjaśni system

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem, podłączyłem, potestowalem i się przekonałem. Tak jak napisałem, kabel taki gra bardzo dobrze, ale czegoś brakowało, to nie było to. Jeżeli to efekt placebo to właśnie tego brakowało i teraz jest dobrze 🙂

26 minut temu, raiwan napisał:

Kupiłem, podłączyłem, potestowalem i się przekonałem. Tak jak napisałem, kabel taki gra bardzo dobrze, ale czegoś brakowało, to nie było to. Jeżeli to efekt placebo to właśnie tego brakowało i teraz jest dobrze 🙂

Jeśli uważasz, że osiągnięty został cel to to jak najbardziej jest ok.
O ile nie sprzedałeś nerki czy nie zastawiłeś domu by go osiągnąć 😉
Tak pół żartem pół serio.

10 godzin temu, iro III napisał:

Takie rzeczy to robi się w studiu, pracujac przy remasteringu i nowym mixsie.

Ten sam system, ciągle te same kable, cały czas ten sam nośnik, mało tego, ta sama płyta i jeszcze lepiej, ta sama strona.

Czyli wychodzi, że to, nad czym miesiącami w studiu pracuje taki Wilson, Ty osiagasz w minutę...zmieniając jeden kabelek !!!???

Ale to się przecież zgadza z tym co słyszę na kablu Canare 4S11, jest on często stosowany w studiach nagraniowych, możliwe że i przez tych wyżej wspomnianych, więc dlaczego mam nie usłyszeć na nim tego co zostało zapisane na nośniku😉

Edytowane przez AiM-TV
6 godzin temu, MarcinStereo napisał:

🤣

Słyszałem już podobne określenie, "że kable spowodowały powstanie czarnego tła z  którego swobodnie  wypływała muzyka" 

De gustibus non est disputandum

6 hours ago, raiwan said:

Jeżeli nawet nie ma różnicy to co z tego, że ktoś chce mieć lepsza jakość? 

A czy ty czytasz czasem co napisałeś? Skor nie ma różnicy, to jak może być mowa o "lepszej jakości"? Brrr, co za język 😄

6 hours ago, raiwan said:

Jak kogoś stać to niech przepłaca 

Oczywiście, to jego prywatna sprawa. Ale niech prywatną sprawą pozostanie również wiara w kable. Wiara to rzecz indywidualna i osobista. Po co więc trąbić o tej swojej wierze na prawo i lewo? 

4 hours ago, raiwan said:

kabel taki gra bardzo dobrze

I jeszcze jedno - kabel nie gra tylko przewodzi. Gra muzyka, instrument, muzyk .....

Nie każ się powtarzać, czytaj wszystko. Już ktoś raz tak zareagował. 

Lepsza jakość wykonania, edytować się nie da przecież po czasie już 🤦

Ile razy jeszcze mam poprawiać? 

Edytowane przez raiwan
On 1/18/2023 at 8:46 PM, Robert 7800 said:

Drodzy Państwo

Szukam kabla głośnikowego który rozjaśni dzwięk, da więcej kopa, pazura. 

Czytam felietony w internecie. Przeglądam oferty w sklepach, i wiele się nie dowiedziałem. Jakoś trudno o opisy charakteru brzmienia. 

Obecnie mam Kimber kable 4 pr, które sa neutralne,

Chornd Clearway, raczej zamulają, dociążony dzwięk 

Oyaide explorer, trochę rozjaśnia, ale .....

Zestaw to MF m6si, AP classic 8

Wszystkim,  którzy chcą przekonać mnie, że kable nie grają, proszę o powstrzymanie się od komentarzy.

Budżet  to 2,5 tyś za 2 m Może uda się wyskrobać trochę więcej kasy.

Mnie zastanowiło ze autor wątku chce wydać 2,5 k na 2 metry kabla do głośników wartych 10-11k (używki można dostać za blisko polowe tej ceny, chyba ze pomyliłem głośniki). 2m kabla do podłogowek też wydaje mi się za mało , jak blisko siebie stoją te kolumny? Każdy wydaje pieniądze według własnego uznania ale coś mi tutaj nie gra, i nie chodzi o kable.

