Skocz do zawartości
IGNORED

Człowiek, który zakochał się w sprzęcie UNITRA.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, przmor napisał:

Nie. Z CNRS był 8011.

Właśnie.

1 godzinę temu, burz napisał:

A nie z CNRS raczej?

Finezja miała chyba dwa - oba do dupy. 8010 miał dolby i też do dupy. To wszystko cielo pasmo aż milo. Nie używałem tego dziadostwa.

12 minut temu, porlick napisał:

I M-8049, ponadto z wskaźnikami na ledach.

Z braku wskaźników z importu z zachodu . Kryzys + embargo i brak dolcow.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy Tomyśl...cfaniaczek{nomad2000} który kiedyś handlował klockami Sony ES.

Ukryta Zawartość

W dniu 19.06.2023 o 01:01, kghm napisał:

Przypomnę, że Unitrę już raz próbowano reaktywować m.in. lampowym wzmacniaczem ,,Edward".  W 2014r. wyceniono go wtedy na 9000zł.  

Ukryta Zawartość

To nie reaktywacja marki, tylko przylepienie etykiety na cudzy produkt.

Ukryta Zawartość

Teraz jest reaktywacja marki Unitra, bo to sa ich konstrukcje/produkty.

W dniu 19.06.2023 o 15:22, caleb66 napisał:

Tyle że yamaha to dobre motory robi a nie wzmacniacze

Pianina też robi.

I to nie amatorskie

Swoją droga polecam posłuchac pianistka Rosjanka, ale wybitnie utalentowana i już uznana jako artystka.

16 godzin temu, burz napisał:

A nie z CNRS raczej?

Były takie i takie i o dziwo te z Dolby jaki pierwsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 16.06.2023 o 17:51, porlick napisał:

W sam raz dla dzisiejszych fanów marki. Tylko czekać, jak handlarzyny zaczną równać z nimi ceny peerelowskich wyrobów spod znaku Unitry.

Wystawią nawet  OTVC Rubina 714 z wypalonym kineskopem za pierdylion złotych - zawsze się fujara znajdzie , która to kupi . Jaki rynek , taka klientela . To jest Miś na miarę naszych czasów , na miarę naszych możliwości.  image.thumb.png.bf998dedbcca5071fcbb6df471945175.png

Edytowane przez Wojtek 1959
W dniu 19.06.2023 o 00:20, caleb66 napisał:

Trochę drogo ale jaki prestiż

W dniu 19.06.2023 o 15:22, caleb66 napisał:

Tyle że yamaha to dobre motory robi a nie wzmacniacze

W dniu 22.06.2023 o 18:37, caleb66 napisał:

Nie warto aż tyle płacić za sugdena A21, podobnie zagra albo lepiej musical fidelity M2si za niecałe 4 kafle i prądu zaoszczędzisz.

A Unitra nie wiadomo jak gra

Ciekawe wnioski można wyciągnąć z takich mądrości.

- Unitra jest droga, chociaż nie wiadomo jak gra

- Yamaha nie stanowi konkurencji, robi dobre motory a nie wzmacniacze

- sugdena się nie opłaca,  lepiej gra czterokrotnie tańszy musical fidelity

Wygląda na to, że Unitra nie ma konkurencji i może w cale nie jest taka droga. A jak jeszcze zagra jak dwukrotnie droższy musical to będzie jak za darmo.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 23.06.2023 o 20:05, kghm napisał:

- Unitra jest droga, chociaż nie wiadomo jak gra

Jak ktoś nie miał , nie używał to się nigdy nie dowie . 

image.png.ae1c26061c6c3bf97aa9b1372a109103.png

Legendarne jak na tamte czasy uważane za najlepsze i były marzeniem posiadania tych kolumn . Kolumny z tzw membraną bierną ZG40c

W dniu 22.06.2023 o 18:37, caleb66 napisał:

Nie warto aż tyle płacić za sugdena A21, podobnie zagra albo lepiej musical fidelity M2si za niecałe 4 kafle i prądu zaoszczędzisz.

A Unitra nie wiadomo jak gra

Gusta są różne. To trochę tak jak z samochodami. Jeden woli Mazdę, drugi Skodę, a trzeci VW.  Każdy z ww. samochodów jeździ. Co do MF-ów, to mam sentyment do modeli z pierwszej dekady.

Edytowane przez Mrok
  • 1 rok później...

Jakiś czas temu, od mojego serdecznego kolegi, z krwi i kości audiofila kupiłem wzmacniacz Unitra Edward.Przyznam szczerze że bardziej z ciekawości i sentymentu, nie spodziewając się jakiś sonicznych wyżyn. Miałem co prawda namiastkę tego jak gra w postaci filmików zrobionych telefonem, ale sami wiecie, co na żywo to na żywo.

Po podłączeniu w dość budżetowym (no może poza kolumnami) systemie ,zdziwiłem się i to na tyle mocno że postanowiłem poczekać aż przeprowadzę się do domu z zaadaptowanym pomieszczeniem żeby odsłonić cały potencjał wzmacniacza. Nie ma tych wad o których nasłuchałem się czytając o wzmacniaczach lampowych, nic nie brumi, nie szumi a dzwięk jest dynamiczny z bardzo ładnie poukładaną sceną i dużą ilościa "powietrza". Smaczkiem, taką przysłowiową"wisienką na torcie" jest fakt że ma numer seryjny 0001. Nie zmieniałem lamp, póki co wszystko w oryginale , tak jak wyszedł, jest więc pole do zabawy i experymentów.

Co niektórzy pewnie napiszą że to nie jest Unitra, że biznesowo z tej reaktywacji niewiele wyszło. Ja traktuje to jako ciekawostkę i zdaję sobie sprawę z trudu jaki podjął ktoś żeby polska marka zaistniała na nowo.

Ukryta Zawartość

IMG_1060.jpg

IMG_1119.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez s3etcher
dopisek
W dniu 26.06.2023 o 10:08, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

Gramofon mobilny Yogi 19

Więcej informacji Tu .

Ukryta Zawartość

Użyteczna była to zabawka, płaskie baterie, walizka z singlami i można hulać bez prądu z gniazdka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, s3etcher napisał:

Jakiś czas temu, od mojego serdecznego kolegi, z krwi i kości audiofila kupiłem wzmacniacz Unitra Edward.Przyznam szczerze że bardziej z ciekawości i sentymentu, nie spodziewając się jakiś sonicznych wyżyn. Miałem co prawda namiastkę tego jak gra w postaci filmików zrobionych telefonem, ale sami wiecie, co na żywo to na żywo.

Po podłączeniu w dość budżetowym (no może poza kolumnami) systemie ,zdziwiłem się i to na tyle mocno że postanowiłem poczekać aż przeprowadzę się do domu z zaadaptowanym pomieszczeniem żeby odsłonić cały potencjał wzmacniacza. Nie ma tych wad o których nasłuchałem się czytając o wzmacniaczach lampowych, nic nie brumi, nie szumi a dzwięk jest dynamiczny z bardzo ładnie poukładaną sceną i dużą ilościa "powietrza". Smaczkiem, taką przysłowiową"wisienką na torcie" jest fakt że ma numer seryjny 0001. Nie zmieniałem lamp, póki co wszystko w oryginale , tak jak wyszedł, jest więc pole do zabawy i experymentów.

Co niektórzy pewnie napiszą że to nie jest Unitra, że biznesowo z tej reaktywacji niewiele wyszło. Ja traktuje to jako ciekawostkę i zdaję sobie sprawę z trudu jaki podjął ktoś żeby polska marka zaistniała na nowo.

Ukryta Zawartość

IMG_1060.jpg

IMG_1119.jpg

Poniekąd tyle kosztuje. Dlatego i produkty obecnego startupu jako niszowe mają takie a nie inne ceny. Polska, jak i cała UE jest droga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 26.06.2023 o 10:08, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

Gramofon mobilny Yogi 19

Więcej informacji Tu .

Ukryta Zawartość

Oj, tam. To nie gramofon, tylko wyrób gramofonopodobny. 

TO jest gramofon z Foniki, nawiasem- z mojej kolekcji. Chyba najlepszy, jaki Fonice się udał.

Screenshot_2024-12-24-21-11-37-476_com.miui.gallery-edit.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.06.2023 o 19:05, kghm napisał:

- sugdena się nie opłaca,  lepiej gra czterokrotnie tańszy musical fidelity

Ech, szkoda, że to nieprawda, mógłbym przyoszczędzić i kupić MF. 🙂 

A na poważnie, to każdy wzmak  MF gra świetnie i kupując ich wzmacniacz nie zrobi się błędu w założonym budżecie . Robią też w Czystej Klasie A i toto potrafi napędzić LS3/5a!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, porlick napisał:

Oj, tam. To nie gramofon, tylko wyrób gramofonopodobny. 

TO jest gramofon z Foniki, nawiasem- z mojej kolekcji. Chyba najlepszy, jaki Fonice się udał.

Screenshot_2024-12-24-21-11-37-476_com.miui.gallery-edit.jpg

Taki chodzi u mnie do dziś. Wersja z silnikiem na prąd stały z elektroniczną optyczną stabilizacją obrotów. Była też wersja ze wzmacniaczem 2x15 watow 8 Ohm. Yogi to pierwszy mobilny gramofon, dedykowany był dla dzieci.

Edytowane przez Wojtek 1959
45 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Była też wersja ze wzmacniaczem 2x15 watow 8 Ohm.

Fonomastera 76, z G-601a na pokładzie też mam, ale spakowany czeka na remont (który nie jest na najbliższy czas planowany). Niby wszystko jest oprócz plakietki z pokrywy, wzmacniacz z grubsza sprawny, ale po odnowieniu G-601a w indywidualnej obudowie i samego ramienia z Fonomastera, jakoś straciłem wenę. 

A jeśli chodzi o tytuł wątku, miłośnikiem Unitry nie jestem, choć mam jej parę wyrobów, tych co bardziej interesujacych. Tak się składa, że wszystkie z Foniki 😁: G-601a, Fonomaster i CDF-003R, czyli interesujący cedek na płycie głównej i mechanizmie Mitsumi (prawie całkowicie metalowym). Wersja srebrna, z pilotem, ale wyświetlaczem z dużych, zielonych LEDów. 

CDF też jest sprawny i gotowy do użytku, niestety z małym brakiem- dawno temu pies "zjadł" pokrywkę baterii pilota ☹️.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, porlick napisał:

Fonomastera 76, z G-601a na pokładzie też mam, ale spakowany czeka na remont (który nie jest na najbliższy czas planowany). Niby wszystko jest oprócz plakietki z pokrywy, wzmacniacz z grubsza sprawny, ale po odnowieniu G-601a w indywidualnej obudowie i samego ramienia z Fonomastera, jakoś straciłem wenę. 

W g601a żarówka oswietlajaca fotorezystor dawana przez producenta była na 12 V. To była pięta achillesowa tego gramofonu. Przepalala się bardzo często. Zamieniłem ją na 24 voltowa. W związku z tym była niedovoltowana i o wymianie można na długie lata zapomnieć.

2 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

To była pięta achillesowa tego gramofonu

Oj, tam. Takie żarówki były powszechne- to typowa żarówka tzw "telefoniczna". Mam jeszcze ze dwie w zapasie, a jakby się skończyły, do blaszek można dolutować typową samochodową.

Gorzej z neonówką stroboskopu, na szczęście ta jest praktycznie wieczna.

A nawet gdyby padła, wykonam zamiennik na pomarańczowej LED. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.12.2024 o 10:00, xetras napisał:

Użyteczna była to zabawka, płaskie baterie, walizka z singlami i można hulać bez prądu z gniazdka.

I plecak tych baterii na pół dnia. Cały ten sprzęt był na elementach dyskretnych  ,,cmos to była daleka przyszłość w tamtych prlowskich czasach", a co za tym idzie mocno prądozerny. Z tamtych czasów pochodzą magnetofony kasetowe serii mk 121, 122 i 125 jako pierwsze kaseciaki produkowane w PRL. Sam mialem mk 125 . Na 8 godzin sluchania przy włączonym glosniku potrzeba bylo ,,worka" baterii , chyba  R20 o ile pamiętam.

Ale zamiast baterii można było wcisnąć do środka zasilacz sieciowy i przez wycięcie w klapce wypuścić przewód zasilający. 😁

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, porlick napisał:

Ale zamiast baterii można było wcisnąć do środka zasilacz sieciowy i przez wycięcie w klapce wypuścić przewód zasilający. 😁

Zasilacz był dedykowany do tego magnetofonu i miał ,,specjalne prowadnice" umożliwiające wsadzenie go do środka magnetofnu. Na baterie byly dołączone plastikowe przecięte szare tuleje w które wsowalo się baterie. Był też dołączony mikrofon z przełącznikiem , który włączal bądź wyłączal magnetofon ze specjalnym dinowskim złączem.

uleje z przecieciem wzdłuż tuleji.

W dniu 13.06.2023 o 16:28, porlick napisał:

Różne bywają zboczenia ...

mam nadzieje że żartujesz.

W dniu 14.06.2023 o 16:12, Wojtek 1959 napisał:

Nie ma się czym zachwycać . Sprzęt ogólnie kiepskiej jakości , ale w czasach PRL zwłaszcza w latach 80 tych wyboru nie było . Pozostawały PEWEXY i wujek za "żelazną kurtyną" jak ktoś chciał kupić lepszy sprzęt . Każdy magnetofon unitry wymagał wymiany głowic na lepsze , inaczej trzeba było kupić kilogram głowic na rok przy intensywnym słuchaniu. Korektor na zdjęciu  to zabaweczka dla dzieci . Odbiornik Aida stereo - uboga wersja Toski . Tylko 2X15 Watów kiedy Toska miała 2x20 watów mocy . Jedyny sensowny ampiltuner możliwy do serwisowania to Radmor 5102. Można by pisać - tylko PO CO ? Jeszcze gramofon WG601 A oraz Fonomaster są warte uwagi , ale tylko ze względu na żeliwny talerz który był ciężki , a to gwarantowało stabilne obroty. Jeszcze kolumny z Tonsilu nie były takie złe i był do pewnego momentu duży ich wybór .

Zupełnie zachowujesz sie  niestosownie  ,Nie widzisz jak rodzi sie pasja  ,nie dostrzegasz tego a skupiasz sie jedynie na niedoskonałościach a widzisz narodziny gwiazdy ale za maly umysł masz zeby to ogarnąć .

==============

ten młody człowiem ma zarówno słuch  a powinniscie jemu go zazdrościć jak zarówno ma gust  . Jest młodym człowiekiem który widzi , słyszy  i czuje wiecej niż Wy  .

Edytowane przez atmeg
3 godziny temu, atmeg napisał:

mam nadzieje że żartujesz.

Czym się zachwycać? Sztucznie powstały i utrzymywany twór komuchów, monopolista na rynku, po otwarciu którego padł, bo nie miał ŻADNYCH możliwości i umiejętności, by się na tym rynku utrzymać. Taka była komunistyczna Unitra i doprawdy nie wiem, czym się aż tak zachwycać. Jeśli udało się Unitrze coś fajnego zrobić, była to zasługa ludzi, pasjonatów, którzy w niej pracowali i przypadkowo trafili na właściwe okoliczności, by ich pomysł został zatwierdzony przez czerwonych decydentów do produkcji. Taka była Unitra za komuny i historii nie zmienisz. 

Młody wybrał sobie właśnie taki fetysz... 

3 godziny temu, atmeg napisał:

ten młody człowiem ma zarówno słuch  a powinniscie jemu go zazdrościć jak zarówno ma gust

A może został wychowany w duchu "komuno wróć" i "wszystko, co czerwone jest najlepsze" ? Ktoś mu od dzieciństwa wmawiał, że Unitra była najlepsza i dziś jest WYZNAWCĄ Unitry? Zejdź na ziemię i się zastanów, czy to naprawdę jego decyzja i przekonanie, czy mu to wpojono? Osobiście nie wierzę, by sam to sobie wymyślił.

Gość

(Konto usunięte)

Unitra to było konsorcjium , zrzeszenie takich zakładów , jak Zaklady Radiowe im Kasprzaka, Warszawskie Zaklady Telewizyjne,  łódzka Fonica, bydgoska Eltra, wrzesinski Tonsil, Warel , Radmor , Zatra w Skierniewicach itp. To co teraz się wskrzesza pod znakiem unitry jesli chodzi o fabrykę, zakład nic poza nazwą z tamtą Unitra nie ma wspólnego, jak tu co poniektórzy o Unitrze piszą. Takie małe sprostowanie..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.