Skocz do zawartości
IGNORED

Co doradzicie zamiast Magnepanów jeśli chodzi o wokale i średnicę ?

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, T napisał:

Dla tego jak slysze ze ktos mowi ze Magnepany graly "cieniutko" to mi sie zapala lampka "ktos nie wie o czym mowi" 🙂

W porównaniu z Diptyque DP-140 !!! A nie ogólnie cieniutko. 

Wierz mi, że wiem o czym mówię. Miałem w domu 3.6R. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Widzę, że jesteście fanami płaskich paneli. Miałem okazje słuchać Magnepanów 1.6 i 3.6. Te mniejsze zagrały dużo słabiej, ale i te większe miały swoje wady. Na pewno była fajna spójność, przestrzeń i barwa oraz wokale. Ale rozdzielczość słaba, budowanie sceny rozmytymi plamami i bas to nieporozumienie. To nawet trudno nazywać basem. Dynamika też ograniczona. Z drugiej strony jakieś tam grono fanów jest, a raczej było, bo w ojczyźnie takich koncepcji, czyli w USA, moda na takie kolumny przeminęła. Przez ostatnie 10 lat byłem kilka razy w USA i szukałem możliwości posłuchania dużych Loganów i Magnepanów i nie było szans. Nikt już tym nie handluje, rynek nie jest już tym zainteresowany. 

6 godzin temu, Piopio napisał:

W porównaniu z Diptyque DP-140 !!! A nie ogólnie cieniutko. 

Wierz mi, że wiem o czym mówię. Miałem w domu 3.6R. 

Powiem Ci szczerze ze ja juz nie biore pod uwage opinii kogos kto "mial" czy "slyszal" Magnepany, bo to troche trudniejszy temat 🙂 Ja sam przeciez przez lata w sumie myslalem ze Magnepany nie daja basu, sluchajac ich juz przez dlugi czas 🙂 Kolega Allmr powyzej tez mowi ze slyszal, ze jego kolega ma i ze nie daja basu 🙂 To samo kolega sly30 napisal, nie maja sceny ani basu 🙂 Magnepany to bardzo specyficzne kolumny, wymagaja odpowiedniego pomieszczenia, ustawienia i zasilenia 🙂 Jak ktos pisze ze Magnepany nie daja basu to od razu wiem ze to jeden z takich przypadkow, nieumiejetnego ustawienia czy zasilenia ich, bo sam przez to przeszedlem 🙂 Mialem juz nie wiem, z 8 lat rozne modele Magnepanow zanim w koncu uzyskalem z nich nie tylko potezny dzwiek ale i dobry bas 🙂 Nie taki jak z dynamicznych kolumn z 20cm basami, tym bardziej w liczbie mnogiej, ale wystarczajacy aby nie potrzebowac suba 🙂 I to mowie o 1,6QR w 20m2, model 3.6 czy 3.7 ma juz na prawde dobry bas, nawet porownujac z dynamicznymi 🙂 Bo rozumiem ze Magnepany moga nie przypasc do gustu i ktos moze wolec inny dziek, oczywiscie 🙂 Ale jak ktos pisze ze Magnepany graja cienko, nie maja basu czy nie maja sceny, to znaczy ze nie slyszal tak na prawde Magnepanow i tego co one potrafia przy ustawieniu i zasileniu takim jak potrzebuja 🙂 Wiele osob u mnie bylo i jak nie bylo opadu szczeki, to chociaz bylo "na prawde graja niesamowicie", majac na mysli takjze osoby ktore slyszaly to i owo 🙂

Ale jak juz pisalem wczesniej, z checia poslucham 
Diptyque bo tak na prawde jaka firma u mnie gra nie ma dla mnie zadnego znaczenia 🙂 Wiec jak one rzeczywiscie sa w stanie zagrac lepiej niz Magnepany, to musi juz byc na prawde niebo 🙂

2 minuty temu, T napisał:

Kolega Allmr powyzej tez mowi ze slyszal, ze jego kolega ma i ze nie daja basu 🙂 To samo kolega sly30 napisal, nie maja sceny ani basu

Koledzy mają rację. Magnepany nie mają dobrego basu. Zawsze je zestawiałem z subem. 

Scena jest płaska choć oczywiście wysoka i szeroka. 

Napędzałem Magnepany Musical Fidelity kW500 więc nie można mi zarzucić, że amplifikacja była za słaba.

Magnepany mają więcej zalet niż wad ale nie są uniwersalne. Trzeba je lubić. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Koledzy mają rację. Magnepany nie mają dobrego basu. Zawsze je zestawiałem z subem. 

Scena jest płaska choć oczywiście wysoka i szeroka. 

Napędzałem Magnepany Musical Fidelity kW500 więc nie można mi zarzucić, że amplifikacja była za słaba.

Magnepany mają więcej zalet niż wad ale nie są uniwersalne. Trzeba je lubić. 

No widzisz, to jest wlasnie to o czym mowie, te forumowe madrosci 🙂 Nie wiem jak bylo u Ciebie i co dla Ciebie znaczy "dobry" bas, ale wiem co bylo u mnie i WIEM ze daja dobry bas 🙂 Z tym ze nie sa uniwersalne absolutnie sie zgodze, nie nadaja sie do wszystkiego 🙂 Ale jesli ktos lubi wokale, tak jak ja, to za pieniadze ktore kosztuja ciezko jest im dorownac, stad i moj dylemat 🙂 Tak wiec dziekuje za opinie o Magnepanach, ale owe srednio mi sa potrzebne bo jak wspominalem slucham juz roznych modeli od 30 lat i znam je bardziej niz wiekszosc 🙂 Bardziej szukam opinni na temat jakie glosniki sa im w stanie dorownac w wokalach 🙂

Gra z modami pomieszczenia i falami stojącymi
Osobiście słyszałem Monitory Wilson Audio w bloku które w efekcie dawany więcej basu i przyjemności ze słuchania niż Focal Grande Utopia w dużym salonie ustrojonym akustycznie po zęby

Wczoraj słuchałem Wilsony Sabrina, DCS Bartok, NAGRA pre + lampowe końcówki w starym budownictwie 3,5 wysoko po podłodze ca. 50m² , pomieszczenie celowo prawie puste, system i fotel audiofilski 😉 , ale umieszczony specjalnie po boku aby wyjść z fali stojącej basu która przykrywała przekaz przy słuchaniu w centrum, takiej techniki nigdy wcześniej nie doświadczyłem ale efektownie bylo, wirtualnie, przejrzyście z dużym nasyceniem, energicznie i z oderwanie od kolumn, dziwnie sztucznie ale przyjemnie
Duzo opisywania ale mi sie nie chce 🙂

15 minut temu, T napisał:

ale wiem co bylo u mnie i WIEM ze daja dobry bas

Wybacz ale nie masz pojęcia co znaczy dobry bas skoro bas z Magnepanów jest dla Ciebie dobry.

Słuchałeś jakiś pełnopasmowych High-Endowych kolumn ? Bo mam wrażenie, że nie ...

5 minut temu, Piopio napisał:

Wybacz ale nie masz pojęcia co znaczy dobry bas skoro bas z Magnepanów jest dla Ciebie dobry.

Słuchałeś jakiś pełnopasmowych High-Endowych kolumn ? Bo mam wrażenie, że nie ...

Ano nie mam, co poradzic 🙂 Nie sluchalem zadnych, sluchalem tylko Magnepanow w zyciu wiec to one sa dla mnie wyznacznikiem dobrego basu 🙂 Pozwolisz ze teraz sie skupie na tym aby zapomniec ze ktos na forum kto slyszal Magnepany powiedzial mi ze nie daja owe dobrego basu, inaczej nie bede juz w stanie zyc w moim malym swiecie "dobrego" basu z Magnepanow 🙂

Edytowane przez T
49 minut temu, _Ged_ napisał:

Wg mnie Trenner&Friedl mają genialną średnicę, szczególnie model Ra. 

