Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bopich napisał:

Ja się boję ze dotrzemy do słów których nie wolno wymawiać 

…IZOLATORGALWANICZNY….

Coś ucichł ostatnio.... Może majówka się przedłużyła.

22 minuty temu, xajas napisał:

Co ma maskowanie i zmeczenie wspolnego z tematem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Poniżej poziomu maskowania też są dźwięki rozpoznawalne (te pamiętane i wcześniej dobrze przyswojone, do tego np. kształcenie słuchu, w tym solfeż sluży).

22 minuty temu, xajas napisał:

Co to jest lad w replikach?

2. Nie opisuję cyferkowo tego co czuję. Dlatego nie da się dojść do ładu i można przerzucać się bez końca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A obecna drożyzna? 

A kable audio?

A dziury na drogach?

Są rzeczy o których trzeba rozmawiać bez względu na temat postu. 

2. Jeśli słuchasz głośno to na pewno tych cichych nie usłyszysz. vide p.3 (poniżej)
Adios!

Z ktorego palca wysysasz te bzdury?

Jesli sluchasz nagrania z dynamika sygnalu 120dB, to przy glosnym odsluchu 90dB slyszysz zarowno te „glosne“ sygnaly (te 120dB zredukowane do 90dB), jak i te „ciche“ (te 60dB zredukowane do 45dB), ale przy cichym sluchaniu te „ciche“ 60dB jest zredukowane do 30dB i jest ponizej szumow pomieszczenia (35dB)

Ukryta Zawartość

Jak ty wpadasz na te historyjki jest dla mnie zagadka.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Jesli sluchasz nagrania z dynamika sygnalu 120dB, to przy glosnym odsluchu 90dB slyszysz zarowno te „glosne“ sygnaly (te 120dB zredukowane do 90dB), jak i te „ciche“ (te 60dB zredukowane do 45dB), ale przy cichym sluchaniu te „ciche“ 60dB jest zredukowane do 30dB i jest ponizej szumow pomieszczenia (35dB)

Ukryta Zawartość

Namieszałeś. Decybele się dodaje i odejmuje a nie mnoży 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Dla co niektórych może być zaskoczeniem że słuch jest stale aktywnym zmysłem i nadal nieznanym.

Patrz poniżej:

Ukryta Zawartość

14 minut temu, xajas napisał:

IMG_5586.thumb.jpg.c57813a31a05f586278d343753c24882.jpg

Patrz art powyżej cytowany.

Szumy fizjologiczne uwzględniaj a nie domniemanego "pomieszczenia".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie Nam się wątek rozwinął 😀 a ja nadal nie używam loudness 🤫

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 godziny temu, xetras napisał:

Przyprawy użyj, wtedy zabrzmi "produkcyjnie" udanie.

Jesteś kucharzem z wykształcenia czy też z zamiłowania?  Zmień więc forum ,  nie wiem po co te docinki ...

13 minut temu, Tajitsu napisał:

a ja nadal nie używam loudness 🤫

Jak Ci pasuje to w czym problem?

Edytowane przez mcemsi
11 minut temu, mcemsi napisał:

nie wiem po co te docinki

A jak są docinki tych powyżej wtedy jest wszystko cacy?..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Namieszałeś. Decybele się dodaje i odejmuje a nie mnoży

Aaaa, podejrzewam co masz na mysli (polowa „glosnosci“ to -3dB a nie dzielone przez 2)

Czyli
Ile dB zostanie z tych -60dB sygnalu po lewej, jesli sluchamy te 120dB przy 90dB (po srodku), a ile przy 60dB (po prawej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, xajas napisał:

Oj cos tu ostro namieszales emoji3.png
Tu nic nie pasuje, ani to wzmocnienie, ani slyszalnosc, ani zakres, ani plaskosc

Niech kolega poczyta o paśmie przenoszenia jak się je określa.

Nie ma co się denerwować 🤗🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Niech kolega poczyta o paśmie przenoszenia jak się je określa.

Jeden i ten sam zestaw glosnikowy moze miec rozne PASMA PRZENOSZENIA w zaleznosci od CZESTOTLIWOSCI GRANICZNEJ na ktora sie powolujemy (np f3, f6,..)

Dwa rozne zestawy glosnikowe moga miec identyczne PASMA PRZENOSZENIA ale rozna „LINIOWOSC“, czyli odchylke +/- X dB od docelowego przebiegu

Sam „ksztalt“ tej „LINIOWOSCI“ (czyli ksztalt tego docelowego przebiegu ) tez moze byc rozny, w zaleznosci od tego, czy np. mowimy o pomiarach charakterystyki amplitudowej zestawu glosnikowego bezechowo (czyli docelowo prosta pozioma linia) czy o pomiarach charakterystyki amplitudowej w miejscu odsluchu (czyli z linia z lekkim spadkiem np. O,5dB na oktawe z „zaokraglonym“ koncem
Itd.

Kazdy z tych parametrow mozna rozpatrywac indywidualnie i to nie jest jedno i to samo.

Dobrze działające regulacje mają starsze sprzęty QUAD i takich używam w jednym z systemów, np. preampy QUAD 34 czy 99. Później niestety QUAD zrezygnował na wiele lat z takich regulacji, niedawno pojawiły się one znów w preampie Artera. Są to regulacje o nazwie „Tilt Control”, czyli hebelki. Przesuwając hebelek w górę lub w dół jednocześnie zwiększa się bas i zmniejsza się górę, albo na odwrót. Regulacja jest delikatna i można ją dokładnie dopasować do wymogów związanych z głośnością odsłuchu, nagraniem i czułością swojego słuchu. Działa to świetnie w połączeniu z Bass Lift/Step, czyli filtrem loudness. Zwykłe regulacje Bass/Treble nie są tak wygodne i precyzyjne. Tilt Control to był prosty i świetny pomysł QUADa, którego ze świecą szukać w innych sprzętach.

Ukryta Zawartość

IMG_6469.jpeg

IMG_6470.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Godzinę temu, xajas napisał:

Aaaa, podejrzewam co masz na mysli (polowa „glosnosci“ to -3dB a nie dzielone przez 2)

Czyli
Ile dB zostanie z tych -60dB sygnalu po lewej, jesli sluchamy te 120dB przy 90dB (po srodku), a ile przy 60dB (po prawej)

Ukryta Zawartość

Szare kreski powinny być równoległe a nie zwężajace się, a wszystkie "beleczki" powinny być takie same tylko przesunięte w dół. To znaczy jak coś ma dynamikę 90dB to np najgłośniejszy ma 120 a najcichszy 30 albo 90/0 albo 70/-20 itp. Oczywoscie to nie uwzględnia sprzętu ani zakresu słyszenia, ale jest jak jest 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Szare kreski powinny być równoległe a nie zwężajace się, a wszystkie "beleczki" powinny być takie same tylko przesunięte w dół. To znaczy jak coś ma dynamikę 90dB to np najgłośniejszy ma 120 a najcichszy 30 albo 90/0 albo 70/-20 itp. Oczywoscie to nie uwzględnia sprzętu ani zakresu słyszenia, ale jest jak jest

Dzieki.
Pierwsze podejscie (chce to zrozumiec)
Przyjalem najglosniejszy 120dB, najcichszy 30dB, czyli dynamika nagrania/sygnalu to 90dB
Tego przesuniecia beleczek na dol nie calkiem zrozumialem.
Czy sygnal 75dB (fiolet z lewej) jest „slyszalny“ przy glosnym odsluchu 90dB (bo powyzej przyjetych szumow pomieszczenia 35dB), ale „znika w szumach“ przy cichym sluchaniu 60dB

Ukryta Zawartość

Inny przyklad, nagranie z gorsza dynamika 60dB

IMG_5590.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Dzieki.
Pierwsze podejscie (chce to zrozumiec)
Czy sygnal 75dB (filet z lewej) jest „slyszalny“ przy glosnym odsluchu 90dB (bo powyzej przyjetych szumow pomieszczenia 35dB), ale „znika w szumach“ przy cichym sluchaniu 60dB

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tych rysunkach - jak coś ma 75 i sciszymy o 30 to ma wtedy 45.

Więc zielone 90 ściszone o 30 do niebieskiego 60 oznacza, że z zielonego 60 robi się 30 a z zielonego 30 niebieskie zero. Z zielonego zera robi się teoretycznie -30 [dB]. 

Generalnie sygnał poniżej szumu jest słyszalny, ale to inna sprawa, wiadomo. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

9 godzin temu, mcemsi napisał:

Jesteś kucharzem z wykształcenia czy też z zamiłowania?  Zmień więc forum ,  nie wiem po co te docinki ...

To mi smakuje:

Ukryta Zawartość

Bez ekstraktora warstwy wokalnej spisałem ostatnio ze słuchu: "Krawat powieszony w łaźni" i "O zdrowiu".

W nich wokal jest przykryty głośniejszym przesterem środka pasma (Krawat Majakowskiego) lub rozmową ról z bliższego planu (piosenka pana Koracza o zdrowiu) , co nie przeszkadza w interpretacji fraz

Oczywiście kto inny może inaczej w/w frazy z tych utworów interpretować.

Początek zeszłego roku uświadomił mi że to umiem i to całkiem dobrze, w tych językach na których rozeznaniu/wyczuciu mi zależy.

W "Jeziorze szczęścia" Bajmu 3 warstwy wokalowe głosu [~Beata w różnych tempach~(?)] miksu studyjnego też są słyszalne (byle nie za głośno ich słuchać, a raczej cicho).

Nadal niejednoznaczna jest 2 zwrotka a ściślej kilka słów z 2 fraz "Siedmiu stron świata" i kilka słów z Kasty pianistów, lecz ograniczam częstość edycji ich tekstu i zaniechałem poprawek póki całości fraz nie dopasuję wzajemnie. 

Niech txt w kulawej formie (tymczasowo) pozostanie.

EOT

(To właściwie wywód bardziej do Xajasa niż odpowiedź na czyjekolwiek wścibstwo zawodowe)

Sprawię Ci zawód - nie trafisz za mną. To nie temat o mnie i dlatego nie upubliczniam prywatnych danych osobowych.

EEOT

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, przemak napisał:

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tych rysunkach - jak coś ma 75 i sciszymy o 30 to ma wtedy 45.

Więc zielone 90 ściszone o 30 do niebieskiego 60 oznacza, że z zielonego 60 robi się 30 a z zielonego 30 niebieskie zero. Z zielonego zera robi się teoretycznie -30 [dB]. 

Generalnie sygnał poniżej szumu jest słyszalny, ale to inna sprawa, wiadomo. 

O to wytłuszczone mi od początku moich wpisów tu w temacie mi idzie.

Dzięx!

• Redaktorzy

Chodzi o emocje. Najlepsze tony są w filharmonii. Sami przeczytajcie, a najlepiej posłuchajcie.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230506-071656~2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

22 minuty temu, kangie napisał:

Chodzi o emocje. Najlepsze tony są w filharmonii. Sami przeczytajcie, a najlepiej posłuchajcie.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230506-071656~2.png

Oj tam, zaraz emocje... nikt naprawdę nie wie, gdzie wtedy znajdował się jej poręczny, podręczny wibratorek, czy w torebce, czy gdzie indziej...? 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

🤣

• Redaktorzy
5 minut temu, iro III napisał:

Oj tam, zaraz emocje... nikt naprawdę nie wie, gdzie wtedy znajdował się jej poręczny, podręczny wibratorek, czy w torebce, czy gdzie indziej...? 😁

I zwróćcie uwagę jaka porządna firma - akumulator zawsze naładowany! 😄 😉

• Redaktorzy
11 godzin temu, Tajitsu napisał:

Fajnie Nam się wątek rozwinął 😀 a ja nadal nie używam loudness 🤫

Tadziu, skoro nie masz, to jak chcesz używać!?!? 😉

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Coś ucichł ostatnio.... Może majówka się przedłużyła.

Z majówki sporo znanych mi osób "nie powróciło". Zawały, udary. Jakieś przesilenia czy diabli wiedzą co... Oby było z nim OK.

15 godzin temu, xetras napisał:

@kangie zapewne użył mowy potocznej pisząc o dynamice nagrania.

Mi  dźwięk "buja", kiedy jest ciszej a nie wtedy kiedy głośniej: "napiera".

Tak jest. Chodziło mi o odsłuch.

Nie lubię cicho i bardzo cicho, bo mi to nie gra ani z loudnessem/contourem ani bez.

Pamiętam lata 2013-2016 jak u kumpla słuchaliśmy na jego drugim modelu od góry Bowers & Wilkins - k**ewsko głośno, tak głośno, że pająki z sufitu spadały na nasze kapelusze. Po 40 minutach koncertu Humble Pie "Performance Rockin' the Fillmore" robiliśmy przerwę, żeby uszy odpoczęły. To było słuchanie! I do tego Bowersy moim zdaniem nadają się wyśmienicie.

33 minuty temu, kangie napisał:

Tadziu, skoro nie masz, to jak chcesz używać!?!? 😉

Nie mam regulatorów, ale mam przycisk Loudness 🤭

W dniu 4.05.2023 o 15:19, Tajitsu napisał:

W moim nie ma regulacji, ale jest loudness. Nie używam tej funkcji.

55 minut temu, kangie napisał:

Pamiętam lata 2013-2016 jak u kumpla słuchaliśmy na jego drugim modelu od góry Bowers & Wilkins - k**ewsko głośno, tak głośno, że pająki z sufitu spadały na nasze kapelusze. Po 40 minutach koncertu Humble Pie "Performance Rockin' the Fillmore" robiliśmy przerwę, żeby uszy odpoczęły. To było słuchanie! I do tego Bowersy moim zdaniem nadają się wyśmienicie.

Ha! A moje małe B&W starają się robić wrażenie koncertowego rozpi.dolu nawet gdy grają cicho.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 godziny temu, Tajitsu napisał:

Pominięcie balansu było przy okazji 🙂 nieprecyzyjnie się wyraziłem 😄

Ehh. I czar prysł. A mogłeś zostać legendą.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi