Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, BalticResonance napisał:

Nie, był inny powód. Firmy te produkowały większości zacofane badziewie, którego nikt kupować nie chciał. A co gorsze, nie wykazywały chęci rozwoju. Reszta historii, to dodawanie mitu, jak to złe moce niszczą wspaniały, polski przemysł.

Ale postarzanie świetlówek, czy też "żarówek" energooszczędnych, to temat znany. Wynika on nawet z naturalnego zużycia elementów. Zobacz ile kosztuje tani LED z Aliexpress, a ile kosztuje markowy, który świeci dłużej, ma radiator i większe wymiary. Stąd różnica w żywotności i cenie.

Wracając do tematu, czy spotkałeś się w sprzęcie audio średniej półki, przyjmijmy przedział cenowy 10k-20k PLN za wzmacniacz, żeby popsuł się on po skończeniu gwarancji? Te urządzenia działają latami. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bardzo się cieszę,że planowanie postarzanie produktu dotyczy tylko "żarówek".
Bałem się,że te niecne plany mogłyby być rozszerzone na inne produkty,takie jak np.samochody

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

54 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Bałem się,że te niecne plany mogłyby być rozszerzone na inne produkty,takie jak np.samochody

Możesz napisać w jakich orientacyjnie latach rozpoczęto "planowane postarzanie" w motoryzacji, bo ja jak i moi znajomi używający współczesnych samochodów służbowo, nie zauważyliśmy tego. Czy to może kolejna wiarygodna teoria wymyślona przez dumnych właścicieli Golfów III i IV z "nieśmiertelnym" 1,9TDI ?

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

bardzo się cieszę,że planowanie postarzanie produktu dotyczy tylko "żarówek"

Parę lat temu we Wprost był wywiad z anonimowym inżynierem z fabryki sprzętu AGD - "specjalistą ds słabego ogniwa". Jego wówczas ostatnim zadaniem bylo opracowanie zawiasu głównego obudowy odkurzacza, który miał "skończyć się" jakiś czas po wygaśnięciu gwarancji. Niezbyt szybko, by klient się nie zniechęcił do firmy, a przyzwyczajony do ich wyrobu, kupił nastepny. Wymiana całej obudowy jest praktycznie nieopłacalna, więc klient byłby zmuszony do zakupu nowego. Zdjęcia kondensatorów umiejscowionych tak, by były przegrzewane były tu już nie raz pokazywane, więc celowe postarzanie produktów to fakt, nie teoria spiskowa.

22 godziny temu, BalticResonance napisał:

Rozwiń temat, bo jestem ciekaw Twojej opinii

Audiofil nie kupuje sprzętu na lata. Poza tym wątpię żeby naprawa wzmacniacza za 15 kzł miał być tania.

A zupełnie inna sprawa to to, ze nie licząc mojego retro audi to ja nie pamiętam, zebym potrzebował coś serwisować, no, ale może mam takie szczęście.

22 godziny temu, paww napisał:

Gada jak inwestor, chyba nic w tym złego?

No tak, o medytacji.

21 godzin temu, BalticResonance napisał:

producent stara się dostarczyć produkt o możliwie najlepszej jakości w danym przedziale cenowym.

Nie. Producent stara się jak najwięcej zarobić i staje na głowie, żeby tak się stało.

20 godzin temu, BalticResonance napisał:

jak to, że zadowolony klient jest najlepszą reklamą

Zadowolonych klientów można sobie samemu naprodukować w internecie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Postarzanie produktu to niestety praktyka wielu firm , nawet tych renomowanych. W dzisiejszych czasach stworzenie produktu na lata nie powinno być problemem, firmy tego nie robią bo szybko by splajtowały, ponieważ  rynek jest nasycony. Co jakiś czas słychać o karach nakładanych na firmy za celowe postarzaniu produktu, z tego co pamietam pare lat temu Apple i Samsung płaciły milionowe odszkodowania bo ktoś czegoś tam nie dopatrzył i udało im się to udowodnić. Udowodnienie tego procederu jest niezwykle trudne bo jak udowodnić ze to było celowe działanie a nie błąd konstrukcyjny albo wynik redukcji kosztów. Faktem jest jednak ze kilka urządzeń Samsunga które miałem przestało działać krótko po gwarancji, to samo miałem z telefonami Sony ( wszystkie te awarie miały miejsce przed lub krótko po tym jak udowodniono ten proceder Samsungowi i Apple). Od paru lat mam Apple i jak narazie jestem zadowolony ale czas pokarze. 

12 godzin temu, ASURA napisał:

Nowa Unitra jak było widać na filmach startuje z tego co na daną chwilę potrzebuje

a coś ty tam na filmach widział? Faceta, który ręcznie cos lutuje i parę regałów magazynowych?

Poza tym co mnie interesuje kto z czym startuje i jak krzepnie w interesie, to jego pomysł na biznes i jego problem, a mnie interesuje produkt i cena, a ta druga dyskwalifikuje te produkty z rynku, nikt przy zdrowych zmysłach nie startuje z takiej półki, z ceną na którą mogą sobie pozwolić uznani producenci.

2 hours ago, BalticResonance said:

Możesz napisać w jakich orientacyjnie latach rozpoczęto "planowane postarzanie" w motoryzacji,

Od kiedy zaczęto pisać w instrukcji serwisowania ze wymiana oleju wymagana jest co 25 tys km.

5 minut temu, Starzec2 napisał:

Postarzanie produktu to niestety praktyka wielu firm

Nie audio.

10 godzin temu, BalticResonance napisał:

A co gorsze, nie wykazywały chęci rozwoju.

Żeby zaprojektować samochód i linie montażową ze specjalistycznymi maszynami, potrzeba masę pieniędzy, na świecie jest niewiele firm, które sa zdolne to zrobić.

7 minut temu, Starzec2 napisał:

Od kiedy zaczęto pisać w instrukcji serwisowania ze wymiana oleju wymagana jest co 25 tys km.

Akurat w tym bym się ie dopatrywał niczego złego, to efekt stosowania olei syntetycznych coraz lepszej jakości. Oleje mineralne szybciej sie przepalały/starzały tracą swoje właściwości.

8 minutes ago, Jacchusia said:

Nie audio.

O dowody trudno ale myśle ze również w audio.
Wiadomo ze wzmacniacze to urządzenia długowieczne ale duże firmy maja biznesplany na dziesiątki lat, tak jak @porlick napisał, kondensator umieszczony zbyt blisko źródła ciepła nie wyschnie po 10 latach ale już po 15 trzeba będzie wymienić a mógłby jeszcze grać przez 5 lat. Firmy dbają o to aby nie stracić renomy ale również o to aby sprzedawać jak najwiecej urządzeń. Najbardziej tendencje do postarzania produktu w audio widać w streamerach. Chociaż jestem fanem Marantza wydaje mi sie ze troszkę przesadzają, brak aktualizacji lub minimalna aktualizacja oprogramowania starszych urządzeń jest tego dowodem. Wydaje mi sie ze konkurencja trochę wymusi lepsze traktowanie klienta. Linn aktualizuje nawet pierwszego DSa wiec można. Jestem inżynierem mechanikiem i o postarzaniu produktu uczyłem sie grubo ponad 20 lat temu.

Streamery są idealnym przykładem cwaniactwa producentów. Ile jest takich produktów, którym oferowane funkcje po paru latach przestają działać, albo nawet od początku coś nie działa. 

Ciekawe jak będzie wyglądał streamer Unitry, chociaż jak przyłożą cenę 10.000pln to najmniejsze potknięcie będzie surowo oceniane.....

W dniu 6.07.2023 o 21:57, Tonnii99 napisał:

Sonda: Czy kupiłbym UNITRĘ? TAK NIE

-krótkie pytanie. 

Nie jest na sprzedaż. Niedawno przecież ją kupili, więc nie sprzedają.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

19 minut temu, Starzec2 napisał:

O dowody trudno ale myśle ze również w audio.
Wiadomo ze wzmacniacze to urządzenia długowieczne ale duże firmy maja biznesplany na dziesiątki lat, tak jak @porlick napisał, kondensator umieszczony zbyt blisko źródła ciepła nie wyschnie po 10 latach ale już po 15 trzeba będzie wymienić a mógłby jeszcze grać przez 5 lat. Firmy dbają o to aby nie stracić renomy ale również o to aby sprzedawać jak najwiecej urządzeń. Najbardziej tendencje do postarzania produktu w audio widać w streamerach. Chociaż jestem fanem Marantza wydaje mi sie ze troszkę przesadzają, brak aktualizacji lub minimalna aktualizacja oprogramowania starszych urządzeń jest tego dowodem. Wydaje mi sie ze konkurencja trochę wymusi lepsze traktowanie klienta. Linn aktualizuje nawet pierwszego DSa wiec można. Jestem inżynierem mechanikiem i o postarzaniu produktu uczyłem sie grubo ponad 20 lat temu.

To sa dywagacje.

Przewaliłem masę sprzętu i nie pamietam co to serwis - a to są moje doświadczenia.

Edytowane przez Jacchusia

17 minutes ago, Jacchusia said:

Przewaliłem masę sprzętu i nie pamietam co to serwis - a to są moje doświadczenia

Mam podobne doświadczenia, i co do zasady się zgadzam ze urządzenia audio są długowieczne (poza przynajmniej częścią strimerow). 
 Mam nadzieje ze sprzęt Unitry również będzie niezawodny, jakby zrobili super strimer to może bym się skusił.

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Akurat w tym bym się ie dopatrywał niczego złego, to efekt stosowania olei syntetycznych coraz lepszej jakości. Oleje mineralne szybciej sie przepalały/starzały tracą swoje właściwości.

Popytaj mechaników i serwisantów albo chociaż obejrzyj filmiki na YouTube i już będziesz wiedzieć czy dobrze wymieniać olej po 25 tys kilometrów. 

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

🙂

4 godziny temu, Starzec2 napisał:

narazie jestem zadowolony ale czas pokarze. 

Jak pokarze, będziesz pokarany.

Edytowane przez iro III
4 godziny temu, Jacchusia napisał:

a coś ty tam na filmach widział? Faceta, który ręcznie cos lutuje i parę regałów magazynowych?

Poza tym co mnie interesuje kto z czym startuje i jak krzepnie w interesie, to jego pomysł na biznes i jego problem, a mnie interesuje produkt i cena, a ta druga dyskwalifikuje te produkty z rynku, nikt przy zdrowych zmysłach nie startuje z takiej półki, z ceną na którą mogą sobie pozwolić uznani producenci.

Jak to mówią sprawdzi się w praktyce a nie w mieleniu jęzorami na Forum. Od samego początku mówię że nie wypowiadam się o sprzęcie i jego cenie bo proporcje odczuciowe w domowych testach mogą iść w każdym kierunku a tak to my TU sobie pierdu pierdu co najwyżej klawiaturę ścieramy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

To sa dywagacje.

Przewaliłem masę sprzętu i nie pamietam co to serwis - a to są moje doświadczenia.

Tak zapieprzałeś do przodu że sprzęt nie miał się czasu zepsuć, za tym co to za argument?

3 godziny temu, paww napisał:

Popytaj mechaników i serwisantów albo chociaż obejrzyj filmiki na YouTube i już będziesz wiedzieć czy dobrze wymieniać olej po 25 tys kilometrów. 

Oj trzeba lać z absolutnej górnej półki plus dodatki i solidna płukanka przy wymianie z takimi filtrem wtedy jest szansa przy spokojnej jeździe że nie 20 tysięcy mil ale kilometrów już tak. Właśnie się odważę spróbować; do tej pory twardo co 10 tysięcy wymiana Castrol Edge Tytanium 0W20. Oby ruda nie była szybsza...

5 godzin temu, Starzec2 napisał:

jakby zrobili super strimer to może bym się skusił.

Co pół roku zmienia się moda i naganianie reklamowe na konkretny abonament u dostawców internetu.

Np. w październiku przedłuża się kontrakty reklamowe i po przerwie noworocznej (czyli w marcu).

Sezon lato, sezon zima, sezon lato , itd. (dokładnie tak jak i moda)

Tudzież konkurencja wśród platform: Deezer, Qobuz, Spotify, Soundcloud, YTMusic, last.fm (pewnie obecnie jakieś inne są w modzie) robi swoje. Żadna z nich nie jest uniwersalna i każda jest podatna na rozchwianie u rozchwianych nimi smakoszy.

Streamer nie zastąpi płyt. W ustawieniach i regulacjach mechanicznych gramofonu i doborze korekcji RIAA można ustawić sobie ulubioną prezencję.

Gdyby odtwarzacz CD miał regulowany poziom sygnału wyjściowego to też pozwala regulację prezencji (względem gainu/volume na wzmacniaczu).

Prezencja w muzyce i w wykonawstwie jest istotna - zależnie od nastroju brzmienie jest przyswajalne a przy innym nastroju, innej porze doby to samo już nie jest przyswajalne.

Wtedy właśnie można zmienić prezencję.

Nie pamiętam gdzie ale stosowano taką gałkę na panelu (chyba?) wzmacniacza lub przedwzmacniacza.

Albo jest wyczynowo albo zwiewnie - tak bym zantagonizował to co rozumiem jako prezencja.

Ktoś lubi np. prezencję wyczynową a ktoś inny prezencję zwiewną, itd.

(Nie o piec do gitarowego wiosła chodziło ale to coś podobnego)

"What Does the Presence Knob on a Guitar Amplifier Do?"

Ukryta Zawartość

Czyli- regulator prezencji może byłby przydatny do regulacji smacznej, ulubionej, swojej barwy-czy umożliwia taką regulację  platforma streamingowa?

Po co wymieniać często streamery skoro dopiero za kilka miesięcy dostępna będzie podstawowa część oferty, tzn.: 1 wzmacniacz, 1 zestaw głośnikowy, 2 gramofony i 1 odtwarzacz?

Najpierw zbudowałbym (ale nie jestem unitrą) 

Przedwzmacniacz gramofonowy 

Wzmacniacz słuchawkowy 

Konwerter

(W takiej kolejności)

Dopiero po rozbudowie oferty o kolejne ZG i kolejne wzmaki bawiłbym się w mody stylistyczne i bieżączkę powszedniości.

[Przy tych kwotach potrzebni są lojalni wyznawcy. Nie wiem jakie jest firmowe brzmienie wzmacniacza 805 i głośników 801, więc nic nie zadeklaruję]

Kota w worku chyba tylko desperaci kupują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

Nawet żeby kupić kota w worku to trzeba mieć za co. Jakoś tak tutaj marzenia rozmijają się z rzeczywistością pełną widocznej wylewającej się frustracji

37 minut temu, ASURA napisał:

Nawet żeby kupić kota w worku to trzeba mieć za co. Jakoś tak tutaj marzenia rozmijają się z rzeczywistością pełną widocznej wylewającej się frustracji

Przypomnę jeszcze (stare jak świat) przysłowie*:

"Rzeczy dobre są drogie a te które są niedrogie nie są tak dobre"

(logicznie i praktyczne to sprawdzone)

Podpisuję się pod nim oboma ręcyma 🙂

(*Ono mówi o jakości)

Gdyby ktoś był niedomyślny to odpowiadam i (niestety) psuję całą puentę, od której raczej wymaga się, aby to odbiorca ja dopowiadał.

Jakość to względna cecha.

8 godzin temu, Starzec2 napisał:

Postarzanie produktu to niestety praktyka wielu firm , nawet tych renomowanych. 

Był konkretny przypadek, który udowodniono mercedesowi. W modelu W211 zrobiono pompę hamulcową SBC która sama wyłączała się po określonej liczbie naciśnięć. A był to rok 2002-2006.    Nie mówiąc już o modelu W210 który dosyć szybko ulegał biodegradacji.

UNITRA będzie robić auta?

