Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, bum1234 napisał:

Widać spostrzeżenie, że komentowany przez ciebie mój wpis nie dotyczy sprzętu jest dla ciebie za trudne.

Tak, czasami trudno za Tobą nadążyć ... 

Piszesz ogólnie o dacach w taki sposób ...

23 godziny temu, bum1234 napisał:

Obecny poziom technologii jest taki, że trudno zrobić coś co będzie źle grało. 

A kiedy przywołuję te technologiczne cudeńka masz pretensje o brak zrozumienia z mojej strony ... 🤔

6 minutes ago, szpakowski said:

Piszesz ogólnie o dacach w taki sposób ...

Twoja odpowiedź widnieje pod moim tekstem, w którym nie ma słowa o dacach, więc albo coś kręcisz albo jesteś nieprzytomny.

14 minutes ago, szpakowski said:

A kiedy przywołuję te technologiczne cudeńka masz pretensje o brak zrozumienia z mojej strony

A gdzie w cytowanym przez ciebie zdaniu jest dać? I czemu cytujesz coś co napisałem dużo wcześniej i co też nie ma związku z tym co raczyłeś teraz komentować?

Tak jak napisalem albo coś kręcisz, albo jesteś nieprzytomny.

7 minut temu, bum1234 napisał:

Twoja odpowiedź widnieje pod moim tekstem, w którym nie ma słowa o dacach, więc albo coś kręcisz albo jesteś nieprzytomny.

Owszem Twoja wypowiedź dotyczyła ogólnie sprzętu a dac to przecież również sprzęt ... nie nadążasz? 

12 minut temu, bum1234 napisał:

Tak jak napisalem albo coś kręcisz, albo jesteś nieprzytomny.

To raczej Ty znowu próbujesz odkręcać kota ...

• Moderatorzy
9 godzin temu, bum1234 napisał:

A propos opinii, co powiecie, Panowie, na takie dwa teksty:

Dość obrazowe określenia tego, że opisywany wzmacniacz kładzie nacisk na transjenty dobrze kontrolując głośniki. Przykłady może niezbyt wysublimowane ale nie każdy może być Szymborską. Tego typu opisy są jak najbardziej potrzebne gdyż 99% audiofili obce są określenia techniczne a takie działają na wyobraźnię. Nie sposób przecież odsłuchać u siebie wszystkiego a dzięki tego typu recenzjom można zawęzić grono kandydatów.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

A propos opinii, co powiecie, Panowie, na takie dwa teksty:

Ja powiem:

Na szczescie zyjemy w krajach, w ktorych mamy wolnosc slowa i mysli.
Kazdy ma prawo myslec i wypisywac nawet najwieksze bzdury, co tylko mu slina na jezyk przyniesie.
A to, czy czytajacy takie opinie traktuja je powaznie i uznaja je za rzetelne, wiarygodne zrodlo, to juz jest problem czytajacych, ktorzy sie na takie zrodla powoluja
8 minut temu, xajas napisał:

Kazdy ma prawo myslec i wypisywac nawet najwieksze bzdury, co tylko mu slina na jezyk przyniesie.

Kiedyś przynajmniej było to niemożliwe ... poza czasopismami i gazetami nie dało się nic publikować. Świat trzymał poziom. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 hours ago, xajas said:

Ja powiem:

Na szczescie zyjemy w krajach, w ktorych mamy wolnosc slowa i mysli.
A to, czy czytajacy takie opinie traktuja je powaznie i uznaja je za rzetelne, wiarygodne zrodlo, to juz jest problem czytajacych, ktorzy sie na takie zrodla powoluja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zabraniam nikomu wypisywania takich rzeczy. Trudno, mamy średni poziom jaki mamy. Przynajmniej od razu wiem z kim mam do czynienia.

Chodzi mi o co innego.

Ta sama osoba ma pretensje do całego świata, że są osoby, którym jej działalność się nie podoba. Używa przy tym różnych środków z wypominaniem braków w wychowaniu włącznie.

Coś mi tu nie pasuje. Tyle.

Ukryta Zawartość

Kiedyś przynajmniej było to niemożliwe ... poza czasopismami i gazetami nie dało się nic publikować. Świat trzymał poziom. 

Czy chcesz powiedziec, ze czasopisma i gazety „trzymaly poziom“?

Nie, moim zdaniem wypisywale te same bzdury. Malo tego, sa pierwotnym zrodlemm tych bzdur, ktore teraz sa bezkrytycznie powtarzane i rozpowszechniane/publikowane na wszystkich forach
12 minutes ago, xajas said:

Czy chcesz powiedziec, ze czasopisma i gazety „trzymaly poziom“?

Nie, moim zdaniem wypisywale te same bzdury. Malo tego, sa pierwotnym zrodlemm tych bzdur, ktore teraz sa bezkrytycznie powtarzane i rozpowszechniane/publikowane na wszystkich forach

Ukryta Zawartość

Masz na myśli audio, czy też wszystkie?

Ukryta Zawartość

Masz na myśli audio, czy też wszystkie?

