Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Kostucha napisał:

To jakiś żart? 

Nie. To nie żart. Sprzedaj tego Nada dołuż drugie tyle i kup sobie jekieś przyzwoite kable zamiast tej tandetnej Melodiki 😜

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Nie. To nie żart. Sprzedaj tego Nada dołuż drugie tyle i kup sobie jekieś przyzwoite kable zamiast tej tandetnej Melodiki 😜

Nada zostawię, bo jest powietrze, przestrzeń i dźwięk wyłazi przed głośniki, tylko ta melodika wciąga dźwięk z powrotem do głośników. Jak czarna dziura światło. 

24 minuty temu, Kostucha napisał:

Nada zostawię, bo jest powietrze, przestrzeń i dźwięk wyłazi przed głośniki, tylko ta melodika wciąga dźwięk z powrotem do głośników. Jak czarna dziura światło. 

To Ci w ogóle gra na Melodika ?

Zabrałem głos, nie dlatego, że neguję wpływ okablowania na barwę dźwięku. Dla mnie przewodnik to przewodnik, ale jeśli dla kogoś ma choćby jakiś niewielki wpływ na zmiany w dźwięku, dlaczego nie wymienić na inny, który „gra” inaczej. 
Inna sprawa to „klasowanie” zestawu stereo przy pomocy kabli. 🙂 Gdyby babcia …

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To Ci w ogóle gra na Melodika ?

Bardzo melodycznie 🙂

Melodika posiada drucik od basu …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Cardas od powietrza …

EDF35D18-62B1-4504-A53F-2D2B472759A8.thumb.jpeg.1d09578106d218f2d070ca265c6b5531.jpeg

A może to odpowietrza zapowietrzony dźwięk 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 21.03.2023 o 20:28, igor-69 napisał:

Ciekawy eksperyment w temacie audio kabli

Marcin odpisał, że jego zajmuje ekstremalny audiofilizm (czyli 'absolute sound'), albo inaczej:'

'audiofilutek 100%' (powiedzonko wprowadził  Św.P. Włodzimierz Senicz (1954-2008).

Czyli nie neguje tego że dobór przewodu powinien być akuratny.

(Taki w sam raz "pod potrzeby/na miarę" gustu nabywcy) 

W dniu 22.03.2023 o 14:27, TUX napisał:

Wolałbym aby przeprowadzić kolejną ankietę w jakimś innym gorącym temacie. Na przykład co gra lepiej winyl czy CD ? Albo czy w audio nastąpił realny postęp przez ostatnie 30 lat ?

TUX

A priori sugerujesz uczestnikowi wybór.

Czyli - zabawa byłaby bez znaczenia.

Ankieta z nagłówka jest bez sugestii.

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Dla mnie przewodnik to przewodnik, ale jeśli dla kogoś ma choćby jakiś niewielki wpływ na zmiany w dźwięku, dlaczego nie wymienić na inny, który „gra” inaczej. 
Inna sprawa to „klasowanie” zestawu stereo przy pomocy kabli.

1. Przewodnik to jedynie pojęcie teoretyczne (do opisu fizycznego)

2. Klasowanie jest czysto subiektywne. To jedynie zagadnienie estetyczne a nie techniczne.

Dodatek:

Mi wystarcza, że zależnie od szumu/hałasu otoczenia oraz nastroju, pory dnia, nocy zupełnie inaczej mi to samo smakuje.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ad "postęp":

Narzędzia obnażają marność nagrań (pop-przemysłu) - choćby jakichś "pudel-metali", albo: AOR, stadionowego rocka, itd. 

Niestety - to regres raczej.

(Chyba że nagra się je inaczej).

Słyszę niestety, że: wokal gdzie indziej nagrywany,  bębny gdzie indziej nagrywane, razem w miksie to nie jest razem.

Winyl albo radio tego nie obnażały, ale choćby DSD to robi przenikliwie.

Wspomnienie z 2018 roku:

Karol Ryka zrobił eksperyment w Q21 na pikniku z jakimś nagraniem Boston. Raz było z CD (algorytm  modulacji -PCM), a raz z pliku - (modulacja PWM).

Głosy publiki były rozłożone pół na pół.

Sorry - ale trudno o słuchalne pliki PWM . Co mi po postępie w audio, kiedy zmierza do chaosu?

Czy PWM to moda streamingu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, xetras napisał:

Czy PWM to moda streamingu?

Ukryta Zawartość

Dla mnie DSD i MQA to czysty marketing do wyciągania kasy.

A PWM to nie moda tylko sposób i mnie kojarzy się głównie z D klasą i oświetleniem LED 😁.

6 minut temu, Ajothe napisał:

YDTY to sam gruby drut, bez cieniutkich niteczek od wysokich tonów. Gra tylko bas i średnica 😁

🤔 A ja mam 600core, to może dlatego narzekam na bass 😕

Ukryta Zawartość

4 hours ago, Kostucha said:

Jakie to szczęście, że mam Nada.

Jakie nieszczęście, że mam Melodikę. W te pędy jadę kupić Cardasy.

„Totalna destrukcja dźwięku.” „Degradacja o kilka klas”

To jakiś żart? 

Bądź bohaterem i jako ewidentny kablosceptyk wypożycz te Cardasy, porównaj i opisz tutaj swoje odczucia :)

Ad "postęp":
Karol Ryka zrobił eksperyment w Q21 na pikniku z jakimś nagraniem Boston. Raz było z CD (algorytm  modulacji -PCM), a raz z pliku - (modulacja PWM).

O co chodzi z modulacją PWM "z pliku"?

Miałem AudioQuest Midnight+. Tam jest mnóstwo drutów, mniejsze i większe przekroje. Taki przewód gra inaczej od tzw nitek.

Moim zdaniem AQ lepszy i chętnie bym przytulił Gibraltar a najlepiej Mont Blanc.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Bądź bohaterem i jako ewidentny kablosceptyk wypożycz te Cardasy, porównaj i opisz tutaj swoje odczucia 🙂

Co miałbym opisać? O ile klas lepiej mój zestaw zagrał? Musiał bym również wypożyczyć o kilka klas lepszy zestaw dla porównania. Miałbym wtedy jasność, czy lepiej sprzedać samochód i kupić kilka klas lepszy sprzęt, czy wystarczy kabel wymienić 🙂

23 minutes ago, Kostucha said:

Co miałbym opisać? O ile klas lepiej mój zestaw zagrał? Musiał bym również wypożyczyć o kilka klas lepszy zestaw dla porównania. Miałbym wtedy jasność, czy lepiej sprzedać samochód i kupić kilka klas lepszy sprzęt, czy wystarczy kabel wymienić 🙂

Nie spodziewam się zmiany rzędu kilku klas. Tylko ogólnie różnicy bo opinia o przymulających kablach Melodiki jest bardzo popularna. Ale nie wiem bo nie miałem 

5 godzin temu, Ajothe napisał:

YDTY to sam gruby drut, bez cieniutkich niteczek od wysokich tonów. Gra tylko bas i średnica 😁

Pitolisz bez sensu. 0.5 mm^2 to ma być gruby drut?

Przewody do alarmów chcesz do głośników wpinać? Bez sensu.

2 minuty temu, ferszcik napisał:

Nie spodziewam się zmiany rzędu kilku klas. Tylko ogólnie różnicy bo opinia o przymulających kablach Melodiki jest bardzo popularna. Ale nie wiem bo nie miałem 

Więc nie nazywaj mnie ewidentnym kablosceptykiem. Skoro z ankiety wynika, że kable mają wpływ na brzmienie, to chyba mają i nie próbuję temu zaprzeczać. Jeśli jednak ktoś pisze o degradacji o kilka klas, to już chyba coś podejrzanego jest. Sprawdzę z ciekawości kiedyś te Cardasy. Zobaczymy czy odmulą mi dźwięk. Teraz nie dostrzegam żadnego zamulenia, ale i nie wiem czy jest zamulony, bo nie mam Cardasow dla porównania żeby się o tym przekonać.

3 godziny temu, msankowski napisał:

O co chodzi z modulacją PWM "z pliku"?

Nie wiem jakie były użyte i z jakiego urządzenia szedł sygnał do pieca.

Mhm. Jak znaleźć Karola Rykę? On był prelegentem, a po pikniku 2018 chyba kolejne nie odbyły się.

Można namierzyć  @goliatpl

Był koordynatorem spotkania w Pabianicach i coś może pamięta o sprzęcie podczas prezentacji.

Samą różnicę między PWM a PCM zapewne znasz, jak mniemam.

Masz:

"Sala na dole :

- prezentacja oparta na elektronice IFI Audio oraz Heglu. Tematem przewodnim będę pliki, ich rodzaje, formy zapisu oraz jakość jaką oferują różne standardy."

I temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xetras   

Tu nie chodzi cienki drut 0,5 mm2, a o jego średnicę czyli pole przekroju

równe 0,2 mm2 i jak go nie wypróbowałeś, to się nie wypowiadaj.

Nordost buduje kable właśnie z drucików o przekroju pomiędzy 0,15 a 0,4 mm2.

Jak ktoś ma zamulony system i możliwość bi-wiringu jest to nie tylko sposób

sprawdzony i działający, ale z YTDY jest do tego dość budżetowy 😉 

Jako jedyny kabel do kolumny wymaga czasem w systemach zwielokrotnienia,

i to nawet do 20 nitek ( 4mm2 ) na plus i tyle samo na minus.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

YTDY

Wrrr..

6 godzin temu, Ajothe napisał:

YDTY

Zdecydujcie się który przewód bo powstaje bełkot.

Obecnie z ciekawości od jakiegoś czasu gram na Ytdy 4x0.8

I jest git. 

Jutro jadę po takie coś:

Ukryta Zawartość

Ciekawe ile zyskam i co 😁

Ukryta Zawartość

msankowski

Mi nie zależy na PDM PWM - PCM (z oversamplingiem) brzmią mi odpowiednio (tzn. .wav lub uważnie skompresowane mp3)

Szczególarstwo PDM PWM jest nie dla mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

9 godzin temu, Kostucha napisał:

Jakie to szczęście, że mam Nada.

Jakie nieszczęście, że mam Melodikę. W te pędy jadę kupić Cardasy.

„Totalna destrukcja dźwięku.” „Degradacja o kilka klas”

To jakiś żart? 

Z Melodiką 2x2,5  z żyłą BassCore  gołe kable , miałem podobny problem. Mocne stłumienie dźwięku ,  brak przestrzeni ogólnie  muzyczna klapa.  Słucham cicho tak max pokrętło do godziny 9 i w tym zakresie po prostu sprzęt spięty Melodiką nie chciał grać. Mam kilka kabli  - QED, Cardas 101, Van den Hul, Audioquest  Type 4 i coś tam jeszcze i na żadnym  z nich nie miałem takiego problemu.

Problemem u mnie okazał się też kabel głośnikowy z kabla domofonowego. Ku mojemu zaskoczeniu ginęła część dźwięków, które były słyszalne na innych kablach. Np z Cardasem mam podobny efekt jak na słuchawkach. Wrażenie przemieszczania się dźwięku dzwoneczków  po okręgu. Z domofonowym  dźwięk jest płaski w linii kolumn i poza nie nie wykracza. .  Słychać 3 dźwięki w prawej kolumnie ,później brak kolejnych impulsów i po chwili końcowe trzy w lewej kolumnie.

I tu jeszcze mój wpis z zabawy kablem domofonowym.

Zamiast kolumn Vienny Acoustics Mozart podłączyłem Dali Zensor 1 i tu po dwóch utworach -słuchałem z niskim poziomem głośności - musiałem przerwać odsłuch bo rozbolały mnie uszy !!!  Dyskomfort odczuwałem jeszcze przez kilkadziesiąt minut i na razie nie będę tego połączenia testował.

Ogólnie słuchałem tego" kabla głośnikowego" około tygodnia i się poddałem.

Zrobiłem też cinch z przewodu CAT 5e żyła 0,5 po jednym  na + i - . No i u mnie to nie gra. Na kablu głośnikowym z YTKSY dało się już zauważyć pewne zmatowienie/zszarzenie dźwięku ale nie było to tak dokuczliwe. Łączówka z Cat 5e sama z siebie pokazała to jeszcze bardziej. Zmatowienie/ wytłumienie po prostu zniechęcało do słuchania.

Zmieniałem wzmacniacze , odtwarzacze , kabel głośnikowy i zawsze było nieciekawie.

Tak dla kontrastu mam łączówkę drutową  Cyrus  czyli Reson robiony dla Cyrusa i gra  w systemie świetnie.

7 minut temu, dzeus67 napisał:

Z Melodiką 2x2,5  z żyłą BassCore  gołe kable , miałem podobny problem. Mocne stłumienie dźwięku ,  brak przestrzeni ogólnie  muzyczna klapa. 

Może i tak jest. Kupiłem jakiś czas temu, bez jakichkolwiek prób porównań z innymi. Wcześniej miałem jakieś inne marki, również kupowane na chybił trafił. Sprzedawałem przy wymianie wzmacniacza lub kolumn jako komplet 🙂

Przy ostatniej wymianie padło na melodikę. Nie, że BassCore czy coś. Miedź to miedź. Tak zawsze na to patrzyłem, ale powtórzę. Nie jestem jakimś antykablarzem. 

Może i muli/tłumi ta Melodika. Zmienię to się przekonam. Jeśli usłyszę zmianę i okaże się, że faktycznie zamulały, będę zadowolony 👍🏻

Wpływ kabli przy przy wkładkach gramofonowych mm jest mierzalny i udowodniony w 100% , przy reszcie kabli - niekoniecznie , sformułowanie "jakiekolwiek" sprawia , że ta ankieta jest tendencyjna.

13 minut temu, bolo_senor napisał:

...sformułowanie "jakiekolwiek" sprawia , że ta ankieta jest tendencyjna.

Sam jesteś tendencyjny bo chciałbyś w ankiecie poznać odpowiedź na inne pytanie niż zadano.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, dzeus67 napisał:

I tu jeszcze mój wpis z zabawy kablem domofonowym.

Zamiast kolumn Vienny Acoustics Mozart podłączyłem Dali Zensor 1 i tu po dwóch utworach -słuchałem z niskim poziomem głośności - musiałem przerwać odsłuch bo rozbolały mnie uszy !!!  Dyskomfort odczuwałem jeszcze przez kilkadziesiąt minut i na razie nie będę tego połączenia testował.

Tez testowałem te słynne domofonowe i również złe wspominam te doświadczenia. Mimo, że niektórzy forumowicze się oburzyli, że mam kiepskie zdanie na ich temat. Dla mnie to były najgorsze kable jakie słyszałem. 

Odnośnie samych kabli - mimo wszystko zasłona w oknie wniosła mi w dźwięku wiecej niż kable 😁

Kable to niuanse (również lubiane przeze mnie i potrzebne), ale jednak niuanse. 

W moim systemie najbardziej przypadły mi do gustu Audioquesta i Chord Clearway (na tym pozostałem i zamknąłem temat) - na zasadzie, że mi nic nie popsuły przejrzystości. 

Edytowane przez micmus
  • Pokaż nowe odpowiedzi