Osobiście prędzej zauważę zmianę w systemie jak mi lepsza połówka przesunie głośniki podczas sprzątania niż podmieni kable dla zabawy, ale ja już swoje lata mam i słuch tez nie taki jak kiedyś. 

5 godzin temu, Starzec2 napisał:

Mnie zastanowiło ze autor wątku chce wydać 2,5 k na 2 metry kabla do głośników wartych 10-11k

Sumarycznie znacznie więcej niż 2,5k. Ale cóż. Na tym forum systemy oparte na kablach są dowodem "osłuchania". Czyli kupujemy albo ch.... wie co albo po taniości albo w w przypadkowych konfiguracjach a jak nie będzie to grało, problem słabego sprzętu lub jeszcze gorszej akustyki  rozwiążą kabelki 😁

Jeżeli ktoś ma do dobrego systemu słabe kable to rozwiąże problem. 

Kiedyś sam miałem kable w kolumnach Jamo te płaskie - w połowie miały zielony proszek pod transparentną izolacją i czarne druty przy konektorach. Jak to miało dobrze doprowadzać sygnał do głośników? 

Prawda taka też, że najlepiej sprawdzić końcówki kabli. Najważniejsze dobre połączenie. Kupiłem 1,5 metrowy kabel do głośnika centralnego i musiałem zmienić widełki na banany. Ktoś (może fabryka) kto zakładał te widełki nawet nie obrał izolacji z grubszych drutów w środku... 

Edytowane przez raiwan
W dniu 23.01.2023 o 06:59, raiwan napisał:

(...)

Najważniejsze dobre połączenie. Kupiłem 1,5 metrowy kabel do głośnika centralnego i musiałem zmienić widełki na banany. Ktoś (może fabryka) kto zakładał te widełki nawet nie obrał izolacji z grubszych drutów w środku... 

I jak to rozwiązałeś?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 23.01.2023 o 06:59, raiwan napisał:

Jeżeli ktoś ma do dobrego systemu słabe kable to rozwiąże problem. 

Kiedyś sam miałem kable w kolumnach Jamo te płaskie - w połowie miały zielony proszek pod transparentną izolacją i czarne druty przy konektorach. Jak to miało dobrze doprowadzać sygnał do głośników? 

Prawda taka też, że najlepiej sprawdzić końcówki kabli. Najważniejsze dobre połączenie. Kupiłem 1,5 metrowy kabel do głośnika centralnego i musiałem zmienić widełki na banany. Ktoś (może fabryka) kto zakładał te widełki nawet nie obrał izolacji z grubszych drutów w środku... 

Jak wzrokowo widziałeś?  Że coś  nie tak? 

To czemu się dziwisz ?

Że po zmianie oczy * uszy Ci  się*  otworzyły. 

Wielu jest przeciw dobrym( drogim) okablowaniem do Audio.  

A wystarczy posłuchać? Nie słyszysz trudno ? Albo nie trafiłeś na swoje ? Albo nie słyszysz ? 

Tylko dlaczego jedni drugim obrzydzają i jeszcze zaczynają kłótnie?  

Dla mnie to brak kultury . Sprawdźmy sami i zdecydujmy ? Czy warto. 

Bez urazy , to moje zdanie. 

Edytowane przez bogus18
56 minut temu, Tajitsu napisał:

I jak to rozwiązałeś?

Ściągnąłem z nich izolacje, skręciłem i założyłem banany tak jak prawidłowo być powinno. 

Edytowane przez raiwan
W dniu 21.01.2023 o 18:35, margaryna85 napisał:

Mam pytanie czy głośnikowe Chord Clearway są produkowane od początku do dzisiaj takie same czy przechodziły jakiś lifting ?

Na początku były chyba bez dodatkowej izolacji ze sreberka tylko z czegoś w kolorze białym w tym samym miejscu ale tak, na początku serii wyglądały trochę inaczej.

Edytowane przez Krzysiek B

Problem wziął się z nazewnictwa.

Nowy model to clearway x. Ale nie ma już w sprzedaży kabla głośnikowego o oznaczeniu samym clearway bez x.

Ale niektóre sklepy po prostu tego nie dopisują gdyż wszystkie pozostałe produkty z tej linii z kolei nie posiadają oznaczenia x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc jeżeli kupujesz produkt teraz nowy w salonie to dostaniesz już tą nową wersję.

A jeżeli szukasz na necie to to samo zdjęcie będzie przyporządkowane zarówno do modelu z x jak i bez x

Piotrek 

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...
W dniu 19.01.2023 o 16:23, Robert 7800 napisał:

MF s6si jest troche po ciemniejszej stronie, a AF są bardzo neutralne, zagrają tak jak wzmacniacz im poda

I co znalazłeś jaki fajny kabel? U mnie MF m6 500 si na kablach ortofon spk400 I też szukam jaśniejszego kabla . 

Edytowane przez tom0987
24 minuty temu, tom0987 napisał:

I co znalazłeś jaki fajny kabel? U mnie MF m6 500 si na kablach ortofon spk400 I też szukam jaśniejszego kabla . 

Szukaj takiego w białej izolacji, jaśniejszego od białego nie znajdziesz 😉 

W dniu 24.01.2023 o 16:11, bogus18 napisał:

Wielu jest przeciw dobrym( drogim) okablowaniem do Audio.  

Dlaczego? Jak kogoś stać na kupowanie złudzeń za duże pieniądze bo w technice jest niezbyt mocny to niech kupuje, nie ma żadnych przeciwwskazań.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@tom0987

Ja gram na odchudzonym do 0,8 mm2 takim wynalazku:

Ukryta Zawartość

Ale może nie trzeba będzie nic dłubać, bo to zależy od reszty toru.

Ważna też kopułka i nie tylko, bo czasem jest bardzo trudno rozjaśnić.

Na kupno "od razu" Nordosta choćby tylko White Lightning nie namawiam,

bo dobrze byłoby to przetestować na czymś tańszym.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 18.01.2023 o 21:46, Robert 7800 napisał:

Szukam kabla głośnikowego który rozjaśni dzwięk, da więcej kopa, pazura. 

Okablowanie wpływa na brzmienie, ale nie robi tego w sposób diametralny. Jeżeli szukasz dużych zmian, to nie tędy droga.

Ja bym spróbował Nordosta lub ewentualnie PAD.

Kable to postawienie kropki nad "i". Mało kto rozsądny twierdzi, że odmieniły mu brzmienie systemu w stopniu jaki może to zrobić wzmacniacz albo kolumny, a wielu twierdzi że odpowiednio dobrane do systemu i upodobań zrobiły słuchanie bardziej "sprofilowanym" pod upodobania słuchacza i przez to przyjemniejszym.

Według mnie równie niemądre jest robienie z kabli fetyszu jak też zaprzeczanie ich wpływowi na brzmienie całości.

1 godzinę temu, tom0987 napisał:

Wireworld Mini Eclipse. Ja sprzedałem po dwóch miesiącach bo był dla mnie za jasny. 

?👈

Pewnie byśmy mogli, ale chyba nie tego szukamy.

Ciekawe, że wg. Audio-Video to kabel ciepły, niezbyt szybki i nie do rocka ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ten test to jakiś absurd....przerobiłem już chyba wszystkie kabelki albedo (nie licząc głośnikowego metamorphosis) i jedyne co mogę powiedzieć o blue...to na pewno nie jest ciepły i nadaje się do rocka....u mnie w zestawie grał metal.....miękki bas...chyba sobie jaja robią :)

Edytowane przez mztv
  • 6 miesięcy później...

żaden kabel cudów nie czyni i nie przemieni dźwięku z twojego systemu w ten wymarzony i wyśniony - ma być z czystej miedzi, w miarę tani i transparentny - tyle wystarczy 

Edytowane przez BLACKY131313
poprawa błedu

@BLACKY131313

A taki srebrzony, albo nawet z czystego srebra ? Też można stosować moim zdaniem,

ale najważniejsza jest inna struktura - ona dopiero potrafi zrobić różnicę.

Od wielu lat mam cienkie kable solid ( litz ) i na razie nie widzę następców ...

Co ciekawe - jak dla mnie - jednak rozjaśniają 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi