Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, porlick napisał:

Dlaczego na przykład internet po zasilaniu nie przechodzi poza licznik, albo filtry

Bo to nie jest napięcie przemienne. Zera i jedynki to napięcie zmienne tylko. Niski i wysoki stan napięcia ale o jednej polaryzacji. Ma ten sygnał widmo częstotliwościowe ale nie niesie ono już tej samej informacji, która zaszyta jest w "prostokątach".

Poza tym mam jakieś trafo zasilające i podłączyłem generator i oscyloskop do uzwojeń po stronie pierwotnej i wtórnej. Filtruje wysokie częstotliwości ale słabo trochę.

Na wejście 1V podany. Na wyjściu dla 100kHz mamy ok. 330 mV, dla 4MHz 80 mV. Cuda Panie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20230607_163649.jpg

20230607_164423.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, MariuszZ. napisał:

Bo to nie jest napięcie przemienne. Zera i jedynki to napięcie zmienne tylko. Niski i wysoki stan napięcia ale o jednej polaryzacji. Ma ten sygnał widmo częstotliwościowe ale nie niesie ono już tej samej informacji, która zaszyta jest w "prostokątach".

Co? Sygnał internetu po sieci zasilającej ma składową stałą? To sprawdzona informacja? 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Sprzęt musi być porządny, aby pokazać różnice między przewodami zasilającymi, gniazdami IEC oraz wtykami shuko.

Gdyby moje małe Onkyo zareagowało na takie ruchy, to bym je oddał do serwisu a nie uznał za porządne.

-----

22 godziny temu, MariuszZ. napisał:

...nie obaliłeś teoretycznie moich tez.

Sporo czasu musiałem poświęcić i wiele razy przeczytać Twoje wpisy aby je zrozumieć. Ale na potwierdzenie grania sieciówki nie przedstawiłeś żadnego testu praktycznego, ani wyliczeń teoretycznych, więc na tę chwilę nie bardzo jest co obalać. Niczego nie osądzam, a zakładanie, że coś kryć się może tam, gdzie kończy się Twoja wiedza po prostu mnie nie przekonuje. Dziękuję serdecznie za wymianę zdań.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Gdyby moje małe Onkyo zareagowało na takie ruchy, to bym je oddał do serwisu a nie uznał za porządne.

-----

Dlaczego?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Napiszę , kiedy dostrzegłem że kable zasilające mają wpływ na dźwięk systemu audio.

Kupiłem z salonu wzmacniacz i gdy go dłużej słuchałem  przy niskim wzmocnieniu tak do godziny 9 - to obudowa była  bardzo gorąca przy dotknięciu .Wręcz parzyła. Wydało mi się dziwne że wzmacniacz tak się grzeje. Sprawdziłem miernikiem ciągłość żył jak i  napięcie w gniazdku oraz  przewodzie i było ok . Przedstawiłem problem w salonie i testowo dostałem zwykły nowy przewód i przy okazji do porównania przewód zasilający  firmy Enerr.

Po pierwsze wzmacniacz przestał się grzać na nowych przewodach. Czyli oryginalny który dostałem z wzmacniaczem był wadliwy , choć miernik tego nie pokazywał. Teraz przy graniu  wzmacniacz był letni a nie gorący. Z ciekawości podłączyłem też kabel Enerra i tu było zaskoczenie o ile fajniej i przestrzenniej grała muzyka niż przy zasilaniu zwykłym kabelkiem.  Enerra oddałem , ale  temat zmiany w dźwięku przez kabel zasilający zaciekawił.

14 minut temu, dzeus67 napisał:

(…)

Z ciekawości podłączyłem też kabel Enerra i tu było zaskoczenie o ile fajniej i przestrzenniej grała muzyka niż przy zasilaniu zwykłym kabelkiem.  Enerra oddałem , ale  temat zmiany w dźwięku przez kabel zasilający zaciekawił.

Dlaczego oddałeś, skoro było znacznie lepiej?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 hours ago, przemak said:

Co? Sygnał internetu po sieci zasilającej ma składową stałą? To sprawdzona informacja? 😉

Nonsens. Power linery moduluja sieciowa sinusoide duzo wyzszymi czestotliwosciami, doslownie wprowadzaja do lokalnego obwodu zaklocenia, ktore sa widzialne i dekodowalne przez inne urzadzenia. Co ciekawe nie tylko popularne juz dzis power-line'ry tak dzialaja, takze liczniki, automatyka, transmisje radowe po zasilaniu. Jest co filtrowac zasilajac DAC-a HiFi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, Tajitsu napisał:

Dlaczego oddałeś, skoro było znacznie lepiej?

Kasa w tym momencie. Kabel kosztował 700 zł.  Do tego chciałem wypróbować kilka różnych kabli aby upewnić co do zmian . Później  po zabawie w testy , trafiła się okazja przy wymianie oferty w  sklepie na nowsze modele. I takiego kupiłem za 1100 zł taki sam  przewód i listwę na sześć gniazd . Cena jako nowość zestawu była 2500 zł.

10 godzin temu, dzeus67 napisał:

Kasa w tym momencie.

Rozumiem.

Jeszcze dodam, że im nowszy sprzęt tym lepiej różnicuje nagrania i oddaje wpływ sieciówek, IC oraz gniazd, wtyczek etc.

12 godzin temu, Tajitsu napisał:

Dlaczego?

Z powodu szacunku dla wiedzy mądrzejszych.

21 minut temu, Tajitsu napisał:

Jeszcze dodam, że im nowszy sprzęt tym lepiej różnicuje nagrania i oddaje wpływ sieciówek, IC oraz gniazd, wtyczek etc.

Zauważyłem, że im mocniejsza wiara - tym silniejsze wrażenia. Słyszenie to paradoksalnie domena skrajnych działów Start i HiEnd, nie tylko tego drugiego.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Moderatorzy
16 godzin temu, porlick napisał:

ale zapominają, że indukcyjność transformatora mocno filtruje wyższe częstotliwości

Nie zapominaj, że każdy transformator ma rezonanse. Mocno tłumi np. 60 kHz a 125 kHz w ogóle (oczywiście w każdym transformatorze rezonanse mogą wystąpić w innych miejscach).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

17 godzin temu, NRK napisał:

Skoro linia zasilająca jest tylko do audio i z odzielnej fazy, to co ty chcesz filtrować?

Prąd ?

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Zauważyłem, że im mocniejsza wiara - tym

Czyni cuda 🙂

11 godzin temu, dzeus67 napisał:

I takiego kupiłem za 1100 zł taki sam  przewód i listwę na sześć gniazd . Cena jako nowość zestawu była 2500 zł.

Wow oddali za mniej niż połowę, jacy dobrzy ludzie 🤣

Czytam te wpisy i nie wiem czy śmiać się czy płakać. 

Wytłumaczę to na prostym przykładzie.

Kiedyś zawieźliśmy komputer na Politechnike. Potężna sala komputerowa, kupa spr,etui i fachowców. Następnego dnia reklamacja. Komputer do serwisu, przegląd, wszelkie możliwe testy i po odwiezieniu znowu reklamacja. W tym momencie zostaję tylko jedno- wysyłamy człowieka do osobistego podłączenia i sprawdzenia stanowiska pracy komputera.

Co się okazało? Po drugiej stronie ściany była inna ściana z urządzeniami siejącymi zakłócenia. Sama instalacją była całkowicie wydzielona, po prostu same kable w ścianie siały zakłócenia. Wystarczyło zasilić komputer 20 metrowym kablem jaki wozimy że sobą kładąc go na podłodze, wszystko zaczęło działać jak ta lala. 

Wniosek- te ostatnie metry zasilania są bardzo ważne, to tu pojawiają się czaj iki itp. To tu wchodzą wszelkie zakłócenia. To tumozna najlepiej wygładzić zasilanie przed wejściem prądu do urządzenia.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Wow oddali za mniej niż połowę, jacy dobrzy ludzie 🤣

Promocje się zdarzają. Nie ma z czego się nabijać 🤪

28 minut temu, Audroc napisał:

Prąd ?

Skoro nie posiadasz żadnego urządzenia typu lodówka itp. która może ci generować zakłócenia w sieci, to co takiego jest w tym prądzie, że nadal chcesz go filtrować?

19 minut temu, Audroc napisał:

wygładzić

Wygładzić to sobie możesz gładzią ścianę a nie prąd metrem kabla.

Ktoś napisał, że w medycznym sprzęcie przewody zasilające są nieważne? A tu proszę. Jakiś doktorek uległ audiovoodu i zasila sprzęt shanyatą jakąś bo mu cyferki dokładniejsze sprzęt pokazuje 😆

20 godzin temu, yayacek napisał:

Proszę się nie opierać dosłownie na zdjęciu wklejonego nagiego NADa. To zdjęcie poglądowe mające służyć jako przykład, że za gniazdem są zwykłe kable ze sklepu elektro biegnące do płytki zasilającej. Zdjęcie ma unaocznić zmienną wpływającą na brzmienie - a tą jedyną zmienną jest właśnie metr sieciówki wpinany do gniazda IEC.

Może tu będzie prościej. Zwykły wzmacniacz, gniazdo IEC i dwie żyły, za gniazdem zwykłe kabelki idące złączki na płytce zasilającej. Wpięcie drogiej sieciówki w tyłek wzmacniacza NIC nie zmienia w konstrukcji tego wzmacniacza. Nie ma żadnego uziemienia więc dywagacje na ten temat można pominąć.
Jak bardzo kabel musiałby się trudzić i jak musiałby być skonstruowany by zmienić brzmienie wzmacniacza? Co ta mega sieciówka musiałaby zrobić by zmienić brzmienie lub wpłynąć na działanie elektroniki wewnątrz maszyny? I cały czas mówię o kablu stricte.

Ten obrazek jest po to by zilustrować osobom mniej obeznanym z konstrukcjami sprzętów jak wygląda przyłącze prądowe i że to nie jest jakaś technologia rakietowa a dwa kable ze sklepu elektro przylutowane do gniazda po wewnętrznej stronie i plastikowa złączka do płytki. Nawet magicznego ferrytu nie ma.
Może jeden z drugim sam sobie zada pytanie co ma mi dać wpięcie super sieciówki do takiej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Tak tylko ,e zastosowany kabel sieciowy za kilka kzł solidnie zaekranowany, popr,edzony dobra listwa z filtrem puszczają do tego wzmaka czysty prąd. W tym momencie tych 5cm kabla w środku wzmacniacza z solidna miedziana obudowa niczego nie wpuszcza. 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, MariuszZ. napisał:

doktorek uległ audiovoodu

Kolega mi pisał o innym doktorku który wymienił w sklepie swojego dac-a o wartości 10 tys na listwę zasilającą i dwa przewody zasilające z dopłatą 5 tys. Tak więc w tej materi już nic mnie nie zaskoczy.

Doktorek w domu kupił sobie nordosta, a tego nie sprzedał ( nie opłaca się) i wsadził w laboratorium 🤭

Mam wrażenie, że dyskusje o przewodach nigdy nie będą merytoryczne. Ja o lepszych cyferkach, a wy o kasie i zasadności ekonomicznej 😎

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Ja o lepszych cyferkach

Bo tylko o tym możesz, reszta jest poza twoim zasięgiem.

To na pewno. Ktoś kto jeździ Toyotą Corollą z 2014 nie będzie podpinał Shanyaty do hypexa nCore. Nawet mi to do głowy nie przyszło. Mimo to staram się zrozumieć jak to działa, że muzyka z dobrej jakości sieciowek brzmi lepiej (inaczej) nie wnikając ile co kosztuje tylko spoglądając przez pryzmat cyferek. 

Placebo, psychoakustyka. 

To tak jakbyś zmienił alusy i liczył, że teraz będziesz miał sportowe auto nawiazaujac do motoryzacji 😁

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Placebo, psychoakustyka. 

Wyświechtane slogany na forum pomiarowym mające na celu promowanie chińskiego szajsu. Przy okazji wyszło im zebranie grupki ślepych wyznawców jednego objawionego guru. Chodzą po innych forach i ze ślepą wiara powtarzają kocopały... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

dobrej jakości sieciowek brzmi lepiej

Najwyraźniej masz tak ch....y sprzęt, że reaguje na syf w sieci jaki masz u siebie. 

A co do hypexa, szum w wysokotonówce usłyszsz jak przyłożysz ucho do głośnika gdy masz zakłócenia w sieci i żaden kabel,listwa nic na to nie poradzi. 

• Pokaż nowe odpowiedzi