Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tonnii99 napisał:

Z Unitrą to już chyba koniec..

Jak pisał, (czy linkował) ich nieetatowy rzecznik, szykują się do skoku na zagraniczne rynki. W Polsce się na nich poznali, to już tu nie walczą. 🤪

3 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

dotyczy dywagacji cenowych, więc do ciebie 🤭

Tylko że ja o tym wiedziałem. Więc nic nie wniósł do mojego życia. Ale dzięki.

3 godziny temu, Tonnii99 napisał:

wszystko chyba wiem na ten temat...

Wiesz jak gra?

Bo tu jest 100 stron a 99 z nich to narzekanie na unitre bez walorów dźwiękowych 😛

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bo tu jest 100 stron a 99 z nich to narzekanie na unitre

... że potencjalnych klientów ma za idiotów. I jeszcze marketing bez sensu.

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko że ja o tym wiedziałem. Więc nic nie wniósł do mojego życia. Ale dzięki.

Wiesz jak gra?

Bo tu jest 100 stron a 99 z nich to narzekanie na unitre bez walorów dźwiękowych 😛

wyciągając "średnią" to chyba wiem...zresztą na Audio Show była jakaś namiastka i wielu kolegów z którymi rozmawiałem, mówiło, że grało to cieniutko...

16 godzin temu, porlick napisał:

ukarania autora?

Zwisa mi temat

Blaga nie 

(mniemanologia równa się blaga)

7 godzin temu, Tonnii99 napisał:

wielu kolegów z którymi rozmawiałem, mówiło

Dziwi mnie brak samodzielności

(pisanie o mówieniu kolegów nie dotyczy pisania)

(to jedynie przeklejka)

11 godzin temu, Tonnii99 napisał:

już wszystko chyba wiem na ten temat...

?

(Ja akurat nic)

PS.

Skoro wiesz od kolegów to nic nie wiesz.

PPS.

To jedynie ich "wiedza"

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 godzin temu, porlick napisał:

... że potencjalnych klientów ma za idiotów. I jeszcze marketing bez sensu.

Nie zmienia to faktu że dyskusja o sprzęcie audio którego nikt nie słyszał. Jednym taki wątek obok kabli gdzie tyle specjalistów.

14 godzin temu, Tonnii99 napisał:

wyciągając "średnią" to chyba wiem...zresztą na Audio Show była jakaś namiastka i wielu kolegów z którymi rozmawiałem, mówiło, że grało to cieniutko...

Ok. Pytałem tylko. 

Bo każdy kogoś zna kto słyszałem ale nikt osobiście 😉

A ja w weekend miałem okazję chwilę posłuchać/poużywać wzmacniacza Unitry, jakoże znajomy szuka następcy 9000A do swoich Dynaudio. I powiem szczerze jest w nim coś fajnego. Dźwiękowy jest to naprawdę fajna półka, ale czy dwukrotności ceny 9000A to już nie wiem. Jest detal, jest dynamika i ma on bez wątpienia swój charakter. Żeby opisać dokładniej jak gra niestety 2 godziny z różną muzyką to trochę mało, więc przepraszam za brak lepszego opisu. Jakość wykonania bardzo dobra, pilocik bardzo zacny, a sam design jest dopracowany, ale ja osobiście wołałbym coś bardziej w stronę nowoczesnej interpretacji (tak jak samochody Mini). To co dostajemy to prawie kopią starszych sprzętów i można odnieść wrażenie, że celowane jest to do dzianych miłośników sprzętu w duchu "vintage" i mnie to kompletnie nie przekonuje. No i apropo pieniędzy - za 20k można już naprawdę kombinować. Drugim wzmakiem którego słuchaliśmy był Hegel H390 i to co ta niepozorna skrzynka wyprawiała z tymi Dynkami to było to 🙂 

Unitra zaczyna z wysokiej półki i warto ją docenić za ambicję, natomiast wydaję mi się, że zbudowanie solidnej marki stając do szaranki właśnie z Heglem, Primare, Moon'em czy podobnymi może im zająć dużo czasu (i pieniędzy). Mam nadzieję, że im tego wszystkiego starczy. Osobiście wolałbym aby zaczęli od fajnego sprzętu za 10k i nieco bardziej otwartym marketingiem, a potem celowo wyżej i dalej, ale skoro wybrali to tak to ich wybór (i inwestorów).

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

dyskusja o sprzęcie audio którego nikt nie słyszał.

Ja słyszałem na zeszłorocznym AS i opisałem swoje wrażenia. Głównie chciałem poznać kolumny ze względu na obiecującą z wyglądu i koncepcji konstrukcję w obudowie zamkniętej. Niestety (moim zdaniem) ten potencjał został zmarnowany. Kolumna co prawda gra lekko, równo i swobodnie ale po tak dużej skrzynce mimo, że jest to obudowa zamknięta oczekiwałem niższego zejścia, którego ani na papierze nie ma i w rzeczywistości też nie usłyszałem. 

Edytowane przez audiofan01
14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie zmienia to faktu że dyskusja o sprzęcie audio którego nikt nie słyszał. Jednym taki wątek obok kabli gdzie tyle specjalistów.

Po raz setny podajesz ten argument
Wcześniej 100 razy broniłeś "sprzętu,którego nikt nie słyszał"
Byłeś wielokrotnie za jak i "przeciw",w zależności z kim rozmawiasz....
Wiesz doskonale,że wątek jest głównie o bardzo dziwnym,buńczucznym marketingu,który jest nieskuteczny,pełny szkolnych manipulacji łatwych do wychwycenia,marketingu,który traktuje klientów i w ogóle ludzi jaki idiotów....
Wiesz doskonale,że ten sprzęt jest po prostu niedostepny poza kilkoma egzemplarzami "DEMO" w salonach...
Ale brniesz dalej....

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jednym taki wątek obok kabli gdzie tyle specjalistów.

Chciałbym zauważyć,że w w/w wątkach jesteś "jednym ze specjalistów".
Rozmiary tych wątków,to również Twoja zasługa.😁

Życzę powodzenia w kształtowaniu zdania na wzór gumy,która pasuje do każdej formy
oraz owocnych wpisów,które nic nie wnoszą.

Życzę miłego dnia!
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 godzin temu, miglanz napisał:

A ja w weekend miałem okazję chwilę posłuchać/poużywać wzmacniacza Unitry, jakoże znajomy szuka następcy 9000A do swoich Dynaudio. I powiem szczerze jest w nim coś fajnego. Dźwiękowy jest to naprawdę fajna półka, ale czy dwukrotności ceny 9000A to już nie wiem. Jest detal, jest dynamika i ma on bez wątpienia swój charakter. Żeby opisać dokładniej jak gra niestety 2 godziny z różną muzyką to trochę mało, więc przepraszam za brak lepszego opisu. Jakość wykonania bardzo dobra, pilocik bardzo zacny, a sam design jest dopracowany, ale ja osobiście wołałbym coś bardziej w stronę nowoczesnej interpretacji (tak jak samochody Mini). To co dostajemy to prawie kopią starszych sprzętów i można odnieść wrażenie, że celowane jest to do dzianych miłośników sprzętu w duchu "vintage" i mnie to kompletnie nie przekonuje. No i apropo pieniędzy - za 20k można już naprawdę kombinować. Drugim wzmakiem którego słuchaliśmy był Hegel H390 i to co ta niepozorna skrzynka wyprawiała z tymi Dynkami to było to 🙂 

Unitra zaczyna z wysokiej półki i warto ją docenić za ambicję, natomiast wydaję mi się, że zbudowanie solidnej marki stając do szaranki właśnie z Heglem, Primare, Moon'em czy podobnymi może im zająć dużo czasu (i pieniędzy). Mam nadzieję, że im tego wszystkiego starczy. Osobiście wolałbym aby zaczęli od fajnego sprzętu za 10k i nieco bardziej otwartym marketingiem, a potem celowo wyżej i dalej, ale skoro wybrali to tak to ich wybór (i inwestorów).

Brawo!

14 godzin temu, greg190872 napisał:

Jaki charakter?

W innych wątkach okazuje się że wzmacniacze nie brzmią i nie mają swojego brzmienia.

14 godzin temu, audiofan01 napisał:

Ja słyszałem na zeszłorocznym AS i opisałem swoje wrażenia. Głównie chciałem poznać kolumny ze względu na obiecującą z wyglądu i koncepcji konstrukcję w obudowie zamkniętej. Niestety (moim zdaniem) ten potencjał został zmarnowany. Kolumna co prawda gra lekko, równo i swobodnie ale po tak dużej skrzynce mimo, że jest to obudowa zamknięta oczekiwałem niższego zejścia, którego ani na papierze nie ma i w rzeczywistości też nie usłyszałem. 

To ty możesz dyskutować 

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Wcześniej 100 razy broniłeś "sprzętu,którego nikt nie słyszał"
Byłeś wielokrotnie za jak i "przeciw",w zależności z kim rozmawiasz....
Wiesz doskonale,że wątek jest głównie o bardzo dziwnym,buńczucznym marketingu,który jest nieskuteczny,pełny szkolnych manipulacji łatwych do wychwycenia,marketingu,który traktuje klientów i w ogóle ludzi jaki idiotów....
Wiesz doskonale,że ten sprzęt jest po prostu niedostepny poza kilkoma egzemplarzami "DEMO" w salonach...
Ale brniesz dalej....

Chciałbym zauważyć,że w w/w wątkach jesteś "jednym ze specjalistów".
Rozmiary tych wątków,to również Twoja zasługa.😁

Życzę powodzenia w kształtowaniu zdania na wzór gumy,która pasuje do każdej formy
oraz owocnych wpisów,które nic nie wnoszą.

Życzę miłego dnia!
🙂

Wskaż w punktach proszę co uważasz w marketingu za błędne i dlaczego traktują ludzi jak idiotów. Konkrety. W końcu konkrety od ciebie proszę 

Znajdź 10 razy kiedy to powiedziałem.

12 hours ago, Piotr Sonido said:

Brawo!

Dzięki 🙂 

On 9/11/2024 at 3:57 PM, greg190872 said:

Jaki charakter?

Swój po prostu - nie słuchaliśmy tak długo, abym mógł dokładnie opisać. Musiałbym mieć te sprzęty przez dłuższą chwilę i pokombinować z różnymi gatunkami muzyki. Jednym z utworów, których słuchaliśmy był "Wave" Oscar Peterson'a z remasteru płyty Motions & Emotions i gdzieś około 1-szej minuty Peterson sobie podśpiewuje podczas grania. Słyszalność, jakość tego elementu była w kolejności Audiolab < Unitra << Hegel.  Kiedy włączyliśmy "Roll Tide" z "Karmazynowego Przypływu" i około 1:40 pojawiają się instrumenty dęte było dość podobnie. Z tym, że Hegel sprawiał wrażenie jakby chciał aby podpiąć mu druga parę kolumn oprócz tych Contour'ów i wszystko było by OK. UNITRA nie podaje w swoich danych żadnego informacji o współczynniku tłumienia, więc może coś tu jest na rzeczy. Natomiast chciałbym sobie posłuchać tego wzmacniacza trochę wieczorami, bez napiny, przepinania kabli - myślę, że zasługuje na swoją szansę 🙂 

Natomiast jak pisałem wcześniej mi średnio leży trochę ta cała otoczka, tajemniczość etc. Może celują w jakaś konkretną niszę albo coś ? Nie wiem 🙂 Dziwi mnie, że wciąż nie ma streamera w ofercie. Odtwarzacz CD nazywają "Odtwarzacz CD z DAC i funkcją transportu" - czyli można zrobić sam odtwarzacz bez DAC'a i transportu - tzn. sam napęd ? 😄 I też skoro player ma taki hi-end DAC jak piszą to czemu nie zrobią wejścia ? Taka niejednoznaczna ta narracja.

Edytowane przez miglanz
8 godzin temu, Qaz12 napisał:

Nowe Goldy 6G kosztują 50% więcej niż 5G, nikt nie protestuje 

to akurat ździerstwo i to na bezczela...Przeglądałem historię cen, serii Gold i wynika, że na przestrzeni 10 lat, to zdrożała...prawie trzy razy! a jakie przełożenie w dźwięku, to chyba sami...wiemy...

W dniu 27.08.2024 o 17:04, Qaz12 napisał:

Trzeba mieć dużo odwagi, by tu, na jakimkolwiek wątku opisać, jak coś gra 

Dlaczego? Przecież to tylko odczucia i można na[pisać cokolwiek. Jak komuś nie pasuje to napiszesz, że ty tak to odbierasz, takie masz wrażenia. Poza tym boisz się tego co ktoś o tobie na forum napisze? Tego, że możesz być źle postrzegany? Unitra się nie boi.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

16 godzin temu, Qaz12 napisał:

Nowe Goldy 6G kosztują 50% więcej niż 5G, nikt nie protestuje 

Które? Tylko 100tki bo to inna konstrukcja.

Reszta nie.

8 godzin temu, Tonnii99 napisał:

to akurat ździerstwo i to na bezczela...Przeglądałem historię cen, serii Gold i wynika, że na przestrzeni 10 lat, to zdrożała...prawie trzy razy! a jakie przełożenie w dźwięku, to chyba sami...wiemy...

No nie do końca. Każda kolejna nowa seria zaciąga coś z wyższego nowego.

Ja pamiętam serie Gs na kopułce. Oj wiele się zmienia. Czy lepiej czy gorzej to inna sprawa. Ale zmian jest na przestrzeni lat sporo.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Dlaczego? Przecież to tylko odczucia i można na[pisać cokolwiek. Jak komuś nie pasuje to napiszesz, że ty tak to odbierasz, takie masz wrażenia. Poza tym boisz się tego co ktoś o tobie na forum napisze? Tego, że możesz być źle postrzegany? Unitra się nie boi.

Widzisz i damskie napisać sensownie 🙂

Nawet plusik poleciał.

W weekend posłuchałem Unitry ZGB-401. Jak chyba każde kolumny tej wielkości mają swoje mocne i słabe strony. Powiedziałbym, że w niczym nie są wybitnie, może poza spójnością, ale też poza jedną cechą nie są złe.

Bas nie schodzi nisko, ale nie spowalnia muzyki, fainie dyktuje rytm, dynamika jest bardzo dobra. Góry nie ma dużo, nie kłuje, ale dobrze pokazuje przestrzeń. 

Ze średnicą mam problem. Barwa jest genialna wręcz, bardzo naturalna, ale gdy próbowałem zrozumieć tekst w języku, w którym nie jestem native speakerem, to musiałem bardziej się skupić niż np słuchając Falcon ls3/5a.

Z jednej strony trudno zarzucić nim braku detali, a z drugiej nie grają tak czysto jak konkurencja. Trudno to ubrać w słowa, trochę jakby te kolumny wciągały niepotrzebny szum z tła, którego nie słyszałem u konkurencji

5 godzin temu, Qaz12 napisał:

że w niczym nie są wybitnie

Są wybitne w cenie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, Qaz12 napisał:

W weekend posłuchałem Unitry ZGB-401. Jak chyba każde kolumny tej wielkości mają swoje mocne i słabe strony. Powiedziałbym, że w niczym nie są wybitnie, może poza spójnością, ale też poza jedną cechą nie są złe.

Bas nie schodzi nisko, ale nie spowalnia muzyki, fainie dyktuje rytm, dynamika jest bardzo dobra. Góry nie ma dużo, nie kłuje, ale dobrze pokazuje przestrzeń. 

Ze średnicą mam problem. Barwa jest genialna wręcz, bardzo naturalna, ale gdy próbowałem zrozumieć tekst w języku, w którym nie jestem native speakerem, to musiałem bardziej się skupić niż np słuchając Falcon ls3/5a.

Z jednej strony trudno zarzucić nim braku detali, a z drugiej nie grają tak czysto jak konkurencja. Trudno to ubrać w słowa, trochę jakby te kolumny wciągały niepotrzebny szum z tła, którego nie słyszałem u konkurencji

Zgadzam się, ale dla mnie największy problem tych kolumn to bas. 

W dniu 12.09.2024 o 18:59, miglanz napisał:

Dziwi mnie, że wciąż nie ma streamera w ofercie

A mnie że nie ma radia, czyli amplitunera.

Z zapowiedzi też niewiele wynika.

W dniu 11.09.2024 o 15:57, audiofan01 napisał:

Kolumna co prawda gra lekko, równo i swobodnie ale po tak dużej skrzynce mimo, że jest to obudowa zamknięta oczekiwałem niższego zejścia, którego ani na papierze nie ma i w rzeczywistości też nie usłyszałem. 

Wtedy trzeba byłoby użyć innych głośników. Mi ich tempo na AVS 23 pasowało. Duża zamknięta obudowa ma w sobie mniejszą zamkniętą obudowę, o czym też warto pamiętać.

W dniu 16.09.2024 o 11:59, Qaz12 napisał:

Dzięki, dla mnie czytelność wokali też jest istotna. Weź np. spróbuj złapać ze słuchu, co mruczy Bilinda Butcher w "Only Shallow" My Bloody Valentine" spod chlastającego elektrycznego prysznica gitarowego. To raczej zmarnowany wysiłek. 

Ponieważ czytelne wokale są ważne, to często słucham na słuchawkach.

W dniu 16.09.2024 o 17:40, Ajothe napisał:

Zgadzam się, ale dla mnie największy problem tych kolumn to bas. 

Największy problem tych kolumn to koślawy marketing i parcie na stratę,poparte zaporową ceną.
Ale cóż...

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Największy problem tych kolumn to koślawy marketing i parcie na stratę,poparte zaporową ceną.
Ale cóż...

Ale to ich "problem firmowy", nie tylko kolumn.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale cóż...

Gdyby produkty Unitry kosztowały 50% żądanej ceny byłyby hitem. I nie tylko u Nas w Polsce. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zwłaszcza wzmacniacz, bo on wydaje mi się najciekawszy z całej oferty. Za 10tys. na pewno świetnie by się sprzedawał.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

To właśnie jest największy błąd zarządu firmy- nie sprzedaż jednostkowa dla omamionych fałszywą propagandą snobów i ogromny zysk na sztuce sprzedanego wyrobu, tylko nieduża marża, a zysk z ILOSCI. Jeśli towar jest dobry, to byłby samonapędzający się mechanizm i nie trzeba by było tyle smarować tyle "recenzentom", którzy muszą stawać na uszach, by jakoś zachwalać dany klocek, porównując go do konkurencji, która jest naprawdę mocna i UNITRA nie ma z nimi szans w konkurowaniu o klienta.

Ale cóż...

Pisałem o aspektach brzmieniowych, cena czy marketing to co innego 🙂

Dla mnie nawet jakby kosztowały połowę to kolumny z tak oszczędnym basem mnie nie interesują.

W dniu 11.09.2024 o 15:16, miglanz napisał:

prawie kopią starszych sprzętów

Gramofonów? Odtwarzacza CDAudio? Zestawów głośnikowych? Wzmacniacza w A klasie i z limiterem mocy?

Proszę o podanie starszych sprzętów które "kopiują"? ("prawie"?)

W dniu 18.09.2024 o 09:17, Piopio napisał:

Gdyby

Mniemanologii wymagają na forum filozoficznym a nie na sprzętowym.

W dniu 18.09.2024 o 09:40, porlick napisał:

nieduża marża, a zysk z ILOSCI

Bzdura.

Rynek nasycony.

Na nasyconym d z i w n y wygrywa.

W dniu 12.09.2024 o 18:59, miglanz napisał:

Odtwarzacz CD nazywają

CDROMem

(Taka maniera ale niech mu tak będzie)

Szczegółów odnośnie transmisji sygnału nie mam zamiaru czepiać się.

Edytowane przez xetras
Dopisek

• Pokaż nowe odpowiedzi