Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

byś w tej chwili nie zatrzymywał się

nie znam dnia, ani godziny, a w kuli ciemność widzę, ale wydaje się niemal pewne, ze powrotu do klasycznych skrzynek nie dostrzegam. OB, to jak paszport Polsatu w krainę wiecznego dobrodziejstwa. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, piano napisał:

nie znam dnia, ani godziny, a w kuli ciemność widzę, ale wydaje się niemal pewne, ze powrotu do klasycznych skrzynek nie dostrzegam. OB, to jak paszport Polsatu w krainę wiecznego dobrodziejstwa. 

i proszę .... następny doceniający odgrodę

czemu nie dostrzegliśmy tego 20 lat temu? 🙂

dostrzegli już w 2016, ino krawiec jeszcze ławki wycierał i nie było komu zlecić szycie gajera. 

ale też nic straconego. po drodze były ATC, Altecowa tubka i parę innych. To też bagaż, jakby nie spojrzeć. 

Next, można się podzielić z forum tym, ze się przerobiło, a nie tylko widziało.

Edytowane przez piano

uczciwie trzeba jednak oddać założycielowi, ze wątek Open Baffle też swoje zasiał.  Miała być OBL 15, a jest dojrzała 18 stka 😉 

Innymi słowy, urodzaj. 

41 minut temu, szpakowski napisał:

Najgorzej jest jak wiesz, że można znacznie lepiej

Co jeśli też wiem, że "można lepiej", ale słuchajac nie innych klocków, systemów a różnych płyt, ich nowych wydań, remasterów, remiksów?

Właśnie ciągle tego się dowiaduję.

Sprzęt constans, drutki oczywiście też (wiadomo!) komnata ta sama, czyli all constans, a tu ciągle wychodzi na to, że można lepiej. Czyżbym miał aż takie rezerwy? 

Chyba warto nad tym też i tak, od tej strony się zastanowić?

39 minut temu, slawek.xm napisał:

i proszę .... następny doceniający odgrodę

Jam laik w temacie ... 

Napiszcie proszę w czym tkwi dobrodziejstwo OB i przewaga jego nad innymi konstrukcjami

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, szpakowski napisał:

w czym tkwi dobrodziejstwo OB i przewaga jego nad innymi konstrukcjami

brak obudowy 🙂

poza tym poczytaj mój wątek 120 stron dywagacji 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

brak obudowy 🙂

Ok. Co to daje? Co jest lepszego? Całość czy jakieś konkretne pasmo? 

głównie w tym, że są Open co nausznie przekłada się w tym, że obraz dźwiękowy jest swobodny, bez podbarwień obudowy, in plus, to zakres basu, a wiemy jakie znaczenie ma dla pozostałego pasma Hz. To słychać, widać i czuć. od pierwszych chwil. 

7 minut temu, iro III napisał:

Sprzęt constans, drutki oczywiście też (wiadomo!) komnata ta sama, czyli all constans, a tu ciągle wychodzi na to, że można lepiej. Czyżbym miał aż takie rezerwy?

Nie muszę od razu zmieniać sprzętu, żeby wiedzieć, że można lepiej ... wystarczy posłuchać lepszego i sprawa jest jasna ... nawet w tej samej komnacie gdy wszystko inne jest constans ... wystarczy na początek np zmienić tylko sam wsmacniacz ...

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szpakowski napisał:

jedna z opini

"The articulation in lower registers is phenomenal and overall dynamics scary. This is close to what an upright bass should sound like. Even the best 10-inch driver in a reflex/closed box will never be able to deliver such detail and transient response. Never! Price to pay is size...
The sax solo by Phil Woods (track 7) has never sounded better in my living room than on these OBLs. Full-bodied and vibrant as ever.

minusem, choć niekonieczne, moze być wymuszana przez konstrukcję OB odległość od tylnej ściany, wiec nie dla wszystkich żon i teściowych oraz wielkość - nazwijmy to - dechy. Moje mają wymiary 130x66x25 cm. 

ale Sylwka, to już long vehicle 😉

Edytowane przez piano
3 minuty temu, piano napisał:

minusem, choć niekonieczne, moze być wymuszana przez konstrukcję OB odległość od tylnej ściany, wiec nie dla wszystkich żon i teściowych oraz wielkość - nazwijmy to - dechy. Moje mają wymiary 130x66x25 cm. 

ale już Sylwka, to już long vehicle 😉

Co Maciek fajnego wykombinowałes?

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

Co Maciek fajnego wykombinowałes?

a gdzie Ty był jak Cię nie było?

Ja już trąbię od miesiąca 😉

.., a poważniej, to wszedłem w szeregi OB w konkret 3 way na '18 cali. To od strony fizycznej.

Natomiast od duchowej przyznano mi tytuł cienia miesiąca. 😉

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

czemu nie dostrzegliśmy tego 20 lat temu?

To proste. Temat niszowy i nie był gdzie się z nim zetknąć, a tym bardziej posłuchać. A jak już była okazja, to raz, że nawet nie wiedziałem, że to były OB, a dwa, że grało to słabiutko. Tak było ze mną i Jamo 909, gdzieś ok roku może 2003. Nie pamietam. Jak je zobaczyłem i te w duże basowce, to zasiadłem w fotelu salonu audio oczekując potęgi brzmienia. A gdy zaczęło grać i męczyć się z muzyką, to zapytałem sprzedawcę, czy aby coś się nie zepsuło i czy to na pewno tak ma grać?

Zupełnie inaczej wyglądała sprawa, gdy w listopadzie 2015r odwiedziłem Billa Dudlestona w siedzibie Legacy w stolicy stanu Illinois. I zagrały Legacy V. Wow….to było to. I te ok 10h w trasie z Chicago, w obie strony, wszystko zmieniły. A nie było pewne czy pojadę. Gdybym nie pojechał do dziś był nie wiedział jak może zagrać dobra odgroda. 

Jak to w życiu, czasem decyduje dziwny zbieg zdarzeń. Zwolnił mi się jeden dzień z pobytu w Chicago i zacząłem szukać, gdzie by tu czegoś ciekawego posłuchać. Ryłem internet w zakresie audio, szukając czegoś w realnym zakresie dojazdu i powrotu w 1 dzień. Gdyby byli 500km dalej, to bym nie pojechał. Życie. 

21 minut temu, piano napisał:

ale Sylwka, to już long vehicle 😉

U mnie 260 x 105 x 36cm.  Oczywiście jezdna podstawa jest większa. 

23 minuty temu, piano napisał:

a gdzie Ty był jak Cię nie było?

Ja już trąbię od miesiąca 😉

.., a poważniej, to wszedłem w szeregi OB w konkret 3 way na '18 cali. To od strony fizycznej.

Natomiast od duchowej przyznano mi tytuł cienia miesiąca. 😉

Jakie przetworniki? Gratuluję!

Wiesz, że teraz głównie to z małą siedzę bo to fajny czort 🙂

obiektywnie o audio

31 minut temu, szpakowski napisał:

Dużo daje. 
- brak podbarwień obudowy.

- brak zniekształceń wynikających z fal generowanych przez tyły membran. Tylko w OB te fale obite od wnętrza obudowy nie wracają i nie uderzają ponownie w tył membran, zakłócając ich prace.

- szybkość. Największa z możliwych. Drivery nie są spowalnianie przez wypełnienia obudowy, ani żadne bass reflexy czy linie transmisyjne. 
- natura gry driverów. Słuchasz samych driverów jakie lubisz, bez dodatków obudowy, wypełnień itd. 
- łatwość tuningu w przyszłości. Nie musisz obliczać pojemności skrzyni, jeśli tylko drivery mają parametry do OB. 
- możliwość użycia dużych basowców, bez konieczności budowy wielkich, głębokich skrzyń. Oczywiście OB muszą być duże, ale nie aż tak głębokie. Gdybym chciał użyć 4x 18 cali w OZ, to wielkość skrzyń byłaby na pół pokoju.

- łatwy dostęp do driverów od tylu, co ułatwia tuningi czy np wymianę okablowania na inne. 

10 minut temu, sly30 napisał:

Dużo daje. 

- brak zniekształceń wynikających z fal generowanych przez tyły membran. Tylko w OB te fale obite od wnętrza obudowy nie wracają i nie uderzają ponownie w tył membran, zakłócając ich prace.

- szybkość. Największa z możliwych. Drivery nie są spowalnianie przez wypełnienia obudowy, ani żadne bass reflexy czy linie transmisyjne. 
- natura gry driverów. Słuchasz samych driverów jakie lubisz, bez dodatków obudowy, wypełnień itd. 
- łatwość tuningu w przyszłości. Nie musisz obliczać pojemności skrzyni, jeśli tylko drivery mają parametry do OB. 
- możliwość użycia dużych basowców, bez konieczności budowy wielkich, głębokich skrzyń. Oczywiście OB muszą być duże, ale nie aż tak głębokie. Gdybym chciał użyć 4x 18 cali w OZ, to wielkość skrzyń byłaby na pół pokoju.

- łatwy dostęp do driverów od tylu, co ułatwia tuningi czy np wymianę okablowania na inne. 

A teraz minusy żeby było sprawiedliwie 🙂

obiektywnie o audio

18 minut temu, S0nic napisał:

A teraz minusy żeby było sprawiedliwie 🙂

Jasne. 
- odgroda musi być duża, by mogła zwalczyć tzw.zwarcie akustyczne, wycinające bas o 6dB na oktawę. To jak duża musi być, jest dyskusyjne, tym bardziej że można zastosować różne sztuczki, by powalczyć ze zwarciem. No ale nie może być mała.

- nie może stać przy ścianie. Żadne kolumny nie powinny, ale OB po postu nie może. 
- otoczenie każdej kolumny powinno być mniej więcej podobne, a kolumny powinny stać w równych odległościach od ścian bocznych.

- jest spory wybór driverów które można użyć do OB, ale nie wszystkie. Z drugiej strony do innych typów kolumn też nie jest tak, że można użyć dowolne drivery. 
- nie każdy akceptuje wygląd tak szerokich kolumn. Przed żoną ciężko ukryć… :-))

- mały wybór na rynku gotowych kolumn. Ciężko ich gdzieś posłuchać próbnie. 
- w pokoju mniejszym niż 30m2 to słabo widzę.

Edytowane przez sly30

A wzmocnienie do takich konstrukcji ? Jak wygląda ich wysterowanie?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

11 minut temu, Tomek1777 napisał:

A wzmocnienie do takich konstrukcji ? Jak wygląda ich wysterowanie?

Dobrze zrobione OB jest raczej wysoko efektywne. Może nie tak jak tuby, ale realne 92-93dB mogą mieć bez problemu. A do napędzenia tego nie potrzeba wielkich mocy. Natomiast duże basowce jednak lubią się z wydajnym prądowo tranzystorem, który ma duży DF, najlepiej 1000 lub więcej. 

Edytowane przez sly30
5 minut temu, sly30 napisał:

Dobrze zrobione OB jest raczej wysoko efektywne. Może nie tak jak tuby, ale realne 92-93dB mogą mieć bez problemu. A do napędzenia tego nie potrzeba wielkich mocy. Natomiast duże basowce jednak lubią się z wydajnym prądowo tranzystorem, który ma duży DF, najlepiej 1000 lub więcej. 

Tak sobie to wyobrażalem .

52 minuty temu, sly30 napisał:

Dużo daje. 

I jeszcze fakt, że duża powierzchnia membran basu to mniejsze wychylenia, czyli mniejsze zniekształcenia i większa szybkość basu. 

14 minut temu, Tomek1777 napisał:

A wzmocnienie do takich konstrukcji ?

realnie na gorąco z pola walki. ATC P2 i gościnnie Mestersound Dueventi na EL 34

Obydwa dają radę, choć osobiście wolę ATC P2 w każdym aspekcie. 

4 minuty temu, piano napisał:

realnie na gorąco z pola walki. ATC P2 i gościnnie Mestersound Dueventi na EL 34

Obydwa dają radę, choć osobiście wolę ATC P2 w każdym aspekcie. 

Potrzebuja pieca😀. Krótko to podsumuję. Jednak OZ  daje większe pole działania. Tak sobie kminię. Jeśli się mylę to proszę o info zwrotne

9 minut temu, sly30 napisał:

I jeszcze fakt, że duża powierzchnia membran basu to mniejsze wychylenia, czyli mniejsze zniekształcenia i większa szybkość basu. 

Jak rozumiem Twoje konstrukcje, jej rozmiar to była walka o referencyjny bas, tak sobie go wyobrażam . Już gdzieś pisałem że mam bujną wyobraznie audio 😉.

Wobec tego pytania . Koszty  finansowy, wielkość konstrukcji . Czy warto iść tą drogą ?

Edytowane przez Tomek1777

10 minut temu, Tomek1777 napisał:

Wobec tego pytania . Koszty  finansowy, wielkość konstrukcji . Czy warto iść tą drogą ?

To wszystko zależy co chcesz mieć i jak zrobione. Uważam, że nie jest to tak proste i tanie, jak niektórzy sądzą, twierdząc, że wystarczy duża decha i jakieś tam drivery. Ale robione w Polsce na zamówienie, będą dużo tańsze niż inne, markowe kolumny. 

12 minut temu, Tomek1777 napisał:

Jak rozumiem Twoje konstrukcje, jej rozmiar to była walka o referencyjny bas

W sumie tak, bo tylko bas generuje problemy w zbyt małej OB. 

• Moderatorzy
15 minut temu, sly30 napisał:

Tu nie do końca mogę się zgodzić bo OB ze względu na zwarcie akustyczne jednak musi się bujać bardziej niż w innych obudowach. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

13 minut temu, Tomek1777 napisał:

Czy warto iść tą drogą ?

To zależy czego szukasz. Jeśli celem jest niska cena, to nie warto. Jeśli celem jest świetny dźwięk „szyty na miarę” to zdecydowanie tak. 

Teraz, Seyv napisał:

Tu nie do końca mogę się zgodzić bo OB ze względu na zwarcie akustyczne jednak musi się bujać bardziej niż w innych obudowach. 

Masz na myśli membrany? U mnie nawet nie drgną, a bas jest potężny. Dopiero przy technicznym sygnale 20hz widać lekkie wychyły ale 20hz to inne kolumny nigdy nie grają. 

• Pokaż nowe odpowiedzi