Dziekuje bardzo, jestes juz trzecia osoba polecajaca owe, sa na mojej krotkiej liscie do posluchania 🙂

Zachęcony Twoją odpowiedzią pozwolę sobie kontynuować 🙂

Od wieków interesowałem się słuchawkami. Ostatecznym rozwiązaniem kwestii słuchawek są elektrostaty / magnetostaty (czyli podobne konstrukcje do Twoich Magnepanów, tak mi się wydaje). Może to pewne uproszczenie, ale w moim mniemaniu tak jest. W każdym razie zestaw Sennheiser Orpheus załatwia temat.

Jak już to zrozumiałem, to od tego czasu rozpocząłem poszukiwanie kolumn, które grają jak topowe elektrostaty. Takie kolumny nie istnieją, przynajmniej nie w moim budżecie, bliżej 1 miliona może i tak a może nie. Natomiast po zakupie Trenner Friedl Ra czasami wydaje mi się, że one grają trochę jak Orfeusz. Tylko trochę, raczej po małym piwku, ale jednak. Zaznaczam, że mimo, że posiadam dwie pary Trennerów (Pharoah i Ra) nie jestem ślepym fanem tych kolumn, znam ich ograniczenia (mało dołu i góry) to grają tak przyjemnie, że chce mi się słuchać dłużej niż bardziej tradycyjnych, droższych kolumn z większą liczbą głośników. A to jest bardzo ważne. Ważniejsze dla mnie niż punktowy bas czy idealna góra. Średnica, milordzie, muzykalność. Oczywiście dla mnie i teraz. Jak będzie za rok ? Zobaczymy.

Powodzenia 🙂

Włodek

to są głośniki przede wszystkim do klasyki, gęstość i prawie brak konturów w tej cenie nie ma konkurencji. W ostatnim AV nawet zdobyły nagrodę.

Sly po co do USA leciałeś posłuchać magnepanów., to w Polsce już nie da się posłuchać? 

Chyba Planeta Dźwięku ma 🙂

1 godzinę temu, zn21 napisał:

to są głośniki przede wszystkim do klasyki, gęstość i prawie brak konturów w tej cenie nie ma konkurencji. W ostatnim AV nawet zdobyły nagrodę.

Sly po co do USA leciałeś posłuchać magnepanów., to w Polsce już nie da się posłuchać? 

Chyba Planeta Dźwięku ma 🙂

W sumie nie wiedziałem gdzie u nas tego posłuchać a miałem chęć na te największe. A że i tak byłem w USA, to sądziłem, że tam będzie łatwiej. Nic z tego. W USA to już umarło.

Edytowane przez sly30
3 godziny temu, _Ged_ napisał:

Zachęcony Twoją odpowiedzią pozwolę sobie kontynuować 🙂

Od wieków interesowałem się słuchawkami. Ostatecznym rozwiązaniem kwestii słuchawek są elektrostaty / magnetostaty (czyli podobne konstrukcje do Twoich Magnepanów, tak mi się wydaje). Może to pewne uproszczenie, ale w moim mniemaniu tak jest. W każdym razie zestaw Sennheiser Orpheus załatwia temat.

Jak już to zrozumiałem, to od tego czasu rozpocząłem poszukiwanie kolumn, które grają jak topowe elektrostaty. Takie kolumny nie istnieją, przynajmniej nie w moim budżecie, bliżej 1 miliona może i tak a może nie. Natomiast po zakupie Trenner Friedl Ra czasami wydaje mi się, że one grają trochę jak Orfeusz. Tylko trochę, raczej po małym piwku, ale jednak. Zaznaczam, że mimo, że posiadam dwie pary Trennerów (Pharoah i Ra) nie jestem ślepym fanem tych kolumn, znam ich ograniczenia (mało dołu i góry) to grają tak przyjemnie, że chce mi się słuchać dłużej niż bardziej tradycyjnych, droższych kolumn z większą liczbą głośników. A to jest bardzo ważne. Ważniejsze dla mnie niż punktowy bas czy idealna góra. Średnica, milordzie, muzykalność. Oczywiście dla mnie i teraz. Jak będzie za rok ? Zobaczymy.

Powodzenia 🙂

Włodek

Dziekuje bardzo za zacny opis 🙂 Zgodzie sie absolutnie ze magnetostaty/elektrostaty graja po porstu inaczej, i nie slyszalem jeszcze  nic z tradycyjnych glosnikow w tym samym czy nawet i 2-3x wiekszym budzecie co byloby w stanie im dorownac jesli chodzi o wokale -) Wiec skoro piszesz ze Trenner Friedl maja nieco takiej magii, to definitywnie ich poslucham 🙂 Dziekuje 🙂

• 3 tygodnie później...
W dniu 2.02.2023 o 23:25, T napisał:

co dla Ciebie znaczy "dobry" bas

Nie wiem, co akurat dla Piopio znaczy "dobry bas" i nie wiem, na ile jest on dobry z magnepanow, ale dla mnie "dobry bas", to bas dobrze kontrolowany, tzw. szybki ( szybkosc narastania i wygaszenia impulsow), nisko schodzacy, wypelniony, przy nieduzym spadku skutecznosci, bez rezonansow, przydudnien itp. 

Z tradycyjnych kolumn bywal bas lepszy i gorszy, ale jednak nigdy nie mialem go o takiej jakosci, jak obecnia z Open Baffle - odgrod - i juz raczej pozostane przy tego rodzaju konstrukcji. Obecne konstrukcje sa na tanich glosnikach i buduja sie - w zalozeniu docelowe - na znacznie drozszych, ale i tak nie mam pewnosci, czy z tych drozszych przyjemnosc sluchania bede mial na takim poziomie jak obecnie.  

Na podstawie Twojego watku sadze, ze odgrody beda dla Ciebie zbyt duza konstrukcja, ale do ich posluchania rowniez zapraszalem.

Edytowane przez Lutek

Nisko schodzący i wypełniony, te dwa określenia z miejsca przekreślają Magnepany. Takiego basu te kolumny nie mają i mieć nie będą a słuchałem m.in 3.3R oraz miałem 1.6QR/SE, SMGC-SE.
Można ładować w nie mocy 'do odciny' ale nic to nie da.

Żeby panele bez obudowy schodziły naprawdę nisko potrzeba innej konstrukcji, z solidnymi magnesami jak Analysis Audio czy Clarisys. Wszystko na bazie dawnych Apogee:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
Godzinę temu, Marek.S napisał:

Nisko schodzący i wypełniony, te dwa określenia z miejsca przekreślają Magnepany. Takiego basu te kolumny nie mają i mieć nie będą a słuchałem m.in 3.3R oraz miałem 1.6QR/SE, SMGC-SE.
Można ładować w nie mocy 'do odciny' ale nic to nie da.

Żeby panele bez obudowy schodziły naprawdę nisko potrzeba innej konstrukcji, z solidnymi magnesami jak Analysis Audio czy Clarisys. Wszystko na bazie dawnych Apogee:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A powiedz mi, albo jeszcze lepiej pokaz jesli mozesz, jak wyglada Twoje pomieszczenie w ktorym sluchasz muzyki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Marek.S napisał:

Żeby panele bez obudowy schodziły naprawdę nisko potrzeba innej konstrukcji, z solidnymi magnesami jak Analysis Audio czy Clarisys.

To są szalenie drogie kolumny.

Są tańsze odpowiedniki: Diptyque DP-140

• 1 miesiąc później...
W dniu 30.01.2023 o 09:40, Allmr napisał:

"ale one nie schodza chyba zbyt nisko"

Ale przecież te Magnepany w ogóle nie maja basu. Słuchałem 1.6 dosyć długo, mój kolega je posiada i szczerze mówiąc po pierwszym zauroczeniu, głównie właśnie wokalem, szybko zacząłem dostrzegać ich wady. Mianowicie, przede wszystkim całkowity brak dolnego zakresu, słaba rozdzielczość, słabe budowanie sceny, itd.

