Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Nagranie z line out? 

Ten sam utwor i kilka różnych kabli, przecież zmiany są drastyczne, więc z łatwością wyszłyby w nagraniach 🤭

55 minut temu, Sznup napisał:

...metodologię testów porównawczych kabli...

Ile razy mam powtarzać: ja nie zamierzam porównywać kabli.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Ile razy mam powtarzać: ja nie zamierzam porównywać kabli.

A co chcesz zrobić?

33 minuty temu, Sznup napisał:

A co chcesz zrobić?

Poddać rewizji ochotnika, który twierdzi, że słyszy różnicę pomiędzy kablami i potrafi je rozpoznać.

Jakby zrobić nagrania to każdy by sobie mógł porównać, ale mogłoby się okazać coś dziwnego 🤭

Edytowane przez Ajothe
10 godzin temu, NRK napisał:

Zwykły Kowalski jakby zobaczył co tu się dzieje, to by pomyślał że to forum to jakiś dom wariatów .

Dla zwykłego Kowalskiego tu miejsca nie ma i nie będzie. Nawet dla takiego co sobie kupi kolumny za milion złotych, bo zaraz się dowie, że nie posiada gniazda furutecha, antenek, kabli i co najważniesze pomiarów i setki testów, no i nie przewalił 100 ton sprzętu. 

Na szczęście jest już paru takich Kowalskich, którzy mają wyjebane na to wszystko.

Jak można mieć wyjebane, kiedy:

FI-09 NCF(R) powlekany rodem

Nano Crystal2 Formula - Nanokrystaliczny, ceramiczny i proszek węglowy

Zastosowana w wybranych produktach Furutech, Nano Crystal2 Formula (NCF) składa się ze specjalnego krystalicznego materiału, który ma dwie „aktywne” właściwości. Po pierwsze generuje jony ujemne, które eliminują ładunki elektrostatyczne, a po drugie przetwarza energię cieplną na daleką podczerwień.

Furutech następnie łączy ten niezwykły krystaliczny materiał z nanocząsteczkami ceramicznymi i proszkiem węglowym, aby uzyskać dodatkowe właściwości tłumiące „efekt piezo”. Powstała Formuła Nano Crystal2 jest najlepszym materiałem do tłumienia elektrycznego i mechanicznego – można go znaleźć tylko i wyłącznie w produktach Furutech!

Nie czytać i nie patrzeć przy problemach z nadciśnieniem. Audiofilskie serduszko łopoce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za jedyne 515zł. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, NRK napisał:

Jak za darmo.

Jak za darmo. Masz rację. Przecież te jony, nanokryształy, przetwarzanie energii cieplnej na podczerwień, tłumienie mechaniczne, ceramika, miał węglowy 😉

To jest upokarzające. Czy naprawdę są tacy, którzy z ręką na sercu przyznają, że to istotne dla jakości dźwięku. Bo przecież nie dla spełniającego swoją funkcje gniazda do podłączenia zasilania te jony. 

2 godziny temu, Kostucha napisał:

Jak można mieć wyjebane, kiedy:

FI-09 NCF(R) powlekany rodem

Nano Crystal2 Formula - Nanokrystaliczny, ceramiczny i proszek węglowy

Zastosowana w wybranych produktach Furutech, Nano Crystal2 Formula (NCF) składa się ze specjalnego krystalicznego materiału, który ma dwie „aktywne” właściwości. Po pierwsze generuje jony ujemne, które eliminują ładunki elektrostatyczne, a po drugie przetwarza energię cieplną na daleką podczerwień.

Furutech następnie łączy ten niezwykły krystaliczny materiał z nanocząsteczkami ceramicznymi i proszkiem węglowym, aby uzyskać dodatkowe właściwości tłumiące „efekt piezo”. Powstała Formuła Nano Crystal2 jest najlepszym materiałem do tłumienia elektrycznego i mechanicznego – można go znaleźć tylko i wyłącznie w produktach Furutech!

Nie czytać i nie patrzeć przy problemach z nadciśnieniem. Audiofilskie serduszko łopoce.

Ukryta Zawartość

Za jedyne 515zł. 

Brakuje jeszcze lewoskrętnej witaminy C

Ukryta Zawartość

Ale syntezowanej tylko podczas pełni, bo inną nie działa wystarczająco audiofilsko.

A właściwie to jak wpływają jakieś hipotetyczne jony na gniazdo zasilania? 

Bo moim zdaniem, jest to doskonały przykład działania, które opisalem w moim poprzednim poście (nt mechanizmu straszenia "atechnicznych" audiofili nieistniejącymi zjawiskami).

Hehe niby tak, tacy mądrzy, tacy do przodu, tacy techniczni... normalnie młode (stare raczej) Einsteiny... 😁

Tylko wymyślcie techniczną procedurę pomiaru smaku i zapachu, powiedzcie jak zmierzyć restauracje i serwowane przez nią dania inaczej niż ułomnymi zmysłami, z których się tak śmiejecie... 

BTW - przy okazji wysłałem kiedyś jednemu zaprzyjaźnionemu sceptykowi dwa nagrania mojego systemu - stwierdził że w uj różnica... 

Jedyna różnica to było zasilanie liniowe switcha vs zasilanie impulsowe... Roznica była nawet na nagraniu tak dobitna... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, Ajothe napisał:

A wystarczy odpalić wifi 🤭

Droga audiofila nie może być tak prosta... 🤪

A zapomniał kolega o wpływie włączenia wifi w urządzeniu na zwiększenie zakłóceń? 🙄

A serio mówiąc np ifi zen stream po włączeniu wifi gra zauważalnie gorzej... 

Ale w sporej części przypadków to pewnie bedzye dobre rozwiązanie... 

Tylko ze istota rzeczy jest wpływ na dźwięk różnych pierdół... 

Mam plugin do volumio music Services shield. Ustawia sue na nim tylko aktywne rdzenie dja procesów real time i priorytety. 

Wplyw na dźwięk jest zaskakujący 

13 minut temu, Ajothe napisał:

Jest zabawa w tym szaleństwie 🤣

A coś innego w tym chodzi? 😋

Ukryta Zawartość

Można jeszcze ustawić mpd priority na 40 i zobaczyc czy taski RT zyskają na opóźnieniu pozostałych (normalnie 50)

Ukryta Zawartość

Można też 3 rdzenie przeznaczyć na RT np 0-2 lub 1-3

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Okejz myślałem, że dali coś nowego bo od dłuższego czasu gram na Moode....

Najdziwniejsze w tym wszystkim ze to wpływa na dźwięk... 

17 godzin temu, Kostucha napisał:

Czy naprawdę są tacy, którzy z ręką na sercu przyznają, że to istotne dla jakości dźwięku. Bo przecież nie dla spełniającego swoją funkcje gniazda do podłączenia zasilania te jony. 

Są! Tu na forum ich spotkasz.

W każdym temacie Hi Fi i HajEnd.

Sami sobie zapracowali na takie opisy, ciężko "prcując" przy wypożyczaniu, testowaniu i  opisywywaniu swoich urojonych odczuć.

To dla nich takie opisy, chcą takich, na takie "naukowe" czekają to mają....bo ciągle i niezmiennie wierzą, że nauka wreszcie "dogoni" zaawansowane audio...

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tylko wymyślcie techniczną procedurę pomiaru smaku i zapachu, powiedzcie jak zmierzyć restauracje i serwowane przez nią dania inaczej niż ułomnymi zmysłami, z których się tak śmiejecie... 

A na Wuja mieszasz kuchnie, smaki, swądy do audio?

Jeszcze tylko motoryzacji brakuje i drogich aut vs. "maluch". 

Sądzisz, że "dowaliłeś" komuś tym wpisem? 

To jest cienkie jak sik chorego pająka.

Edytowane przez iro III
20 minut temu, iro III napisał:

Jeszcze tylko motoryzacji brakuje i drogich aut vs. "maluch". 

Nie zapomnij o objawieniu w Parczewie.🤪

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tylko wymyślcie techniczną procedurę pomiaru smaku i zapachu

Technika się rozwija. Sensory są super dokładne i nigdy się nie mylą ani nie mają tzw. gorszego dnia.
Analiza molekularna w ostatnich latach robi postępy jak cholera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

22 minuty temu, yayacek napisał:

Technika się rozwija.

Może i sie rozwija ... ale od 50 lat nikt nie potrafi wyjaśnić dlaczego wzmacniacze o dobrych parametrach mierzalnych moga znacząco róznić się brzmieniem. Jakoś nikt  nie potrafi wyjaśnić jaki parametr techniczny powoduje różnice w brzmieniu końcówek mocy Accuphase A75 i A7300 ( obie maja wybitne parametry mierzalne ). Albo dlaczego dodanie zewnetrzego zasilacza do odtwarzacza Audioneta słyszalnie wplywa na brzmienie nie zmieniając nic w pomiarach. Albo dlaczego kable głośnikowe tak bardzo wpływają na brzmienie , np. wystaczy coś z najwyższej połki od Nordosta i nawet najbardziej zatwardziały antykablarz zmienia zdanie.

TUX

2 minuty temu, TUX napisał:

TUX

Dlaczego nie udokumentowaliście ślepych testów? Pytam serio. Kiedyś coś pisałeś o takowych. 

12 minut temu, TUX napisał:

wystaczy coś z najwyższej połki od Nordosta i nawet najbardziej zatwardziały antykablarz zmienia zdanie.

W domu wszyscy zdrowi?

Ukryta Zawartość

12 minut temu, TUX napisał:

A7300

Chyba chodziło ci o P7300.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Adi777 napisał:

Dlaczego nie udokumentowaliście ślepych testów? Pytam serio. Kiedyś coś pisałeś o takowych. 

W ślepych testach wszyscy odpadają, a jest on najbardziej miarodajny.👌

De gustibus non est disputandum

1 minutę temu, Yankes napisał:

W ślepych testach wszyscy odpadają, a jest on najbardziej miarodajny.👌

Tak, rozumiem, tylko po prostu mnie to dziwi. Czy to by był jakiś wielki koszt? Nie wiem, jak ze wzmacniaczami, ale w przypadku kabli byłaby to pierwsza udana próba, a przynajmniej nie słyszałem o takowej. Były też próby ze wzmacniaczami, i to za ładną kaskę. 

20 minut temu, Adi777 napisał:

Bo ktoś musi posiadać najwyższą serię Nordosta.

Myślę, że będzie z tym ciężko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Tak, rozumiem, tylko po prostu mnie to dziwi. Czy to by był jakiś wielki koszt? Nie wiem, jak ze wzmacniaczami, ale w przypadku kabli byłaby to pierwsza udana próba, a przynajmniej nie słyszałem o takowej. Były też próby ze wzmacniaczami, i to za ładną kaskę. 

Gwiazdki w tabelkach powodują , że niektórzy słyszą inaczej.

De gustibus non est disputandum

Niektórzy piszą o stresie. Okej, być może tak jest, ale jak ktoś jest zajebiście pewny siebie, to z jakiej racji miałby się stresować na myśl o takim teście?

58 minut temu, TUX napisał:

...ale od 50 lat nikt nie potrafi wyjaśnić dlaczego wzmacniacze o dobrych parametrach mierzalnych moga znacząco róznić się brzmieniem.

Ja Ci to wyjaśnię po 57 minutach: każdy wzmacniacz inaczej zareaguje na obciążenie impedancją tych samych kolumn.

58 minut temu, TUX napisał:

dlaczego kable głośnikowe tak bardzo wpływają na brzmienie

To wyjaśnia psychoakustyka, a dokładnie psychologiczny wpływ obcowania z drogim gadżetem na bardziej optymistyczne wrażenia powstające w mózgu z identycznego bodźca.

Edytowane przez szymon1977

45 minut temu, NRK napisał:

w domu wszyscy zdrowi?

Ukryta Zawartość

Naucz sie czytac ze zrozumieniem . Nigdzie nikogo nie namawiam na zakup drogich kabli. Nigdzie NIE TWIERDZE , że drogie kable grają lepiej. To na co zwracam uwagę to duża różnica w brzmieniu jakie mogą wnosić wybrane modele. A to że coś się różni wcale nie oznacza że jest lepsze lub gorsze.

TUX

53 minuty temu, Adi777 napisał:

Slepe testy odkrywają prawdę o sprzęcia, która to prawda czasami nie podoba sie dystrybutorom sprzetu, od ktorych sprzęt wypożyczyłem. Dlatego na publicznym forum nie piszę wielu rzeczy które pogorszylyby moje dobre uklady z wybranymi dystrybutorami, dzieki czemu od czasu do czasu mam w domu na testach jakis fajny high-endowy sprzet .

TUX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TUX
  • Pokaż nowe odpowiedzi