W zadnej innej dzialce hobby (foto, narty, rowery, tenis, wedkarstwo, gotowanie, auta, komputery,…) nie spotykam tak absurdalnych testow i gadzetow, jak w dzialce audio.
To najwieksze pole do popisu dla wszelkich szarlatanow.
3 godziny temu, xajas napisał:

To najwieksze pole do popisu dla wszelkich szarlatanow.

Bo i odbiór tych "ulepszaczy" jest absolutnie subiektywny, można więc "ambitnym" laikom wmówić dosłownie każdą techniczną bzdurę.

Nie użyłem żadnych ulepszaczy, dwa laptopy z prockami I5 różnych firm każdy z 4 wyjściami USB którymi wychodzi sygnał 24Bit 192KHz do DAC-a

Z każdego wyjścia w skali mikro był innej jakości dźwięk. Po wielu próbach odsłuchowych na swoich sprawdzonych nagraniach doszedłem do wniosku że tylko jedno gniazdo w każdym laptopie jest najbardziej satysfakcjonujące.

Z dwóch laptopów jeden okazał się zwycięzcą i tak zostało

Coś mnie tknęło i  sprawdziłem w jakiej pozycji wsadzony zasilacz zewnętrzny laptopa gra wg. mnie lepiej  wpięty w listwę Isoteka i tu też była różnica

Bo są odbiory i "odbiory" według audio sceptyków to pewnie sobie wmówiłem ale co ja tam wiem...

p.s. transmisja cyfrowa powinna być bit perfect bo został użyty fabryczny program producenta DAC-a  do komunikacji po USB komputera z DAC-em

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Błędna diagnoza przy subiektywnym zjawiskach opartych na wrażeniach to codzienność.

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego to wywołuje takie emocje. Tak działamy i dotyczy to wszystkich bez wyjątku, dlatego nie powinno być powodem do wstydu.

Ostatnio chyba ktos wspominal tutaj MBL-e. Wczoraj mialam okazje troche dluzej wsluchac sie w ponizszy zestaw.

Ukryta Zawartość

Bylem ciekawy, jak brzmia takie dookolne zestawy glosnikowe. Musze przyznac, ze bylem rozczarowany. Brak jakiejkolwiek precyzji odwzorowania panoramy stereo. Calosc brzmi jak mono rozciagniete na cala frontowa sciane poprzez odwrotne podlaczenie kabli glosnikowych

Bardzo specyficzne, tylko dla kogos, komu ostro/precyzyjnie zarysowana scena nie jest wazna.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Ostatnio chyba ktos wspominal tutaj MBL-e. Wczoraj mialam okazje troche dluzej wsluchac sie w ponizszy zestaw.

Ukryta Zawartość

Bylem ciekawy, jak brzmia takie dookolne zestawy glosnikowe. Musze przyznac, ze bylem rozczarowany. Brak jakiejkolwiek precyzji odwzorowania panoramy stereo. Calosc brzmi jak mono rozciagniete na cala frontowa sciane poprzez odwrotne podlaczenie kabli glosnikowych emoji3.png

Bardzo specyficzne, tylko dla kogos, komu ostro/precyzyjnie zarysowana scena nie jest wazna.

Za blisko tego dupnego ekranu, poza tym kolumny muszą mieć więcej miejsca wokół siebie co by to działało!

Kolumny specyficzne, dużo zależy od okablowania i dodatków zastosowanych w torze. Słuchałem MBL w wielu różnych  warunkach, także prywatnie; było za równo tragicznie jak i na 4+ no można przejść obok i nie zauważyć perełki...

Z powodu pewnego kopania się z dodaną sekcją basową (inny typ przetwornika) kolumny najlepiej spisują się z symfoniką. Przy prawidłowym zestawieniu i odpowiednim pomieszczeniu jest duża swoboda przestrzeni podanej jak hologram  i jako drugi zestaw jak bym miał dodatkowy duży pokój bym przygarnął

Co do ich topowego zestawu kolumn to mam mieszane uczucie z racji ich prezentacji, jest to zestaw który dopiero zagra w bardzo dużej przestrzeni, na AVS dodatkowo ta szyba z tyłu bardzo dawała im w kość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Moderatorzy
W dniu 7.06.2024 o 07:25, umka napisał:

Akurat śledzić jednego pacjenta jest łatwo przez jego profil. Jak na dłoni widać, co i gdzie pisze. Nie trzeba latać po wątkach. A, że jest monotematyczny, to problem sam się rozwiązuje. Drugi wpis zazwyczaj będzie oznaczał przyznanie bana. 😉 Ale jeśli z jakiś powodów wszystko co dobre dla tej zakładki jest niemożliwe do zrealizowania jedna uwaga z mojej strony.  

No właśnie staram się wytłumaczyć, że prosto brzmi i wydaje się do zrobienia w 10 minut. Tak nie jest, głownie dla tego:

W dniu 6.06.2024 o 21:05, plastik1989 napisał:

Przez ponad rok, dzień w dzień, były moderator (Mcgyver) kasował, przenosił i szukał wpisów buma. Łącznie z Jego klonami których jak twierdził naliczył 50-80. I przez ten okres można powiedzieć że był spokój z Bumem, bo mało który jego wpis utrzymywał się dłużej niż 2-3h. Natomiast jak sam Mcgyver mi mówił zajmowało mu to 2-4h dzień w dzień, jego dyżur na forum trwał 18h na dobę. Dzień w dzień. Przez rok. Jego plan było wziąć Buma na zmęczenie. Minął rok, Mcgyvera nie ma, a Bum jest. 🙂

Z innej beczki. 

Wprowadziliśmy pewną zmianę w zakładce Hi-End. Moderacja może, uznaniowo zablokować każdemu użytkownikowi możliwość pisania w zakładce Hi-end. Z założenia jest to zakładka a) dla najbardziej doświadczonych userów b) osób przyjmujących cechy sprzętów Hi-end jak; absurdalne wycenienie, trudne do zweryfikowania właściwości techniczne /soniczne za fakt. I nie próbują z tym walczyć. Tak więc nie jest to miejsce dla każdego.

Zauważyliśmy, że poziom zaangażowania w tą zakładkę jest trudny do zmierzenia ilością postów, stażu itd. Są użytkownicy z 10 postami, którzy mają bardzo rozbudowane systemy i śmiało mogliby pisać, są inni z 20 letnim stażem i sprzętem bardzo podstawowym i nastawieniem walki z resztą świata.

Może po wprowadzeniu tej zasady coś się zmieni. 

Tutaj parę słów więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Spoko. Zabieram głos rzadko i tylko gdy widzę sens jego zabrania, tak więc ewentualnych niekończących się spinek z moim ulubieńcem będzie jak na lekarstwo. I co istotne, musi trafić na moją dobrą wolę. 😉 

A co do ludzi mających ciekawe doświadczenia, cóż nie wszyscy chcą się kopać z materią dla samego kopania. 

J. 

1 godzinę temu, plastik1989 napisał:

Moderacja może, uznaniowo zablokować każdemu użytkownikowi możliwość pisania w zakładce Hi-end.

Bardzo słuszne podejście. Mam tylko nadzieję, że nie będzie nadużyć. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, plastik1989 napisał:

Może po wprowadzeniu tej zasady coś się zmieni. 

Pewnie tak, przewiduję, że ruch w zakładce zmniejszy się o 50%.

Takie pomysły nudzą szybko "przytakiwaczy" oraz "poklepywaczy". Jest też wielce prawdopodobne, że oni sami prędziutko pokłócą się między sobą...w walce o bycie "samcem Alfa" 🙃 

Jako zakładkę nadal widoczną (nie ważne czy dostanę na nią bana, czy nie), zerknę czasem dla rozrywki i po to by potwierdzić swoje prognozy, co do jej "świetlistej przyszłości" ...😉

• Moderatorzy

Dalsza rozmowę na temat zmian w tej zakładce proszę prowadzić w wątku moderacyjnym na bocznicy. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Sorka, że się wtrynię również, ale mam możliwość kupna MSB Discrete z dwoma zasilaczami, który zastąpiłby.... DACa używanego z playera Metronome CD8 S. Czy MSB to takie granie jak z DCS, które znam, i które moim zdaniem, i dla mnie, jest dość kliniczne, czy jest ciut mięska też? 🙂 

W dniu 13.06.2024 o 13:05, iro III napisał:

Pewnie tak, przewiduję, że ruch w zakładce zmniejszy się o 50%.

Takie pomysły nudzą szybko "przytakiwaczy" oraz "poklepywaczy". Jest też wielce prawdopodobne, że oni sami prędziutko pokłócą się między sobą...w walce o bycie "samcem Alfa" 🙃 

Jako zakładkę nadal widoczną (nie ważne czy dostanę na nią bana, czy nie), zerknę czasem dla rozrywki i po to by potwierdzić swoje prognozy, co do jej "świetlistej przyszłości" ...😉

I znikną osoby takie jak ty👍 chcą gdzieś zaistniec ? Być sobą ?  Mieć swobodę wypowiedzi ? Nigdy nic nie napisałeś merytorycznie ,więc świetny ruch moderacji wreszcie 👍

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.07.2024 o 11:03, Sebastian_2020 napisał:

DCS, które znam, i które moim zdaniem, i dla mnie, jest dość kliniczne

To dobre :). Które modele DCS takie ,,kliniczne''. 

11 minut temu, Rafał.M napisał:

To dobre :). Które modele DCS takie ,,kliniczne''. 

Cieszę się, że się ubawiłeś. Do tematu sam jednak nic nie wniosłeś. Pozdrawiam. 

W dniu 11.08.2024 o 18:43, Sebastian_2020 napisał:

Cieszę się, że się ubawiłeś. Do tematu sam jednak nic nie wniosłeś. Pozdrawiam. 

Ależ wniosłem, zaprzeczyłem Twojej opini. I co by nie stawiać :,,słowo przeciw słowu''.

Zapraszam serdecznie do mnie na zweryfikowanie mojej opini .

Pozdro.

Ps. Termin do dogadania na p.w.

• Pokaż nowe odpowiedzi