Sprzedaż tych zestawów mimowolnie zmusiła cię do poznania innych produktów i odkryjesz, że poza Magnepanami istnieje inny świat. I to naprawdę inna liga.

Posłuchaj wyższych modeli Tannoy, może audiovector qr5, jakieś Dynaudio na esotarze? Pewnie padnie tu jeszcze parę fajnych propozycji.

Ciekawi mnie w jakim zestawieniu słuchałeś tych Magnepanów ? Bo ja po paru latach grania na magnepanach co prawda MG 3,6R mam zgoła odmienne wrażenia odsłuchowe i  nie ma mowy o braku basu i jakimkolwiek ograniczeniom w przestrzeni . ba żadne klasyczne paczki które miałem u siebie ( Tannoy Glenair 15  , IQ System , IQ trend 3 , czy choćby DAli skyline 2000) wręcz nie dorastają im do pięt w dziedzinie kreowania przestrzeni a bas może nie schodzi tak nisko jak w IQ ( tu mamy 20 HZ ) ale nie ma czego sie wstydzić bo lipy nie ma . Jeden warunek musi być wydajny wzmacniacz trzymający wszystko za pysk i im więcej watów tym lepiej to gra .

49 minut temu, garnooh napisał:

Ciekawi mnie w jakim zestawieniu słuchałeś tych Magnepanów ? Bo ja po paru latach grania na magnepanach co prawda MG 3,6R mam zgoła odmienne wrażenia odsłuchowe i  nie ma mowy o braku basu i jakimkolwiek ograniczeniom w przestrzeni . ba żadne klasyczne paczki które miałem u siebie ( Tannoy Glenair 15  , IQ System , IQ trend 3 , czy choćby DAli skyline 2000) wręcz nie dorastają im do pięt w dziedzinie kreowania przestrzeni a bas może nie schodzi tak nisko jak w IQ ( tu mamy 20 HZ ) ale nie ma czego sie wstydzić bo lipy nie ma . Jeden warunek musi być wydajny wzmacniacz trzymający wszystko za pysk i im więcej watów tym lepiej to gra .

Co prawda pytanie nie do mnie, ale wtrace moje 0,03zl 🙂 Z moich doswiadczen i forumowych i na zywo moge powiedziec ze jak slysze "Magnepany nie daja basu" to od razu wiem ze ktos uzywa slabego wzmacniacza 🙂 Mialem pare dyskusji na temat i jak rozmowca byl mniej przkonany o wlasnej nieomylnosci, to w koncyu wychodzilo ze wzmacniacz nie mial wiecej niz 200W na kanal 🙂 Magnepany sa u nas bardzo malo znane i dla wiekszosci 200W na kanal to juz jet bardzo mocny wzmacniacz i wiecej "nie trzeba" do zadnych kolumn 🙂 Sam przez pare lat tak sluchalem i sam pogodzilem sie z brakiem basu, jakoz e wszedzie na forach pisali ze Magnepany nie daja basu 🙂 Magnepan nie udziela rekomendacji, ale kiedys trafilem na relacje z jakiegos audio szoł w US i rozmowe z ekipa Magnepana na owym 🙂 Zasilali wtedy chyba 3,6R koncowkami Brystona 600W na kanal kazda, i ktos z Magnepana powiedzial ze to jest optymalne zasilanie dla owych, aby graly pelnym pasmem 🙂 Nie bylo mnie stac na Brystona, ale zamienilem moje Musical Fidelity z 180W na kanal na Hegla H300 z 400W na kanal i okazalo sie ze i owszem, nawet 1,6QR zagraly basem tak adekwatnie ze dalem spokoj z subem, ze o wiele lepszej jakosci basu niz z suba nie wspomne 🙂 A 3,6R ktore mialem przez jakis czas to juz w ogole kolumna pieknie grajaca calym pasmem 🙂

Dla tego wlasnie jak slysze na forum kolejne "Magnepany nie daja basu" to usiecham sie ze zrozumieniem 🙂 Nie wspominajac nawet o akustyce niskich tonow u wiekszosci 🙂

A co do samych Magnepanow i tytulu watku - bylem posluchac najbardziej rekomendowanych kolumn w budzecie do 25k i niestety zadne sie nie umywaja do Magnepanow, wszystkie graly ze tak powiem "cienko" 🙂 Zabawnym bylo jak umowilem odsluch w jednym z lepszych salonow w Wawie i po przyjezdzie w rozmowie z kierownikiem salonu wspomnialem ze szukam tradycyjnych dynamicznych kolumn ktore zastapia moje Magnepany 🙂 Z milym usmiechem stwierdzil ze jak bym wspomnial o tym przez telefon, to od razu by mi powiedzial abym nie przyjezdzal, bo szkoda mojego czasu 🙂 Na pytanie co by polecil w takim razie, jesli nie te kolumny ktore mialem sluchac to stwierdzil ze w 25k czy nawet i w wiekszym budzecie nie ma dynamicznych kolumn ktore dadza mi to co Magnepany i jesli jestem przyzwyczajony do ich grania, to abym kupil nastepne Magnepany 🙂

Dzwoniac do polskiej znanej manufaktury umawiajac sie na osluch, wlasciciej powiedzial mi mniej wiecej to samo - ze serdecznie zapraszaja, ale ze zadne z ich kolumn nie dadza mi tego co Magnepany, szczegolnie w srednicy 🙂 Po odsluchach w Wawie stwierdzilem wiec ze nie ma sensu tych paruset km robic 🙂

Skonczylo sie wiec na ponizszym zestawie 🙂

Ukryta Zawartość

parasound.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem Magnepany 1.7i i 3.6R z MF kW500. 

Bez suba grały jednak bez potęgi basowej. 

Sub dodawał odpowiedną głębię. 

Jak wspomniałem są kolumny dużo lepsze od Magnepanów lecz droższe niż 25K - Diptyque Audio dp140 .

To jest dopiero pełne granie bez suba. 

42 minuty temu, T napisał:

Nie bylo mnie stac na Brystona, ale zamienilem moje Musical Fidelity z 180W na kanal na Hegla H300 z 400W na kanal i okazalo sie ze i owszem, nawet 1,6QR zagraly basem tak adekwatnie ze dalem spokoj z subem, ze o wiele lepszej jakosci basu niz z suba nie wspomne 🙂 A 3,6R ktore mialem przez jakis czas to juz w ogole kolumna pieknie grajaca calym pasmem 🙂

Dla tego wlasnie jak slysze na forum kolejne "Magnepany nie daja basu" to usiecham sie ze zrozumieniem 🙂 Nie wspominajac nawet o akustyce niskich tonow u wiekszosci 🙂

Ukryta Zawartość

Jak by ktoś chciał sprawdzić to posiadam elektrownię 2 x 1100 W/4ohm. Jak potrzeba to da radę i na 2ohm.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Jak by ktoś chciał sprawdzić to posiadam elektrownię 2 x 1100 W/4ohm. Jak potrzeba to da radę i na 2ohm.

Pozdro

Dokładnie to co masz ?

4 godziny temu, Piopio napisał:

Bez suba grały jednak bez potęgi basowej. 

Sub dodawał odpowiedną głębię. 

czyli miałeś mało mocy

4 godziny temu, Piopio napisał:

Jak wspomniałem są kolumny dużo lepsze od Magnepanów lecz droższe niż 25K - Diptyque Audio dp140 .

i te łupinki juz miały tą głębie basową 🙂

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

2 godziny temu, cir napisał:

czyli miałeś mało mocy

Serio ? 500W w dual mono.

2 godziny temu, cir napisał:

i te łupinki juz miały tą głębie basową 🙂

Owszem. Posłuchaj i oceń. 

7 godzin temu, T napisał:

Co prawda pytanie nie do mnie, ale wtrace moje 0,03zl 🙂 Z moich doswiadczen i forumowych i na zywo moge powiedziec ze jak slysze "Magnepany nie daja basu" to od razu wiem ze ktos uzywa slabego wzmacniacza 🙂 Mialem pare dyskusji na temat i jak rozmowca byl mniej przkonany o wlasnej nieomylnosci, to w koncyu wychodzilo ze wzmacniacz nie mial wiecej niz 200W na kanal 🙂 Magnepany sa u nas bardzo malo znane i dla wiekszosci 200W na kanal to juz jet bardzo mocny wzmacniacz i wiecej "nie trzeba" do zadnych kolumn 🙂 Sam przez pare lat tak sluchalem i sam pogodzilem sie z brakiem basu, jakoz e wszedzie na forach pisali ze Magnepany nie daja basu 🙂 Magnepan nie udziela rekomendacji, ale kiedys trafilem na relacje z jakiegos audio szoł w US i rozmowe z ekipa Magnepana na owym 🙂 Zasilali wtedy chyba 3,6R koncowkami Brystona 600W na kanal kazda, i ktos z Magnepana powiedzial ze to jest optymalne zasilanie dla owych, aby graly pelnym pasmem 🙂 Nie bylo mnie stac na Brystona, ale zamienilem moje Musical Fidelity z 180W na kanal na Hegla H300 z 400W na kanal i okazalo sie ze i owszem, nawet 1,6QR zagraly basem tak adekwatnie ze dalem spokoj z subem, ze o wiele lepszej jakosci basu niz z suba nie wspomne 🙂 A 3,6R ktore mialem przez jakis czas to juz w ogole kolumna pieknie grajaca calym pasmem 🙂

A co do samych Magnepanow i tytulu watku - bylem posluchac najbardziej rekomendowanych kolumn w budzecie do 25k i niestety zadne sie nie umywaja do Magnepanow, wszystkie graly ze tak powiem "cienko" 🙂 Zabawnym bylo jak umowilem odsluch w jednym z lepszych salonow w Wawie i po przyjezdzie w rozmowie z kierownikiem salonu wspomnialem ze szukam tradycyjnych dynamicznych kolumn ktore zastapia moje Magnepany 🙂 Z milym usmiechem stwierdzil ze jak bym wspomnial o tym przez telefon, to od razu by mi powiedzial abym nie przyjezdzal, bo szkoda mojego czasu 🙂 Na pytanie co by polecil w takim razie, jesli nie te kolumny ktore mialem sluchac to stwierdzil ze w 25k czy nawet i w wiekszym budzecie nie ma dynamicznych kolumn ktore dadza mi to co Magnepany i jesli jestem przyzwyczajony do ich grania, to abym kupil nastepne Magnepany 🙂

Dzwoniac do polskiej znanej manufaktury umawiajac sie na osluch, wlasciciej powiedzial mi mniej wiecej to samo - ze serdecznie zapraszaja, ale ze zadne z ich kolumn nie dadza mi tego co Magnepany, szczegolnie w srednicy 🙂 Po odsluchach w Wawie stwierdzilem wiec ze nie ma sensu tych paruset km robic 🙂

Skonczylo sie wiec na ponizszym zestawie 🙂

Ukryta Zawartość

parasound.jpg

Gdybym widział wcześniej ten wątek to poleciłbym odsłuch Harbeth SHL5+ XD, ewentualnie C7ES-3 XD. Nie sądzę, żeby wokale Ci się nie spodobały, a i bas jest dobry bez 600W spawarki. No i zajmują dużo mniej miejsca niż Maggies.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

5 godzin temu, garnooh napisał:

Dokładnie to co masz ?

a.jpg

i.jpg

2 godziny temu, Drizzt napisał:

Gdybym widział wcześniej ten wątek to poleciłbym odsłuch Harbeth SHL5+ XD, ewentualnie C7ES-3 XD. Nie sądzę, żeby wokale Ci się nie spodobały, a i bas jest dobry bez 600W spawarki. 

Żeby w SHL5 bas nie był gumą do żucia to też potrzeba wiaderka z prądem. To nie są kolumny do lampowego plumkania. Miałem i SHL5 i starsze HL MkIII. Bas był ich najsłabszą stroną.

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, pmcomp napisał:

Żeby w SHL5 bas nie był gumą do żucia to też potrzeba wiaderka z prądem. To nie są kolumny do lampowego plumkania. Miałem i SHL5 i starsze HL MkIII. Bas był ich najsłabszą stroną.

Nie w XD, tu się dużo pod tym względem zmieniło. Też miałem stare SHL5 i nowsze SHL5+. XD to inna bajka, nie ma co porównywać. Tym bardziej do najmniejszych Maggies. Oczywiście lampy też do nich nie polecam ale solidne 100-150W z trana spokojnie starczy.

C7ES-3 XD mają swoją drogą dużo lepszy bas i są pod każdym względem lepszymi głośnikami od starych SHL5. Taka niespodzianka - paczki wyglądają właściwie tak samo a dźwięk mocno się zmienił na plus. To co dobre na szczęście zostało.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

8 minut temu, Drizzt napisał:

Nie w XD, tu się dużo pod tym względem zmieniło. Też miałem stare SHL5 i nowsze SHL5+. XD to inna bajka, nie ma co porównywać. Tym bardziej do najmniejszych Maggies. Oczywiście lampy też do nich nie polecam ale solidne 100-150W z trana spokojnie starczy.

OK, dzieki.

Wypadłem trochę z Harbethów.

5 godzin temu, Drizzt napisał:

Gdybym widział wcześniej ten wątek to poleciłbym odsłuch Harbeth SHL5+ XD, ewentualnie C7ES-3 XD. Nie sądzę, żeby wokale Ci się nie spodobały, a i bas jest dobry bez 600W spawarki. No i zajmują dużo mniej miejsca niż Maggies.

Dzieki, ale obawiam sie ze bylo by to samo 🙂 Ja dawno juz nie sluchalem tradycyjnych dynamicznych glosnikow, od 3 lat przesiadlem sie na kino i nie sluchalem w ogole muzy, a wczesniej z nastepne 3 czy 4 sluchalem tylko Magnepanow 🙂 Wiec jako ze zapomnialem jak dynamiczne glosniki brzmia, mialem realna nadzieje ze zastapie Magnepany czyms zajmujacym mniej miejsca i dajacym mi wystarczajaco zadowalajacy dzwiek 🙂 Po pierwszym odsluchu niestety przypomnialem sobie dla czego nigdy nie zmienilem Magnepanow przez tyle lat, wszystkie te kolumny ktore sluchalem brzmialy po prostu cieniutko, bez porownania gorzej w wokalach niz moje 1,6QR 🙂 A sluchalem przed zakupem 1.7i owych: ProAc Response D20R, Sonus Faber SONETTO V, ATC SCM20, ATC SCM40 i Revival Audio Atalante 5. Mialem sie jeszcze wybrac do YB Audio, ale przez telefon mily Pan mi powiedzial ze serdecznie zapraszaja, ale jak jestem przyzwyczajony do magnepanow, to nic z ich oferty mnie nie zadowoli niestety 🙂 To samo uslyszalem na odsluchu Pro Acow, ze zadne dynamiczne glosniki w tym czy nawet wiekszym budzecie tak nie zagraja, bo to jest zupelnie inny dzwiek i szkoda mojego czasu na szukanie 🙂 Kupilem wiec Magnepany i juz, nie zebym narzekal 🙂 W chwili wolnej pojade posluchac Diptyque Audio DP 140, mimo ze nie wierze w zapewnienia @Piopio ze sa o tyyyyyyyyyyyyyyyyle lepsze 🙂 Z racji na konstrukcje push-pull bas ma szanse byc lepszy, ale cena 36k vs. 20k wiec nie sadze aby byly warte tyle wiecej 🙂 No ale, nie slyszalem jeszcze, wypowiem sie jak poslucham 🙂 Ale z dynamicznymi glosnikami dalem sobie juz spokoj, skoro fachowcy mowia ze takie poszukiwania nie maja sensu 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi