Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, pmcomp napisał:

niekoniecznie graja pieniądze tylko ... projekt

Przykro mi, ale czyste, najnowocześniejsze materiały magnetyczne są potwornie drogie tak samo jak i przewodniki, do tego dochodzą kondensatory, coś tam kosztują rezystory, porty są dość drogie, jeszcze materiały na obudowę.. w sumie nawet nie bardzo wiadomo z czego lepiej ją wykonać .. z przewodnika czy izolatora..?

To nie jest wszystko takie proste..

..

Taki Relentless /coś podobnego / bez okolic sumy jak w temacie, nie łatwo ..skonstruować..

Przykładowo.

W D/A powinno być mnóstwo transformatorów.. lub mniej, ale bardzo innowacyjnie wyszukanych.. do zasilania, a gdzie tu temat ścieżki sygnałowej..

..

To wszystko kosztuje.

Widzę, że się spóźniłem.

Szkoda, fajna impreza tu była ; )

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 godziny temu, rochu napisał:

Widzę, że się spóźniłem.

Tez widzę ze mnie ominęło, ale oddawałem się drugiej pasji czyli kolarstwu 🙂

10 godzin temu, pmcomp napisał:

/ciach

przekonany, że te DACki należą do najlepszych na świecie: https://www.msbtechnology.com/dacs/

Ten lub wyżej, sky is the limit:

A w zakładanym na początku budgecie używkę można mieć spokojnie 🙂 . Oczywiście wiedząć co należy szukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wtedy być może "mój" (ale stojący u innego AS usera 🙂 ) wzorcowy dCS Vivaldi mógłby stracić prymat.

A ten?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej podoba mi sie tylny panel 🙂 

/ciach

MSB moge rozwazyc, ale kondo  / audio note to nie moja bajka tak samo jak lampizator

11 godzin temu, sly30 napisał:

Ażeby stwierdzić, że coś jest lepsze niż inne, znane sprzęty, to te inne trzeba mieć u siebie do porównania, a ten user nigdy ich nie miał. Poza tym trzeba mieć warunki akustyczne i kolumny, które mogą pokazać różnice i cechy konkretnych porównań, a tego też tam nie ma. Tak więc można lubić co się chce, ale czym innym jest lubić swoje DIY, a czym innym wiarygodność w twierdzeniu, że to moje bije na łeb wszystko inne. Muszą być realne porównania. 

Dokładnie tak. Wpierw trzeba wiele posłuchać by wiedzieć co oferuje rynek, jak grają poszczególne koncepcje i nauczyć się własnych oczekiwań. Dopiero wtedy można próbować brać się za własny projekt. 

Nikogo nie opluwam, tylko stwierdzam bzdurę w twierdzeniu, że ma DIY najlepsze na świecie, które bije wszystko inne. I dobrze wiem kto to jest. Fanatyk pisu, kaczora, Ziobry itd. Nieraz miałem z nim spinki. 

Tu sie zgadzam - trzeba miec szerokie spojrzenie. A i lata spedzone na treningu i sciganiu sie w kolarstwie szybko mnie oduczyly braku pokory do konkurencji 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

2 godziny temu, piorasz napisał:

A nagrodę dostałeś?

Ukryta Zawartość

Nie. Az jestem zdziwiony. Ale bardzo sie staralem panowac nad jezykiem.

Pomimo, ze wpisy zginęly pamietam znakomicie, za co pomagier Sly’a czyli Slawek zniknal na zawsze z mojego życia. I nie za to, ze jest klakierem tylko za to, ze podobnie jak jego mentor nie potrafi przyznać się do bledu i uzyc magicznego slowka na literke p.

4 godziny temu, rochu napisał:

Widzę, że się spóźniłem.

i późno sie skonczyla, o 3AM 🙂 . działo sie.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• Moderatorzy

Jeśli ktoś ma ochotę na "klina" to już poza forum - wszystko powinno mieć swoje granice.

W kolejnych wypowiedziach proszę o trzymanie się tematu.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

5 godzin temu, xsnailx napisał:

kondo  / audio note to nie moja bajka

To ja już nie mam wątpliwości co do autora wątku. Po prostu skrzydła opadają. Idź lepiej pojeździj na rowerze.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Teraz, bluesboss napisał:

To ja już nie mam wątpliwości co do autora wątku. Po prostu skrzydła opadają. Idź lepiej pojeździj na rowerze.

Spokojnie 🙂

nie mogą mi się one poprostu nie podobać z wyglądu? Chyba wydając 50k mam prawo oczekiwać iż urządzenie też będzie mi wpadać w oko? Mam też prawo chyba jako klient wykluczyć dowolne urządzenia z rozwazan - i chyba nie czyni mnie to jakaś mniej poważna osoba? 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

5 godzin temu, xsnailx napisał:

kondo  / audio note to nie moja bajka

Zechcij dla swojego dobra, dopuścić mozliwość, że za 10 - 15 lat zmienisz zdanie, mój przyjaciel Pmcomp nawet tu napisał, że rozważa powrót do aktywności swojego DAC4 AudioNote.

Jest to własciwe działanie.

Pytanie jest tylko takie, czy pozostały tor odda to, co w tego typu konstrukcjach jest najcenniejsze, to bardzo poważna kwestia, - zupełnie podstawowa.

5 minut temu, xsnailx napisał:

Spokojnie 🙂

nie mogą mi się one poprostu nie podobać z wyglądu? Chyba wydając 50k mam prawo oczekiwać iż urządzenie też będzie mi wpadać w oko? Mam też prawo chyba jako klient wykluczyć dowolne urządzenia z rozwazan - i chyba nie czyni mnie to jakaś mniej poważna osoba? 

Tak, jak napisałem - nie mam pytań - jeżeli dla faceta w miarę dojrzałego wygląd sprzętu wyższej klasy jest decydujący przy jego wyborze to po prostu naprawdę szkoda prądu na dalsze dywagacje.

Czyni cię to sobą bardzo niepoważną bo w rzeczywistości chodzi o dźwięk i jego jakość ponad wszystko a cała reszta - wygląd itp. nie ma znaczenia. Ty szukasz czegoś co ma ładnie wyglądać i ma ładnie pachnieć a jak będziesz sprzedawał to żebyś nie stracił a najlepiej zarobił.

Może projektant wnętrz doradzi ci co masz kupić, tak będzie lepiej.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

12 minut temu, bluesboss napisał:

ja już nie mam wątpliwości co do autora wątku

Osobiście dopuszczam, że ktoś może nie posiadać cierpliwości do lamp, wówczas jednak nici z dźwięku.. chyba że osoba wzniesie się na topowe rzeczywiście wyżyny wirtuozerii w półprzewodnikach, - to da się zrobić, ale.. nie w tych kwotach..

1 minutę temu, bluesboss napisał:

Tak, jak napisałem - nie mam pytań - jeżeli dla faceta w miarę dojrzałego wygląd sprzętu wyższej klasy jest decydujący przy jego wyborze to po prostu naprawdę szkoda prądu na dalsze dywagacje.

Czyni cię to sobą bardzo niepoważną bo w rzeczywistości chodzi o dźwięk i jego jakość ponad wszystko a cała reszta - wygląd itp. nie ma znaczenia. Ty szukasz czegoś co ma ładnie wyglądać i ma ładnie pachnieć a jak będziesz sprzedawał to żebyś nie stracił a najlepiej zarobił.

Może projektant wnętrz doradzi ci co masz kupić, tak będzie lepiej.

Ale skąd wiesz ze akurat ten dac zgra się z moim repertuarerm i systemem? 

Tak czy inaczej jak już napisałem wcześniej w tym wątku to mimo tego że np avm z wyglądu mi pasuje to go odrzucam z uwagi na nie wpasowanie się w system. 

Kolejny w kolejce jest nagra lub mola mola. A temat patrząc na moja ilość czasu to nie prędko się skończy. 

4 minuty temu, 747 napisał:

Osobiście dopuszczam, że ktoś może nie posiadać cierpliwości do lamp, wówczas jednak nici z dźwięku.. chyba że osoba wzniesie się na topowe rzeczywiście wyżyny wirtuozerii w półprzewodnikach, - to da się zrobić, ale.. nie w tych kwotach..

Ale dopuść też do siebie to że komuś zwyczajnie może brzmienie lamp nie pasować 🙂 ps mam 1 system na lampie - jest w profilu 

8 godzin temu, rochu napisał:

fajna impreza tu była

Byłeś wielkim nieobecnym.

Na wywiadówce, rodzice mogą otrzymać porcje nieprzyjemnych wiadomości, jeśli takie spóżnienia będą jeszcze miały miejsce w przyszłości..

Zostaw komuś dane kontaktowe, aby następnym razem być na czas powiadomiony.

6 minut temu, xsnailx napisał:

może brzmienie lamp nie pasować

Nie ma czegoś takiego jak "brzmienie lamp".,

Gra muzyka, a system jest techniczny, lampa jest w nim środkiem wyrazu, którym posługujemy się ze względu na jej przydatne wtym miejscu właściwości.

Nic mniej i nic więcej.

Sygnał tzw cyfrowy jest "strukturalnie dość ubogi w informacje", dobrze jest użyć przewodnika zamiast półprzewodnika, w pierwszych, decydujących stopniach wzmocnienia.

Jeśli mają to jednak być tranzystory, to muszą być wybitne, w wybitnej konfiguracji, zapytaj Sławka, On coś na ten temat wie, gdyż jest technikiem i dopiero co informował Forum, że zajmuje sie aktualnie takimi zagadnieniami.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, pmcomp napisał:

Slawek zniknal na zawsze z mojego życia. I nie za to, ze jest klakierem tylko za to, ze podobnie jak jego mentor nie potrafi przyznać się do bledu i uzyc magicznego slowka na literke p.

nie mam za co cię przepraszać

14 minut temu, xsnailx napisał:

mam 1 system na lampie

Jakie masz osiągnięcia w kolarstwie, - zawsze chciałem w młodości byc kolarzem..  mam nawet rower, niekompletny, w tym roku może uda mi się domknąć projekt, może..

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie mam za co cię przepraszać

Masz, ale zostaw to czego nie rozumiesz, a rozwiń to na czym znasz się najlepiej.

Tylko tak osiągniesz sukces.

27 minut temu, xsnailx napisał:

Ale skąd wiesz ze akurat ten dac zgra się z moim repertuarerm i systemem? 

Tak czy inaczej jak już napisałem wcześniej w tym wątku to mimo tego że np avm z wyglądu mi pasuje to go odrzucam z uwagi na nie wpasowanie się w system. 

Kolejny w kolejce jest nagra lub mola mola. A temat patrząc na moja ilość czasu to nie prędko się skończy. 

Ale dopuść też do siebie to że komuś zwyczajnie może brzmienie lamp nie pasować 🙂 ps mam 1 system na lampie - jest w profilu 

Nagra też ma lampę w środku, no chyba że classic DAC, ten nie ma.

obiektywnie o audio

Mając 50.000 czy 500.000 pln nie da się tak poprstu przeskoczyć lat doświadczen, budowania gustu muzycznego i sprytu w doborze sprzetu. Tutaj to raczej chodzi o przypadkowy, w miare nie tracacy na wartosci bibelot. Wziałbym dcs-a jako coś odspzredawalnego i po sprawie. Dyskusja o sprzecie z kims, kto używa słownictwa jakby dobierał majtki czy góre od dresu do kupionych wczesniej spodni nie ma sensu. Druga rzecz, jesli sie słucha jakiejs kociej muzyki, czy głownie kociej muzyki to jakiby dac nie podłączyc to bedzie to dalej kocia muzyka. Dopiero jak sie slucha roznej muzyki, roznie nagranej to ma sesn cmokanie nad dacami. Tutaj nie bedzie to mialo żadnego sensu i szukałbym wogole daca do 20 koła, r2r na drabince albo własnie audio nota dwojki czy czworki żeby sie tej kociej muzyki dało słuchać.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

1 minutę temu, electro napisał:

Mając 50.000 czy 500.000 pln nie da się tak poprstu przeskoczyć lat doświadczen, budowania gustu muzycznego i sprytu w doborze sprzetu. Tutaj to raczej chodzi o przypadkowy, w miare nie tracacy na wartosci bibelot. Wziałbym dcs-a jako coś odspzredawalnego i po sprawie. Dyskusja o sprzecie z kims, kto używa słownictwa jakby dobierał majtki czy góre od dresu do kupionych wczesniej spodni nie ma sensu. Druga rzecz, jesli sie słucha jakiejs kociej muzyki, czy głownie kociej muzyki to jakiby dac nie podłączyc to bedzie to dalej kocia muzyka. Dopiero jak sie slucha roznej muzyki, roznie nagranej to ma sesn cmokanie nad dacami. Tutaj nie bedzie to mialo żadnego sensu i szukałbym wogole daca do 20 koła, r2r na drabince albo własnie audio nota dwojki czy czworki żeby sie tej kociej muzyki dało słuchać.

Tylko ta kocia muzyka jak to zwiesz stawia przed systemem analogicznie duże wyzwanie jak np wielki sklad orkiestrowy. I znam parę systemow które np pięknie grają kameralistykę a na mocnym rocku sie wyłożyły. 

Dwa że nigdzie nie pisze w kontekście odsprzedaży. To że ktoś o tym wspominał wątku to nie znaczy że jest to jakiś argument przy wyborze. 

Trzy nie jest tak że tylko lampa gra 🙂 to statystycznie poprostu nie jest możliwe 🙂

Godzinę temu, S0nic napisał:

Nagra też ma lampę w środku, no chyba że classic DAC, ten nie ma.

Tak o classicu lub tej 1 wersji myślę. 

Ciągle też się zastanawiam jak duża jest sonicznie różnica między esotericem a jego bratem od teaca 

16 godzin temu, 747 napisał:

Sygnał tzw cyfrowy jest "strukturalnie dość ubogi w informacje", dobrze jest użyć przewodnika zamiast półprzewodnika, w pierwszych, decydujących stopniach wzmocnienia.

Jeśli mają to jednak być tranzystory, to muszą być wybitne, w wybitnej konfiguracji, zapytaj Sławka, On coś na ten temat wie, gdyż jest technikiem i dopiero co informował Forum, że zajmuje sie aktualnie takimi zagadnieniami.

Z ta teoria o ubogości cyfry to raczej trudno mi się zgodzić, bo rozumiem ze zdajesz sobie sprawę iż większość repertuaru jaki słucham to występuje w pcm  red book / hires  pcm i z tego ewentualnie są cięte winyle / robiony master cd ? na to by cos było na taśmie nie ma szans szans a i wygoda używania taśmy / cd / vinyli odrzuca. Ja rozumiem ze dla niektórych purystów to może być herezja ale cóż trudno.

Tu nie chodzi o absolut bo dla każdego on jest inny. a system pod nazwa drut z wzmocnieniem + kolumny z idealnie liniowa charakterystyka nie istnieje. 

15 godzin temu, electro napisał:

->  budowania gustu muzycznego i sprytu w doborze sprzetu. 

-> Dyskusja o sprzecie z kims, kto używa słownictwa jakby dobierał majtki czy góre od dresu do kupionych wczesniej spodni nie ma sensu. 

-> Dopiero jak sie slucha roznej muzyki, roznie nagranej to ma sesn cmokanie nad dacami. 

Nie wydaje się Tobie ze to trochę obraźliwe stwierdzenia są, bo z całym szacunkiem ale wypadało by wykazać zrozumienie ze nie każdy będzie słuchał tego samego repertuaru i nie jest to wyznacznikiem poziomu intelektualnego danej osoby. Nie mówię już nawet o argumencie o słownictwie w typie "ad personam"  bo delikatnie mówiąc jest on kiepski.

To ze preferuje by dac który kupie raczej nie miał lamp (co wynika z wygody), ani ess-a nie jest powodem by imputować komuś bezguście czy też ograniczone możliwości intelektualne. 

3 godziny temu, xsnailx napisał:

wykazać zrozumienie

Wykazałem zrozumienie, zaproponowałem bartoka, ma wszystko, plus, co ważne własną aplikacje, którą nawet żona obsłuży.
death/black/heavy metal, death/grind core, post-black, synthwave, dark ambient- z całym szacunkiem jakiby nie był to sprzet, nie bedzie mial pola do popisu…..

4 godziny temu, xsnailx napisał:

drut z wzmocnieniem + kolumny z idealnie liniowa charakterystyka nie istnieje. 

Najprosciej wysprzedac ten pazdzierz, kupic kolumny aktywne z dsp i do tego bartoka, ma się wtedy dużą kontrolę nad odpowiedzią pomieszczenia, przy typie słuchanej muzyki to będzie najlepsza opcja.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Teraz, electro napisał:

Wykazałem zrozumienie, zaproponowałem bartoka, ma wszystko, plus, co ważne własną aplikacje, którą nawet żona obsłuży.
death/black/heavy metal, death/grind core, post-black, synthwave, dark ambient- z całym szacunkiem jakiby nie był to sprzet, nie bedzie mial pola do popisu…..

Ok 🙂 rozumiem, zdaje sobie sprawe iz repertuar nie nalezy do najlepiej zmasterowanych i jest specyficzny. Choc w wypadku ambientu uwazam ze mozna sie zdziwic i tam potencjał jest. 

Biore bartoka i debussy pod uwagę w sumie na równi z nagra, mola mola / esoteric i teac-em oraz spl. 

7 godzin temu, xsnailx napisał:

drut z wzmocnieniem + kolumny z idealnie liniowa charakterystyka nie istnieje.

Przed Tobą całe życie, może akurat tak się ułoży że przyjdzie moment na zweryfikowanie akurat w tej materii, wszystko zależy od skali zaangażowania.

Istnieje super czysty system, czysty, to znaczy taki, który zawiera tylko absolutnie niezbędne/konieczne elementy, wyidealizowane do granic możliwości, tylko coś takiego gra, reszta to handel.

System może być duży lub mały, czyli bardzo drogi lub znośnie drogi..

3 godziny temu, xsnailx napisał:

repertuar

Repertuar nie ma znaczenia, możesz iść do lasu z mikrofonem, dobrym magnetofonem i nagrać sobie śpiew ptaków, czy inne odgłosy przyrody, - możesz to odtworzyć, przetworzyć by wypalić płytę, lub zagrać z pliku, wówczas zdobędziesz i każdy, kto tak uczyni, rozeznanie, co jest czym w aduio, tak pobieżnie, ale dobrze, rzetelnie, w sposób naturalny i pewny.

..

7 godzin temu, xsnailx napisał:

Z ta teoria o ubogości cyfry to raczej trudno mi się zgodzić

Nie żartuj.

Cyfra to "resztówka", to to co pozostało z dźwięku, po przejściu przez konieczny tor /przeszkód/ ..

Kabel, nawet krótki krańcowo degraduje dźwięk, nawet najlepszy z najlepszego przewodnika, co dopiero digitalizacja..

4 godziny temu, xsnailx napisał:

Ok 🙂 rozumiem, zdaje sobie sprawe iz repertuar nie nalezy do najlepiej zmasterowanych i jest specyficzny. Choc w wypadku ambientu uwazam ze mozna sie zdziwic i tam potencjał jest. 

Biore bartoka i debussy pod uwagę w sumie na równi z nagra, mola mola / esoteric i teac-em oraz spl. 

Najbardziej ciekawi mnie mola mola z tego zestawienia 😉

Na targach nie było warunków żeby posłuchać, więc trzeba kombinować inaczej 🙂

obiektywnie o audio

W dniu 24.02.2023 o 13:30, .:Gerard:. napisał:

Nie jestem taki aby nie przetestować, już ja się postaram aby i NOSy przytargać

.....i przytargałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś się orientuje, wie jak tutaj jest zrealizowana regulacja głośności?

NAGRA Tube DAC.

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Tam "chyba" siedzi tylko jedna lampa, a dwa zasilanie "chyba" tylko z NAGRA

To jest dla mnie plus że jest jedna mała lampka 🙂 idealny układ. Pogra 5000h i zmieniasz, nawet licznik jest, przebieg całkowity i lampy do żerowania. Super sprawa. 

Zasilanie albo ich dedykowane osobny moduł albo dwa biedniejsze zasilacze.

obiektywnie o audio

1 godzinę temu, S0nic napisał:

To jest dla mnie plus że jest jedna mała lampka 🙂 idealny układ. Pogra 5000h i zmieniasz, nawet licznik jest, przebieg całkowity i lampy do żerowania. Super sprawa. 

Zasilanie albo ich dedykowane osobny moduł albo dwa biedniejsze zasilacze.

Ale czemu jedna ? Sa dwa kanały i powinny być jedna na kanal

Mowili mi ze lampy maja żywotność 10.000h, wersje 80Xs 15.000h , (JAN) 20.000h a 8XCC "wieczne"

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi