Skocz do zawartości
IGNORED

Pobór prądu sprzętu audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupilem sobie z czystej ciekawości inteligentne gniazdko, które posiada również funkcje pomiaru watów z urządzeń. Z ciekawości wpielem to urządzenie pod swój sprzęt i gorąco oczekiwałem pomiarów. Najpierw sprawdziłem czy w ogóle pokazuje jako tako zgodnie z prawdą. Podłączyłem do lampki nocnej w której siedziały dwie żarówki po 2W no i pokazał 4W. Potem wpielem do żarówki która rzekomo ma 40W i pokazało 42W. Czajnik elektryczny 2100W. Więc stwierdziłem że pokazuje dobrze +/- maks parę W. Podłączyłem sprzęt. Klasa D więc oczekiwałem ze wraz z coraz głośniejszym graniem pobór prądu będzie diametralnie rósł, ale niestety. Włączyłem DAC/Pre - 12W, końcówka, doszło kolejne 12W, strimer - 7W. Watomierz pokazywał pobór na poziomie ok 31W. Podkręcałem głośność. Praktycznie nic się nie zadzialo. Podkręcenie głośności do bardzo wysokich wartości spowodowało skok poboru prądu o jakieś dwa waty. Pobór wykazywał 33-34W. Trochę śmiesznie skoro sama końcówka deklaruje się mocą chyba 2x75W. Jak to w końcu jest? 🙂

?👈

Ja też mierzyłem.

Denon 720AE pobór na poziomie 25W - tego sprawdzałem na Mission MX-4.

Denon AVR-3805 35W - ten podobno do 5W gra w czystej klasie A. Ale chyba się nie zgadza bo powinien na starcie brać 50W - tego sprawdzałem na Dynkach DM 2/6.

REL T5i 27W.

Jak się da max głośno pobór praktycznie się nie zmienia +/- 3W.

Co innego stary LEDowy 42 calowy LG TVk - bez oszczędzania 150W, max oszczędzanie 80W. Więc miernik jest sprawny. Lapek jak laduje baterie pobiera 60W.

Ja też tego nie rozumiem, bo na zdrowy chłopski rozum powinno być znacznie więcej - a różnica między ciszą a mega głośno jest praktycznie żadna.

Sporo watów  idzie na ''ciepło'' włączony nie grający wzmacniacz też jest ciepły , a ile w domowych warunkach wykorzystuje się mocy RMS 2-10 W wystarczy popatrzeć na wychyłowe we wzmacniaczu większa część skali po której lata wskazówka to  10W popatrzcie na wyskalowanie 

A maciem w tych miernikach pobór chwilowy? Powinno być więcej w chwilowym "piku" bo jeśli jest uśredniony w jakimś przedziale czasu to będzie nisko. W przypadku końcówki mocy jak ma sporą pojemność kondensatorów to chyba jest pik po włączeniu - klasa A lub AB ? Tak głośno myślę 

Ja tez sprawdzałem, Marantz PM16 około 30W, Marantz PM7200 o ile pamietam w klasie A miał 90W, w AB trochę mniej ale tez blisko 90W.  telewizor 55 cali ciągnie mi 110W. W sumie chyba nie ma na co narzekać, bo bałem się ze pobór prądu będzie większy dla wzmacniaczy.

Witam.

Po starcie 40W, po rozgrzaniu 60W. Ciche granie nie zmienia wskazania miernika (na "wychyłach" wzmacniacza wskazania 0,1W na kanał, więc miernik nie reaguje). Głośne odsłuchy to wzrost do 80-120W.(czyli po 30 na kanał+60 na wzmaka).

Yamaha AS1200

To onanizowanie sie tym poborem pradu, to tak, jak by ktos kupil sobie Mustanga Big Block V8 6,4L a potem sie zastanawial, czy przypadkiem nie pali za duzo benzyny

Oj chlopcy, chyba kupujecie niewlasciwe auta. Czas sie przesiasc na rower 🙂 .

(Eee mialem na mysli Walkmana) 

PS

Dla przypomnienia

Pralka bierze 2.500 W

Piec kuchenny (4 plyty) 8.000 W

Zelazko 2.200 W

Suszarka 2.000 W

Te wasze wzmacniacze sa smiechu warte 🙂

Edytowane przez xajas
Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, xajas napisał:

PS

Dla przypomnienia

Pralka bierze 2.500 W

Zelazko 2.200 W

Suszarka 2.000 W

Czyli problemem nie jest sprzęt audio a małżonka 😂

2 godziny temu, xajas napisał:

To onanizowanie sie tym poborem pradu, to tak, jak by ktos kupil sobie Mustanga Big Block V8 6,4L

W Mustangu tylko tym zwykłym 5.0 nie martwiłem się spalaniem a potrafił czasami pokazać spalanie na poziomie 30 litrów na setkę a przyczepnością. 

Pierwszego fikołka (prawie 360 sropni) zrobiłem po przejechaniu jakiś 300 metrów. O ile wyjechanie nim z parkingu poszło mi całkiem, całkiem to wyjazd z podporządkowanej sprawił wiele emocji. 

Zresztą wyprzedzać też trzeba było się nauczyć 😂 najpierw zmieniasz pas, później dodajesz gazu 😂

Czyli probleme nie jest sprzet audio, a malzonka

Nie, to nie jest problem. Ja wam tylko dostarczam argumentow, jakich mozecie uzyc w trakcie pertraktacji z domowym ministrem finansow, przed zakupem nowych lampek
4 godziny temu, xajas napisał:

To onanizowanie sie tym poborem pradu, to tak, jak by ktos kupil sobie Mustanga Big Block V8 6,4L a potem sie zastanawial, czy przypadkiem nie pali za duzo benzyny

PS

Dla przypomnienia

Pralka bierze 2.500 W

Zelazko 2.200 W

Suszarka 2.000 W

@xajas ale to chyba chodzi o to że pobierają bardzo mało.. a nie za dużo?

Denon ma napisane 390W poboru, w teście był w stanie oddać 2x229W=458W - więc gdzie jak do czego to podłączać żeby tyle wyszło - do gwoździa?

Nawet REL podłączony do sinusa 40Hz pobiera 27W - w instrukcji ma że niby 150W. A gra tak że pułki w szafce zaczynają brzęczeć.

Przestrzegam tzw. laików przed czytaniem tabliczek znamionowych bez zrozumienia. Ja sam zrobiłem trochę wzmacniaczy w klasie A, AB i D. Ale trochę dla wygody i ciekawości kupiłem ostatnio Cyrus One. Na tabliczce (nie wiem w jakim celu) wytwórca umieścił informację o poborze mocy 750W. Ten wzmacniacz  na 4 ohmowych kolumnach i pełnym wysterowaniu nie pobierze nawet połowy tej mocy z zasilacza. Chodzi w tym tylko o trafo sieciowe, które tam włożyli i jego możliwości mocowe. I słusznie, bo tak się powinno projektować wzmacniacze. Na luzie bez wysterowania Cyrus bierze 19,5 W (zdjęcie jako załącznik). Przy bardzo głośnym słuchaniu (pokój 20m2, kolumny skuteczność 86dB) było w porywach ok. 40W. Ale to jest klasa D i sprawność wzmacniacza rośnie wraz z mocą wyjściową. ICE Power 1200AS2, który wraz z obudową sprzedałem do Pragi prawie po kosztach brał bez wysterowania ok. 30W.  Mojej produkcji klon First Watt F7 bierze na luzie 160W. Jego moc wyjściowa to tylko 20 W na kanał. To spora wada klasy A . Jest dużo niezrozumienia w tym temacie i najwięcej bzdur piszą na różnych forach o audio (także i na tym) ludzie bez większego doświadczenia i wiedzy. A młodzi forumowicze czytają te brednie i wyciągają fałszywe wnioski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

foto_2.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, moltos napisał:

Przestrzegam tzw. laików przed czytaniem tabliczek znamionowych bez zrozumienia. Ja sam zrobiłem trochę wzmacniaczy w klasie A, AB i D. Ale trochę dla wygody i ciekawości kupiłem ostatnio Cyrus One. Na tabliczce (nie wiem w jakim celu) wytwórca umieścił informację o poborze mocy 750W. Ten wzmacniacz  na 4 ohmowych kolumnach i pełnym wysterowaniu nie pobierze nawet połowy tej mocy z zasilacza. Chodzi w tym tylko o trafo sieciowe, które tam włożyli i jego możliwości mocowe. I słusznie, bo tak się powinno projektować wzmacniacze. Na luzie bez wysterowania Cyrus bierze 19,5 W (zdjęcie jako załącznik). Przy bardzo głośnym słuchaniu (pokój 20m2, kolumny skuteczność 86dB) było w porywach ok. 40W. Ale to jest klasa D i sprawność wzmacniacza rośnie wraz z mocą wyjściową. ICE Power 1200AS2, który wraz z obudową sprzedałem do Pragi prawie po kosztach brał bez wysterowania ok. 30W.  Mojej produkcji klon First Watt F7 bierze na luzie 160W. Jego moc wyjściowa to tylko 20 W na kanał. To spora wada klasy A . Jest dużo niezrozumienia w tym temacie i najwięcej bzdur piszą na różnych forach o audio (także i na tym) ludzie bez większego doświadczenia i wiedzy. A młodzi forumowicze czytają te brednie i wyciągają fałszywe wnioski

No to weź wytłumacz panie inżynierze a nie rugasz. Denon jest AB, na tabliczce ma 390W w teście oddal 2x229W... a w normalnym graniu 35W.

5 godzin temu, xajas napisał:

🙂 .

Cale szczęście że Twój smiertelnie poważny 😄

?👈

55 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

No to weź wytłumacz panie inżynierze a nie rugasz. Denon jest AB, na tabliczce ma 390W w teście oddal 2x229W... a w normalnym graniu 35W.

Nikogo nie rugam. Nie na audiostero ale na innym forum czytałem właśnie o Cyrus One. Uczestnik tamtego forum chciał kupić wzmacniacz i szukał porady forumowiczów. Wymienił kilka potencjalnych wzmacniaczy do zakupu i był tam wśród nich Cyrus One. Dobrzy koledzy odradzili mu zakup tego wzmacniacza właśnie ze względu na moc 750W, którą to zespół pracowników Cyrusa (pewnie marketing) umieścił na tabliczce. Moim zdaniem takie dane w czasach drogiej energii nie przyciągają potencjalnych kupców a wręcz odstraszają.

Oj chlopcy, chyba kupujecie niewlasciwe auta. Czas sie przesiasc na rower  .

PS
Dla przypomnienia
Pralka bierze 2.500 W
Zelazko 2.200 W
Suszarka 2.000 W

Te wasze wzmacniacze sa smiechu warte

Zawsze na gaz można przerobić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
23 godziny temu, xajas napisał:

PS

Dla przypomnienia

Pralka bierze 2.500 W

Zelazko 2.200 W

Suszarka 2.000 W

Mały problem te sprzęty AGD w trakcie dnia nie biorą cały czas prądu a sprzęt audio lubimy w ogóle nie wyłączać bo…fajniej gra i sobie przy mniejszej mocy zainstalowanej nacykać przez 24godziny Watów  

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Zawsze na gaz można przerobić

Ukryta Zawartość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale poco jak ostatnio trochę elektrowni na gaz w naszym kraju pobudowano 😉 

Były by to takie zagazowanie gazu 🤪

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czasem można spotkać w specyfikacji wartość mocy, która nie jest mocą wyjściową, tylko mocą pobieraną z sieci (akumulatora) (Fuse Limited Power). Może to być pobór mocy przy maksymalnej mocy wyjściowej albo przy jakiejś niewielkiej mocy, np. 1/8 wartości maksymalnej. Czasem zamiast poboru mocy podaje się pobór prądu z sieci energetycznej. W USA ograniczeniem mogą być… bezpieczniki w instalacji domowej. W Ameryce napięcie sieci wynosi 120V, co przy bezpiecznikach 16A daje maksymalny pobór mocy rzędu 2000W (120V*16A). W instalacjach domowych w Europie (220…240V) nie ma to dużego znaczenia, ale warto pamiętać o problemie bezpieczników w instalacjach zawierających większą liczbę wzmacniaczy.

Nie znaczy to, że w Ameryce wzmacniacz o mocy szczytowej 2x1000W będzie powodował reakcję bezpieczników w domowej instalacji. Sprawa jest bardziej złożona. Po pierwsze, bezpieczniki takie są zwłoczne i nie reagują na krótkie przeciążenia. Z drugiej strony, po uwzględnieniu sprawności klasycznego wzmacniacza klasy AB, sprawności zasilacza i innych strat można przyjąć, że tylko połowę mocy pobieranej z sieci zostaje doprowadzona do obciążenia – głośnika.

Gdyby więc wzmacniacz naprawdę miał oddać 2kW mocy, to musiałby pobrać z sieci około 4kW. W rzeczywistości może się okazać, że wzmacniacz o deklarowanej mocy (szczytowej) 2xl000W zawiera transformator sieciowy o mocy 400W i średnio pobiera z sieci 150 czy 200 watów… I nie jest to jawne oszustwo… Wszystko oparte jest na odpowiednio zdefiniowanych pomiarach mocy wyjściowej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Lepszy większy czy mniejszy deklarowany pobór?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Na tabliczce znamionowej producenci bardzo często podawali maksymalny możliwy pobór prądu przez zasilacz. Taki był trend I to było modne gdyż im ta wartość była wyższa wówczas sprzęt uchodził za lepszy.

W pewnym momencie ten trend się jednak zmienił i producenci zaczęli podawać niższe wartości. 

Na przykład mini wieża Denona deklaruje znacznie wyższą moc niż jest z tyłu na tabliczce znamionowej.

Też sobie zainwestowałem w tego typu gniazdka i one mierzalność poboru prądu Mają dobrą.

Tamci będzie pokazywać chwilowe zużycie oraz na przykład w skali miesiąca więc warto będzie przetrzymać to gniazdko na jednym urządzeniu nieco dłużej.

Amplituner kina domowego przy klasycznym odsłuchu wziął mi między 150 A 200 w natomiast wzmacniacz zatrzymywał się poniżej setki. 

Ale to zależy od klasy zasilania jak i samego trafa. 

Nie zmierzyłem suba a to mnie bardzo ciekawi. Taki 500 w w klasie D ile realnie bierze. A niestety nie mam teraz jak sprawdzić. 

@Piotr Sonido - ok masz rację. Denon podaje maksymalny pobór przez urządzenie odtwarzające muzykę - dlatego z 390W poboru zrobiło się 2x229W.

Moim zdaniem Rafałowi w tym wątku chodzi o zupełnie co innego - dziwi się że pobór jest tak niski - zresztą mnie też to dziwi.

Jaki amplituner i do czego podłączony pobiera aż tyle Watów?

No właśnie ja też mam niski pobór. 

Była to wówczas Yamaha 1080 w systemie 5.1 gdzie na centralnym pracował klipsch 450c na surround 250s ale na frontach było coś wymagającego. Nie pamiętam w którym momencie dokonywałem pomiaru. Albo arie 948, które mają problemy z impedancja. Albo PMC albo Sonus Faber. 

Nie pamiętam. 

Teraz nie mam tego kina. 

I tak uważam że pobór był niski właśnie. Jak na kolumny i możliwości zasilacza. 

Na sąsiednim forum audio kolega zamieścił z kolei pobór z całego swojego kina no i tam wynik był zdecydowanie wyższy. 

widocznie audiofilskie waty mają jakiś inny przelicznik albo te wszystkie sprzety to perpetum mobile (w sumie mozna by tego oczekiwac, kilka rezystorków, kabelków, kondensatorów za grube tysiące)

14 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Jaki amplituner i do czego podłączony pobiera aż tyle Watów

to możliwe

sam nie mam sprzętu do pomiarów ale dokument techniczny rotela podaje:

procesor - 60W, końcówka mocy 2kanałowa -130W, końcówka 5kanałowa 100W  (Idle consumption refers to units not powered down, but not in use.)

Końcówka mocy Plinius SA-50 , całe 2x50W klasa A (8 Ohm) , w spoczynku czy gdy gra głośno bez różnicy ok. 500-600W  poboru non-stop! Radiatory pasywne temp. ok 55-60C czy gra czy nie...

Oczywiście można przełączyć na klasę A/B wtedy od 50-150W i lekko ciepłe 🙂

Ps. jest klasa A i klasa A  , po pracy mogę sprawdzić inne urządzenia w wolnym czasie.

W dniu 17.02.2023 o 16:32, rafal735r napisał:

Pobór wykazywał 33-34W. Trochę śmiesznie skoro sama końcówka deklaruje się mocą chyba 2x75W. Jak to w końcu jest? 🙂

1. Nie chcę w błąd wprowadzić, ale ktoś gdzieś kiedyś pisał, że W na wyjściu głośnikowym i W na wejściu do zasilacza to dwie różne sprawy. Ile w tym prawdy? Nie wiem, nie bardzo rozumiałem, a i też nie do końca sie tym zainteresowałem. Nie traktuj mojego postu jako jakiejś racji a tylko możliwy kierunek poszukiwań.

2. Czajnik ciągnie równo na maksa przez cały czas pracy i miernik pokazuje zgodnie z oczekiwaniami. A teraz wyobraźmy sobie taką rzecz: temperatura zmienia się 100x na sekundę, powiedzmy przez 99/100s wynosi 1C a przez 1/100s wynosi 201C. A  a termometrze elektronicznym odczyt zmienia się raz na sekundę. Jeżeli odczyt jest średnią z ostatniej sekundy, to zobaczymy 3C, które jest prawidłową średnią ale nie pokazuje wielkości peaku. A jeżeli pokazuje chwilową z 1/1000s to odczyt będzie kwestią przypadku, zależnie gdzie trafi przypadkowe z pozoru liczby z zakresu 1 do 201C. A jeśli termometr jest rteciowy, to pokaże tempereturę swojej własnej końcówki.

Jak jest w tym przypaku? Nie wiem. Natomiast wiem, że urządzenie pomiarowe musi być dostosowane do cgarakterystyki mierzonego zjawiska, pomiary nalezy wykonać z odpowiednia pricedurą, a odczyty poddać analizie zwanej ocena dokładności pomiaru. Czasem lepiej nie mierzyć bo można się tylko w balona zrobić.

BTW czekam aż ktoś kumaty wyjasni zagadkę, a tymczasem nue wyciagajmy zbyt pochopnych wniosków.

Ps.

Porównaj sobie częstotliwość skoków na wyświetlaczu Technicsa, częstotliwość skoków w słyszanej muzyce i częstotliwość odświeżania odczytu na Twoim mierniku 🙂

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

• Pokaż nowe odpowiedzi