Może i lodówki jak jakiś Samsung* (czyli też marki:  JBL, Harman Kardon,itd.)  albo inna Yamaha?

Ewętualnie prowadzic szkoły muzyczne (jak Yamaha)

Z tego, czego się zaledwie domyślam to raczej wprost przeciwnie - nie chcą być kojarzeni korporacyjnie, jak przypuszczam. Nie będą skupywać marek firmowych (i tak już wywindowali ceny).

*tu baza ometkowanych brandów:

"Harman markets its products under various brands, including: AKG, AMX, Arcam, Bang & Olufsen, Automotive, Becker, BSS Audio, Crown, dbx, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon, Mark Levinson, Martin, Revel, Soundcraft and Studer"

Ukryta Zawartość

Wszystko jedno jak brzmi , brzmi podobnie ale pod inną nazwą. Dla celów marketowych losują sobie nazwę 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

5 godzin temu, xetras napisał:

można ustawić sobie ulubioną prezencję.

Nie. Nie, nie. Mieszasz. Presence we wzmacniaczach gitarowych to prymitywne podbicie góry przez zmniejszenie sprzężenia zwrotnego w końcówce mocy. W dodatku nie w każdym, tylko siłą rzeczy wyłącznie w tych wzmacniaczach, które sprzężenie zwrotne w końcówce miały. Nie ma to i nigdy nie miało odpowiednika we wzmacniaczach hifi, może ewentualne jakieś kombinacje ze sprzężeniem w "kultowym" sansui, ale też raczej w kategorii opisu a nie faktów. W każdym razie żadnego związku z głośnością to nie ma.

nagrywamy.com

Na stronie pojawiła się nowa wizualizacja wnętrza wzmacniacza. Zmienili też dane techniczne, wydaje mi się, że sporo zer doszło. 

PARAMETRY TORU WZMOCNIENIA

Zniekształcenia harmoniczne

THD < 0.0008% (40 W); THD + N < 0,0014%

Pasmo przenoszenia

6,3 Hz – 110 kHz ( -3 dB)

Stosunek sygnału do szumu

SNR 102 dB

Separacja kanałów

> 100 dB (dla 1 kHz)

Znieksztatłcenia intermodulacyjne

19 + 20 kHz @ 10 W < 0.0015%

4 godziny temu, xetras napisał:

Przypomnę jeszcze (stare jak świat) przysłowie*:

"Rzeczy dobre są drogie a te które są niedrogie nie są tak dobre"

(logicznie i praktyczne to sprawdzone)

Podpisuję się pod nim oboma ręcyma 🙂

(*Ono mówi o jakości)

Gdyby ktoś był niedomyślny to odpowiadam i (niestety) psuję całą puentę, od której raczej wymaga się, aby to odbiorca ja dopowiadał.

Jakość to względna cecha.

Bzdura
DARMOWY system operacyjny Linux (w setkach odmian)

4 godziny temu, kghm napisał:

Był konkretny przypadek, który udowodniono mercedesowi. W modelu W211 zrobiono pompę hamulcową SBC która sama wyłączała się po określonej liczbie naciśnięć. A był to rok 2002-2006.    Nie mówiąc już o modelu W210 który dosyć szybko ulegał biodegradacji.

Podobnie z chipami w drukarkach HP
Ale niektórzy wierzą,że Phoebus to teoria spiskowa

1 godzinę temu, xetras napisał:

UNITRA będzie robić auta?

Może i lodówki jak jakiś Samsung* (czyli też marki:  JBL, Harman Kardon,itd.)  albo inna Yamaha?

Ewętualnie prowadzic szkoły muzyczne (jak Yamaha)

Z tego, czego się zaledwie domyślam to raczej wprost przeciwnie - nie chcą być kojarzeni korporacyjnie, jak przypuszczam. Nie będą skupywać marek firmowych (i tak już wywindowali ceny).

*tu baza ometkowanych brandów:

"Harman markets its products under various brands, including: AKG, AMX, Arcam, Bang & Olufsen, Automotive, Becker, BSS Audio, Crown, dbx, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon, Mark Levinson, Martin, Revel, Soundcraft and Studer"

Ukryta Zawartość

Wszystko jedno jak brzmi , brzmi podobnie ale pod inną nazwą. Dla celów marketowych losują sobie nazwę 🙂

pastuch elektryczny Unitra:

Ukryta Zawartość

36 minut temu, kghm napisał:

Na stronie pojawiła się nowa wizualizacja wnętrza wzmacniacza. Zmienili też dane techniczne, wydaje mi się, że sporo zer doszło. 

PARAMETRY TORU WZMOCNIENIA

Zniekształcenia harmoniczne

THD < 0.0008% (40 W); THD + N < 0,0014%

Pasmo przenoszenia

6,3 Hz – 110 kHz ( -3 dB)

Stosunek sygnału do szumu

SNR 102 dB

Separacja kanałów

> 100 dB (dla 1 kHz)

Znieksztatłcenia intermodulacyjne

19 + 20 kHz @ 10 W < 0.0015%

No w miarę przypływu kasy parametry ulegaja poprawie.
Zawsze są wprost proporcjonalne do zadowolenia producenta,a to się mierzy w złotych polskich

Swoją drogą-chyba pierwszy wzmacniacz na świecie,który ewoluuje zanim ktoś go usłyszał...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Bzdura
DARMOWY system operacyjny Linux (w setkach odmian)

Ale linuks to nie jest rzecz. Pisałem o rzeczach.

Licencja GNU/Linux to licencja otwarta i wybór użytkownika i 'superuser'a (też).

Ukryta Zawartość

(Generalnie też jest user friendly ale bez zbędnej dziecinady i (chyba?) tzw. myślenia za użytkownika) 

Jak chcesz tak masz.

Może i ponownie do niego ego wrócę (grzebałem w dystrybucjach opartych na Debianie - jakiś czas temu  Fedora, ale wcześniej i częściej w Ubuntu). Kończąc OT wspomnę o systemie przedpłatowym.

Tylko przy zastosowaniu nazwy UNITRA mogą sobie pozwolić na przedpłatowość, która dla mnie jest nieco zawstydzająca nabywcę.

Przedpłatowośc przy innej nazwie nie zadziałałaby (raczej to oczywiste). 

Mi się bardzo źle kojarzy przedpłatowość - z ekonomią wojenną.

"W ciągu miesiąca zbierania przedpłat ściągnięto - jak się szacuje - jedną czwartą czy nawet jedną trzecią wszystkich pieniędzy znajdujących się wtedy w obiegu"

Ukryta Zawartość

No i dlatego zawstydzająca bo przedpłata pokazuje przewagę tego że duży może więcej.

No i...

Dalej uważam że:

Dobre rzeczy są drogie a te które nie są drogie już nie są tak dobre.

Może to jednak o to chodzi że są ludzie, którzy  wyróżniają się kolekcją drogich zabawek grających. Chyba że system przedpłatowy to wakacyjne badanie marketingowe lokalnych klientów? Dla mnie to niezbyt normalne.

Przy okazji dygresja - pracując na Kolejowej byli u mnie kiedyś. Miałem w sprzedaży karciankę M:TG i jakaś ekipa z CDProject pojawiła się na bazarku (rok między '98 a '05 - ale nie wiem, który). O byle czym pogadaliśmy sobie (akurat chyba wyszła "Pani jeziora", ale nie jestem przekonany, bo mogło to być też sporo wcześniej). Głównie o współczesnej fantasy lub SF.

Konkluzja - gracze to dość szalone środowisko. Chyba też i wyczynowe. (Wtedy mieli 20 lat mniej).

no i ..  to spośród nich wykluwają się wybitnie szalone karaczany od piwniczenia (ze swoim własnym językiem).

Po graczach nie wiadomo czego można się spodziewać, potrafią zaskoczyć i wygrać.

Te karaczany (od karachan.org) to ciemna strona internetu (inaczej to pasożyty).

Natomiast UNITRA tworzy a nie dzieli. CDProject też. Na to, jak  nabywca wykorzysta ich produkty, producent nie wpłynie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi